Observi că cel mic este tot mai morocănos deși nu este ora mesei și nici cea de somn? Ei bine, schimbarea dispoziției poate fi un semn că există o problemă la nivelul scutecului. Sigur ai verificat deja și nu au avut loc “accidente”, dar noi te sfătuim să cercetezi pielea din jurul scutecului, pentru că sunt șanse mari să faceți cunoștință cu primul episod de iritație de scutec. Ce este de făcut?
Cauzele apariției eritemului fesier
Iritația de scutec, sau eritemul fesier, este un tip de dermatită foarte comună la bebeluși, cu care, din păcate, te poți confrunta în repetate rânduri. Nu este gravă, nu pune în pericol viața copilului, dar trebuie să iei măsuri pentru a nu se agrava.
De ce apare eritemul fesier? Cauzele sunt diverse, dar la fel de comune precum fenomenul în sine, cum ar fi:
- Sensibilitate la anumite produse de curățare/îngrijire, sau la anumite ingrediente din compoziția acestora (parfum, alcool, praf).
- Iritație din cauza expunerii unui timp îndelungat la fecale sau urină.
- Introducerea unor alimente noi; corpul reacționează diferit la alimentele solide, iar scaunele își pot modifica frecvența și conținutul. De asemenea, bebelușii alăptați cu lapte matern sunt predispuși iritației de scutec din cauza alimentelor pe care le consumă mama.
- Reacție adversă la tratamentul cu antibiotice. Acestea distrug microflora bacteriană dăunătoare, dar și pe cea benefică, în lipsa cărora pot apărea infecții fungice.
- Infecții. Zona scutecului este un mediu umed, propice dezvoltării bacteriilor ce provoacă apariția eritemului.
- Piele sensibilizată din cauza dermatitei atopice.
Când te adresezi medicului?
Eritemul de scutec nu este o afecțiune periculoasă, dar poate deveni neplăcută în caz de agravare. Este important să ceri sfatul medicului dacă iritația devine tot mai pronunțată, în ciuda măsurilor de tratare aplicate, sau dacă apar sângerări și febră. Nu ignora simptomele și urmărește evoluția iritației, astfel încât să iei cele mai bune decizii pentru micuțul tău.
Spune STOP iritației de scutec!
După cum ai aflat deja, principala cauza a apariției eritemului fesier este expunerea pielii sensibile la mediul umed un timp îndelungat. Astfel, trebuie sa te asiguri că schimbi des scutecului copilului și, dacă este posibil, să-i lași pielea să respire timp de 10 minute. Poți profita de timpul acesta pentru a-i face un masaj sau pentru a vă bucura de câteva momente de drăgălășenie și joacă. Nu în ultimul rând, poți încerca să folosești scutece cu un număr mai mare atunci când aveți de-a face cu episoade de iritație de scutec, pentru ca zonele afectate să respire în voie și să se vindece cât ai zice “scutec”.
Desigur, aceste măsuri sunt utile în tratarea unei forme ușoare de iritație, însă dacă problema se agravează trebuie să iei noi măsuri. THERESIENÖL® Med este ajutorul de care ai mare, mare nevoie în această fază, fiind util în calmarea durerilor locale și reducerea senzației de mâncărime. Are la bază ingrediente naturale, grăsime purificată de origine bovină, extract de fruct de măr, pentilen glicol, extract de frunze de Stellarioides longibracteata, acetat de tocoferil, tocoferol (vitamina E), ceea ce-l face sigur pentru utilizarea în cazurile de eritem fesier agravat la bebeluși.
De ce să utilizezi THERESIENÖL® Med?
- Ajută la reducerea durerii și a riscului de infecție
- Calmează senzația de mâncărime de diferite tipuri
- Stimulează vindecarea rănilor
- Accelerează regenerarea pielii
- Hidratează țesuturile pe care se aplică
- Stimulează refacerea leziunilor ce evoluează lent spre vindecare
- Accelerează procesul de resorbție a hematoamelor
THERESIENÖL® Med este micul ajutor al mamelor responsabile, care au grijă de sănătatea celor mici. Este un produs ce vindecă leziunile de la nivelul pielii, accelerând procesul de vindecare încă de la primele aplicări. Poate fi folosit și pentru tratarea fisurilor anale, hematoamelor și dermatitelor de diverse cauze.