Înţelegem că această primă experienţă, care te va separa pentru o bună parte a zilei de micuţul tău, îţi va pune şi ţie, ca părinte, inima şi psihicul la încercare, aşadar îţi propunem câteva idei menite să uşureze perioada de tranziţie.
Alegerea grădiniţei
Lipsa prezenţei tale va fi resimţită din plin de către micuţul tău, aşadar asigură-te că faci alegerea corectă atunci când îl înscrii în cadrul unei instituţii de învăţământ preşcolar. Internetul îţi oferă calea cea mai simplă de acces către paginile grădiniţelor, oferta educaţională, metodologie, personal, preţuri, locaţie. Nu ezita să vorbeşti cu prieteni şi cunoscuţi care deja au făcut marele pas şi sunt în măsură să îţi facă recomandări bazate pe propriile lor experienţe. Informaţia este de aur, la fel cum este şi propria intuiţie, cea la care ajungem cu paşi mici, dar siguri.
Prima vizită
Este important ca prima vizită într-o grădiniţă să o faci de mână cu micuţul tău, astfel păşind împreună pe un teren plin de necunoscute. Observă şi ghidează-te după instinct. Cum decurge discuţia cu directoarea? Tu şi micuţul tău aveţi parte de o întâmpinare caldă sau mai degrabă una detaşată? Solicită accesul în cadrul unei săli de grupă, în timpul unor activităţi în care poţi observa educatoarea şi copiii. Simţi că este o atmosfera relaxată, o abordare prietenoasă, care l-ar primi pe copilul tău cu braţele deschise? Simţi că acel loc i-ar asigura copilului tău siguranţă? Nu îl opri pe micuţul tău să interacţioneze cu ceilalţi copii din sală, poate fi un semn că se simte în largul lui, aşadar ţine cont şi de ceea ce simte el. Este un mediu plăcut, curat, luminos şi securizat? Există jucării şi materiale suficiente? Sălile de grupă şi curtea sunt amenajate corespunzător? Sunt întrebări pe care este normal să ţi le pui şi nu ezita să ceri orice informaţie, oricât de detaliată ar fi ea.
Pregătirea timpurie a copilului
După cum bine îţi dai seama, nu ne referim la pregătiri ce ţin de rutina de dimineaţă (spălat, îmbrăcat, mic dejun) , ci subliniem faptul că o discuţie purtată din timp despre ceea ce urmează să se întâmple va uşura cu mult această perioadă dificilă, menită să separe puiul de mama. Nu-ţi fie teamă să vorbeşti deschis cu copilul tău şi nu-l subestima. Inteligenţa emoţională şi capacitatea de înţelegere a celor mici le depăşesc de multe ori pe ale noastre. Explică-i unde îşi va petrece timpul în lipsa ta, în ce mod plăcut şi, mai ales, de ce. Asigură-l că este un loc primitor, plin de jucării, unde îşi va face prieteni noi, unde va învaţă diverse lucruri interesante şi unde doamne iubitoare vor avea grijă de el. Gânduri ca " Şi mie îmi va fi tare dor de tine", " Vei fi în siguranţă", "Îţi promit că voi veni să te iau acasă peste puţin timp!", "Mami se va gândi tot timpul la tine" îl vor linişti într-o oarecare măsură, aşadar nu ezita să le verbalizezi.
Jucăria de acasă
Cu toţii am avut ACEA jucărie sau ACEL obiect de care ne-am simţit cel mai ataşaţi şi de care eram nedespărţiţi în copilărie. Micuţul tău va fi mai fericit şi consolat dacă va avea alături jucărioara să, deci nu uita să o strecori în gentuţă în primele dimineţi. Unii copii preferă tricoul mamei, de ce nu? Nu îţi fie frică de ridicol, până la urmă este cea mai importantă liniştea copilului tău şi nu părerile altora.
Recompensă la finalul zilei
Evident că nu îţi vom sugera să îţi îndopi copilul cu câte o ciocolată în fiecare seară, pe motiv că nu a plâns la grădiniţă şi s-a comporat frumos, dar laudele şi încurajările vor conta enorm. Afirmaţii de genul "Am auzit că ai fost cuminte la grădiniţă", "Sunt tare mândră de tine!", "Voi povesti tuturor cât de cuminte eşti la grădi!" îi vor creşte stima de sine şi dorinţa de a te face mândră în continuare. Pe ici colo mai poţi strecura câte o atenţie mică, o cărticică de colorat, o vizită la un loc de joacă preferat, o activitate interesantă pe care o puteţi desfăşura în familie, dar totul cu măsură. Copilul trebuie să înţeleagă că a avea un comportament frumos în societate este ceva normal, care nu necesită aplauze şi cadouri de fiecare dată.
Feedback din partea educatoarei
În primele zile petrecute de micuţul tău în grădiniţă vei avea zeci de întrebări legate de felul în care şi-a petrecut ziua, dacă a mâncat, dacă a plâns, dacă a dormit, dacă a interacţionat cu alţi copii. Îţi sugerăm să pui aceste întrebări cu încredere, dar ai grijă să păstrezi un calm şi un echilibru. Nu exagera şi nu pune presiune asupra personalului, nu lasă grija să se transforme în panică şi tensiune.
Sperăm că sfaturile noastre îţi vor uşura puţin zilele în care vei fi departe de puiul tău, cu sufletul plin de frică şi angoasă. Da, vor fi momente în care el va resimţi din plin sentimentul de abandon şi înstrăinare, dar aminteşte-ţi că iubirea ta de mamă va compensa toată lupta pe care micul tău erou o va duce în drumul său spre acomodare.