Autorităţile spaniole au precizat că cel puţin 17 copii din Cantabria, Valencia şi Andalusia au fost afectaţi de hipertricoză după ce li s-a administrat Omeprazol (medicament destinat tratării refluxului gastro-esofagian). Printre ei s-au numărat: 10 bebeluşi din Cantabria, 4 din sudul Andalusiei şi 3 din Valencia.
Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Sănătăţii din Spania, în urma investigaţiilor efectuate s-a ajuns la concluzia că în recipientele în care ar fi trebuit să se se afle Omeprazol a fost pus un medicament destinat stimulării creşterii părului (Minoxidil). Nu a fost clar cum "FarmaQuimica Sur", un furnizor de ingrediente pentru medicamente, din oraşul Malaga, a fost responsabil pentru eroarea care a condus la îmbolnăvirea copiilor. Măsura luată de autorităţi în acel moment a fost închiderea laboratorului menţionat. Ulterior, s-a precizat că a fost vorba despre "etichetarea greşită", iar din acest motiv Minoxidil să fie luat de copii în loc de Omeprazol şi că cel mai probabil a fost "o eroare internă".
Ca urmare a experienţelor trăite cu copiii lor după ce au primit medicamentul greşit şi au început să se confrunte cu hipertricoză, mai multe mame au dat detalii despre ceea ce au păţit. O mamă a povestit că: "Fruntea copilului meu, obrajii, braţele, picioarele şi mâinile, erau acoperite de păr...a fost înfricoşător". Altă mamă, a unui bebeluş de 22 de luni, a precizat: "începuse să îi crească păr pe faţă". Şi-a dus imediat copilul la pediatru şi i-a explicat acestuia că i-a dat fetiţei ei un sirop care ar fi trebuit să-i amelioreze refluxul gastro-esofagian. I s-a spus să întrerupă imediat tratamentul şi să păstreze siropul pentru ca acesta să poată fi testat într-un laborator specializat.
Şi mama unui bebeluş ce avea vârsta de 6 luni când a primit ceea ce ar fi trebuit să fie Omeprazol a mărturisit următoarele: "Avea sprâncene de adult...A fost înspăimântător pentru că nu ştiam ce s-a întâmplat cu el".
La doi ani după experienţele trăite, părinţii copiilor afectaţi de hipertricoză au spus că aceştia nu au scăpat de această afecţiune în ciuda tratamentelor şi cer compensaţii. Nu se ştie exact dacă micuţii se vor putea vindeca de hipertricoză.
Citeşte şi: Totul despre hirsutism
Surse: bbc.com, eu.usatoday.com, nypost.com, theguardian.com
Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com