De ce ciupesc țânțarii
Chimia corpului fiecărui om este aparte, iar unele persoane au șanse mai mari să atragă insectele nedorite comparativ cu altele. Țânțarii pot să îți simtă prezența de la distanță. Atunci când expiri emani dioxid de carbon prin plămâni, dar și prin piele. Țânțarii sunt atrași de dioxidul de carbon, precum și de căldura și de umiditatea corpului uman, subliniază entomologul medical din cadrul Universității Cornell dn Ithaca, New York, Renee Anderson. Ei se țin după urma pe care o lasă un om, zboară într-un tipar zigzag, până când găsesc sursa. În plus, sunt atrași de asemenea de anumite substanțe chimice din transpirație; le place să urmărească o țintă aflată în mișcare.Protecție contra țânțarilor pentru bebeluși mai mici de 2 luni
Academia Americană a Pediatrilor este de părere că repelentele, chiar și cele care nu conțin DEET, nu sunt sigure pentru nou-născuți. Dat fiind faptul că nu poți folosi loțiuni și spray-uri pe copii de vârstă foarte mică, cel mai bun mod pentru a împiedica ciupirea bebelușului tău este să eviți un mediu cu țânțari. Iată în acest sen și câteva sfaturi de care este bine să ții cont:
- Insectele și în special țânțarii sunt cele mai active la apus și la răsărit. Ține-ți bebelușul în interior în aceste intervale de timp pentru a reduce riscul să fie ciupit
- Protejează-ți casa. Asigură-te că ferestrele și ușile sunt prevăzute cu plase pentru a preveni intrarea diverselor insecte, inclusiv a țânțarilor. Urmărește-le semnele de uzură și repară-le dacă este cazul. Folosește aerul condiționat, dacă ai posibilitatea.
- Îmbracă copilul corespunzător. Îmbracă-l cu haine lungi (bluză și pantaloni), dar și largi, șosete și pălărie/șapca. Renunță la imprimeurile florale care atrag multe insecte
- Folosește protecție și când mergeți la plimbare. Există diverse plase contra insectelor care pot fi așezate peste cărucior când te plimbi cu bebelușul.
- Golește obiectele cu apă statută, precum piscine, cauciucuri vechi, găleți, jucării, tomberoane dacă stai la casă, dar trebuie să le și cureți constant (ouăle nu se vor dezlipi doar dacă golești apa). Schimbă regulat bolul de apă al animalului tău domestic. De asemenea, există câteva locuri preferate de insecte, precum grădinile, mormanele de frunze moarte și tufișurile.
- Renunță la parfumuri. Multe insecte sunt atrase de mirosul de parfum de la diverse produse cosmetice. Este indicat din acest motiv să folosești produse fără miros pentru bebelușul tău, dar și pentru tine ca să nu mai prezinți un interes mare.
Atunci când călătorești în străinătoate optează pentru un hotel sau pentru o pensiune cu aer condiționat sau prevăzută cu obloane la uși și la geamuri. Dormi sub o plasă pentru țânțari dacă ești afară sau într-o cameră care nu are obloane (cumpără una dacă nu ai deja prevăzută). Reține că plasele pentru pat care sunt tratate cu permetrină oferă mai multă protecție decât cele netratate; prin urmare, nu le spăla și nici nu le expune la lumina soarelui, deoarece insecticidul se va descompune mai ușor.
Conform specialiștilor, aparatele tradiționale electrice contra insectelor nu sunt utile. Lumina violetă poate fi considerată irezistibilă de unele insecte zburătoare, însă țânțarii o ignoră în general.
Protecție contra țânțarilor pentru bebeluși mai mari de 2 luni
Când bebelușul tău depășește vârsta de 2 luni, poți adăuga spray-uri și loțiuni repelente pentru a-l proteja mai bine. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), repelentele pentru insecte reprezintă cel mai bun mod de protejare a bebelușului împotriva ciupiturilor de țânțari, atunci când sunt folosite corespunzător. Ele protejează și împotriva căpușelor, puricilor și muștelor, însă nu funcționează împotriva viespilor, albinelor. Oamenii de știință susțin că repelentele care au aceste ingrediente active au cea mai lungă durată de acțiune: DEET, I5353, picaridin.
