DA: cainele aduce multa buna-dispozitie
Un caine poate fi cea mai frumoasa jucarie pe care i-o poti lua nu numai copilului tau dar intregii familii. Partea cea mai frumoasa din faptul de a avea un caine este de a-l scoate afara la joaca, in parc si chiar de a-l lua in excursii, a rade de giumbuslucurile pe care le face, a alerga cu si dupa el...Un catelus il poate inveseli de minune pe copilul tau si ii poate deveni "cel mai bun prieten".
DA: cainele= prieten „terapeutic"
|
Unii psihologi sunt de parere ca a avea grija de un caine poate fi o adevarata „terapie". Copilul care creste cu un caine devine mai deschis, mai prietenos, mai sensibil. Copiii cresc mai rezistenti la stres si au mai putine sanse sa aiba probleme de sanatate. De asemenea este un ajutor de pret pentru mamica care ramane singura acasa cu bebele.
Poate fi foarte reconfortant sa ai pe cineva in preajma care te iubeste neconditionat si te priveste mereu ca pe dumnezeul lui, nu?
DA: copilul poate deveni mai responsabil
Cei mai multi parinti cumpara animale de casa copiilor doar din acest motiv: pentru a-l invata responsabil. Si ce responsabilitate poate fi mai mare decat aceea de a avea grija de ceva/cineva? Mai ales cainii au nevoie de multe grija, pentru ca trebuie hraniti, plimbati, alergati si, eventual, dresati. Pentru asta este nevoie de multa disciplina, de un bun management al timpului, si de motivatii puternice pentru a-l intretine.
|
Pentru a avea grija cum trebuie de un caine, este nevoie de multa implicare si atentie. Astfel, copilul poate invata lectiile de care are nevoie si care ii pot fi de folos si in viitor, pentru a reusi pe diferite planuri in viata.
NU: timp si costuri mari
A avea grija de un caine presupune mult timp liber. Copilul tau va trebui sa isi faca un timp special pentru a avea grija de caine, a se juca cu el, a-l scoate afara, a-l spala, ceea ce il poate face sa isi neglijeze alte activitati, cum ar fi ajutorul in casa, teme etc. De asemenea a avea un caine presupune sa aspiri si, in general sa faci curatenie in casa, mai des decat inainte.
A avea un copil sau mai multi presupune si multe cheltuieli, pentru lucrusoare, mancare, jucarii. Un caine are si el nevoie, la randul lui, de multe lucruri: bol, mancare, lesa, vaccinuri, vizite la medic si altele care pot aparea pe parcurs. Daca de exemplu se imbolnaveste, va trebui sa ii cumperi medicamente si sa platesti multe vizite la veterinar. Gandeste-te si fa un buget lunar pe care va trebui sa il aloci atat pentru copii cat si pentru caine, si asa poti sa iti dai seama daca va permiteti sa va cumparati un catelus.
NU: un caine inseamna si multa murdarieImpedimentul cel mai cunoscut care ii face pe parinti sa nu cumpere un catelus este murdaria pe care acesta o lasa prin casa. Cainii nu sunt ca pisicile, sunt mai murdari, murdarie care se ascunde in blana si in unghii. De asemenea, se pot urca in pat cum vin de afara, inainte sa mai apuci sa spui tu ceva. Tine cont si de faptul ca, oricata grija ai avea, tot mai ramane ceva si pe covoare, pe langa binecunoscutul par. Se pot tavali in baltoace sau alte mizerii de afara, fara ca tu sa bagi de seama, si atunci murdaria este mult mai greu de scos si ia si mult mai mult timp.
|
In plus, un caine in casa inseamna si un miros mai putin placut, pe care poate cu timpul tu nu o sa il mai bagi in seama, dar prietenii sau cunoscutii care vor veni in vizita, da! Spala-l cat mai des si obinsuieste-l cu baita. Cainii sunt inteligenti si vor cere baie cand se simt murdari.
NU: cainele- sursa de alergii
Multe mame evita sa ia animale de casa atunci cand copiii sunt foarte mici de teama sa nu prezinte o sursa de imbolnavire sau de contractare a unei alergii, pentru acestia. La caini, alergenii se gasesc in saliva, in piele, in par dar si in urina. Si rasele cu par lung si cele cu par scurt pot declansa alergie in egala masura pentru ca parul de caine devine alergenic in contact cu saliva. De aceea, daca decizi sa iei totusi un caine, este nevoie sa il speli cu un sampon special si sa limpezesti bine blana, sa aspiri zilnic si sa nu il lasi pe copil sa imbratiseze cainele prea des.
Nu cainelui in apartament!
Mai adaugam inca un „nu" in cazul in care te-ai gandit sa iti iei un caine si stai la bloc. Descurajam ideea de a avea un caine si de a-l inchide „intre patru pereti". In primul rand, poate fi destul de dificil pentru tine atunci cand il scoti afara sa tot urci si cobori cu el, dar nu este tocmai placut nici pentru el: nu va avea prea multe variante in timpul zilei decat sa doarma, iar spatiul limitat al unui apartament nu ii va oferi prea multa „libertate de actiune". In plus, s-ar putea ca latratul lui -atunci cand intra cineva strain in casa sau cand raspunde altor latraturi de afara- sa nu fie tocmai pe gustul vecinilor, mai ales in mijlocul noptii. Totusi, un caine de talie mica, bine educat poate sa fie foarte fericit intr-un apartament de bloc si un partener de joaca minunat pentru copilul tau.
Tu i-ai lua un caine copilului tau?