Ce, cum, unde, când și cum trebuie să mâncăm în vacanță pentru a evita problemele digestive

Ce, cum, unde, când și cum trebuie să mâncăm în vacanță pentru a evita problemele digestive

Bianca Geica - Redactor Senior

Pentru mulți dintre noi, vacanțele sunt sinonime cu tulburările digestive. Temperaturile ridicate specifice verii, schimbarea mediului, prepararea alimentelor în condiții improprii, consumul de alimente noi și excesele sunt doar câțiva dintre factorii care determina apariția toxiinfecțiilor alimentare, enterocolitelor sau a diareei. Copiii sunt cei mai expuși la probleme digestive în sezonul estival, dar nici noi, părinții, nu suntem feriți de riscuri, însă cu puțină atenție și planificare ne putem bucura de un concediu fără stres!

Iată cum ar trebui să arate alimentația noastră și a copiilor noștri în vacanță, ce mâncare să luăm cu noi și cum să o depozităm corect, astfel încât să evităm apariția tulburărilor digestive!

familie cu copii in masina

De ce ne confruntăm cu probleme digestive vara, în concediu?

Există mai mulți factori care pot determina apariția tulburărilor digestive în perioada concediului de vară:

  • Schimbarea rutinei poate fi un factor care favorizează apariția tulburărilor digestive atât în cazul adulților, dar mai ales la copii. Atunci când suntem în vacanță, ne e greu să respectăm un anumit program. De obicei ne trezim și mergem la culcare la ore diferite față de cum suntem obișnuiți acasă, mâncăm la ore diferite și suntem epuizați din cauza diferenței de fus orar dacă am călătorit mult. În absența unei rutine, organismul obiectează. În rutină noastră zilnică, cu toții ascultăm semnalele pe care ni le transmite corpul nostru, dar atunci când ne aflăm pe plajă, pe un vapor, în pădure sau la munte, semnale precum balonarea sau crampele pot fi foarte ușor trecute cu vederea sau neglijate;
  • Schimbarea obiceiurilor alimentare poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra funcționării sistemului digestiv. Atunci când vizităm un loc nou (o altă țară sau chiar și un alt oraș), avem tendința să facem excese culinare pentru că vrem să gustăm din toate și să nu ne impunem niciun fel de restricție în acest sens. În vacanță tindem să consumăm alimente de la care, în mod normal, încercăm să ne abținem și de cele mai multe ori ne și abatem de la programul obișnuit de masă. Însă regulile alimentației sănătoase ar trebui să se aplice și în concediu, spun specialiștii, mai ales în cazul copiilor;

trei copii la masa in vacanta

  • Prepararea și depozitarea alimentelor în condiții improprii crește, de asemenea, riscul de indigestie și de infecții gastrointestinale. Evită localurile care nu par să beneficieze de condiții de depozitare corespunzătoare a alimentelor (furgonete, tarabe, cherhanale de pe malul apelor etc.) și alegeți să luați masa fie la hotelul sau resortul la care sunteți cazați, fie la un restaurant de încredere. Dacă vă cazați într-un apartament cu bucătărie proprie, pregătește mâncarea acolo;
  • Consumul de alimente noi poate provoca, de asemenea, probleme digestive. Atunci când vizităm pentru prima dată un anumit loc, ne dorim să gustăm preparate specifice care deși par inofensive, pot conține anumite ingrediente cu care organismul nostru nu este obșnuit. Acest lucru poate duce la balonare, arsuri gastrice sau chiar alergie;
  • Temperaturile ridicate specifice sezonului cald pot determina apariția tulburărilor gastrice și intestinale în perioada vacanței. Pe lângă faptul că provoacă disconfort termic, valorile ridicate ale termometrului favorizează dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor, contaminând preparatele alimentare depozitate incorect. De asemenea, pe timpul verii digestia noastră și a celor mici este ingreunată de preparate care conțîn sosuri grase (maioneză, smântână), motiv pentru care este recomandat să se mențină o dietă cât mai ușoară, bazată pe fructe, legume proaspete și multe lichide, chiar și în vacanță;
  • Stresul reprezintă un alt factor care ne-ar putea perturba confortul digestiv. Unii oameni, în special copiii, sunt îngroziți de zborul cu avionul sau au rău de mișcare, iar pregătirea și organizarea unei călătorii în sine îi fac să se simtă anxioși;
  • Schimbarea mediului, a climei, a condițiilor de trai pot afecta, de asemenea, echilibrul gasotrintestinal.

