Antitermicele la copii: cum le administrezi și la ce să ai grijă!

Antitermicele la copii: cum le administrezi și la ce să ai grijă!

Mirela Floricescu - Redactor

Antitermicele sunt o clasă de medicamente utilizate pentru combaterea febrei. Antitermicele la copii se eliberează, de obicei, fără prescipție medicală. Febra nu este o boală în sine, ci un simptom al unor afecțiuni. Febra apare frecvent la copii, deoarece sistemul lor imunitar este vulnerabil. Cu toate că ibuprofenul și paracetamolul sunt considerate antitermice sigure pentru copii, noi îți recomandăm să ceri părerea unui specialist înainte de a-i da copilului tău orice pastilă. Motivul este unul simplu. În prospectele pentru antitermice sunt trecute doar dozele în funcție de vârstă, nu și de greutate. Supradozajul sau subdozarea pot înrăutăți starea de sănătate a celui mic. Află mai jos cum se administrează antitermice la copii, dar și la ce să ai grijă atunci când trebuie să-i dai astfel de medicamente copilului tău.

Schemă febră copii

Dacă bănuiești că micuțul tău are febră, verificarea temperaturii este primul pas pe care trebuie să-l faci. Dacă în urma măsurătorii copilul tău are temperatura peste 38℃, atunci este recomandat un antitermic. Măsurarea temperaturii se face rectal sau oral pentru copii cu vârste între 0 – 4 ani, iar pentru copii mai mari de 5 ani, temperatura se poate lua și axial sau auricular. Paracetamolul și ibuprofenul sunt cele două substanțe folosite pentru combaterea febrei la copii, aprobate de către Agenția Europeană pentru Medicamente. În primă fază, trebuie să îi dai copilului doar unul dintre antitermice. Scăderea febrei ar trebui să fie vizibilă după 40 – 50 de minute. În acest timp se pot continua împachetările hipotermizante, care trebuie să acopere o mare parte din trunchi. Este interzis să folosești apă rece pentru împachetări, ci doar comprese ude cu apă la temperatura camerei. Dacă nici după 1 oră febra nu a cedat, atunci se poate începe schema cu antitermice la copii. Aceasta implică administrarea alternantă a celor două antitermice, la interval de 4 ore. Astfel, dacă i-ai dat copilului tău paracetamol, vei aștepta 4 ore până la administrarea ibuprofenului. Tratamentul nu se oprește nici pe timpul nopții, atunci fiind cele mai mari șanse pentru reapariția febrei.

bebelus-cu-body-cu-dungi-si-caciula-rosie-care-stranuta-si-tine-un-termometru-in-gura

Potrivit National Health Service (Seriviciul Național de Sănătate din Regatul Unit), ibuprofenul este primul antitermic care trebuie administrat la copii. După o oră copilul ar trebui să se simtă mai bine, iar dacă situația nu se schimbă, paracetamolul este singura alternativă sigură. Copiilor de până la 7 ani le este recomandat doar ibuprofenul sub formă de sirop, iar după vârsta de 7 ani li se pot da tablete masticabile. Paracetamolul se găsește și sub formă de supozitoare, intrând în categoria de antitermice pentru copii 1 an, dar și mai mici.

Mai jos găsești schema de antitermice pentru copii propusă de către National Health Service.

1. Modul de administrare pentru Ibuprofen este:

  • de 3 ori în 24 de ore, cu pauză de 6 ore (pentru cei cu vârste între 3 luni – 12 ani)
  • de 4 ori în 24 de ore, cu pauză de 4 ore (pentru cei cu vârste peste 12 ani)

Ibuprofen sirop                                                  

  • 2,5 ml pentru bebelușii între 3 – 11 luni
  • 5 ml pentru copii între 1 – 3 ani
  • 7,5 ml pentru copii între 4 – 6 ani
  • 10 ml pentru copii între 7 – 10 ani
  • 15 ml pentru copii peste 11 ani

Ibuprofen tablete

  • 200 mg pentru copii între 7 – 9 ani
  • 200 – 300 mg pentru copii între 10 – 11 ani
  • 200 – 400 mg pentru copii peste 12 ani

 

