10 medicamente pe care nu trebuie sa i le dai copilului

10 medicamente pe care nu trebuie sa i le dai copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Medicamentele pentru copii sunt de multe ori accesibile chiar si fara reteta, desi marea majoritate poate conduce la o multitudine de reactii adverse fiind si contraindicate anumitor categorii de varsta. Haideti sa aflam impreuna care sunt cele mai importante medicamente pentru copii pe care nu trebuie sa le folositi fara acordul expres al medicului.

1. Interzis pentru copii - medicamentele pentru adulti

Multi parinti considera oportuna administrarea la copii de medicamente pe care le intrebuinteaza constant, eventual in doze fractionate. Comoditatea, conceptia potrivit careia "nu pot dauna" sunt total eronate. Medicamentele pentru adulti beneficiaza in primul rand de o forma de prezentare diferita (de obicei comprimate total neindicate pentru copiii sub 6 ani din cauza pericolului de inecare), ceea ce le face greu de administrat si, mai ales, de o concentratie mult mai mare. Companiile farmaceutice fabrica medicamentele tinand cont de greutatea exprimata in kilograme a pacientilor si cum, in mod evident, copiii dispun de un numar de kilograme mult sub cel al unui adult, pot suferi o serie de probleme ce necesita spitalizare (in unele cazuri putand fi afectate organele interne). Trebuie sa retinem insa ca exista o multime de medicamente, printre care chiar banalele spray-uri nazale care prevad varsta minima de 2 ani, iar siropurile atat de des folosite pentru raceala (Panadol si Nurofen) dispun de o dozare pe varsta, cel din urma chiar de 2 variante de prezentare: +3 luni si +6 ani, dispunand astfel de concentratii diferite (este bine sa cereti sfatul medicului pentru dozajul potrivit deoarece unii copii nu se incadreaza in greutatea luata in considerare de fabricanti, fiind fie mai mica, fie mai mare decat media).

2. Interzis pentru copii - medicamente expirate

Desi conceptia general valabila este ca in cel mai rau caz pot sa nu aiba niciun efect si profesorul doctor Dumitru Lupuleasa, decanul Facultatii de Farmacie din Bucuresti si presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania consimte: "Atata vreme cat nu este vorba de un antibiotic sau de un tratament pentru boli grave, medicamentele pot fi administrate pe o perioada de pana la sase luni din momentul expirarii", este important sa respectam termenul de expirare inscriptionat pe ambalaj, in special in cazul siropurilor si picaturilor, in cazul carora acesta se calculeaza chiar de la data deschiderii si, de obicei, se incadreaza intr-o luna. In mod concret, studiile demonstreaza ca pot aparea eruptii cutanate, in special in cazul celor cu teren alergic si chiar efecte toxice ce pot afecta rinichii. Un aspect esential ce trebuie retinut este faptul ca medicamentele trebuie depozitate in principiu intr-un mediu lipsit de caldura (sub 25 C), razele soarelui si de umiditate, putandu-se altera substantele active dupa desigilarea produsului. Retineti si faptul ca in timp medicamentele pot suferi numeroase modificari, cele lichide separandu-se in mai multe straturi, iar cele solide transformandu-se in pudra.

3. Interzisa pentru copii - aspirina

Poate cel mai important medicament ce nu trebuie administrat celor mici este aspirina (acidul acetilsalicilic) care este considerat responsabil pentru sindromul Reye. Pentru copiii mai mici de 2 ani simptomele care apar includ: diaree si respiratie rapida. Pentru copiii mai mari si adolescenti: varsaturi persistente sau continue, o somnolenta neobisnuita si o stare de letargie. Simptomele aditionale includ: comportament irascibil, agresiv sau irational, confuzie, dezorientare sau halucinatii, slabiciune sau paralizie a membrelor, convulsii, oboseala excesiva, nivel scazut de constienta. Toate aceste simptome necesita spitalizare de urgenta.

4. Interzise pentru copii - antivomitivele

Desi nu multe persoane cunosc acest amanunt, un medicament extrem de des intrebuintat in tratamentul varsaturilor, si anume, Metoclopramid, poate cauza probleme neurologice potential ireversibile. Asociatia Europeana a Medicamentului recomanda reducerea dozelor si utilizarea pe timp de maxim 5 zile. Se pare ca poate conduce la tremuraturi si spasme musculare, in Romania fiind inregistrati 3 pacienti cu asemenea probleme, iar la nivel mondial aproximativ 1700.

