5 greșeli ale adulților care influențează negativ somnul copiilor

5 greșeli ale adulților care influențează negativ somnul copiilor

Qbebe.ro

Pe cât sunt de frumoase primele luni împreună cu bebe, pe atât sunt de grele. Somnul fragmentat îi face pe părinți să fie adesea obosiți, și odată cu energia își pierd buna dispoziția, răbdarea și... optimismul. Dacă vi se pare că cel mic are un somn slab calitativ, că se trezește de mai multe ori pe noapte, sau că încă are nevoie de sân pentru a adormi deși a trecut de vârsta de un an, nu disperați! Orice copil poate să dormă bine și întreaga familie poate să fie odihnită, dacă părinții fac din disciplină o prioritate.

Trecem în revistă 5 greșeli frecvente pe care părinții ajung să le facă des, fie din cauza informațiilor contradictorii la care sunt expusi, fie din lipsa informațiilor corecte. Mai mult, îți oferim și câteva sfaturi care te vor ajuta să întelegi o parte importantă din mecanismele somnului copiilor, pentru ca nopțile să redevină calme și odihnitoare.

Poți găsi oricând mai multe sfaturi și trucuri în ghidurile special create de experți în somnul copilului.

Greșeli ale părinților care influențează negativ somnul bebelușului

În primele luni de viață, somnul celui mic trece printr-o multitudine de schimbări, ce vin la pachet cu o impresionantă dezvoltare fizica și neurologică. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl reții și să ți-l reamintești de fiecare dată când pare că nu ai răspunsuri este că cel puțin până la vârsta de 18 luni - 2 ani, bebelușii au un somn foarte diferit de cel al adulților. De aceea, nu te poți aștepta ca bebe să adoarmă sau să se trezească la fel cum o faci tu.

mama care ridica bebelusul din pat

Greșeala #1: Mediul de somn sau mutatul dintr-un pat în altul

Una dintre cele mai importante asocieri de somn pe care trebuie să o ai în vedere este mediul sau locul în care bebe doarme. Ideal este ca cei mici să fie culcați de fiecare dată în pătuțul lor, pentru ca treptat să înceapă să asocieze acel loc cu somnul, cu odihna, cu siguranța. Situațiile în care bebe adoarme în mașină, în scoică sau în căruț trebuie să reprezinte excepții.

Mai mult, în primele luni de viață, bebelușii au cicluri de somn scurte, întrerupte de treziri parțiale sau totale. Dacă cel mic este adormit pe canapeaua din living, de exemplu, și apoi mutat în pătuțul său, este posibil ca la una dintre aceste treziri să se sperie, neștiind unde se află.

Soluția: culcă mereu copilul în pătuțul său

Reinstaurează rutina care presupune ca somnul să înceapă și să continue în pătuțul copilului. Dacă s-au scurs mai multe luni în care bebe a adormit în diferite locuri, trebuie să fiți consecvenți și să mențineți noua rutină până când cel mic se obișnuiește. Poți ține o mână pe el până se liniștește, îi poți cânta sau poți folosi zgomotul alb, însă e important ca bebelușul să adoarmă în pătuț, pe salteaua sa.

Greșeala #2: Nerespectarea programului de somn

Somnul, alături de alimentație, reprezintă factorii vitali care influențează dezvoltarea copiilor în primele luni de viață. Cum pentru ei toate lucrurile sunt complet noi, după ce ies din burtica mamei, rutina este ceea ce le oferă stabilitate și îi ajută să se adapteze la mediul extrauterin.

Una dintre greșelile frecvente care de cele mai multe ori dau complet peste cap somnul bebelușului este nerespectarea cu strictețe a programului de somn. Dacă astăzi copilul tău a dormit de la 9 la 10, de la 13 la 15 și de la 19 la 6 a doua zi dimineață, însă ieri a dormit de la 11 la 12, de la 13 la 16 și de la 21 la 7 dimineața, este esential să faci o schimbare în privința programului său de somn.

Soluția: păstrează aceleași ore de culcare și de trezire

Programul de somn are două roluri esențiale: îi ajută pe părinți să adapteze activitățile celui mic la intervalele în care organismul său micuț are nevoie să doarmă sau să mănânce, și îl ajută pe cel mic să adoarmă mai ușor. Schimbările de program de somn trebuie să se facă doar pe măsură ce copilul crește, o dată pe lună sau chiar mai rar. Poți folosi în acest sens tabele speciale pentru programul de somn, pe diferite etape de vârstă.

Indiferent ce program stabilești, care rezonează cu nevoile copilului tău, este esențial să îl menții cu strictețe, pentru a îi oferi celui mic comfortul oferit de o rutină precisă.

Greșeala #3: Omiterea unui pas din rutina de culcare

Rutina de culcare și asocierile de somn sunt mai importante decât crezi! Ai sărit într-o seară cele 5 minute de citit povești fiindcă erai prea obosită? Sau ați scurtat într-o altă seară rutina de băiță fiindcă ați ajuns prea târziu acasă? Toate aceste compromisuri, deși pot părea nesemnificative, pot afecta somnul bebelușului.