2. Modul de administrare pentru Paracetamol este:

Paracetamol sirop 120 mg

  • 3,5 ml pentru 3 – 6 luni
  • 5 ml pentru 6 luni – 1 an
  • 7,5 – 10 ml pentru 2 – 6 ani

Paracetamol sirop 250 mg

  • 5 ml pentru 6 – 8 ani
  • 7,5 ml – 10 ml pentru 8 – 12 ani

Paracetamol tablete

  • 250 mg pentru 6 – 8 ani
  • 370 – 500 mg pentru 10 – 12 ani
  • 750 mg pentru copii peste 12 ani

Dr. Irina Antonescu, medic pediatru și membru al Academiei Europene de Pediatrie a declarat despre modul de administrare al antitermicelor la copii faptul că: „După vârsta de 3 luni, antitermicele se pot administra conform prospectului. Acestea este preferabil să fie adminstrate per kilogram corp. Fiecare copil, după vârsta de 1 an, are propriul doctor care îi spune părintelui cum să administreze atât paracetamolul cât și ibuprofenul. Nu folosiți același antitermic la distanțe mai mici de 6 ore, dar poți da două antitermice la distanță mai mică de 4 ore.”

Novocalmin copii

Novocalmin supozitoare este un analgezic, antitermic și antiinflamator, folosit pentru combaterea febrei și a durerilor severe. Novocalmin face parte din aceeași categorie cu algocalminul și locaminul. De mulți ani, novocalmin este aliatul părinților în combaterea febrei la copii. Ce nu știe marea majoritate a oamenilor este că novocalmin NU se administrează la copii mai mici de 4 ani. Acest lucru este specificat și în prospect la doze și modul de administrare. Novocalmin nu face parte din categoria de antitermice la copii mici, deoarece metamizolul sodic din acest produs poate duce la anemie aplastică.

fetita-creata-care-sta-intinsa-in-pat-si-pare-suparata-si-are-un-ursulet-langa-ea-iar-mama-ei-ii-pune-mana-pe-frunte

Dr. Mihai Craiu, pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului spune despre Novocalmin faptul că: „Agenția Națională a Medicamentului (ANMDM) îl recomandă la copiii cu vârstă mai mare de 4 ani și în cazul în care aceștia au febră rezistentă la antitermice. Există soluție de metamizol sodic sub formă de picături care poate fi folosită și la copiii mai mici de patru ani, conform recomandărilor ANM. Este vorba despre alvotor. Precauția în privința novocalminului, vine din faptul că s-a observat că anumite persoane ar putea să facă anemie aplastică dacă primesc metamizol sodic. Anemia aplastică se tratează numai cu transplant de măduvă.”

Dr. Iulia Balint-Boia, medic pediatru: „La copii, substanța activă din novocalmin poate duce la scăderea numărului leucocitelor și neutrofilelor. Acest lucru predispune la infecții, întrucât neutrofilele reprezintă prima linie a noastră de apărare în fața atacurilor microbiene.”

La cât timp se dă novocalmin după paracetamol

La copii peste 4 ani, novocalminul se administrează doar cu prescripție medicală și numai în situațiile în care au fost epuizate toate alternativele. Dacă febra copilului nu scade sub 39℃, după 4 – 6 ore de la administrarea de paracetamol sau ibuprofen, atunci este esențial să mergi cu el la medic. El va decide dacă este necesar ca micuțului să i se dea algocalmin sau novocalmin. Doar în situațiile grave, atunci când starea copilului se degradează, medicii apelează la metamizolul sodic, substanța prinncipală din novocalimin, pe care o administrează sub formă injectabilă sau rectală.

