Ce facem când educatoarea copilului îl lasă să se uite la desene la gradiniță

Ce facem când educatoarea copilului îl lasă să se uite la desene la gradiniță

Copiii sunt înnebuniți după desene animate și ar sta toată ziua la televizor dacă i-am lăsa. La fel cum ar petrece ore în șir pe tabletă sau pe telefon, ceea ce se întâmplă din ce în ce mai des în zilele noastre. Efectul hipnotic al ecranelor îi ține pe copii nemișcați și îi lasă pe părinții să-și facă în liniște treburile. Dar care sunt consecințele?  Studiile au arătat modificări semnificative ale undelor cerebrale la copiii care stau mai mult de 7 ore pe zi în fața ecranelor, în vreme ce copiii care petrec, în medie, două – trei ore pe zi la televizor sau pe tabletă au rezultate ceva mai scăzute la testele de gândire și de limbaj, față de copiii care petrec maxim 1 oră pe zi. Iată de ce gândul că la grădiniță copilul petrece ore în șir la desene animate este un motiv de îngrijorare.

La modul ideal, grădinița este locul unde îi ducem pe micuții noștri să socializeze cu alți copii, să învețe lucruri noi, să-și dezvolte inteligența emoțională și să-și descopere pasiunile. Și să se joace cât mai mult, desigur, pentru că jocul este principala formă prin care copilul explorează lumea din jur și își dezvoltă numeroase abilități. În nici un caz nu ne gândim să ducem copiii la grădiniță ca să se uite la desene animate, nu este așa? Iată de ce o discuție despre faptul că în multe grădinițe copiii sunt ținuți la televizor a stârnit controverse într-un grup de parenting.

copii la tv

Mamele au păreri împărțite

Bună ziua, cum ați aborda o educatoare care la grupa mică le pune copiilor desene animate, scaunele erau in formă de semicerc aranjate in fata ecranului la ora 8.30?”, cere o mămică sfatul pe grupul de parenting.

Acesta este un bun prilej pentru ca alte mame să confirme că, și în grădințele unde merg copiii lor se întâmplă cam același lucru.

Si a noastră la fel face. Dimineață, cand intrăm în clasa,  tv este pe Boomerang,scaunele așezate în fața tv-ului. Sau ii pune să coloreze sau să danseze. Asta fac toată ziua.”, se plânge o altă mamă.

Cu toate acestea, multe mame consideră discuțiile exagerate și sar în apărarea educatoarelor.

Poate le pune desene sa le capteze atentia. Ganditi-va ca sunt 30 de copiii sau chiar mai multi la o grupa si o singura doamnă educatoare. La grupa mica se plange la greu, trebuie sa le capteze atentia cu ceva.”, scrie o mămică, în vreme ce  o alta adaugă:

Atata timp cat vede ceva educativ...
Doar nu ii tine ore intregi...
Iar dimineata, mai ales la grupa mica...cred ca nu va dati seama ce nebunie poate sa fie.”

fetita la tv

Sursa foto: Pinterest

Unele mame încearcă să fie mai împăciuitoare:

Buna seara.... mai mult ca sigur ii pune la desene la intalnirea de dimineata pana vin toti copiii, pana se organizeaza putin. Ei sunt foarte plangaciosi la grupa mica, o singura persoana potoleste un copilas doi trei dar 30 mai greu...”, pune o mămică punctul pe i.

Dragi mamici,nu va mai vaietati de doamnele educatoare. Voua va este greu cu unu ,doi sau cel mult trei copii. V-ati pus intrebarea cam ce ati face cu 25-30 de copii fiecare crescut in mediul lui? Ati mai critica oare atunci?

Aceasta este una dintre problemele spinoase ale  sistemului educațional românesc, în care numărul de copii este mult prea mare pentru ca o singură persoană să se ocupe în mod adecvat de ei.

Ce ziceti, dragi mamici, ca avem sistemul de educatie praf ? Lucrez in Islanda la gradinita si nu cred ca va vine sa credeti ca suntem 5 persoane la 22 de copii. Eu zic ca o educatoare cu 30 de copii, sa se descurce singura e cam imposibil...

De asemenea, unele mame recunosc că, la rândul lor își lasă copiii la desene animate

Pai .....îi lăsăm pe copii acasă la televizor , pe telefon. ...orice ca să nu ne deranjeze prea mult, iar daca la gradi se pun 10 minute de desene ......gata, educatoarele nu iși fac meseria

Unele mame au păreri destul de dure, dar nu la adresa educatoarelor, ci a mămicilor nemulțumite.