Ce produse anti-țânțari folosesc mămicile
Am apelat la câteva mămici pentru a afla ce produse le-au fost de folos pentru micuții lor. Alexandra ne-a împărtășit că a utilizat Galaktiv Bio și Parasites (cel dn urmă fiind pentru țânțari și căpușe). Alina a spus că a optat pentru plase de țânțari la uși și ferestre sau lumânări pentru țânțari. Cătălina a răspuns că stă la bloc, așa că a instalat plase pentru țânțari. Angela preferă produsul Parasite S, pe care îl folosește pentru familia sa pentru că este foarte bun, este pe bază de plante și poate fi folosit și pentru bebeluși. Camelia folosește pentru a se proteja de țânțari plase și spray, iar Claudia nu folosește nimic pentru că în casă nu are țânțari; pentru plimbări folosește spray-ul Bouclier Insect de la Pediakid. Ilinca a preferat pentru familia sa stick-ul Zanza-No de la Chicco; cu toate că are un miros destul de puternic oferă protecție excelentă împotriva țânțarilor și nu trebuie reaplicat des. Ana recunoaște că a preferat dintodeauna produsele naturale, pe bază de plante, prin urmare a fost foarte mulțumită de când a descoperit brățara cu Citronella pentru copii.
Produse eficiente pentru protecție anti-țânțari - cum se folosesc
Atunci când folosești produse care au în compoziție DEET, urmărește ca procentul lor să nu depășească 30%. Cu cât copilul tău petrece mai puțin timp afară, cu atât ar trebui să fie mai redusă concentrația de DEET. Repelentul natural ulei de eucalipt cu lămâie (citronat) și nici versiunea fabricată în laborator PMD (para-metan-diol) nu reprezintă opțiuni sigure pentru copii sub 3 ani. Alte repelente create cu uleiuri esențiale din plante, precum citronella, cedru și soia pot să funcționeaze uneori. Nu au însă efect de lungă durată și pot irita pielea bebelușului.
Nu se cunoaște eficacitatea repelentelor pentru insecte care nu sunt certificate EPA, inclusiv a unora naturale. Pentru a te proteja pe tine și pe copilul tău de bolile răspândite de țânțari, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă să folosești un repelent de insecte certificat (produsul a fost evaluat pentru eficacitate).
Atunci când optezi pentru spray-uri, creme sau batoane repelente trebuie să ții cont de câteva recomandări înainte de a aplica produsul pe pielea copilului: citește întotdeauna instrucțiunile de pe pachet, aplică-l pe mâinile tale întâi, apoi freacă-l pe pielea bebelușului tău (nu îl aplica direct pe piele). Folosește doar cantitatea necesară pentru a proteja pielea care nu este acoperită de haine. Nu aplica niciodată produsul pe mâinile, gura sau ochii copilului și evită zonele de pe piele cu tăieturi, zgârieturi sau iritații. Nu uita să te speli pe mâini după ce l-ai aplicat. Dacă dorești să aplici și un produs de protecție solară, începe cu acela; nu face un amestec din repelent și produs de protecție solară, va trebui să îl reaplici mai des pe cel din urmă.
Printre ingredientele cu efect de repelent natural se includ: uleiul de eucalipt de lămâie, lavanda, uleiul de scorțișoară, uleul de cimbru, uleiul de iarba-mâței, uleiul din boabe de soia, citronella, uleiul din arbore de ceai, geraniol și uleiul de neem. Reține că uleiurile esențiale nu trebuie niciodată aplicate direct pe piele; ele sunt întotdeauna diluate într-un alt ulei de bază. De asemenea, ele nu sunt reglementate de autorități care să ateste siguranța lor, așa că este indicat să le cumperi de la surse de încredere. Este posibil să observi o reacție alergică la unul dintre ingredientele active din uleiurile esențiale. Înainte de a folosi un produs nou, testează-l pe o porțiune mică de piele și așteaptă o oră sau două pentru a te asigura că nu apare o iritație sau o senzație de arsură locală.
Citește și: Top 10 produse care protejeaza copilul de insecte pe timp de vara
Surse: www.webmd.com; www.cdc.gov; www.healthline.com