Medicamente antitermice

Paracetamolul și ibuprofenul sunt cele mai sigure medicamente antitermice pentru copii. În farmacii există mai multe variante de tratament pe baza acestor substanțe. Iată lista cu medicamente antitermice la copii.

femeie-care-ii-da-sirop-cu-seringa-unui-bebelus-si-ii-tine-un-deget-pe-barbie

Antitermice pe bază de paracetamol:

  • Panadol Baby, 100 ml: sirop pentru sugari și copii utilizat pentru reducerea febrei, durerilor de gât, dar și cele asociate cu apariția dinților. Fiecare doză de 5 ml de Panadol Baby conține 120 mg de paracetamol. Nu trebuie depășite 4 doze în 24 de ore.
  • Panadol Rapid, 500 mg: nu este recomandat copiilor mai mici de 6 ani. Doza recomandată de Panadol Rapid pentru copii este de ½ comprimat, de maxim 4 ori în 24 de ore.
  • Paracetamol Atb supozitoare, 125 mg: supozitoare pentru bebelușii cu vârsta între 6 – 12 luni. Doza maximă este de 4 supozitoare pe zi.
  • Paracetamol, 500 mg: doar pentru copii cu vârsta peste 12 ani. Nu se depășesc 4 comprimate de paracetamol în interval de 24 de ore.

Antitermice pe bază de ibuprofen:

  • Nurofen supozitoare +3 luni, 60 mg: o cutie are 10 supozitoare, potrivite pentru reducerea febrei ușoare până la moderate în cazul bebelușilor cu vârsta peste 3 luni. În funcție de greutate, se pot administra rectal maxim 3 – 4 supozitoare pe zi.
  • Nurofen sirop +3 luni, 100 ml: potrivit pentru calmarea febrei și a durerii. Doza recomandată de Nurofen sirop +3 luni este de 30 ml, la interval de 6 – 8 ore, în funcție de evoluția febrei.
  • Nurofen supozitoare +2 ani, 125 mg: la copii sub 17 kg se poate administra un supozitor, de maxim 3 ori pe zi, iar la o greutate peste 17 kg doza maximă este de 4 supozitoare pe zi. Nurofen supozitoare face referire la antitermice pentru copii 2 ani și peste această vârstă.
  • Nurofen Junior +7 ani, 100 mg: face parte din categoria de antitermice pentru copii 7 ani, fiind capsule masticabile cu efect asupra febrei și durerilor de intensitate medie. Între 7 – 9 ani, se pot lua 2 capsule moi de 3 ori pe zi, în 24 de ore, iar între 10 – 12 ani, 3 capsule pe zi.
  • Nurofen Junior 6 – 12 ani, 100 ml: sirop pentru copii pe bază de ibuprofen, utilizat pentru reducerea febrei. Între 6 – 9 ani, doza este de maxim 5,0 ml, iar pentru copii între 10 – 12 ani, se poate ajunge până la 7,5 ml. Sunt interzise mai mult de 3 doze în 24 de ore. Nurofen Junior intră în grupa de antitermice pentru copii 10 ani și mai mari de această vârstă.

Nurofen și paracetamol în același timp la copii

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește administrarea în același timp a Nurofenului și paracetamolului. Recomandarea este să NU îi dai copilului tău Nurofen și paracetamol în același timp, ci la un interval de 4 – 6  ore. Doar la recomandarea medicului și în cazuri ce țin de starea copilului, aceste două antitermice se pot administra împreună. Ibprofenul și paracetamolul sunt două substanțe medicamentoase cu eliberare prelungită, de aceea nu este recomandată administrarea lor în același timp. Pe de altă parte, nu schimba dozele între ele. Dacă ai început cu Nurofen, atunci după 4 – 6 ore vei continua cu paracetamol și tot așa.

copil-care-sta-intins-in-pat-si-isi-tine-mana-pe-frunte-iar-langa-el-este-o-femeie-care-tine-un-termometru-in-mana

În același timp, au fost realizate cercetări despre efectul pe care îl are tratamentul cu două antitermice la copii. prin aceste cercetări, s-a încercat îndrumarea părinților către antitermice naturale la copii, precum împachetările, schimbarea temperaturii ambientale și hidratarea constantă. De asemenea, se recomandă utilizarea pe o durată scurtă de timp a medicamentelor. Într-o cercetare amplă de la Universitatea din Bristol, realizată pe baza unor studii făcute între anii 1996 – 2006, s-au urmărit efectele pe care folosirea alternativă a ibuprofenului și a  paracetamolului le au la copii. În primul studiu, nu s-a observat vreun avantaj în utilizarea celor două antitermice concomitent. În al doilea studiu, diferența de temperatură între copii care au primit un singur antitermic și aceia care au primit ibuprofen și paracetamol în același timp, a fost de  0,5℃. Ultimul studiu a fost greu de interpretat, deoarece copii au primit tratamentul cu ibuprofen și paracetamol în același timp, dar părinții i-au ținut sub supraveghere acasă. Însă, în nicunul dintre cazuri nu s-au înregistrat reacții adverse de la administrarea celor două antitermice împreună.

