10 solutii pentru problemele copilului dupa varsta de 1 an

10 solutii pentru problemele copilului dupa varsta de 1 an

Iuliana Moraru

Piticul tau creste pe zi ce trece, iar tu esti fericita si multumita in speranta ca in acest fel si o mare parte din problemele cu care te confruntai vor disparea. Asa este... dar, asteapta-te la aparitia altora noi, specifice varstei.

Daca pana la varsta de 1 an, copilul avea de suferit din pricina aparitiei dintisorilor, a "luptei" pentru a invata sa mearga ori de a invata primele cuvinte, acum exista o serie de alte probleme care va macina pe amandoi si carora voi incerca sa le gasesc cele mai eficiente solutii pentru a-ti veni in ajutor.

Problema 1: Observi ca cel mic face pipi foarte des. Te gandesti ca ar putea fi de vina o posibila infectie urinara, insa nu stii exact care sunt simptomele acesteia?!

Solutie: Primul lucru care ar trebui sa iti indice prezenta unei infectii urinare, este febra. 

Daca urineaza des si doar cativa stropi si daca plange mereu atunci cand face pipi, cu siguranta este vorba de o infectie urinara.

In acest caz, mergi cat mai repede la medic si cere un sumar de urina. Daca in urma analizelor, se constata prezenta globulelor albe in urina, atunci este vorba, fara doar si poate, de inflamatia tractului urinar.

In acest caz, urmeaza cu strictete recomandarile si tratamentul prescris de medic, iar infectia va disparea, cu siguranta, rapid, cel mic scapand de "usturime" in cel mai scurt timp.


Problema 2: Piticul tau mananca foarte bine, fara a face mofturi ori fara a refuza vreun fel de mancare, ba mai mult, mananca singur din farfurie. Atunci care este problema? Nu reusesti in niciun fel sa il inveti sa foloseasca lingurita, furculita, vrand sa manance doar cu mana. Cum il dezveti?

Solutie: Nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta. Copilul este inca mic si are tot timpul inainte sa invete sa le foloseasca. Lasa-l sa manance cu mana daca acest lucru ii face placere. Trebuie sa stii ca orice copil simte nevoia sa atinga ceea ce mananca, pentru ca este important sa exploreze, sa cunoasca si sa faca asocieri intre consistenta si gust. In plus, prin aceasta atitudine incearca, voit sau nu, sa iti arate independenta, iar ceea ce iti ramane tie de facut este doar sa il incurajezi.

Te gandesti la murdaria din jur dar si la cea de pe hainute? Consoleaza-te cu gandul ca si daca ar folosi lingurinta, la inceput ar fi foarte neindemanatic, iar murdaria ar fi la fel de mare. 

Problema 3: Nu stii care este varsta optima pentru a-l invata pe cel mic sa se spele pe dinti, astfel incat sa nu se raneasca la gingii in timpul periajului?


Solutie:
Pentru a avea un copil sanatos si educat, trebui sa il inveti inca de la o varsta frageda importanta regulilor de igiena. Astfel, te poti juca cu el zilnic, periindu-i dintisorii inca de la eruptia primului. Exista paste de dinti pentru copii cu arome placute, pe care le pot inghiti fara probleme, dar si unele cu gust neplacut, tocmai ca sa nu le inghita. Pentru a-i implementa ideea ca periajul este un lucru util, dar si placut in aceeasi masura, iti recomand sa folosesti, pentru inceput, o pasta de dinti cu diverse arome placute. Totusi, important este sa il deprinzi cu folosirea periutei de dinti.

Pentru inceput, si perierea cu apa este recomandata.

 

Poti folosi, de asemenea, si apa de gura speciala pentru copii, pe care cel mic o poate folosi in lipsa periutei de dinti. Atentie, insa, apa de gura nu poate suplini periajul!

Problema 4: Ai observat ca de fiecare data cand ii arati ceva, urmareste obiectul cu un singur ochi, ca si cand pe celalalt nu l-ar avea. Dupa ce ai incercat sa ii acoperi un ochi, ai observat ca el chiar vede, dar care ar putea fi motivul acestui comportament?

Solutie: De exemplu, daca ochiul stang este afectat, adica nu vede foarte bine cu el, prima reactie a copilului este sa nu-l mai foloseasca. Urmareste-ti putin si comportamentul tau, mai exact atunci cand te lovesti la una din maini, tinzi sa te folosesti doar de mana neafectata, chiar daca uneori iti este incomod. Asa si piticul tau, avand unul din ochisori afectat, va interpreta preponderent mesaje clare de la celalalt.

In concluzie, este timpul pentru un control! Daca defectul nu este remediat in cel mai scurt timp, vederea copilului va fi afectata grav.

Problema 5: Esti inca la perioada in care ii diversifici alimentatia copilului, dar observi ca el incepe sa manance din ce in ce mai putin, avand insa si mici perioade in care chiar are pofta de mancare si termina tot din farfurie. De asemenea, ai observat ca prefera anumite alimente, precum mazarea, dar ca pe altele le refuza de fiecare data, de exemplu vinetele. Cum sa ii stimulezi pofta de mancare?

