Doi copii din Botoșani, o fetiță de 5 ani și frățiorul ei de 2 ani, au fost transportați de urgență cu avionul SMURD la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală după ce au consumat un recipient de paracetamol sirop. Cei doi au găsit siropul și gustul dulce i-a îmbiat să bea conținutul sticluței. Bunica celor doi a alertat imediat mama acestora, care, fiind medic de profesie, le-a administrat tratamentul recomandat în astfel de situații și s-a dus cu ei la urgențe la pediatrie.
„Copiii au fost găsiți rapid postingestie. Asta a însemnat faptul că s-au făcut spălături gastrice rapid. Astfel, sperăm că substanțele nu au avut timp de metabolizare”, a declarat dr. Georgiana Lazăr, din cadrul UPU-SMURD.
La secția de pediatrie din Botoșani cadrele medicale au dat diagnosticul de intoxicație cu paracetamol și s-a solicitat transferul celor doi frați la București pe calea aerului, pentru că efectul paracetamolului este foarte rapid și nu se știa cu exactitate cât sirop au băut copiii.
„Băiețelul de doi ani a băut practic de trei ori doza. La fetiță nu știm exact care este cantitatea, știm că este mare. Dozele mari de paracetamol pot da insuficiență hepatică acută”, a subliniat Diana Cimpoeșu, medic şef UPU-SMURD Iaşi, pentru Digi24.
Citește și:
- La fiecare 10 minute un copil ajunge la urgențe din cauza intoxicatiei cu medicamente
- Intoxicație cu insecticide. Trei copii decedați în capitală!
Stadiile intoxicației cu paracetamol
- Stadiul iniţial (0-24 ore): anorexie, greaţă, vomă, letargie, diaforeză, transpiraţii.
- Stadiul intermediar (24-48 ore): creşterea valorilor transaminazelor (AST, ALT), bilirubinei, modificarea timpilor de coagulare a sângelui, icter, sângerări ale mucoaselor, hipoglicemie
- Stadiul hepatic (3-4 zile): encefalopatie hepatică, confuzie, letargie, vomă, icter, sângerări spontane, comă, sindrom hepatorenal
- Stadiul de refacere: transaminazele revin la normal, însă structura hepatică devine normală abia după 3 luni.
Atenționări pentru părinți
Multe dintr obiectele și produsele din case pot fi periculoase pentru copii, deoarece aceștia au o curiozitate naturală de a le studia, fie prin a le gusta, fie prin a le atinge sau a se juca cu ele. Substanțe de curățat, medicamente, cosmetice, produse pentru grădinărit, plante decorative otrăvitoare, pot să le pună viața în pericol, de aceea trebuie ținute în locuri speciale, departe de curiozitatea celor mici.
- Aproximativ jumătate dintre intoxicații se produc la copii sub 6 ani, dintre care majoritatea apar la vârsta de 1 până la 4 ani.
- Nu denumiți niciodată medicamentele bomboane.
- Pentru a preveni intoxicațiile se recomandă să citiți prospectul produsului, precauțiile, folosirea corectă a acestuia și instrucțiunile de prim ajutor în caz de intoxicație cu substanță respectivă.
- Majoritatea accidentelor de acest gen au loc atunci când produsele toxice sunt lăsate nesupravegheate și la îndemâna copiilor.
- Produsele se țin în recipientele originale. Nu țineți substanțe toxice în dulapurile din bucătărie.
- Produsele toxice nu se depozitează niciodată în recipiente pentru alimente.
- Alegeți produse în recipiente special concepute pentru a nu permite copiilor să le deschidă.
- Țineți sub cheie dulapurile sau încăperile unde depozitatți substanțe toxice sau inflamabile.
Substanțe ce pot provoca intoxicații la copii:
- produse cosmetice, lac de unghii, parfumuri;
- înălbitori, detergenți de vase sau de rufe, produse de curățenie
- produse pentru dezghețare sau antigel, de curățare a parbrizului mașinii
- terebentina, kerosen, gaz pentru brichete, diluanți pentru vopsele, solvenți;
- produse folosite pentru grădină: insecticide, produse pentru combaterea dăunatorilor și a buruienilor;
- baterii și naftalină;
Surse: Digi24, Mediafax, MonitorulBT