Soluția: rutina este sfântă

Dacă citind acest articol realizezi că rutina de culcare a copilului tău nu mai este de mult timp regulata, este momentul potrivit să tragi linie și să stabilești o rutină nouă, pornind de la micile obiceiuri pe care totuși le-ați păstrat. Rutina de culcare trebuie menținută întotdeauna, fie că vorbim despre somnul de seară sau somnurile de peste zi, fiindcă ea este cea care îl ajută pe copil să înțeleagă că „dacă facem acest lucru, înseamnă că ne pregătim să dormim” și vei fi surprinsă cât de ușor își face apariția somnul. Poți alege să stabilești o rutină mai lungă, mai scurtă, mai complexă sau mai simplă, și este important să fii atentă la ce funcționează pentru copilului tău: băiță, masaj, îmbrățișări, cântecele sau povești, etc. Esențial este ca programul să fie mereu același, fără excepție!

Greșeli ale părinților care influențează negativ somnul copilului după 2 ani

Greșelile nu se strecoară doar în cazul bebelușilor, ci și a copiilor mai mari, de peste 2 ani. În cazul lor, principalele două motive sunt pe de o parte faptul că cel mic începe să fie mai activ, cu un program mai complex, și pe de cealaltă parte faptul că poate refuza să doarmă, ceea ce face programul de somn o adevărată provocare.

Greșeala #4: Suprastimularea

Un copil extrem de obosit nu va dormi niciodată mai bine. De fapt, un copil care seara dă semne de oboseală – se freacă la ochi, nu mai are răbdare, are tantrumuri – poate să pară mai degrabă activ și energic decât epuizat. Este una dintre capcanele în care pică mulți părinți, mai ales când primesc răspunsul „nu vreau să dorm, nu îmi e somn”.

Soluția: ai încredere în programul de somn

Când stabilești programul de somn al copilului urmând sfaturile specialiștilor, ai încredere că acesta răspunde nevoilor sale de somn. Nu te lăsa păcălită de energia celui mic, de pofta de joacă și de refuzul de a veni acasă din parc sau de a sta în pat pentru somn. Menține programul de somn, ora de culcare de seară și programul de somn de peste zi, și vei fi răsplătită cu un copil odihnit, vesel și sănătos!

Greșeala #5: Copilul nu doarme suficient

Copiii de 1-3 ani trebuie să doarmă între 10 și 14 ore pe zi, distribuite între somnul de noapte și 1-2 reprize de somn de zi, în funcție de vârstă. Când primesc refuzuri de a dormi și nu reușesc să păstreze programul de somn, mulți părinți se confruntă cu copii prea obosiți, care au dificultăți de concentrare, sunt furioși și nerăbdători.
Mai mult, cu cât copilul crește, părinții își doresc să petreacă cât mai mult timp cu el, în special seara, după programul de muncă. Este, pe drept, frustrant să ajungi acasă în jurul orei 19, iar copilul tău să fie deja în pat la ora 20. Timpul petrecut împreună este important, însă somnul trebuie să aibă întotdeauna prioritate.

Soluția: adaptează programul familiei

Dacă unul dintre motivele pentru care cel mic nu doarme suficient este că ora de culcare este târzie, poți adapta programul familiei cu timp de joacă și iubire dimineața devreme. În acest mod vei putea menține o oră sănătoasă de culcare, între 19 și 21. Este ideal ca sănătatea și odihna celui mic să reprezinte o prioritate pentru întreaga familie. Un copil odihnit este un copil fericit, dornic de interactiune și care se dezvoltă armonios. Copiii odihniți sunt copiii care dau dovadă de atenție adaptată vârstei, care au un reglaj emoțional optim și care se dezvoltă atat fizic cât și psihic în armonie.

Dacă motivul somnului insuficient este refuzul copilului de a dormi, încearcă să anticipezi aceste momente în care el este, probabil, deja extenuat, și mută intervalul orar al somnului de zi. Nu uita că poți găsi oricând sprijin în cadrul comunităților de părinți care urmează sfaturile unui consultant în somnul copilului.

Articolul urmator
Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii
Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților
    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților

    Problema bacteriilor la stomac rămâne una deosebit de importantă, având in vedere obiceiurile culinare pe care tot mai mulți dintre noi obișnuim să le adoptăm în ziua...

    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

    Fiecare părinte își dorește să crească un copil încrezător în forțele proprii, independent, capabil să facă fata cu succes provocărilor cu care, inevitabil, se...

    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

    În anumite situații, există posibilitatea să primești un rezultat negativ după un test de sarcină deși, de fapt, ești însărcinată. Printre asemenea situații se...

    Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor
    Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor

    Fetița mea de 11 ani nu prea se mai joacă cu jucării de pluș, dar recent a făcut obsesie pentru broscuța sa interactivă de pluș pe care o are de la naștere. Toată ziua se plimba cu...

    În luna octombrie a acestui an s-au născut peste 13.600 de copii. Sporul natural rămâne negativ
    În luna octombrie a acestui an s-au născut peste 13.600 de copii. Sporul natural rămâne negativ

    Sporul natural se referă la diferența dintre numărul de nașteri de copii vii și numărul de decese dintr-un anumit interval de referință. Ieri, pe 11 decembrie, Institutul Național...

    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început
    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început

    Nici un părinte nu e perfect, așa că nu te aștepta să îți iasă totul bine, mai ales când ești la început. Uite 6 greșeli minore, total normale, pe care le fac...

    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin
    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin

    Pui capul pe pernă, aștepți să vină somnul, te foiești, deschizi telefonul, îl închizi repede, te cuprinde iritarea când te gândești că în curând...

    © 2024 Qbebe