Încep școlile și grădinițele! Sfaturi de la medic pentru prevenție și igienă

Încep școlile și grădinițele! Sfaturi de la medic pentru prevenție și igienă

Irina Olteanu - Redactor Senior

După o absență îndelungată de la școală, școlile de pregătesc din nou să le fie călcat pragul. Ținând cont de următoarele recomandări, te poți asigura că întâlnirea cu profesorii și colegii va decurge în condiții de siguranță, fără a adăuga un factor de risc sau stres suplimentar familiei.

Revenirea la școală a elevilor: informații importante și măsuri

Deoarece se cunosc deja suficiente informații despre infecția cu coronavirus, au fost identificate de specialiști și măsurile care trebuie luate pentru a asigura un climat sigur în cadrul instituțiilor de învățământ. Revenirea la școală este vitală pentru educația și binele copiilor; timpul petrecut departe de școală este nociv pentru dezvoltarea cognitivă și academică a celor mici, în special a celor care se află în categorii dezavantajate (cu probleme de învățare, psiho-motorii, cu status socio-economic precar). Impactul absenței de la școală se poate manifesta atât la nivel de învățare prezentă, cât și la nivel de învățare viitoare a copilului, prin urmare este important ca toți elevii să revină la școală mai devreme.

Riscul ca copiii să se îmbolnăvească grav în urma infecției cu coronavirusul este extrem de redus, existând de asemenea și efecte negative asupra sănătății pe care le cauzează lipsa de la școală (copiii nu mai fac efort fizic, nu își mai exersează diverse abilități deprinse etc.).

Pentru a minimiza cât mai mult șansele de contaminare sunt indicate de specialiști următoarele măsuri pentru școli:

  • Gruparea copiilor în mod organizat
  • Evitarea contactului între grupe
  • Aranjarea sălilor de clasă cu băncile îndreptate în față
  • Personalul menține distanța de elevi și restul personalului didactic cât de mult posibil

scoli coronavirus

Recomandări din partea UNICEF cu privire la copii

  • Este dreptul fiecărui părinte să decidă dacă își dorește ca fiul/fiica sa să revină la școală. Înainte de a lua o decizie, este indicat să ia în considerare sănătatea copilului și a membrilor familiei, drumul către școală și modul în care poate ajunge acolo în siguranță.
  • Încurajează-ți copilul și adolescentul în această perioadă. Oferă-i sprijin și înțelegere, deoarece stresul testelor și al examenelor se adaugă la stresul cauzat de pandemie.
  • Discută cu copilul tău despre coronavirus și despre importanța de a se proteja pe sine și pe ceilalți când merge la școală. Va aprecia că discuți deschis, că ai încredere în el/ea și că îl/o consideri o persoană responsabilă.
  • Explică copilului tău importanța de a se spăla pe mâini și de a le dezinfecta. Oferă-i un produs antibacterian, pe care ar trebui să îl țină la îndemână în permanență.
  • Explică-i modul corect de a purta masca și de a o manevra, pentru a se proteja. Masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia și trebuie atinsă doar de elasticul prins după urechi. Masca trebuie purtată în mijloacele de transport public și în alte spații închide – magazine, clinici medicale, școală și trebuie schimbată la interval de 2 ore.
  • Menține un contact permanent cu școala, pentru a rămâne la curent cu deciziile pe care aceasta le-a luat pentru pregătirea cursurilor și a testelor/examenelor. Identifică măsurile luate de conducerea școlii pentru a preveni răspândirea infecției. Dacă cineva din familia ta sau apropiat de familie a intrat în contact recent, se află în carantină sau a fost diagnosticat cu COVID-19, nu permite copilului să meargă la școală și informează profesorul/învățătorul
  • Dacă îți însoțești copilul la școală, evită locurile aglomerate, în special în perioada de examene. Decide împreună cu copilul tău locul unde trebuie să vă întâlniți, departe de intrarea în școală. Evita contactul fizic cu copilul, cât de mult posibil, până ajungi acasă și spală-te pe mâini și schimbă-ți hainele.

Informații de la specialist

Doctor Mădălina Merișescu, medic specialist boli infecțioase, asistent universitar UMF Carol Davila, oferă următoarele informații:

  1. Care sunt principalele sfaturi de care ar trebui să țină cont copiii în contextul redeschiderii școlilor (cu participare personală, nu virtuală)?

