Reguli de igiena pentru copii la gradinita

Reguli de igiena pentru copii la gradinita

Cosmina Ionita

Intrarea in colectivitate inseamna, implicit, expunerea la microbi. Invata-l pe copilul tau ca microbii sunt cei care dau nastere tuturor bolilor si cum sa se fereasca de ei. Stabileste impreuna cu el cateva reguli de igiena pentru copii de care sa tina seama cand este la gradinita.

La varsta de 3 ani, cand majoritatea intra la gradinita, copiii ar trebuie sa stie, cel putin, sa foloseasca corect toaleta, sa se spele pe maini dupa fiecare masa si cand vin de la toaleta, sa foloseasca batista cand stranuta.

„Tot mai multi copii vin la gradinita fara sa cunoasca macar lucrurile elementare, nu reusesc sa-si dea jos pantalonii atunci cand au nevoie la toaleta, iar manutele le tin sub jetul de apa fara a le freca una de cealalta. Aceste lucruri se intampla din cauza grijei exagerate a parintilor, care nu-i lasa sa experimenteze, sa se descurce singuri, sa devina independenti, sa le dea incredere in propriile forte. Parintii prescolarilor ar trebui sa-i lase sa se descurce si singuri, sa le explice, sa le arate cum se face o igiena corecta si sa-i supravegheze din umbra", este de parere Ana Manea, educatoare la Gradinita nr. 2 Otopeni.

Reguli de igiena pentru copii la gradinita

In timpul activitatilor, educatorea ii invata pozitia corecta, folosirea substantelor si a produselor in scopul pentru care sunt destinate (acuarele, plastelina, lipici) pentru ca pot fi toxice si sa se spele pe maini dupa fiecare activitate. In timpul mesei, cadrul didactic are grija sa-i atentioneze sa nu manance din farfuria colegului si sa nu-si schimbe tacamurile deja folosite. Cand folosesc toaleta, educatorul ii atentioneaza sa solicite ingrijitorului schimbarea husei de unica folosinta de pe vasul wc-ului, sa traga apa si sa se spele pe maini.

„In programul zilnic al fiecarei gradinite exista activitati pentru deprinderi de igiena individuala si colectiva, activitati pentru deprinderi de ordine si disciplina, dar si activitati pentru deprinderi de autoservire. Invatarea acestor deprinderi se face treptat, prin joc, cu multa rabdare, atentie si grija. Dupa parerea mea, o gradinita trebuie sa fie impecabila din punct de vedere al curatenie si nu trebuie sa ofere motive de ingrijorare parintilor", completeaza cadrul didactic.

reguli de igiena la gradinita

Educatoarea Ana Manea ne explica regulile de igiena pe care copiii le invata la gradinita:

- sa se spele corect pe maini, cu apa si sapun, dupa care sa le clateasca foarte bine si sa le stearga cu un prosop. Nu in ultimul rand, invata sa cunoasca situatiile care impun acest lucru: inainte si dupa fiecare masa, dupa ce a folosit toaleta, dupa ce a stranutat si dupa activitatile de joc, practice si plastice;

- sa isi sufle corect nasul in servetele curate si de unica folosinta, sa nu se stearga pe maneca bluzei;

- sa puna mana la gura atunci cand stranuta si sa se spele pe maini dupa ce a facut acest lucru, pentru a preveni raspandirea microbilor prin atingerea diferitelor obiecte;

- sa nu-si bage degetele in gura sau in nas;

- sa nu-si roada unghiile;

- sa nu se frece cu mainile la ochi, mai ales cand acestea sunt murdare;

- sa foloseasca hartie igienica atunci cand merge la toaleta si sa traga apa dupa folosire;

- sa ridice capacul toaletei atunci cand este nevoie - in cazul baietilor;

- sa nu-si imprumute agrafele de par, caciulitele, palariile sau sepcile;

- sa se spele corect pe dinti. Educatoarele ar trebui sa colaboreze cu un medic stomatolog, care sa ofere copiilor explicatii si sa le arate cum se face o igiena corecta a dintilor. In felul acesta, ei vor reusi sa scape si de fobia de a merge la dentist. Prin joaca, o data pe luna, intalnirea cu medicul stomatolog este foarte benefica, prescolarii reusind sa-si formeze multe deprinderi;

- sa se imbrace-dezbrace, incalte-descalte atunci cand este nevoie (la somn, la activitatile de dans si karate sau cand iesim in parc);

Reguli de igiena pentru personalul gradinitei

Nu numai copiii sunt cei care trebuie sa respecte regulile de igiena, ci si adultii din gradinita care intra in contact cu ei. In primul rand, personalul gradinitei trebuie sa respecte o igiena riguroasa a mainilor, sa pastreze ordinea si curatenia in sala de grupa, sa aiba o tinuta curata, ingrijita si decenta. La cel mai mic semn de boala, educatoarele si asistentele trebuie sa se prezinte la medic si sa poarte masca pentru a impiedica raspandirea microbilor.

De asemenea, ingrijitorii trebuie sa cloramineze vasele dupa fiecare masa si grupurile sanitare, iar asistentul medical este nevoie sa trieze in fiecare zi copiii, sa-i izoleze pe cei cu diferite afectiuni sau purtatori de paraziti.

„Cele mai frecvente boli sunt cele respiratorii (raceli, gripe), dar pot face si bolile copilariei, conjunctivite, enterocolite, paduchi etc. In cazuri de boala, noi, educatoarele, transmitem cele observate personalului medical. Personalul medical este in masura sa stabileasca un diagnostic si sa-i anunte pe parinti. Parintii sunt obligati sa mearga la medicul pediatru, sa urmeze tratamentul prescris de acesta si sa tina copilul acasa pana la vindecarea completa, dupa care, cu aviz epidemiologic, prescolarul va intra din nou in colectivitate", conchide educatoarea Ana Manea, de la Gradinita nr. 2 din Otopeni.

