Diareea la copii: Cauze, simptome și gestionarea rapidă și eficientă a situației

Diareea la copii: Cauze, simptome și gestionarea rapidă și eficientă a situației

Andreea Constantin

Diareea este o problemă comună la copii, mai ales în primii ani de viață. Deși de obicei, este inofensivă și trecătoare la adulți, poate deveni periculoasă pentru copiii mici și sugari, din cauza apariției deshidratării. 

Diareea la copii poate fi, totuși, ținută sub control și prevenită prin anumite remedii. 

Cum se manifestă diareea la copii: simptome 

Diareea este caracterizată prin scaune apoase și frecvente, care pot varia în consistență și pot fi însoțite de alte simptome, cum ar fi:

  • Crampe abdominale;
  • Balonare;
  • Stări de greață;
  • Febră;
  • Scaun cu sânge;
  • Deshidratare.

Diareea poate fi de două feluri:

  • Acută (pe termen scurt) - în cazul în care diareea durează doar câteva zile;
  • Cronică (pe termen lung) - când diareea durează deja câteva săptămâni. În acest caz, este bine să mergi cu copilul la doctor, pentru că poate ascunde alte probleme de sănătate. 

De ce apare diareea la copii: cauze

Diareea poate apărea la copii din mai multe cauze: infecțioase sau alimentare. Alteori, diareea poate fi doar un simptom pentru o altă afecțiune. 

Infecțiile virale

În multe dintre cazuri, acestea pot provoca la copii enterocolită cu diaree. Pot apărea și  alte simptome precum stări de vomă, amețeală și dureri abdominale. Câteva dintre virusurile care pot provoca diaree sunt rotavirusurile, norovirusurile sau adenovirusurile. 

Infecțiile bacteriene

Există mai multe tipuri de bacterii care pot provoca diaree, precum E.coli și Salmonella. Acestea rezultă, de obicei,  în urma consumului de apă sau alimente contaminate, iar primele simptome se manifestă în doar câteva ore.

Paraziții intestinali

Infecția cu Giardia este cea mai comună în cazul copiilor. Ei pot lua paraziți intestinali atingând obiecte contaminate, de obicei din locurile publice ca parcurile sau grădinițele. 

Intoleranțele și alergiile alimentare

Diareea își poate face apariția atunci când copilul consumă diverși compuși alimentari la care prezintă intoleranțe (lactoză sau gluten) sau alimente la care este alergic. 

Tratamentele medicamentoase

Anumite medicamente pot provoca diaree la copii, în special antibioticele. Acestea afectează semnificativ flora intestinală și provoacă manifestări ca diareea, constipația sau balonarea. 

Cum gestionăm diareea la copii: posibile remedii și prevenție

Diareea trece de cele mai multe ori de la sine, dar totuși trebuie monitorizată și trebuie să acționezi din timp, mai ales să previi deshidratarea. Remediile pentru diaree se leagă mai mult de ameliorarea simptomelor și se stabilesc în funcție de cauză. 

Rehidratarea 

Copiii mici și sugarii riscă să se deshidrateze mult mai rapid, așa că e important să fie hidratați încă de la debutul primelor simptome. Pot consuma apă plată, ceaiuri neîndulcite sau săruri de rehidratare. 

Alimentația 

Optează pentru alimente ușor de digerat, precum pâinea prăjită sau orezul, ca simptomele să nu se agraveze. Evită laptele de vacă pe perioada manifestării simptomelor. 

Medicație specială 

Pentru infecțiile bacteriene, este posibil ca medicul să prescrie antibiotice, iar pentru infecțiile cu paraziți intestinali, medicamente speciale pentru combaterea acestora. Înainte de a-i oferi copilului orice fel de medicament, consultă medicul pediatru. 

Cum previi diareea la copii

De cele mai multe ori, factorii care conduc la apariția diareei pot fi controlați. Dintre aceștia cei mai importanți sunt:

  • Igiena - asigură-te că cel mic are mereu  mâinile curate înainte de a-și atinge fața sau gura, mai ales atunci când merge în spații publice;
  • Alimentația și hidratarea corespunzătoare - acordă atenție alergiilor și intoleranțelor alimentare și evită sucurile și băuturile dulci;
  • Protecție în timpul tratamentelor cu antibiotice - dacă cel mic este sub tratament cu antibiotice, suplimentele cu microorganisme vii îl pot ajuta să-ți mențină echilibrul florei intestinale și să evite efectele adverse ca diareea, constipația sau balonarea. Acestea sunt bacterii benefice care se pot găsi în diferite alimente fermentate sau sub formă de suplimente alimentare, considerate sigure chiar și pentru sugari. 

Diareea este de ele mai multe ori trecătoare, însă e bine să acționezi din timp. Asigură-te că cel mic este bine hidratat, că mănâncă alimente ușor de digerat și mergi la medic atunci când simptomele persistă mai mult de câteva zile. Există și metode prin care să previi diareea la copii, prin igienă, alimentație și protecție cu suplimente alimentare cu microorganisme vii în timpul tratamentului cu antibiotice. 

Surse articol: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737434/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551643/#:~:text=The%20most%20frequently%20identified%20organisms,of%20Shiga%2Dtoxin%20producing%20E. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4476871/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10024443/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35070839/

Articolul urmator
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament
    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament

    Dermatomiozita este o afecțiune rară, autoimună, caracterizată prin inflamația mușchilor și a pielii.

    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament
    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament

    Migrena oculară este o afecțiune neurologică manifestată prin tulburări vizuale temporare care afectează unul sau ambii ochi.

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Pitiriazis versicolor: cauze, simptome și tratament
    Pitiriazis versicolor: cauze, simptome și tratament

    Pitiriazis versicolor, cunoscut și drept tinea versicolor, este o infecție fungică a pielii destul de frecvent întâlnită, care nu creează un impact major asupra...

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    © 2025 Qbebe