12 remedii naturale pentru aftele copilului

12 remedii naturale pentru aftele copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Aftele nu fac parte dintre afecțiunile grave, dar se remarcă din cauza disconfortului provocat. Cu atât mai mult cu cât vine vorba de copii, ne dorim să găsim cât mai rapid cele mai bune soluții, menite să-i ajute să se vindece mai ușor. Din fericire, există numeroase remedii naturale, care ne sunt la îndemână și care, așa cum veți afla și din articolul de mai jos, pot fi de un real sprijin în tratarea aftelor la copii.

Ce sunt aftele

Cunoscute și sub numele de „ulcere aftoase", aftele sunt mici bășici, care apar în interiorul buzelor, pe partea internă a obrajilor, la baza gingiilor sau sub limbă.Spre deosebire de alte leziuni similare, precum herpesul sau bășicile apărute ca urmare a febrei, acestea nu sunt transmisibile.
Nu se știe exact ce favorizează apariția aftelor, dar experții sunt de părere că predispoziția spre o astfel de afecțiune este și de natură genetică. În plus, se pare că aftele pot apărea și din cauza unor alergii alimentare, a unei diete defectuoase în vitaminele B și în fier sau dacă un copil are sistemul imunitar slăbit.
De asemenea, aftele se pot declanșa pur și simplu când copilul își mușcă des buzele sau limba sau dacă folosiți o pastă de dinți prea bogată în SLS (Sodium lauryl sulfate).
Nu în ultimul rând, medicii nu exclud ideea conform căreia aftele pot apărea mai ales când copilul este supus unui stres emoțional.

Care sunt simptomele aftelor la copil

În general, aftele nu sunt însoțite de alte simptome, constând pur și simplu în apariția unor bășici, cu un înveliș gălbui, ce sunt înconjurate de un cerc roșu. De obicei acestea sunt mici (au cam 6 mm), dar uneori pot fi mai mari și pot apărea mai multe deodată.
De cele mai multe ori, aftele se vindecă în aproximativ două săptămâni. În primele trei-patru zile disconfortul poate fi ridicat, după care începe treptat să se diminueze.
În cazul în care observați că al vostru copil nu scapă de afte în două săptămâni și nu poate să se hrănească și să bea din cauza durerii, contactați de urgență un doctor. Totodată, dacă apariția aftelor se produce mai mult de două ori pe ani, este un semnal de alarmă.

Remedii naturale pentru ameliorarea aftelor la copii

Pliculețe de ceai de mușețel

Datorită prezenței levomenolului, mușețelul are proprietăți antiinflamatoare și antiseptice. Acestea au rolul de a facilita vindecarea afetelor copiilor, diminuând totodată disconfortul resimțit.
Pentru a vă ajuta copilul, apelați la pliculețele de ceai de mușețel în felul următor:
• Pregătiți apă curată, la temperatura camerei
• Cufundați un pliculeț în apă, apoi îl veți aplica direct pe afta copilului, lăsându-l acolo cam 5-10 minute.
• Repetați acest demers de două ori pe zi, pânâ când afta începe să dispară.

Uleiul de cocos

Datorită virtuților sale antiinflamatoare și antibacteriene, și uleiul de cocos vă poate fi de folos în caz de afte.
Poți să-l utilizezi după cum urmează:
• Apelând la o bucățică de material textil (perfect curată) sau pur și simplu, ajutându-te de degetele tale (să fie perfect curate), vei lua puțin ulei de cocos și îl vei aplica direct pe aftă.
• Ca să te asiguri că se va fixa așa cum trebuie și că va pătrunde profund în leziune, este preferabil să-l amesteci și cu puțină ceară de albine. Astfel, la o lingură de ulei de cocos vei pune o jumătate de lingură de ceară. Apoi amestecul va fi aplicat pe aftă.
Acest remediu natural pentru afte va fi ușor de acceptat de către copil și datorită parfumului plăcut. În plus, vei vedea că va accelera procesul de cicatrizare.

Citește și: Top 10 antibiotice naturale pentru copilul tau

Gelul de Aloe Vera

Fiind antibacterian și antiinflamator, gelul de Aloe Vera va fi ideal pentru a-ți ajuta micuțul să scape de afte.
Tot ce ai de făcut este să amesteci 1 lingură de gel de Aloe Vera cu o linguriță de apă. Îl vei unge pe copil cu această combinație de trei ori pe zi, până când se vindecă.

Planta si gel de Aloe Vera

Apa cu sare

Inflamația dureroasă provocată de o aftă poate fi diminuată considerabil dacă al tău copil se va clăti cu apă cu sare. În special aftele provocate de mușcături prea dese ale buzei se vor vindeca datorită acestui remediu natural. În plus, apa cu sare va dezinfecta leziunea respectivă și o va ajuta să se cicatrizeze mai rapid.
Vei putea să te folosești de apa cu sare dacă vei respecta următoarele cantități: 1/4 de cană de apă călduță, în care s-a adăugat 1/ 2 de linguriță de sare.
Arată-i copilului cum să-și clătească gura și străduiește-te să-l determini să facă acest demers de două-trei ori pe zi, până când observi o vindecare mai consistentă a aftei.

Apa cu praf de copt

La fel ca și apa cu sare, și aceasta are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare.
Nu va trebui decât să pui puțin praf de copt în apă călduță și să te asiguri că micuțul tău se va clăti cu acest amestec, de mai multe ori pe zi.

Mierea

Mierea organică vă poate fi și ea de ajutor în cazul aftelor la copil. Desigur, condiția este ca acesta să nu fie alergic.
Înainte de a aplica puțină miere pe aftă, este necesar să se clătească cu apă călduță. Abia după aceea vei lua o bucățică de material textil curat/tifon, o/îl vei unge cu miere și vei aplica pe aftă.
Ideal este să reușești să aplici mierea de trei ori pe zi, iar o dată să fie pe timpul nopții, când copilul nu mănâncă și nu bea, astfel încât mierea să acționeze cât mai mult pe leziune.