Solutie: Chiar daca standardul de copil sanatos la ora actuala este ca el sa fie putin dolofan, mai tarziu poate suferi de obezitate. Nu il forta sa manance, el mananca mai mult sau mai putin in functie de dispozitie, daca ii place sau nu mancarea respectiva ori daca a consumat multa energie sau nu in acea zi. De asemenea, nu iti recomand sa recurgi la diverse trucuri pentru a-l determina sa manance un aliment care nu ii place. Mai bine renunta o vreme si incearca mai tarziu, peste cateva luni. Daca tot nu vrea, obisnuieste-te cu ideea si nu mai face niciun efort in acest sens... chiar si tu ai mancaruri pe care nu le mananci, nu?  

Problema 6: Vrei ca cel mic sa aiba o digestie buna, insa nu stii care sunt exact alimentele recomandate si, mai ales, cele pe care trebuie sa le eviti?

Solutie: Ideea de baza este ca nu trebuie sa ii scoti din alimentatie anumite produse, ci doar sa eviti sa i le dai in exces. Pe lista acestor alimente, poti trece citricele care sunt laxative sau orezul care duce la constipatie, insa care poate fi foarte bun atunci cand se strica la burtica. De asemenea, iti recomand sa ii dai foarte rar copilului varza sau fasole care produc gaze si baloneaza.

Problema 7: Te gandesti ca daca cel mic a trecut pragul varstei de 1 anisor, nu trebuie sa ii mai dai laptic chiar la fiecare masa. Atunci cate mese de lapte ar trebui sa aiba la varsta aceasta, mai ales in conditiile in care ii place foarte mult lapticul si ar fi in stare sa bea la fiecare masa?

Solutie: Daca mananca bine si sanatos, este suficient sa ii dai un pahar cu laptic de dimineata, la trezire, si unul la masa de seara, pentru a avea un somn linistit si odihnitor. De asmenea, poti sa ii prepari lapte cu orez sau gris.

 
Problema 8: Dupa varsta de 1 an mai este nevoie sa mergi cu cel mic la vizita obligatorie la doctor?

Solutie: Prima vizita la medic trebuie sa fie in prima luna de viata, urmatoarea la 9 luni, iar ultima este recomandat sa fie intre 23 si 25 de luni. Care este scopul acestor vizite? In primul rand de a detecta deficienta in dezvoltarea corporala, de a controla cresterea dar si un posibil risc de obezitate.

Problema 9: Chiar si la aceasta varsta se sperie foarte tare, uneori si la zgomote banale, nu foarte puternice. Ce e de facut?

Solutie: Daca l-ai obisnuit de mic cu linistea, este normal ca acum sa i se para ciudat orice zgomot, fie el nesemnificativ. Ceea ce trebuie sa faci este sa ii educi auzul. Lasa deschis in camera lui un radio cu sonorul dat incet, ca un zgomot de fond, astfel incat el sa se obisnuiasca cu diverse tonalitati si voci.
Articolul urmator
De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?
De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire
    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

    Venirea unui copil pe lume aduce după sine o mulțime de schimbări, atât în dinamica familiei, cât și în viața personală a fiecărui părinte. Este de așteptat...

    Ioana Ginghină a vorbit pentru prima dată despre problemele cu banii după ce a divorțat de Alexandru Papadopol
    Ioana Ginghină a vorbit pentru prima dată despre problemele cu banii după ce a divorțat de Alexandru Papadopol

    Cunoscuta actriță Ioana Ginghină a divorțat de Alexandru Papadopol în anul 2019. Abia acum a mărturisit prin ce a trecut la momentul respectiv și cum s-au împărțit...

    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit
    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit

    După naștere proaspăta mamă se concentrează 100% pe nou-născut și pe nevoile acestuia, dar și pe recuperarea corpului ei care a trecut prin schimbări masive. De aceea libidoul este...

    Sunt fără adăpost de la vârsta de 11 ani. După ce am născut, am locuit cu copilul într-o mașină
    Sunt fără adăpost de la vârsta de 11 ani. După ce am născut, am locuit cu copilul într-o mașină

    O tânără mamă ne povestește cum s-a străduit să îi ofere fetiței ei condiții de trai decente. Ea însăși locuind pe străzi de la vârsta de 11 ani, după ce...

    Dragi părinți, faceți echipă și după divorț! 12 sfaturi pentru a te înțelege cu celălalt părinte după divorț, pentru binele copilului
    Dragi părinți, faceți echipă și după divorț! 12 sfaturi pentru a te înțelege cu celălalt părinte după divorț, pentru binele copilului

    Chiar și cu cel mai încăpățânat om se poate comunica, pentru interesul și binele copilului. Partenerii care au ajuns la divorț sunt, de regulă, într-o continuă...

    Zodiile care se preocupă mereu de problemele altora, mai puțin de ale lor
    Zodiile care se preocupă mereu de problemele altora, mai puțin de ale lor

    Există trei zodii care pun nevoile apropiaților lor mai presus de propriile nevoi. Trei nativi sunt cunoscuți pentru bunătatea de care dau dovadă, sunt „buni de pus la...

    Zodiile care obișnuiesc să ignore problemele în cuplu
    Zodiile care obișnuiesc să ignore problemele în cuplu

    Fie că se tem să nu-și piardă partenerii, fie că vor să evite cu orice preț momentele tensionate sau pur și simplu pentru că obișnuiesc să pună nevoile celorlalți mai presus de...

    © 2025 Qbebe