Hiperactivitatea și deficitul de atenție: cauze
Tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție sau tulburarea hiperkinetică sună a mici neajunsuri ale copilăriei, dar sunt mult mai mult de atât. Ele nu sunt semnul unui prichindel năzdrăvan care își trăiește copilăria, ci pot conduce la grave probleme de integrare socială mai târziu, periclitând dezvoltarea viitorului adult. ADHD-ul este încadrat la categoria boli cronice, fiind în general diagnosticat la vârsta de 6-7 ani, atunci când copilul merge la școală, iar părintele observă că nu reușește să țină pasul cu ceilalți colegi, are un comportament impulsiv adesea criticat de învățătoare și îi este imposibil să se concentreze și să învețe.
Sindromul deficitului de atenție cu sau fără hiperactivitate este azi diagnosticat la circa 5-10% dintre copii, un fapt pe care noi preferăm să îl percepem ca fiind pozitiv, deoarece a implicat o deschidere mult mai mare către această afecțiune.
În ceea ce privește cauzele, acestea pot fi grupate în funcție de caracteristici în mai multe categorii.
În primul rând, este vorba despre cele genetice. În acest sens, principalii factori sunt tulburările de transport ale neurotransmițătorului dopamină, prezente la copil, dezvoltarea întârziată a unor secțiuni ale creierului (lob temporal sau frontal) sau, dimpotrivă, dezvoltarea mult prea accelerată a crustei motorii.
Există și anumite cauze legate de stilul de viață al mămicii din perioada prenatală. Astfel, fumatul, consumul de alcool sau administrarea unor medicamente precum benzodiazepina pot crește riscul instalării ADHD-ului la copii.
S-a observat și că bebelușii născuți cu o greutate redusă la vârsta gestațională pot fi predispuși la această afecțiuni.
Nu în ultimul rând, medicii atrag atenția asupra pericolului dependenței copiilor de ecrane, mult mai acut azi. Fiind expuși la o multitudine de imagini în mișcare pe care le prelucrează cu multă dificultate, micuții pot suferi schimbări la nivelul creierului care pot cauza instalarea ADHD-ului.
Hiperactivitatea și deficitul de concentrare: simptome
Cum îți dai totuși seama că micuțul tău nu e doar energic sau supraîncărcat, ci suferă de ADHD? Iată cum se manifestă afecțiunea!
Copilul poate prezenta înclinații spre hiperkinetică, ceea ce înseamnă că va abandona foarte ușor activitățile începute. Poți constata că cel mic este lipsit de perseverență, trece rapid de la cartea de colorat la puzzle și apoi la mașinuța/păpușa preferată cu o rapiditate impresionantă sau are un comportament haotic, lipsit de autocontrol. Copilul tău poate de asemenea să dea dovadă de dificultăți în coordonare motorie sau de agitație susținută înainte de a merge la somn.
Problemele de atenție sunt alte simptome ale ADHD-ului. Copilul își va pierde rapid interesul și nu va reuși să îndeplinească sarcini care necesită concentrarea sau care se desfășoară pe durate lungi de timp.
Impulsivitatea va fi însă semnul cel mai ușor de observat. Deși aceasta poate fi caracteristică primilor ani de viață, atât de complecși din punct de vedere emoțional, la un copil cu hiperactivitate sau tulburare de atenție este și mai evidentă. Cel mic își asumă riscuri fără să stea pe gânduri, nu se gândește niciodată la consecințe, nu se poate controla, mai ales atunci când îi este refuzat ceva și dă adesea dovadă de agresivitate în jocurile cu ceilalți copii.
Alte simptome ale ADHD-ului pot fi: iritabilitate ridicată, schimbări bruște ale dispoziției, dificultăți de relaționare cu ceilalți, dezorganizare sau o încredere de sine scăzută.
