De ce este bine ca fetele să doarmă fără lenjerie intimă
1. Conform medicului Alyssa Dweck, ginecolog-obsterician din Mount Kisco, New York, posteriorul și regiunea genitală a unei persoane de sex feminin trebuie să nu fie restricționate atunci când aceasta doarme. Majoritatea fetelor pot dormi fără lenjerie intimă și nu riscă să se confrunte cu nicio problemă medicală. Există însă un grup care are parte de beneficii deosebite în urma acestei practici: acele fete care suferă de vulvită cronică (o inflamație a pliurilor pielii din exteriorul vaginului) sau de vaginită cronică (inflamația vaginului). Acestea sunt expuse infecțiilor vaginale fungice, mâncărimii și iritației în zona genitală și este mult mai bine să doarmă fără chiloți. Motivul pentru care este recomandat acest lucru constă în faptul că fungii și bacteriile se pot dezvolta și prolifera în medii întunecate, umede și calde. Când zona intimă feminină este acoperită pe toată durata zilei cu haine și materiale care limitează aerisirea (inclusiv obiecte vestimentare transpirate sau tampoane), poate apărea iritația vaginală, umezeala se va acumula în această zonă, conferind un mediu propice pentru infecții bacteriene sau fungice. Aerisirea porțiunii genitale este benefică și pentru fetele predispuse infecțiilor vaginale, mâncărimii și iritației, acest obicei putând deveni o rutină care conferă un confort sporit și o ameliorare a simptomelor experimentate. Specialistul subliniază însă faptul că este esențial ca pe durata zilei să se opteze pentru lenjerie intimă din bumbac deoarece este mult mai absorbantă. Desigur, în cazul fetelor ajunse la vârsta menstruației, este de preferat să poarte chiloți pentru a beneficia pe perioada somnului de protecție suplimentară (sfat valabil și pentru cele predispuse la infecții vaginale frecvente).
2. Medicul ginecolog Jennifer Bradford întărește concluziile anterioare și susține că "purtarea chiloților în timpul nopții poate încălzi suplimentar mediul vulvar. În cazul fetelor care sunt predispuse la iritații de la căldură/transpirație, pot apărea iritații vulvare. Nu se cunosc foarte multe cu privire la mecanismele care mențin sănătatea vaginului, însă cu siguranță purtarea unei vestimentații restrictive crește șansele de apariție a unor probleme vaginale precum candidoza. Din acest motiv toate reprezentantele sexului feminin necesită o aerisire constantă a zonei intime."
3. Autorul unei cărți legate de modul în care poți dormi mai bine și să ai o sănătate mai bună, Shawn Stevenson, consideră că ținând cont de sănătatea organismului, este important să permiți corpului o perioadă de a se răci în timpul somnului. Răcirea va determina o scădere a tensiunii arteriale, care în schimb ajută corpul la activarea sistemului de odihnă și digestiv (sistemul nervos parasimpatic). Răcirea ajută de asemenea corpul să elibereze anumiți hormoni și enzime cu funcție reparatorie. În mod evident, dormitul dezbrăcat sau fără lenjerie intimă este mult mai util în răcirea corpului decât, de exemplu, o pijama groasă. În cazul în care nu este suficient de cald pentru a renunța la pijama, vestimentația din timpul somnului trebuie să fie una simplă, ușoară și largă, conform specialistului. Îm acest sens trebuie menționat aportul cortizolului; acest hormon secretat în mod natural de organism ajută la menținerea constantă a temperaturii corporale. Dacă apare supraîncălzirea corpului nivelul său tinde să rămână ridicat, chiar după trezire, ceea ce conduce la anxietate, pofte pentru alimente nesănătoase, creștere în greutate.
4. De asemenea, dacă temperatura corpului este menținută sub 21 grade Celsius noaptea, corpul își poate regla nivelul de melatonină și hormonul de creștere. Dacă există prea multe haine, corpul se supraîncălzește și hormonii nu vor fi utilizați eficient (cu alte cuvinte, hainele în exces determină o îmbătrânire mai rapidă).
De ce este bine ca băieții să doarmă fără lenjerie intimă
5. Medicul Michael Eisenberg, urolog și director al secției de medicină reproducătoare masculină din Centrul Medical al Universității Stanford consideră că băieții nu se bucură nici de avantaje, dar nici de dezavantaje dacă dorm cu lenjeria intimă. De asemenea, la vârsta maturității nu s-a observat nicio diferență în ceea ce privește fertilitatea între cei care dorm în boxeri și cei care dorm în chiloți. Specialistul a publicat recent în acest sens un studiu în revista Andrologie care a analizat dacă modalitatea în care dorm bărbații (cu privire la lenjeria intimă sau absența sa) a influențat abilitatea de a concepe un copil pe o perioadă de 12 luni. Au fost studiați 500 de bărbați și nu a existat nicio diferență între ei (s-a ținut cont de durata de timp pentru a obține sarcina, precum și de compoziția spermei). Studii anterioare asupra bărbaților au relevat concluzii controversate. Astfel, unele cercetări sugerează că dacă un reprezentant al sexului masculin doarme cu lenjerie intimă strâmtă, poate crește temperatura de la nivelul testiculelor, ceea ce poate fi corelat cu o spermă de calitate redusă (comparativ cu a bărbaților care au optat pentru o lenjerie intimă mai largă). Există însă și studii care demonstrează că nu este nicio legătură între lenjerie și fertilitatea masculină.
În final, este important de subliniat faptul că, indiferent de modalitatea de a dormi a copilului, cu sau fără lenjerie intimă, dacă aceasta determină anxietate, beneficiile fiziologice sunt depășite și este indicat să lăsați copilul să doarmă cum dorește.
Surse:
www.livescience.com; www.smh.com.au; https://mic.com