Schemă nurofen panadol

Nurofenul este un antiinflamator și antitermic pe bază de ibuprofen. Nurofen este indicat atât adulților, cât și copiilor. Nurofen are efect de până la 6 – 8 ore și pot fi administrate maximum 3 doze în 24 de ore. Pe de altă parte, Panadol este un analgezic și antitermic, ce are paracetamolul ca substanță activă. Panadol are efect de până la 4 – 6 ore și poate fi dat de maximum 3 ori în 24 de ore. Dacă i-ai dat copilului tău unul dintre aceste antitermice, dar febra tot nu a cedat, atunci se poate încerca tratamentul alternativ cu Nurofen și Panadol. Ambele sunt ușor de administrat la copii mici, deoarece vin sub formă de sirop sau supozitoare. Dacă ai început administrarea de Nurofen, atunci vei continua la 4 ore cu Panadol. După 24 de ore, dacă starea copilul se îmbunătățește este de preferat ca intervalul dintre doze să ajungă la 6, 8 sau 12 ore.

barbat-care-toarna-sirop-intr-o-lingurita-de-plastic

Potrivit NPS Medicinewise, copii de la 1 lună la 12 ani nu trebuie să primească, în total, mai mult de 4 g de paracetamol în 24 de ore. Fiecare doză primită la 4 – 6 ore nu trebuie să depășească 1 g de paracetamol. Pe de altă parte, 1200 mg este cantitatea totală de ibuprofen pe care un copil trebuie să o primească în 24 de ore. Fiecare doză nu trebuie să depășească 400 mg de ibuprofen.

În prospectele de la Nurofen și Panadol este specificat că după 3 zile de la începerea tratamentului concomitent episoadele febrile trebuie să dispară complet. Dacă nu se văd îmbunătățiri în starea copilului, atunci trebuie să te adresezi de urgență unui medic.

Nurofen copii

Nurofen ameliorează durerea și febra la copii între 3 luni și 12 ani. Nurofen este utilizat și pentru durerea în gât sau cea asociată cu apariția dinților. Dozele de Nurofen pentru copii poate fi administrat la 6 – 8 ore distanță. Pentru bebelușii între 3 – 6 luni, este recomandat un tratament cu Nurofen pentru 24 de ore. Dacă febra sau durerea nu dispar în acest timp, trebuie contactat medicul. Pentru copii mai mari de 6 luni, tratamentul durează în general până la 3 zile. La fel, dacă în acest timp starea micuțului nu se înbunătățește, atunci ai nevoie de un sfat din partea unui pediatru. Nurofen NU trebuie administrat copiilor ce au insuficiență renală, hepatică sau cardiacă, dar și probleme gastrointestinale. De asemenea, se evită administrarea la copii deshidratați și care au afecțiuni de origini necunoscute. Nurofen pentru copii se găsește sub formă de supozitoare (pentru copii între 3 luni și 2 ani), sirop (pentru bebeluși și copii între 6 – 12 ani) și capsule masticabile (pentru cei peste 7 ani).

Febra la copii

Se consideră a fi febră atunci când temperatura ajunge la aproape 38℃. Este important să acționezi imediat atunci când micuțul tău are febră, deoarece temperatura va continua să crească. Febra nu este o afecțiune în sine, ci apare în momentul în care organismul luptă împotriva unor bacterii sau virusuri.

bebelus-care-sta-pe-o-parte-si-are-un-termometru-la-subrat-si-este-invelit-cu-o-patura-cu-patratele-albastre-cu-alb

Principalele cauze pentru apariția febrei la copii sunt:

