De ce mersul desculț este benefic în dezvoltarea copilului
Plecându-se de la ideea că un copil are o afinitate naturală către a atinge pământul, încercând să îndepărteze barierele ce l-ar putea împiedica să îl simtă cu tălpile sale, cercetătorii au constatat că mersul în picioarele goale va determina o poziție mai bună a corpului și va întări mușchii. De asemenea, atunci când execută anumită mișcări având picioarele goale, copiii vor putea să-și găsească mai ușor echilibrul și niște poziții cât mai confortabile pentru a se mișca în voie.
Deși putem crede că mersul desculț poate fi dăunător pentru copil pentru că îl poate predispune accidentărilor, medicii spun că acesta se poate afla în pericol mai mare când este încălțat. Astfel, piciorul are nevoie și de libertate pentru a se dezvolta armonios, iar faptul că îl punem mereu pe copil să stea încălțat nu face altceva decât să ducă, în timp, la alterarea mersului, al echilibrului, al dezvoltării senzoriale, a proprioropercepției (capacitatea corpului de a determina unde sunt poziționate membrele în orice moment).
Când merge desculț, un copil poate să aibă parte de o dezvoltare fizică mai bună, în condițiile în care mușchii, ligamentele, bolta plantară, postura și simțul echilibrului se vor îmbunătăți. Datorită acestui lucru, micuțul poate să dobândească mai multă agilitate, mai multă siguranță în mișcări, o mai bună coordonare a acestora.
Neurologii au sesizat, în mai multe studii, că mersul în picioarele goale va crește simțul echilibrului al copilului, în condițiile în care abilitatea de a controla gravitația este în strânsă legătură cu sistemul vestibular (sistemul vestibular are rolul de a regla echilibrul organismului), prin intermediul tălpilor. Practic, atunci când nu este încălțat, un copil va fi ghidat de „ochii din picioare", iar simțul tactil va fi mult mai puternic. În schimb, dacă este mereu încălțat, unui copil îi va fi mai greu să-ți găsească acele posturi ce-i vor permite să aibă un bun simț al echilibrului.
În afară de avantajele pe care mersul desculț îl are pentru dezvoltarea fizică și senzorială a copilului, studii recente au arătat că ori de câte ori le dăm ocazie copiilor să alerge desculți le vom stimula dezvoltarea memoriei.
De exemplu, specialiști din cadrul „Universității din Florida" au sesizat că alergătorii ce au alergat desculți se bucură de o memorie mai activă decât aceia ce au alergat doar încălțați. O memorie cât mai activă presupune să fim capabili să înregistrăm și să reținem cât mai rapid informațiile, adaptându-ne mai ușor la lumea din jur.
Dacă ne vom obișnui să ne lăsăm adesea copiii să alerge desculți, inclusiv în locuri în care au de ocolit și diverse obstacole, vom contribui la creșterea substanțială a capacității lor de învățare, ce le va fi de mare folos inclusiv în viața de adulți.
De noi depinde să le facem un obicei micuților noștri, indiferent de vârsta pe care o au, de a sta și de a se juca desculți, cât mai frecvent posibil.
Cum putem să ne familiarizăm copiii cu mersul în picioarele goale, în funcție de vârstă
Ce ar trebui să facem pentru un bebeluș
Încă din primele luni de viață ale unui bebeluș, este important să-l lăsăm să-și petreacă timp și desculț. De exemplu, pe măsură ce învață să stea pe burtică și să se târască, ar trebui ca în fiecare zi bebelușul să fie lăsat desculț, astfel încât să aibă șansa unei dezvoltări senzoriale optime. De asemenea, stând desculț, un bebeluș își va întări mușchii și ligamentele picioarelor și va putea, ulterior, să învețe să meargă mai ușor, având un mai bun simț al echilibrului și coordonându-și mai corect mișcările.
Pentru ca bebelușul să fie cât mai atras să stea cu piciorușele goale, trebuie să-i atragem atenția către ele. De pildă, anumite jocuri și cântece cu mișcare pot implica diverse mișcări la nivelul picioarelor.
Tot în scopul de a ne lăsa bebelușul în picioarele goale, este bine să-l provocăm să se joace cu un balon sau cu o eșarfă atunci când stă pe spate.
Totodată, bebelușul va fi mai dornic să aibă picioarele goale dacă nu-l vom îmbrăca mereu cu salopete și pantaloni care să-i îmbrace și tălpile.
Odată ce începe să meargă, ar trebui să ne străduim ca al nostru bebeluș să aibă și câte un „program" de mers desculț.Vei vedea că va fi încântat și va reuși să învețe să calce mai corect, să aibă mai multă stabilitate în timpul mersului și apoi mai mult curaj pentru a merge tot mai repede pentru ca, în final, să poată să și alerge.
Citește și: Dezvoltarea mersului la bebelusi: ham, premergator sau doar natura?
Cum să procedăm pentru a-i atrage pe copiii mai mari de 2 ani să meargă și în picioarele goale
Odată ce al tău copil a dobândit o stabilitate cât mai bună a mersului, profită de acest fapt și creează ocazii în care să-l lași desculț cât mai des.
Pentru a-l face mai dornic de așa ceva, asociază merul desculț cu joaca, cu distracția. Spre exemplu, provoacă-l la o competiție de strâns pietricele cu degetele de la picioare, săriți sau dansați desculți. Nu ezita nici să-l pui să testeze diverse suprafețe pe care să meargă: nisip, pietriș, linoleum, pământ, iarbă etc.
Un alt demers prin care un copil poate fi motivat să stea și desculț este să instituim, în anumite zile, următorul obicei: toată familia își va scoate încălțămintea și șoșetele/ciorapii când intră în casă și veți sta desculți. În același timp, profită de ieșirile în aer liber care permit să mergeți în picioarele goale pentru a-ți stimula copilul să se familiarizeze cu tot felul de suprafețe de mers, pentru a descoperi lumea cu ajutorul simțului tactil.
Chiar și când execută activități precum mersul pe o tricicletă, pe o bicicletă etc. copilul ar trebui să aibă momente în care să fie și desculț. Îi va fi de mare ajutor pentru îmbunătățirea coordonării mișcărilor!
Experții în podiatrie pediatrică au demonstrat, prin studiile lor (cum este și studiul „The Foot", din anul 2007), că piciorul copilului se va dezvolta optim atunci când nu este mereu îngrădit de purtarea încălțărilor. Fiind în mod natural orientat spre mersul desculț, piciorul va dobândi forma care trebuie și îl va ajuta pe copil să execute cu ușurință tot felul de mișcări dacă este lăsat și liber.
De altfel, s-a descoperit că mersul cât mai des în picioarele goale, din cea mai fragedă copilărie până spre adolescență, va contribui la dezvoltarea completă, optimă a tuturor oaselelor și cartilajelor de la nivelul tălpilor.
Voi știați până acum de faptul că mersul în picioarele goale este atât de important în dezvoltarea copiilor?
Citește și: De ce este bine să mergi desculț cât mai des
Surse:
www.activebabiessmartkids.com.au, www.raepica.com, www.theguardian.com