Care sunt cauzele ce pot determina un copil să calce spre exterior
Deși nu este o problemă la fel de frecvent întâlnită precum călcatul spre interior, și ea trebuie tratată încă de la o vârstă fragedă, în condițiile în care, ne avertizează specialiștii, poate afecta pe termen foarte lung mersul copilului, provocând dureri, iar presiunea creată în urma mersului deformat va afecta regiunea șoldurilor, coapselor și chiar a genunchilor.
Cele mai cunoscute cauze ce pot duce la apariția călcatului spre exterior („out-toeing") sunt:
Piciorul plat (platfusul)
Când un copil ajunge să calce spre exterior din cauza platfusului, nu are dureri și nu i se va prescrie vreun tratament special.
Citește și: Platfusul la copii: sfatul specialistului
Torsiunea tibială externă
Este o afecțiune ce poate fi observată de la o vârstă fragedă și care poate afecta unul sau ambele picioare. De obicei, și călcatul spre exterior cauzat de torsiunea tibială se poate rezolva de la sine. Uneori, călcatul spre exterior poate duce la apariția durerilor de genunchi.
Displazia de șold
Apare de obicei la copiii care au avut o poziție defectuoasă în uter și apare când capul femurului nu este poziționat corect, la nivelul cavității osului iliac. Din acest motiv, capul femurului poate aluneca total sau parțial în afara acestei cavități.
Această afecțiune poate determina un copil să ajungă să calce spre exterior.
Fiecare copil este diferit, la fel și această afecțiune, iar tratamentul va fi și el foarte diferit. În unele cazuri, se poate întâmpla ca acesta să se amelioreze și de la sine, pe măsură ce copilul crește.
Citește și: Ce presupune screeningul pentru displazie de șold la bebeluși?
Retroversia femurală
Și această afecțiune poate conduce la apariția călcatului spre exterior, în condițiile în care unul dintre picioare poate fi mai grav afectat. Din păcate, pot apărea și durerile și presiunea dezvoltată va afecta întreaga zonă a șoldurilor.
În cazuri extereme, se poate ajunge la intervenție chirurgicală în vederea eliminării acestei afecțiuni, care nu este prea frecventă.
Cum va fi diagnosticat călcatul spre exterior al copilului
Pentru ca al tău copil să primească un tratament adecvat în vederea ameliorării acestui defect de mers, este necesar să iei legătura cu un medic ortoped.
Într-o primă fază, acesta îți poate cere să-ți filmezi copilul lună de lună, de îndată ce începe să meargă, pentru a fi analizat modul în care acesta își mișcă piciorul când pășește.
De asemenea, medicul va urmări următoarele aspecte:
• Eventualele limitări ale mișcării picioarelor în timp ce copilul păsește (cât de mult copilul pășește spre exterior)
• Se va analiza o eventuală displazie de șold (dacă este unilaterală sau nu)
• Se va examina partea inferioară a picioarelor pentru a se vedea dacă nu cumva este vorba despre o torsiune tibială
• Medicul va verifica dacă nu cumva mersul copilului este deteriorat din cauza unei afecțiuni neurologice (Un prim indiciu în acest sens este că un copil va călca cu unul dintre picioare spre exterior, iar cu celălalt în față).
Este ideal să te prezinți cu copilul la medic în special dacă vezi că se apropie de vârsta de 3 ani și îl vezi că este ezitant când merge, că șchiopătează sau plânge când merge. În oricare dintre aceste situații, copilul poate avea dureri.
Dacă medicul știe deja că este vorba despre călcat spre exterior cauzat de poziția intrauterină, atunci nu va recomanda un tratament special. În schimb, va decide să-l monitorizeze periodic pe copilul tău, întrucât este foarte posibil ca afecțiunea să se amelioreze pe măsură ce acesta se dezvoltă.
Practic, călcatul la exterior va fi tratat mai ales dacă este provocat de displazia de șold, de retroversia femurală sau de torsiunea tibială.
Cum se poate trata călcatul spre exterior la copii
Opțiunile pentru tratarea călcatului spre exterior al copilului sunt limitate. Ele sunt legate de cauzele ce au stat la baza acestui defect de mers. În general, specialiștii recomandă kinetoterapie și purtarea unor încălțări speciale, ortopedice. De cele mai multe ori însă, acestea nu vor elimina complet problema, ci mai degrabă vor duce la întărirea și creșterea flexibilității mușchilor și articulațiilor picioarelor.
Printre cele mai indicate tratamente pentru ameliorarea călcatului spre exterior se numără:
Dacă este vorba despre călcat spre exterior din cauza retroversiei femurale, tratamentul este dificil. Astfel, se va urmări să se întindă grupul de mușchi responsabili de rotația internă a șoldului. Un asemenea tratament trebuie început când copilul are o vârstă cât mai fragedă. De asemenea, este foarte important ca micuțul să nu fie lăsat să doarmă pe burtă.
Când călcatul spre exterior este provocat de displazia de șold sau tot de retroversia femurală, se recomandă purtarea unui dispozitiv, pe timpul nopții, astfel încât mușchii din zona șoldului să dobândească poziția corectă. În plus, se vor recomanda tot felul de exerciții, ce vor îmbunătăți și ele starea mușchilor și articulațiilor.
Dacă se constată că problema călcatului spre exterior apare în urma platfusului și torsiunii tibiale, se indică purtarea unor încălțări speciale, care să fie purtate mereu când copilul merge. În plus, pot fi recomandate și niște exerciții speciale, care să poată fi efectuate și acasă, cu ajutorul unor dispozitive speciale.
Pentru prevenirea călcatului spre exterior provocat de o torsiune tibială, se va recomanda, încă de când micuțul are câteva luni, imobilizarea gipsată pentru ca ligamentele și mușchii din zonă să se dezvolte cât mai firesc.
Indiferent de tratamentul decis de specialiști, acesta va trebui efectuat, pentru cele mai bune rezultate, până când copilul va avea 10 ani. De altfel, dacă nu se va interveni în timp util, pot apărea și alte consecințe, mai periculoase decât deformarea de mers a copilului. Spre exemplu, va crește predispoziția spre artrită, copilul va avea dureri sau se va ajunge chiar la dezvoltarea unor afecțiuni grave, precum luxația de șold.
În cazuri extreme, în care copilul nu va ajunge deloc să calce normal, pe măsură ce crește, se poate indica o intervenție chirurgicală. Scopul acesteia va fi să se rotească oasele din zona șoldului, pentru ca acestea să ajungă în poziție normală, antrenând și mușchii din zonă. De obicei, o asemenea soluție este valabilă pentru cazul în care copilul calcă numai în exterior și după ce a ajuns în jurul vârstei de 10 ani, are dureri și s-a pus demult diagnosticul de retroversie femurală.
Voi știați până acum detalii legate de călcatul spre exterior al copilului?
Surse:
www.fixingfeet.com; www.preferredfootankle.com; www.chortho.com;www.southfloridasportsmedicine.com