5. Interzise pentru copii - antibiotice

Desi se subliniaza deseori faptul ca antibioticele trebuie administrate la recomandarea medicului, parintii continua sa le intrebuinteze constant pentru copii, considerand ca au avut efectul dorit in tratamentul afectiunilor anterioare. De fapt, antibioticele pot conduce la o rezistenta sporita a microbilor (conducand astfel la un tratament anevoios), mai ales in cazul in care nu se respecta intervalul necesar pentru administrare (minim 5 zile, maxim 10 zile). Antiobioticele nu cauzeaza decat o eliminare a tuturor bacteriilor din corp (chiar si a celor beneficice) conducand implicit la o scadere a sistemului imunitar. De fapt, un studiu a deminstrat faptul ca 24% din copii dezvolta probleme dentare (fluoroza dentara) cand antiobitocele sunt utilizate excesiv si chiar alergii severe (in cazul Penicilinei in special).

6. Interzise pentru copii - medicamentele care contin alcool

Din pacate, adeseori multe siropuri si picaturi pentru copii contin printre ingrediente si alcool sub forma de derivati (etanol, alcool etilic). Siropurile pentru tuse in special (Robitussin, Sinupret) sau anti-alergice (Ketof) pot contine cantitati destul de mari (pana la 20%) si este important in primul rand sa nu depasiti doza recomandata si sa le depozitati in locuri ferite de copii. Apoi, trebuie sa luati in considerare faptul ca provoaca somnolenta si conduc la scaderea glicemiei deoarece etanolul suprima functiile normale ale organismului care convertesc glicogenul (o substanta secretata de ficat) care in cazul copiilor nu este stocat in cantitati suficient de mari. Daca cei mici nu au mancat de o perioada mare de timp, chiar cantitati mici pot cauza hipoglicemie.

7. Interzise pentru copii - medicamente cu cortizon

medicamente copii In privinta acestora controversele sunt inca deschise deoarece exista o multime de medicamente care il contin incadrate drept corticosteroizi, incepand de la cele pentru aparatul de aerosoli (Flixotide) si terminand cu cremele aplicate local (Advantan, Triderm etc.), dar si spray-urile nazale (cum sunt Nasonex). Cortizonul utilizat timp indelungat este considerat responsabil pentru aparitia sindromului Cushing (dupa un transplant sau pentru afectiuni cronice ca astm bronsic, artrita, lupus eritematos), o reactie pe care organismul o are in urma dezechilibrului natural sau artificial dobandit de a secreta cortizol. Corticoterapia orala este considerate responsabila pentru urmatoarele efecte adverse generalizate: retard de crestere, retentie de apa si sare, cresterea glicemiei, osteoporoza, scaderea potasiului seric, atrofie si slabiciune musculara, glaucom, atrofie cutanata, hirsutism. Cortizonul si derivatii sai sunt prescrise tocmai pentru a grabi procesul de vindecare actionand asupra cortizolului care este un hormon natural secretat de glandele suprarenale, fiind esential pentru buna functionare a organismului si avand un puternic rol impotriva inflamatiilor si proceselor degenerative. In cazul in care este substituit in mod artificial, pot aparea efecte nedorite cum sunt scaderea imunitatii organismului si chiar intarzieri in crestere. In principiu, este vorba de administrarea excesiva sau pe termen lung, dar foarte multi parinti nu primesc suficiente informatii in aceasta privinta pentru a putea accepta sau a refuza un asemenea tratament.