Care sunt cele mai frecvente probleme digestive în sezonul cald

Statisticile arată că nu mai puțîn de 48% dintre oameni suferă de probleme digestive în timpul vacanțelor și călătoriilor. Printre cele mai frecvente rămân:

  • enterocolita, care este o afecțiune intestinală ce poate fi determinată de virusuri, paraziți sau fungi. Se manifestă prin episoade diareice acute însoțite de crampe abdominale, senzație de greață, vărsături și uneori stare generală alterată. Printre bacteriile, virusurile, paraziții sau ciupercile care pot provoca apariția enterocolitei se numără: Salmonella, Escheria coli, enterovirusurile, adenovirusurile, Giardia etc.;
  • toxiinfecția alimentară, care este o infecție digestivă cauzată de consumul de alimente contaminate. Se manifestă diaree, greață, vomă și durerile abdominale în decurs de 1-6 ore de la consumul produselor alterate;
  • diareea călătorului, care afectează aproximativ 10 milioane de oameni din întreaga lume. Riscul apare odată cu începerea călătoriei şi ieşirea din zona de confort, iar cel mai adesea simptomele încep prin crampe abdominale, urmate de un număr crescut de scaune apoase şi de o stare generală proastă. Diareea călătorului mai poate apărea și după consumul de apă și alimente contaminate și este cauzată, în mod frecvent, de infecția cu E.Coli - o bacterie care poate contamina alimentele preparate în condiții de igienă precară.

Cum prevenim afecțiunile digestive în vacanță

Din fericire, există câteva aspecte de care este recomandat să ținem cont pentru a preveni apariția neplăcerilor cauzate de afecțiunile digestive în timpul mult așteptatului concediu estival:

Pregătește gustări sănătoase pentru drum și depozitează-le corect!

În timpul călătoriilor lungi, cu mașina, cu avionul sau cu trenul, nu știm unde vom fi și ce va fi disponibil atunci când ne va fi foame. Soluția? Ține la îndemână (de preferat într-o mică sacoșă termoizolantă sau într-o ladă frigorifică) gustări sănătoase, sandwich-uri, fructe proaspete, legume tăiate, nuci și semințe nesărate, amestec de fructe de pădure, batoane de cereale cu conținut scăzut de grăsimi și biscuiți din cereale integrale. Evită chiar și în aceste condiții transportul alimentelor foarte perisabile, precum: iaurt, lapte nepasteurzat, ouă.

femeie care pregateste sandwich-uri si gustari sanatoase

Călătoriți cu mașina? Planifică traseul! Află care sunt restaurantele pe lângă care veți trece de-a lungul călătoriei și verifică meniurile lor din timp dacă este posibil pentru a vedea dacă există preparate sărace în grăsimi, sodiu și calorii.

Verifică meniurile restaurantelor!

Dacă plecați în vacanță într-o altă țară, încearcă să afli care sunt alimentele și preparatele tradiționale specifice locului în care urmează să ajungeți. Alege produse din meniu care sunt coapte sau preparate la grătar, la abur sau la cuptor și evită prăjelile, mai ales în cazul copiilor. De asemenea, ideal ar fi că farfuriile să conțînă legume în cea mai mare parte și porții mici de carne. Renunță la brânzeturi, dressinguri sau sosuri grele, dar și la carnea pregătită „în sânge”, sushi, fructe de mare sau scoici insuficient gătite.

familie care ia pranzul la terasa

Când vine vorba de desert, ideal ar fi să optezi pentru fructele proaspete de sezon, cu care suntem deja familiarizați. Evita consumul de alimente perisabile: gogoși, clătite, înghețată neambalata, prăjituri cu frișcă, în special vândute pe stradă, la temperaturi ridicate.

Nu introduce alimente noi în dieta copilului!

Încearcă pe cât posibil să nu introduci alimente noi în dietă copilului pe perioada vacanței, mai ales dacă este la început de diversificare. De regulă, în diversificare se recomandă să introduci în alimentația celui mic un aliment nou la fiecare 2-5 zile, pentru a putea urmări reacțiile bebelușului: alergie, erupții cutanate, diaree, balonare, dureri abdominale.

Dacă sunteți într-o etapă ceva mai avansată a diversificării, borcanele cu mâncare pentru bebeluși pot fi o soluție în vacanță. După deschidere, păstrează-le la frigideri nu mai mult de 48 de ore și doar dacă capacul poate fi închis ermetic și nu ți-ai hrănit copilul direct din borcănel. Dacă îl hrăneşti direct din borcan, porția nefolosită trebuie aruncată.

Ai grijă cum depozitezi alimentele în apartament sau în camera de hotel!

Majoritatea camerelor de hotel sunt dotate cu frigidere mici, de tip minibar, care nu au o capacitate de răcire foarte mare, așa că din nou te sfătuim să eviți să cumperi alimente perisabile, care depozitate la temperaturi prea scăzute se pot altera.

Dacă, în schimb, există un frigider de bucătărie în locul în care v-ați cazat, poți depozita în el o varietate mai mare alimente, inclusiv mâncare gătită pe care, dacă se poate, o poți prepară la cazare, dacă există bucătărie.

Evită să consumi sau să le dai copiilor alimente sau preparate care au stat mai mult de 2 ore la temperatura camerei!