În contextul actual sfaturile pentru copii sunt aceleași ca și pentru adulți, personalizate și raportate la gradul de înțelegere al fiecărei grupe de vârstă la care ne referim. Aceste măsuri ar trebui explicate pe înțelesul copiilor, inițial acasă, începând cu părinții care le oferă exemplul personal prin păstrarea distanței regulamentare, evitarea aglomerațiilor din locurile publice, igiena mâinilor, apoi cu ajutorul educatorilor/profesorilor, care întăresc spusele familiei și ulterior cu ajutorul instituțiilor de învățământ prin măsurile pe care le iau în vederea începerii noului an școlar. 

Pe lângă distanțarea socială, poate cel mai important mijloc de prevenție este reprezentat de purtarea măștii și igiena mâinilor cu apă și săpun și/sau soluții dezinfectante.

  1. Cat de important este ca toți copiii să poarte masca pe față?

Masca purtată corect pune o barieră între pacientul bolnav și cel sănătos. Aceasta limitează transmiterea picăturilor eliminate natural prin tuse și strănut, deci prezența ei este extrem de importantă la toți copiii. În situația apariției unui copil bolnav într-o clasă, limitarea transmiterii afecțiunii respiratorii de la acesta la colegii lui se face mult mai eficient dacă toți copiii sunt protejați prin purtarea măștii faciale utilizate corect. Este important să amintim copiilor să acopere atât gura cât și nasul când folosesc o mască adaptată dimensiunilor feței lor, să o arunce la gunoi dacă s-a umezit sau deteriorat, să se dezinfecteze pe mâini după ce au folosit șervețele nazale sau au tușit. Aș spune că este cel mai important mijloc de prevenție al infecțiilor cu poartă de intrare respiratorie.

  1. Cât de des ar trebui să se spele pe mâini sau să folosească soluție dezinfectantă?

Igiena mâinilor ar trebui să se facă cât de des este posibil posibil și pentru minim 20 secunde. Dacă nu este posibil să folosească apă și săpun de fiecare dată, este indicată utilizarea de soluție dezinfectantă cu bază alcoolică de concentrație minimă 60%.

Igiena mâinilor copiilor, dar nu numai, este obligatorie de fiecare dată când au călătorit cu un mijloc de transport în comun, urmează masa, au folosit toaleta, au strănutat, au tușit, au folosit obiecte în comun cu alți copii, au practicat sporturi, s-au jucat, au împrumutat obiecte, au atins multiple sufrafețe, sau pur și simplu a trecut mai mult timp de la ultima dezinfectare.

  1. Cum ar trebui să se comporte în pauze pentru a evita contaminarea?

Este foarte complicat să menții copiii în bancă, distanțați, unul câte unul, cuminți, statici și obedienți. Dar se pot preveni îmbolnăvirile în masă și contaminările prin niște metode simple și la îndemână. Este important însă să se evite grupurile mari de oameni și mutarea copiilor din clase în laboratoare de specialitate, grupurile de lucru, serbările, aglomerările, sălile de clasă cu mulți copii, jocurile de echipă, atelierele, fiind preferate activitățile în aer liber și spațiile deschise, grupurile cât mai mici de copii și restrângerea socializării.

  1. Ce măsuri ar trebui să ia școlile, din punctul dvs. de vedere, cu privire la reluarea activității școlare? Cât de des ar trebui dezinfectate suprafețele/toaletele?

Există câteva măsuri practice pe care le consider necesare în ceea ce privește instituția de învățământ:

În primul rand, ar trebui să existe o rutină și un program de curățenie și dezinfecție cu ore fixe. Fiecare grup sanitar ar trebui dotat cu materiale sanitare de tipul hârtie, săpun, coș de gunoi cu pedală, dezinfectant. De asemenea, ar trebui montate dispensere cu dezinfectant în apropierea sălilor de clasă.

