Ce sunt cearcanele
Conform specialistilor, venele care transporta sange neoxigenat se afla in jurul ochilor si nasului, iar daca fluxul sanguin este obstructionat sau incetinit zona din jurul ochilor celui mic se inchide la culoare (sangele acumulandu-se in aceste vene care se largesc). Daca copilul are un ten deschis la culoare, cearcanele pot parea exagerate. In timp ce in cazul adultilor acestea reprezinta un indicator al privarii de somn, in cazul copiilor nu este vorba de obicei de aceasta problema, ci de congestia nazala (inflamatia tesutului din interiorul nasului). Daca nasul este infundat, venele din jur sunt afectate dupa cum am mentionat anterior. La randul sau congestia nazala poate fi cauzata de febra fanului (alergii), infectii ale sinusurilor (sinuzite cronice), raceli recurente sau alergii, dar si de polipi/amigdale mariti/marite care determina copilul sa respire mai mult pe gura decat pe nas.
O alta cauza a cearcanelor este ereditatea. Unele persoane (parintii copilului) prezinta o piele mai subtire in jurul ochilor. Se pare ca si un nivel redus de acid clorhidric in stomac (principala cauza a digestiei incomplete a proteinelor) poate fi responsabil, dar si deficienta de vitamina B12. Desi unii specialisti nu sunt de acord ca anemia conduce la aparitia cearcanelor (considerand ca mai degraba copilul pare palid din cauza lor), se pare ca acestea apar din cauza unei supra-secretii de melanina (un hormon din piele care ii decide culoarea). O expunere la radiatii solare poate constitui de asemenea o cauza deoarece pielea isi pierde umezeala si se deterioreaza. Poate fi vorba si de infectii oculare cum sunt conjuctivita, rinita, infectii virale sau bacteriene, dar si de obiceiul de a freca ochii ceea ce determina distrugerea vaselor de sange de sub piele
Unele eczme ale pielii conduc la subtierea pielii. Nu in ultimul rand, anumite chimicale pot provoca cearcane, dar si oboseala sau stresul (mai rar) sau deficienta de fenol sulfotransferaza (afectiune rara in care organismul nu poate descompune si procesa toxinele) sau chiar leziuni locale. Studiile au constatat prevalenta alergiilor drept cauza a cearcanelor. Acestea pot fi alimentare: capsuni, peste, alune si produse lactate, la produse cosmetice, detergenti, substante metalurgice (metal,cupru), elastic, latex, cauciuc si sunt asociate cu congestia nazala. Si deshidratarea constituie o problema reala si des intalnita deoarece este reprezentata de un aport scazut de apa si alte lichide. In unele situatii (desi este mai rar implicata), una din cauze este reprezentata de oboseala/odihna insuficienta.
Simptome care pot insoti cearcanele
Daca este prezenta o alergie, pot aparea: conjuctivita, tuse, dificultate in respiratie sau in auz, scurgere oculara, durere de cap, rinoree (scurgere nazala), durere de gat, nas infundat. Pot aparea si alte simptome cum sunt: congestie nazala (nas infundat), diaree, eczema, greata cu sau fara varsaturi. In cazuri grave care necesita interventie medicala de urgenta apar: vedere incetosata, tuse cu eliminarea de mucus (transparent, galben, maroniu sau verde), tuse persistenta/prelungita, nas infundat insotit de tumefiere faciala, pete albe pe gat sau pe amigdale.
Citeste si:
Anemia la copii: simptome si tratament
Deshidratarea la copii: simptome si tratament
Cele mai frecvente alergii la copii
Tratament
In primul rand, este necesar un consum sporit de lichide pentru atenuarea lor. Zona inflamata poate fi redusa cu ajutorul unor pliculete de ceai sau chiar cu ulei de masline sau felii de castravete, existand disponibile o serie de creme/lotiuni specifice acestei probleme (apa de trandafiri este un calmant natural sau mixtura de migdale si miere), insa cel mai important este sa oferiti celor mici o alimentatie adecvata plina de nutrimentele necesare (bogata in fructe, legume, lapte). Daca cei mici sunt alergici, trebuie sa evitati alimentele cunoscute a conduce la reactii nedorite. Exista si spray-uri/picaturi nazale care pot ameliora congestia nazala. Puteti aplica comprese reci pentru a reduce inflamatia zonei si a dilata vasele de sange (inmuiati o bucata de tifon in apa si amplasati-o pe ochii copilului timp de 10 minute). Evitati expunerea la soare (prelungita sau la ore nepotrivite).
Trebuie sa va ingrijorati daca copilul sforaie puternic noaptea, respira mai mult pe gura, are congestie nazala persistenta sau semne de iritatie a pielii la nivelul fetei. Exista o serie de situatii cu potential fatal cum sunt anafilaxia (reactie alergica severa), deshidratarea severa (presupune pierderea de fluide corporale si electroliti). Daca cauza aparitiei cearcanelor nu este tratata la timp, pot aparea intarzieri in dezvoltare, pierderea auzului/vederii, raspandirea infectiei.
Daca situatia dureaza prea mult, este indicat sa apelati la un pediatru sau dermatolog. Acesta va poate intreba daca este racit sau are gripa, daca a inceput vreun tratament nou, daca sufera de alergii, daca a dormit suficient, daca aveti un istoric familial in acest sens.
Surse:
http://healthyliving.msn.com; www.livestrong.com; www.buzzle.com; www.how-to-get-rid-of-dark-circles.com; www.nlm.nih.gov; www.localhealth.com/