Probioticele, aliatul nostru de nădejde în concediu, pentru o digestie echilibrată!

Cel mai indicat ar fi să evităm factorii care pot provoca apariția problemelor digestive, însă nu strică să strecurăm în bagajul nostru de călătorie și probiotice, care conțin o varietate de bacterii bune, benefice pentru organism.

Știai că organismul uman conține de 10 ori mai multe bacterii decât celule umane? Importanța bacteriilor este colosală, ele protejându-ne și ajutându-ne să rămânem sănătoși. Majoritatea bacteriilor bune se găsesc în alimente în cantități mici, motiv pentru pentru a evita dezechilibrele florei intestinale și problemele digestive, sunt recomandate suplimente cu probiotice. Insă nu toate probioticele sunt la fel!

 ProTectis reprezintă o gamă de suplimente alimentare, care se bazează pe acțiunea unei tulpini specifice de bacterii denumită L. reuteri Protectis, a cărei eficacitate și înalt profil de siguranță au fost dovedite clinic.

L. reuteri Protectis, prin aportul de lactobacili vii, contribuie la restabilirea și menţinerea echilibrului florei intestinale, care poate fi perturbat de o serie de factori, printre care: schimbarea mediului, a dietei sau dietele neadecvate, infecţiile intestinale bacteriene sau virale, tratamentul cu antibiotice. 

  Produsele ProTectis sunt disponibile în mai multe variante:

  • Pentru bebeluși între 0 și 3 luni

Picăturile pentru copii  ProTectis  reprezintă o metodă sigură și eficientă pentru a restabili și menține echilibrul florei intestinale, creând încă din primele zile de la administrare un confort intestinal pentru bebeluși.

 Acestea sunt disponibile și în varianta cu vitamina D3, necesară pentru creșterea și dezvoltarea oaselor, cât și pentru funcționarea normală a sistemului imunitar.

  • Pentru copiii de peste 3 ani și adulți

Suplimentele alimentare ProTectis Junior tablete masticabile cu aromă de căpșuni și Protectis capsule vegane  conțin, de asemenea, culturi de lactobacili vii existente în mod natural în organismul uman, pentru menţinerea echilibrului florei intestinale.

Conțin Lactobacillus reuteri Protectis, prima tulpină probiotică izolată din lapte matern, fără toxine, replicarea să fiind realizată la cele mai înalte standarde. Doar 1 capsulă/tabletă masticabilă pe zi asigură doza zilnică recomandată de 100 milioane de bacterii probiotice L. reuteri Protectis.

Spune adio problemelor digestive în vacanță și bucură-te de un concediu fără griji, alături de familie!

Mai multe detalii aici! 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: unlockfood.ca, russellhavranekmd.com, gi.md, healthline.com

Articolul urmator
Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Aveți grijă unde mâncați la mare când mergeți în vacanță cu familia! S-au dat deja primele amenzi din sezonul estival 2024
    Aveți grijă unde mâncați la mare când mergeți în vacanță cu familia! S-au dat deja primele amenzi din sezonul estival 2024

    Mâncare alterată, ținută în condiții necorespunzătoare, carne și produse lactate stricate pe litoral. Vrea cineva o gustare? O ciorbică sau o porție de hamsii?

    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar
    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar

    Elevii și profesorii din România au, între 20 și 24 februarie 2023 așa-numita vacanță „mobilă” de o săptămână. Parcurge articolul pentru mai multe...

    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?
    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?

    Chiar dacă nu înțeleg anumite lucruri la fel ca noi, copiii își dau seama atunci când ceva este neînregulă. Dacă suferi de anumite probleme mentale, cel mic va...

    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali
    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali

    Laura Cosoi este, fără îndoială, una dintre cele mai apreciate vedete din România. A devenit cunoscută publicului în urmă cu mai bine de 20 de ani, odată cu rolul...

    Când se mănâncă desertul, pentru a evita spike-ul glicemic
    Când se mănâncă desertul, pentru a evita spike-ul glicemic

    Nivelul de zahăr din sânge are fluctuații, pe parcursul unei zile, inclusiv în cazul persoanelor sănătoase. Aceste fluctuații reprezintă, de cele mai multe ori, un spike...

    Dana Rogoz, vacanță de vis cu familia. Unde și-au petrecut sărbătorile de iarnă
    Dana Rogoz, vacanță de vis cu familia. Unde și-au petrecut sărbătorile de iarnă

    În luna octombrie a acestui an, Dana Rogoz s-a bucurat de primul weekend petrecut împreună cu soțul ei și copiii lor în casa din Viscri, achiziționată în urmă...

    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze
    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze

    Ultima ta grijă după ce ai trecut prin procesul nașterii prin operația de cezariană este infectarea plăgii. Din păcate, se întâmplă destul de des și anual, numeroase...

    © 2025 Qbebe