În plus, sunt importante:

  • Evitarea depozitării în același loc a obiectelor personale, precum și minimizarea și descurajarea utilizării la comun a materialelor didactice - cărți, jucării, rechizite.
  • Asigurarea ventilației corespunzătoare și aerisirii încăperilor, cu menținerea ferestrelor deschise pe perioade cât mai lungi de timp
  • Distanțarea băncilor. Montarea panourilor despărțitoare între bănci dacă este posibil, efectuarea unui program alternativ pentru elevi, micșorarea numărului de elevi din clase, montarea de dezinfectante cu soluție cu alcool minim 60 % în apropierea sălilor de clasă.
  • Deschiderea spațiilor anterior nefolosite pentru eficientizarea spațiului și extinderea activităților pe cât posibil în exterior.
  • Angajarea de personal medical care să trieze copiii în fiecare școală și să poată asigura asistență medicală în caz de urgență.
  • Vehiculele de transport școlar ar trebui verificate și dezinfectate cu rigurozitate
  • Evitarea evenimentelor școlare ce includ multe persoane, vizite externe sau excursii și plimbări.

Este imperios necesară curățenia și dezinfecția locurilor frecvent utilizate în comun - mânerele ușilor, echipamente sportive, locuri de joacă. 

  1. Ce măsuri ar trebui luate, din punctul dvs. de vedere, dacă apare un caz de infectare într-o clasă?

În cazul în care apare un caz într-o clasă, se va închide sala respectivă minimum 24 de ore înainte și după descoperirea cazului pozitiv, se va face dezinfecție și igienizare corespunzătoare, iar persoanele care au intrat în contact direct cu bolnavul se vor izola la domiciliu 14 zile împreună cu familiile lor.

  1. Ce alte măsuri considerați oportune pentru a reduce cât mai mult transmiterea infecției (de exemplu, numărul de copii dintr-o clasă etc.)?

Institutul de sanătate publică, împreună cu Ministerul Sănătății a luat decizia ca numărul  de copii din clase să fie redus la jumatate din efectivul real al claselor (adică de maxim 10-14 copii), timpul de lucru redus la 4 ore zilnic, pauzele extinse, existând posibilitatea lecțiilor online.

Surse: www.gov.uk, www.unicef.org,www.education.vic.gov.au

Articolul urmator
Un medic a țipat la mine și mi-a spus că sunt neglijentă pentru că nu am filmat convulsiile copilului meu adolescent
Un medic a țipat la mine și mi-a spus că sunt neglijentă pentru că nu am filmat convulsiile copilului meu adolescent

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București
    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București

    Din cei aproape 2.400 de copii refugiați din Ucraina înscriși în școlile și grădinițele din România, peste 600 au fost repartizați în unitățile de...

    Anunțul lui Cîmpeanu: în valul 5 școlile vor trece în online. Iată de când
    Anunțul lui Cîmpeanu: în valul 5 școlile vor trece în online. Iată de când

    În condițiile în care numărul de infectări crește iar niua tulpină Omicron este mult mai contagioasă, autoritățile anunță care sunt condițiile în care școlile...

    Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție
    Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

    Ochii lipiți la bebeluși sunt un lucru foarte des întâlnit în primele luni de viață ale copiilor și de cele mai multe ori NU reprezintă un motiv de îngrijorare....

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...
    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...

    Infertilitatea este una dintre cele mai grele experiențe prin care poate trece o femeie. Cu toate că există tratament pentru fertilitate, acesta nu este un proces ușor și nici unul 100%...

    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?
    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?

    Igiena somnului se referă la o serie de practici și obiceiuri care sunt necesare pentru a avea un somn de calitate și pentru a menține o stare de vigilență optimă pe parcursul zilei....

    Semne post acneice: cauzele apariției, cum să le îngrijești și metode de prevenție
    Semne post acneice: cauzele apariției, cum să le îngrijești și metode de prevenție

    Acneea este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni ale pielii și poate afecta atât adolescenții, cât și adulții. Nu este periculoasă și, în general, se vindecă...

    „Se vor închide școlile!” Profesorii sunt hotărâți să iasă în stradă pentru a primi majorarea promisă privind salariile
    „Se vor închide școlile!” Profesorii sunt hotărâți să iasă în stradă pentru a primi majorarea promisă privind salariile

    Astăzi, de la ora 13:00, sindicaliștii din Educație ies în stradă, nemulțumiți de creșterea de salarii primită! Aceștia avertizează că urmează neîncheierea mediilor...

    © 2024 Qbebe