  • Infecții respiratorii (răceala sau gripa)
  • Infecții bacteriene (otita medie, Salmonella, Helicobacter Pylori, stafilococul auriu, amigdalita, varicela)
  • Infecții virale (pneumonia, laringita, infecția urinară, rujeola)
  • Vaccinarea: după vaccin, activitatea sistemului imunitar se amplifică și începe producerea anticorpilor necesari pentru lupta împotriva germenilor. Unii copii pot avea febră ușoară (mai mică de 38℃) pentru 1 – 2 zile după injectare.
  • Apariția dinților: unii copii pot avea febră ușoară atunci când au loc erupțiile dentare.
  • Hainele prea groase: nu-ți îmbrăca copilul prea gros când afară este cald, deoarece corpul lui nu-și va putea regla temperatura în funcție de atmosferă, ceea ce poate duce la apariția unor episoade febrile.
  • Insolația: temperatura poate ajunge la 40℃, atunci când organismul nu mai poate elimina căldura în exces. Pe timpul verii, copii trebuie să fie hidratați și feriți de razele puternice ale soarelui.

Măsurarea febrei la copii se face:

  • Oral: termometrul trebuie poziționat sub limbă și lăsat acolo pentru 2 – 3 minute. Dacă termometrul arată o temperatură peste 37,8℃, atunci este considerată febră. Pentru copii mici, este recomandat terometrul tip suzetă.
  • Intrarectal: se pot folosi termometrele cu mercur sau cele digitale. Este cea mai bună metodă de a măsura temperatura la copii mici și bebeluși. Febra apare dacă valoarea trece de 38℃.
  • Axial: termometrul cu mercur trebuie scuturat până ajunge la sub 37℃. Este considerată febră temperatura care trece de 37,2℃.
  • Auricular: temperatura se măsoară la nivelul urechii. Această metodă nu este recomandată pentru copii sub 2 ani. Se folosește un termometru auricular special pentru copii. Dacă termometrul arată la 37,6℃, atunci copilul tău are febră.

femeie-care-tine-un-termometru-in-mana-si-un-bebelus-care-se-vede-in-fundal

După momentul în care afli că micuțul tău are febră, trebuie să știi ce să faci și ce să nu faci. Primele măsuri luate sunt foarte importante pentru ameliorarea febrei. Potrivit National Health Service, dacă ai un copil cu febră trebuie să:

  • Îi dai multe lichide să bea (deshidratarea va înrăutăți situația)
  • Îi verifici temperatura de mai multe ori pe timpul nopții
  • Te asiguri că se hrănește corespunzător
  • Îl ți în casă
  • Suni medicul dacă starea copilului se degradează rapid

Ce NU trebuie să faci atunci când ai un copil cu febră este să:

  • Îl dezbraci (asta va duce la apariția frisoanelor)
  • Îi pui prea multe haine pe el (temperatura corporală va crește)
  • Nu îi dai aspirină (este recomandată doar persoanelor peste 16 ani)
  • Nu îi dai paracetamol unui bebeluș sub 2 luni
  • Nu îi dai ibuprofen unui bebeluș sub 3 luni

Dr. Ran Goldman, pediatru pentru urgențe la Spitalul de Copii din Columbia Britanică explică despre febra la copii: „Febra este foarte comună la copii. O treime din urgențe sunt cauzate de febră și simptomele asociate. Părinții se întreabă ce este de făcut în cazul apariției febrei. În general, febra în sine nu face rău, mai importante sunt simptomele și alte semne care apar o dată cu ea, pentru a ne putea da seama despre ce problemă este vorba. Antitermicele sunt medicamentele pe care părinții le pot administra copiilor pentru a-i ajuta cu febra. În trecut obișnuiam să folosim aspirina. Acum recomandăm utilizarea fie de ibuprofen, fie de paracetamol pentru febră.”

Antitermicele la copii sunt folosite pentru reducerea febrei. Antitermicele trebuie dozate în funcție de greutate și de vârstă. Ibuprofenul și paracetamolul sunt cele două antitermice folosite pentru febra la copii. În farmacii, ele se găsesc sub denumirea comercială de Panadol și Nurofen. În cazurile în care febra nu cedează după administrarea unui antitermic, se poate începe tratamentul alternant cu cel de al doilea. Intervalul de timp între doze trebuie să fie de 4 – 6 ore, în funcție de starea micuțului. Nu începe administrarea a două antitermice la copilul tău, fără a cere în prealabil părerea unui pediatru. Novocalminul nu este recomandat în combaterea febrei la copii mai mici de 4 ani. Părinții trebuie să urmeze foarte atent indicațiile din prospect și recomandările specialistului. Dacă cel mic se simte rău și după 3 zile de la începerea tratamentului, trebuie să mergi cu el de urgență la spital. Nu uita că febra este un simptom al unor afecțiuni serioase și nu trebuie tratată superficial.