Cum corectezi deficitul de concentrare și hiperactivitatea: Esprico, aliatul mămicilor de pretutindeni
Atunci când cel mic se confruntă cu hiperactivitate sau deficit de atenție, tratamentul necesită o abordare pe mai multe arii. În mod tradițional, este recomandată schimbarea stilului de viață, cu accent pus pe obiceiurile alimentare, psihoterapie unu la unu, psihoterapie integrată și/sau medicație (psihostimulante, neuroleptice, antidepresive).
Astfel, deși medicina modernă a evoluat mult în tratamentul acestor afecțiuni, cu siguranță știi cât de periculoase se pot dovedi multe medicamente ce presupun efecte adverse pronunțate. De aceea, noi îți sugerăm azi un produs special dezvoltat pentru copiii hiperactivi, pe bază de ingrediente naturale, ESPRICO®.
Suplimentul alimentar pornește de la o descoperire epocală a oamenilor de știință: copii diagnosticați cu sindromul de hiperactivitate și deficitul de atenție au niveluri mai scăzute de acizi grași Omega-3 și un raport mai mare de Omega-6 / Omega-3 decât în mod normal. De asemenea, majoritatea acestor copii prezintă și deficit de zinc, dar și niveluri scăzute de magneziu.
Suntem siguri că ai realizat deja cum anume va schimba ESPRICO® lumea copilului tău hiperactiv. Suplimentul alimentar corectează deficitul de concentrare și va îmbunătăți capacitatea micuțului tău de a învăța și de a memora. De asemenea, ESPRICO® este recomandat ca adjuvant în tratamentul AD(H)D.
Formula sa spune mai multe decât am putea afirma noi vreodată. În primul rând, suplimentul conține acizi Omega-3, un fapt cu atât mai important cu cât aceste substanțe nu sunt produse de către corp și nu pot fi preluate decât din alimentație sau din suplimente. Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru mobilitatea celulelor nervoase și pentru metabolism, fiind de neînlocuit pentru dezvoltarea creierului.
Mai departe, acizii grași Omega-6 contribuie la dezvoltarea creierului și a memoriei, ameliorează capacitatea de învățare, cresc concentrarea și vor corecta deficitul de atenție care îi face atâtea probleme celui mic. Sursele de acizi grași Omega-6 sunt Luminița-nopții și uleiul de semințe de cânepă, un alt atu pentru care noi alegem ESPRICO®.
Formula este completată de magneziu, ce contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase, la relaxare, atât a tensiunii, cât și a musculaturii, și la întărirea echilibrului interior. De partea cealaltă, zincul sprijină concentrarea și atenția și participă și el la procesele de transmitere a impulsurilor nervoase.
Ce este din nou de remarcat e faptul că în structura ESPRICO®, raportul dintre Omega-3 și Omega-6 este cel corect, dat fiind faptul că discrepanțele dintre acestea pot sta la baza hiperactivității.
Iar studiile demonstrează din plin eficacitatea ESPRICO®! Astfel, o cercetare desfășurată pe durata a trei luni a avut drept subiecți 810 copii cu hiperactivitate/impulsivitate, deficit de atenție, probleme emoționale și comportamentale și dificultăți de somn. Cu ajutorul a 139 de pediatri germani, copiilor li s-a administrat ESPRICO® timp de 12 săptămâni. Rezultatele au fost remarcabile și ți le prezentăm în rândurile de mai jos!
Cum se administrează ESPRICO®? Pentru copiii cu vârste de peste 5 ani, se vor lua 4 capsule, 2 dimineața și 2 seara. Dacă prichindelul nu poate înghiți pilula, amestecă cu puțină apă sau toarnă conținutul într-o linguriță cu mâncare.
Nu ne dorim copii prea cuminți, dar știm cât de important este să luptăm împotriva pericolelor hiperactivității și deficitului de atenție. Asigură-te că mica ta minune crește un adult frumos și echilibrat și fii o mămică de nota 10 apelând la ESPRICO®! Consultă și pagina de Facebook Esprico și comandă online suplimentul!
Surse foto: iStock