Oare ce faceau copiii vostri in timp ce va intreceati sa aruncati care mai de care cu pietre in educatoare? Nu s-au simtit cumva neglijati? Nu i-ati uitat in fata televizorului?”, se întreabă, ironic,  o persoană din grup.

Multe comentarii, puține soluții

În ciuda numeroaselor comentarii de pe grupurile de parenting, care trag un semnal de alarmă privind situația din diverse grădinițe, nu par să existe prea multe sugestii și soluții pentru această stare de fapt. Una dintre mămici remarcă acest lucru:

Tara in care toata lumea da cu bâta! Critica orice. Solutii? Voluntariat? Pe bune! Vreau sa vad un parinte care se ofera sa faca voluntariat intr-o unitate de invatamant! Si mai vreau parinti alaturi pe profesori intr-un consens national real pentru a readuce educatia acolo unde ii este locul! Altfel ne scunfundam toti!

Unele persoane au schimbat, pur și simplu, grădinița:

Noi am schimbat gradinita. Un an intreg au vizionat mai mult TV decat sa faca ceva educativ cu ei. La inceput aceeasi explicatie am primit-o si noi. De la 10 min s-au extins la vesnic. Mereu gaseai TV-ul pornit. Si dimineata si dupa- masa.

Ce spun studiile de uitatul la desene animate

Oricât ar părea de inofensive și plăcute, desenele animate au și o față ascunsă. Dacă sunt vizionate pe perioade scurte și au o calitate educativă deosebită, desenele pot stimula imaginația copiilor și îi pot învăța multe lucruri bune. Dar, sunt și foarte multe desene animate care sunt adevărate ”deșeuri”, ce nu aduc nimic benefic pentru copil, ci îl țin într-o stare de transă și de dependență. Studiile au arătat că, în creierul copiilor, se descarcă o cantitate mare de dopamină, atunci când se uită la TV sau pe tabletă. Deși, pe termen scurt, dopamina înseamnă plăcere și recompensă, pe termen lung ea provoacă un efect asemănător cu al stupefiantelor: cu cât le folosim mai mult, cu atât avem nevoie de cantități mai mari. Copiii care pierd ore în fața ecranelor vor deveni, în timp, irascibili, dependenți, depresivi, singuratici.

copil speriat

Pentru copiii foarte mici, mai ales, desenele animate sunt o adevărată sabie cu două tăișuri. Îi pot ține ore în șir neclintiți, făcându-le adulților viața mai ușoară, dar, în scurtă vreme, efectele lor nu întârzie să apară: crize de furie, dificultăți de învățare, capacitate scăzută de concentrare și memorie.

Academia Americană de Pediatrie arată că următoarele linii directoare ar trebui urmate cu sfințenie de părinți, când vine vorba de interacțiunea dintre copii și televizor:

  • Copiii sub 18 luni nu trebuie să se uite deloc la televizor. Aceasta este o perioadă de creștere și dezvoltare rapidă a creierului, când este esențial să faci cât mai multe activități cu copilul, în loc să-l lași la desene animate.
  • Pentru copiii între 18- 24 luni, părinții trebuie să aleagă numai materiale cu un impact benefic, educative și să le urmărească împreună cu copiii, nu mai mult de 30 de minute per desen animat.
  • În cazul copiilor între 2 și 5 ani, se recomandă să nu se depășească 1 oră însumată la desene animate, iar acestea să fie, desigur, foarte riguros alese de părinți sau educatori, pentru ca un copil să câștige cu adevărat ceva din ele.

Academia Americană de Pediatrie a arătat că este neapărat nevoie să limitezi accesul copiilor la desene animate cu un conținut violent, pentru că îi fac agresivi,neascultători, cruzi, incapabili săț-și controleze furia. Ca să evidențieze cât de mult pot fi influențați de desenele animate, studiile amintesc un caz din 1997, din Japonia, când 653 de copii au făcut crize similare celor epileptice și au fost spitalizați. Cercetările au demonstrat că toți acești copii aveau ceva în comun: urmăriseră episodul 38 din desenele ”Pokemon”, episod care a fost interzis ulterior în Japonia.

Deci, ce poți face când educatoarea copilului îl lasă să se uite la desene?

În primul  rând, este cazul să cercetezi mai bine lucrurile, să te informezi dacă este vorba de o durată mai lungă în care copiii stau în fața televizorului sau de o perioadă scurtă, până se strâng copii și sunt decentrați de la despărțirea de părinți. 10 -15 minute în fața unor desene animate educative nu pot avea efecte negative asupra copilului.