Salvia

Această plantă distruge bacteriile, virușii și poate reduce inflamațiile.
Pregătește un ceai de salvie (pune 2 lingurițe de salvie uscată lao cană de apă fiartă) și lasă-l la infuzat. Lasă-l la răcit și apoi ajută-l pe copil să se clătească de două-trei ori pe zi, până când afta începe să se diminueze.

Salvie uscata

Sucul de prune

Chiar dacă vi se pare ceva neobișnuit, trebuie să știți că și acesta poate fi un remediu excelent în caz de afte la copil.
Prepară un suc de prune natural și folosește-l astfel:
• Poți să-i dai copilului mai multe lingurițe de suc și să-i arăți cum să se clătească, astfel încât sucul să ajungă cât mai mult în contact cu leziunea
Aplică suc proaspăt de prune direct pe aftă, de mai multe ori pe zi.

Aplicațiile cu un cub de gheață

Mai ales la debutul unei afte, când durerile și disconfortul se resimt accentuat, îl poți ajuta pe copil să se simtă mai bine grație unui remediu banal, pe care-l puteți avea oricând la îndemână: un cub de gheață.
Poți fie să aplici direct un cub de gheață pe leziune sau poți să înfășori cubul într-un material textil, mai ales dacă ai un copil mai mic. Cu siguranță se va simți de îndată mai bine!

Pregătește niște înghețată pe băț

Înghețata pe băț preparată în casă din sucuri de fructe sau din piureuri de fructe, de legume sau chiar din ceaiuri cu arome plăcute, poate fi de un real ajutor când copilul are afte.
Poți să-i dai pentru mai multe zile să consume acest produs homemade, care-l va ajuta să resimtă mai puțin disconfortul și totodată îi va furniza mai multe lichide.

Ceapa

Acest remediu poate fi folosit pentru copiii mai mari, care sunt cât de cât obișnuiți cu aroma cepei.
Va trebui să tai o bucățică de ceapă și să-l ajuți pe copil să o fixeze exact pe leziunea aftoasă. Ceapa va trebui menținută acolo cam cinci minute, astfel încât sucul său (bogat în compuși pe bază de sulf) să pătrundă acolo cum trebuie, să dezinfecteze și să faciliteze cicatrizarea.

Uleiul de semințe de grapefruit

Datorită proprietăților sale antibacteriene, și acesta îl poate ajuta pe copil când se confruntă cu afte.
Pune câteva picături din uleiul de semințe de grapefruit într-un pahar cu apă și pune-l pe copil să se clătească de mai multe ori pe zi, până când observi că leziunea începe să se vindece.

Fii atentă la dieta copilului

Pe parcursul intervalului în care al tău copil se confruntă cu aftă, este necesar să fii foarte atentă și la dieta sa, în condițiile în care aceasta îi poate accelera și ea procesul de vindecare.
Iată ce ar trebui să urmărești din acest punct de vedere:
Nu-i oferi mâncăruri prea picante, prea grase sau prea dulci, întrucât acestea pot accentua inflamația și vor mări astfel disconfortul.
Nu-i oferi alimente care pot răni și mai mult leziunea- Printre acestea, de ocolit sunt chips-urile și popcornul.
Ai grijă să-i dai alimente care conțin vitamina B- De exemplu, legumele cu frunze verzi, cerealelele integrale, ouăle etc. pot susține procesul de vindecare și vor împiedica recurența aftelor.
Nu uita de alimentele bogate în vitamina C- Acestea vor susține sistemul imunitar și vor accelera vindecarea aftei. De pildă, oferă-i copilului cât mai mult kiwi.
Dă-i iaurturi naturale- Specialiștii consideră că acele culturi bacteriene benefice din iaurturile naturale pot facilita și ele cicatrizarea și dispariția aftelor.
Oferă-i alimente care se digeră ușor- Mai ales în primele zile de la debutul aftei, când disconfortul este ridicat, este nevoie să-i dai copilului alimente cât mai ușoare, precum supe, piureuri, legume fierte, carne slabă fiartă etc.
Ai grijă ca al tău copil să fie hidratat corespunzător- Și hidratarea are un rol esențial în vindecarea aftelor, așa că nu uita să-ți stimulezi copilul să consume cât mai multe lichide. Nu este vorba numai de apă, ci și de supe, sucuri naturale, ceaiuri.

Citește și: Aftele la bebelusi-preventie si tratament

Tu ai apelat până acum la vreunul dintre aceste remedii când al tău copil a avut afte?

Surse:
www.everydayroots.com; www.home-remedies-for-you.com;www.kidshealth.org; www.top10homeremedies.com

Articolul urmator
De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică
De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile
    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile

    Printre cele mai cunoscute vorbe din popor se regăsește și aceasta: „Cine nu are bătrâni, să-și cumpere”. Fie că te raportezi la bunicii tăi, fie că te raportezi...

    Am ales cezariana după 2 nașteri naturale. La 3 săptămâni eram din nou internată, de urgență, suspectă de septicemie din cauza unui tifon uitat de medic în pântecul meu
    Am ales cezariana după 2 nașteri naturale. La 3 săptămâni eram din nou internată, de urgență, suspectă de septicemie din cauza unui tifon uitat de medic în pântecul meu

    Mă numesc Adriana și am trei copii. Fiecare naștere a avut particularitățile și greutățile ei. Am ales ca prima dată să nasc natural. Eram destul de tânără, aveam 23 de ani...

    © 2025 Qbebe