Surse: ncbi.nlm.nih.gov, pediatrics.aappublications.org, nhs.uk, nightdr.com.au, desprecopii.com, bioclinica.ro, reginamaria.ro, panadol.ro, nurofen.ro, pediatricblog.info, nps.org.au, medicines.org.uk, nhsinform.scot, medlife.ro, medicalnewstoday.com, jamanetwork.com, totuldespremame.ro, romedic.ro, sfatulmedicului.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Mare grijă la obiectele mici, când vine vorba despre copii. O fetiță a fost bolnavă timp de 3 luni de la o stafidă blocată în nas
Mare grijă la obiectele mici, când vine vorba despre copii. O fetiță a fost bolnavă timp de 3 luni de la o stafidă blocată în nas

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

    Când copiii noștri sunt răciți și, pe deasupra, se mai confruntă și cu o tuse chinuitoare, suntem tentați să le administrăm siropuri de tuse pentru a le alina disconfortul....

    Ceaiuri pentru plămâni pe care să le administrezi copilului când este bolnav
    Ceaiuri pentru plămâni pe care să le administrezi copilului când este bolnav

    Când copiii sunt bolnavi, mai ales cu afecțiuni respiratorii, părinții caută soluții naturale pentru a le ameliora simptomele și a le întări imunitatea.

    Soțul meu nu-și ia liber să aibă grijă de copii atunci când eu sunt bolnavă
    Soțul meu nu-și ia liber să aibă grijă de copii atunci când eu sunt bolnavă

    Această mamă, care s-a îmbolnăvit de curând, este deranjată de faptul că soțul ei nu și-a luat liber ca să aibă grijă de copii, cât ea nu poate.

    Ela Crăciun a decis să aibă grijă de doi copii la distanță. „O să le plătim școala și o să ne asigurăm că nu o vor abandona”
    Ela Crăciun a decis să aibă grijă de doi copii la distanță. „O să le plătim școala și o să ne asigurăm că nu o vor abandona”

    Ela Crăciun este una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV de la noi. Deși a absolvit Facultatea de Comerț și Turism și a făcut un master în „Dreptul...

    Am refuzat să am grijă de cei șase copii ai surorii mele pentru că fură și sunt răutăcioși. Am procedat corect?
    Am refuzat să am grijă de cei șase copii ai surorii mele pentru că fură și sunt răutăcioși. Am procedat corect?

    ”Refuz să am grijă de copiii surorii mele pentru că mușcă, fură și mint”, scrie o femeie pe Reddit, supărată pentru că familia o judecă pentru refuzul ei de a avea...

    Vecina mi-a lăsat copilul ei în grijă și nu s-a mai întors. L-am crescut ca și cum ar fi fost al meu
    Vecina mi-a lăsat copilul ei în grijă și nu s-a mai întors. L-am crescut ca și cum ar fi fost al meu

    O femeie căreia i s-a spus că nu va putea avea niciodată copii a crescut un băiețel ca fiind al ei, după ce vecina ei l-a părăsit și nu s-a mai întors. Rosalinda, care acum...

    Singuri pe lume! Ajută acești copii să nu mai ducă grija zilei de mâine
    Singuri pe lume! Ajută acești copii să nu mai ducă grija zilei de mâine

    Nouă copii din județul Prahova s-au trezit, dintr-odată, singuri pe lume, în fața unor responsabilități deloc copilărești. Au fost părăsiți de mamă, iar anul acesta tatăl...

    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc
    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc

    Președintele României a promulgat ieri legea prin care părinții își pot lua concediu și pot beneficia de indemnizație pentru a avea grijă de copii când aceștia se...

    © 2025 Qbebe