Dacă, însă, durata de stat înaintea ecranelor depășește o oră, atunci există, într-adevăr, o problemă. În acest caz, primul lucru pe care îl faci este să discuți cu educatoarea și să-i explici principiile tale, spunându-i ferm că nu accepți în nici un fel ca micuțul tău să petreacă perioade lungi la desene animate. 

În cazul în care lucrurile nu se remediază, poți discuta cu directoarea grădinției și poți pune acest subiect în discuție în întâlnirile cu părinții. Vei avea mai multe șanse ca lucrurile să se schimbe, dacă ești susținută de ceilalți părinți. Dacă problema este legată de faptul că educatoarele sunt depășite de numărul mare de copii, puteți găsi împreună o soluție, fie de implicare a unor grupuri de voluntari, fie de plată a unei persoane în plus, care să se ocupe de copii. Totul depinde de deschiderea managerului grădiniței și a celorlalți părinți și de dorința lor de schimbare.

Desigur, te poți adresa unor foruri educaționale mai înalte, poți iniția petiții, poți participa la proiecte care își propun să aducă schimbare în sistemul educațional românesc. Dar astfel de inițiative necesită timp mai îndelungat, iar tu ai nevoie de o soluție relativ rapidă, pentru binele copilului tău.

Dacă nu reușești în altă manieră să schimbi lucrurile, ar fi bine să te interesezi de o altă grădiniță sau de grupuri educaționale pentru copii, care îi abordează în cu totul altă manieră decât în grădinițele clasice.  Grădinițele Montessori, Fast TrackKids sau Step by Step îți pot oferi o astfel de alternativă.  

Nu uita ca măcar acasă să controlezi riguros timpul petrecut de copil în fața televizorului. Dacă știi că a stat destul de mult la desene animate, la grădiniță, în nici un caz nu-l mai lăsa înf ața ecranului în ziua respectivă. Oricât de mult te-ar tenta un moment în plus de liniște, nu uita că în joc este dezvoltarea psihică și emoțională a copilului tău.

Surse: https://www.healthline.comhttps://enlightngo.org

Surse foto: IStock, Pinterest

Articolul urmator
Îi lăsăm pe copii să se uite la filme horror?
Îi lăsăm pe copii să se uite la filme horror?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi
    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi

    În prima mea zi de grădiniță am intrat în bucluc pentru că i-am spus educatoarei mele Doamna Half-A-Hamburger. Numele ei era, de fapt, Doamna Hoffenberg, dar tatăl meu m-a...

    Fetița mea a avut o criză de plâns când educatoarea a luat-o în brațe. Instictul de mamă mi-a spus că ceva este în neregulă
    Fetița mea a avut o criză de plâns când educatoarea a luat-o în brațe. Instictul de mamă mi-a spus că ceva este în neregulă

    O mamă povestește cum a decurs prima experiență a fetiței ei în colectivitate. Ceva s-a schimbat când și-a văzut micuța cum țipa atunci când educatoarea a...

    Grădinița "groazei" din Popești Leordeni a fost închisă. Educatoarea care a abuzat fizic și verbal este audiată
    Grădinița "groazei" din Popești Leordeni a fost închisă. Educatoarea care a abuzat fizic și verbal este audiată

    Într-un centru educațional ce funcționa sub pretinsa denumire de „grădiniță”, o educatoare semăna spaima și frica în sufletele copiilor în fiecare zi....

    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

    Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

    DA, eu sunt mama aceea care și-a lăsat fetița să se uite ani de zile la desene animate pe telefon în timpul meselor!
    DA, eu sunt mama aceea care și-a lăsat fetița să se uite ani de zile la desene animate pe telefon în timpul meselor!

    Oricât de greu ar fi, trebuie să recunoaștem că și noi, părinții, luăm decizii sub impulsul momentului. Din dorința de a-i vedea pe cei mici bine, facem uneori alegeri...

    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"
    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"

    O mamă din Sydney, Australia a postat pe un grup de parenting, mărturisind că ea consideră că ar trebui să primească porția de mâncare a fiicei sale de la grădiniță, chiar...

    I-am spus cumnatei mele că sun la Protecția Copilului dacă mai lasă copilul cu mine atunci când se duce la cumpărături
    I-am spus cumnatei mele că sun la Protecția Copilului dacă mai lasă copilul cu mine atunci când se duce la cumpărături

    Să aduci un copil pe lume este o responsabilitate uriașă, lucru de care părinții sunt perfect conștienți și sunt pregătiți să accepte toate provocările cu care se vor confrunta.

    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați
    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați

    Ce se întâmplă atunci când șeful tău nu îți acceptă cererea de concediu sau nu îți permite să îți iei concediu medical sau acele zile speciale de...

    © 2024 Qbebe