Ce pot face parintii?

Nu spune nimeni ca este lucru usor sa inveti un copil regulile de baza in igiena. Dar pentru a-l tine departe de infectii, este important sa deprinda cateva reguli de igiena personala, pe care sa le aplice atat acasa, cat mai ales cand intra in contact cu alti copii. Gradinita reprezinta mediul propice de raspandire a microbilor. Daca nu vrei ca micutul tau sa se intoarca bolnav acasa, invatati impreuna importanta igienei personale si stabiliti o rutina in acest sens.

Spala-te pe maini!

Este prima regula pe care copilul s-o deprinda. Stim cu totii ca cei mici au prostul obicei sa bage mainile in gura sau in nas. Incurajeaza-l pe copil sa se spele pe maini cu apa si sapun inainte si dupa fiecare masa, dupa ce a folosit toaleta, dupa ce si-a suflat nasul si de fiecare data cand intra in clasa de la joaca. Spalati-va impreuna pe maini primele dati ca sa se curate corect si folositi sapun in forma de animalute care sa-l atraga.

Spala fructele inainte de a le consuma!

Copilul tau trebuie sa stie ca fructele si legumele sunt stropite cu tot felul de substante inainte de a fi culese. De aceea, inainte de a le consuma, este indicat sa le spele. Chiar daca tu ai grija sa ii speli marul pe care i-l pui in pachetel, el trebuie sa faca acelasi lucru cu fructele pe care le primeste ca desert la gradinita.

 reguli de igiena

Nu folosi furculita altcuiva!

Cu atat mai putin daca un alt coleg a mancat deja cu ea. Invata-l ca tacamurile sunt obiecte de igiena intima si nu trebuie imprumutate. Cumpara-i tacamuri cu personajul preferat de desene animate. Astfel, va avea grija sa nu-l instraineze.

Stranuta in servetel!

Explica-i prichindelului tau de ce este important sa sufle nasul, sa stranute sau sa tuseasca intr-un servetel de unica folosinta. Creeaza o povestioara in care el este eroul principal care are grija de sanatatea planetei. Spune-i ca cea mai simpla metoda de a se pastra pe el si ceilalti colegi sanatosi este sa stranga toti microbii in servetel si sa-i arunci la cos. Astfel, bacteriile nu se mai pot raspandi, iar el si-a indeplinit misiunea cu succes.

Nu-ti roade unghiile!

Povesteste-i micutului tau ca microbii adora sa se ascunda sub unghii. De altfel, este locul lor preferat. De aceea, asemenea oricarui alt obiect care nu are voie sa intre in gurita, nici unghiile nu trebuie roase. Iar mama va avea intotdeauna grija ca prescolarul sa aiba unghiile taiate astfel incat copilul sa nu simta nevoia sa le roada.

Explica-i ca numai daca respecta aceste reguli de igiena pentru copii, va putea sa tina departe bacteriile si va creste mare si voinicel. In ultima instanta, un copil curat inseamna un copil sanatos!

Surse:
http://motherhood.modernmom.com/
http://www.parents.com/
http://www.kidspot.com.au/

Citeste si:
Ce trebuie sa stie copilul inainte de a merge la gradinita?
Copilul meu are probleme la gradinita: cum il ajut?
Copilul la gradinita: 10 sfaturi nestiute de la educatoare

Articolul urmator
Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?
Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale
    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale

    Acuzații grave aduse unie grădinițe din Iași de către părinții copiilor care susțin că educatoarele au folosit lămpi UV în clasele pline cu copii. Pe 4 mai, spre seară, mai...

    30 de copii de la o școală și o grădiniță din Mureș au fost depistați cu păduchi
    30 de copii de la o școală și o grădiniță din Mureș au fost depistați cu păduchi

    Infestarea cu păduchi la copii este o problemă reală. În județul Mureș, autoritățile au fost semnalate în ceea ce privește numărul alarmant de cazuri de copii care se...

    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

    Copiii români nu frecventează grădinița din cauza distanței sau a problemelor financiare ale părinților! În plus, instituțiile de învățământ nu sunt dotate...

    Pentru toate mămicile ale căror copii se pregătesc de grădiniță: Știm că vă este greu să-i lăsați să plece, dar tot ACASĂ se întorc
    Pentru toate mămicile ale căror copii se pregătesc de grădiniță: Știm că vă este greu să-i lăsați să plece, dar tot ACASĂ se întorc

    Ce grea și plină de emoții este prima zi de grădiniță a copiilor. Nu numai micuții plâng, ci și... mamele. Prima zi de intrare în colectivitate vine cu multe amintiri,...

    Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea în vizită a altor copii. Reguli de aur pentru ziua de joacă
    Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea în vizită a altor copii. Reguli de aur pentru ziua de joacă

    Organizarea unei zile de joacă îi oferă copilului tău oportunitatea de a socializa și de a deprinde diverse abilități. Pentru a evita momentele care creează disconfort...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?
    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?

    Igiena somnului se referă la o serie de practici și obiceiuri care sunt necesare pentru a avea un somn de calitate și pentru a menține o stare de vigilență optimă pe parcursul zilei....

    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată
    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată

    O mamă a rămas absolut oripilată când a ajuns la grădinița fiicei ei cu câteva minute întârziere și a descoperit că micuța a fost închisă singură...

    © 2025 Qbebe