8. Interzise pentru copii - medicamente care provoaca tahicardie

In aceasta grupa se incadreaza Ventolin sau adrenalina, subtante recomandate de medici pentru tratamentul diverselor afectiuni ale aparatului respirator. Tahicardia reprezinta bataile mai frecvente ale inimii decat limita considerata normala, care difera in functie de varsta. Astfel, vorbim de tahicardie, atunci cand frecventa batailor inimii este mai mare de:

- 170/minut la copiii sub un an
- 150 batai/minut la copiii de 1-2 ani
- 137/minut la copiii de 3-4 ani
- 133/minut la copiii de 5-7 ani
- 130/minut la copiii de 8-11 ani
- 120/minut la copiii de 12-15 ani
- 100/minut la copiii de peste 15 ani sau adulti

In cazul copiilor care sufera de boli cardiace, ritm cardiac neregulat sau angina acestea sunt in general neindicate insa nu trebuie sa le administrati in principiu decat cu acordul medicului si sa nu depasiti niciodata doza recomandata.

9. Interzise pentru copii - medicamente cu acetaminofen sau paracetamol

In dorinta de a grabi procesul de vindecare, parintii pot administra doze marite de paracetamol sau acetaminofen, acestea reprezentand un remediu standard pentru febra, raceli si diverse dureri la copii. Prea mult acetaminofen poate afecta ficatul (printre rolurile acestuia se numara si filtrarea toxinelor) si poate duce la aparitia unor probleme hepatice, si chiar anemie, care sa puna in pericol viata unui copil. Supradozajul este calculat in functie de greutatea corporala si poate presupune greata, varsaturi, letargie, dureri abdominale, fiind necesara interventia medicala de urgenta.

10. Interzise pentru copii - medicamente antitusive

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam medicamentele antitusive deoarece tusea reprezinta un mecanism natural si protector al organismului care, fiind suprimata, poate conduce la complicatii nedorite. Tusea umeda-trebuie diminuata cand e prea suparatoare, dar nu trebuie suprimata deoarece inhibitia completa a tusei in cazul unei secretii bronhice abundente poate impiedica eliminarea produselor patologice din caile pulmonare, intarziind vindecarea. Se pare ca, din punct de vedere statistic, peste 7.000 de copii, cu varsta sub 11 ani, ajung anual la serviciile de urgenta ale spitalelor din Statele Unite din cauza efectelor secundare ale tratamentelor cu siropuri antitusive (expectorante, antihistaminice etc.), printre reactiile advese numarandu-se convulsii, cresterea rapida a ritmului cardiac si pierderi de constienta. Problema principala este reprezentata de faptul ca pot fi intrebuintate fara a fi necesara o reteta medicala.

In concluzie, trebuie sa retinem faptul ca, chiar substantele active din medicamente, cele care exercita o actiune pozitiva asupra organului sau tesutului bolnav din organism, au uneori efect toxic asupra celulelor hepatice. Alteori, vinovate de hepatotoxicitate sunt substantele auxiliare care intra in compozitia medicamentului pe care-l administram deoarece in procesul de metabolizare ce are loc in ficat, medicamentul este descompus pentru a fi absorbit, iar metabolitii (substantele ce rezulta din acest proces) se pot dovedi toxici pentru celulele hepatice. Prin urmare, orice medicament destinat copiilor trebuie sa primeasca in prealabil acordul medicului.

Surse:
www.adevarul.ro; www.farmamed.ro; www.ncadd.org; www.paginamedicala.ro; www.liverhelp.ro/, webmd.com

Articolul urmator
Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului
Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei
    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei

    Te-ai întrebat vreodată ce pastile au ca efect secundar scăderea pulsului? Iată în acest articol 8 medicamente care pot fi periculoase pentru ritmul cardiac.

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane
    14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane

    14 copii din județul Neamț au ajuns la spital după ce au găsit medicamente homeopate la gunoi, expirate de 5 ani și le-au mâncat, crezând că sunt bomboane. Mai multe...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă
    Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă

    Valul de gripe și răceli din România a dus, inevitabil, la o criză a medicamentelor în farmacii. Ministerul Sănătății a publicat o listă a medicamentelor pentru copii și...

    O familie din Hațeg a trăit doar după învățămintele Bibliei. Au renunțat la medicamente, civilizație și copiii nu au mai avut voie să meargă la școală
    O familie din Hațeg a trăit doar după învățămintele Bibliei. Au renunțat la medicamente, civilizație și copiii nu au mai avut voie să meargă la școală

    Un bărbat din Hațeg și-a obligat soția și cei doi copii să trăiască izolați, fără nici un contact cu mediul extern și strict după învățămintele biblice. Citește toată...

    © 2024 Qbebe