Totul despre Mar, regele fructelor

Totul despre Mar, regele fructelor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Marul este cunoscut drept regele fructelor, deoarece constituie o varianta de tratament pentru nenumarate afectiuni, fiind in acelasi timp si o sursa inepuizabila de nutrimente. Sa aflam in continuare cateva aspecte interesante legate de mar, alaturi de beneficiile oferite, dar si de contraindicatiile pe care le prezinta.

Aspecte interesante despre cel mai cunoscut fruct din lume

Marul este fructul pomaceu (subfamilie de arbori si arbusti fructiferi, din familia rozaceelor) al copacului cu acelasi nume din specia Malus domestica. Originea marului este considerata de unii experti drept Asia de Sud-Vest/Centrala (Malus sieversii), iar de altii zona situata intre Marea Caspica si Marea Neagra, fiind consumat inca de acum 8500 ani. Raspandirea sa din punct de vederea geografic (in conditii de clima naturala) este in general intre latitudinea 30 si 60 grade nord si sud (dar a fost aclimatizat in Ecuador la altitudini inalte unde poate oferi recolte de doua ori pe an datorita temperaturii constante). 

Marul este unul dintre cei mai cultivati pomi fructiferi din lume, existand mai mult de 7500 de soiuri ce prezinta o gama variata de caracteristici (cu privire la culoare, dimensiune etc., in functie de cerintele pietei); fructele marului se coc toamna. Merele domestice sunt in general obtinute prin altoire, in timp ce merele salbatice cresc cu usurinta din seminte. Dureaza aproximativ 4-5 ani pana pomul va reuseste sa produca primul fruct; modul de culergere este in majoritatea cazurilor manual. In anul 2010 aproximativ 69 milioane de tone de mere au crescut la nivel global, China producand aproape jumatate din aceasta cantitate.

Coaja merelor coapte este in general rosie, galbena, verde sau roz, dar pot exista si soiuri bi- sau tri- colorate sau chiar cu coaja rosiatica. Aceasta este acoperita cu un strat protector de ceara epicuticulara, iar miezul este in general de culoare alb-galbui, dar pot fi intalnite si unele de culoare roz sau galbene.

Citeste si: Fructele la copii - tot ce trebuie sa stii  

Depozitare

marCand sunt comercializate, merele pot fi depozitate chiar timp de cateva luni in incaperi cu atmosfera controlata (concentratii mari de dioxid de carbon si fitrare ridicata a aerului) pentru a intarzia coacerea indusa de etilena (care ajunge la nivele ridicate). Desi nu multa lume cunoaste acest aspect, procesul de coacere continua cand fructul este indepartat din aceste depozite (de 6-10 ori mai repede in comparatie cu refrigerarea). Pentru depozitarea merelor la domiciliu, majoritatea soiurilor pot fi pastrate timp de aproximativ 2-3 saptamani cand sunt amplasate in zona cea mai rece a frigiderului (sub 5 C); exista insa si soiuri care se mentin chiar un an in conditii corespunzatoare.

Trebuie sa alegeti mere proaspete, coapte, cu textura ferma cand le achizitionati din magazine/piata. Evitati-le pe cele cu urme de presiune, deoarece prezinta modificari ascunse ale consistentei pulpei. Trebuie sa le spalati cu apa rece inainte de a le consuma pentru a indeparta orice urma de praf si reziduuri de pesticide/fungicide. Se pare ca acest aspect este deosebit de important, deoarece marul este considerat drept unul dintre cele mai puternic contaminate produse cu pesticide (organofosfor si organoclor).

Mod de consum

In primul rand, trebuie sa aflati ca doua treimi din fibre si o multime de antioxidanti se afla in coaja fructului, prin urmare este indicat sa pastrati coaja. Cea mai potrivita modalitate de consum este ca atare, in stare naturala. Il puteti taia cu un cutit in doua jumatati sau in cuburi, evitand portiunea cu seminte. In cazul in care nu este consumat imediat, marul devine maroniu (decolorare enzimatica maronie) la expunerea cu aerul din cauza conversiei in forma de oxid feric din cea de oxid feros - este vorba de transformarea substantelor fenolice in melanina in contact cu oxigenul (in acest sens, le puteti pastra un timp dupa taiere in apa curata alaturi de cateva picaturi de lamaie).

Puteti insa sa preparati din mere si gem/jeleu, placinta, prajitura, compot sau salata de fructe, dar si suc sau conserve, oricare varianta aleasa reprezentand o metoda buna de valorificare. Merele pot fi consumate coapte, fierte sau chiar uscate si apoi consumate in stare reconstituita (adaugand apa sau alt lichid). Merele pasate sunt cunoscute drept sos de mere. Se pot utiliza chiar la prepararea felurilor de mancare cu continut de carne. Sucul de mere poate fi baut nefiltrat (cidru de mere in America de Nord) sau filtrat, dar poate fi si fermentat pentru a obtine vin sau otet. Prin distilare se pot obtine o serie de bauturi alcoolice iar din seminte de mar si pectina rezulta ulei. Pentru copii, sunt extrem de placute merele glazurate (invelite intr-un strat de sirop de zahar cristalizat) sau cele asezonate cu caramel.

Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni ne informeaza:

"Marul este introdus inca de la inceput in alimentatia copilului deoarece este un fruct usor digerabil si hranitor. Varsta la care este introdus marul in alimentatia copilului este strans legata cu modul de preparare al acestuia, suc din mar, piure, sau medicbucatele de mar copt. Pana la varsta de 8 luni mesele trebuie sa fie gatite fiert, coapte sau la aburi sub forma de piureuri iar sucul din mar poate fi introdus in meniul copilului inca din a 6-a luna de viata pentru combaterea constipatiei si a problemelor digestive. Bucatile de mar se introduv in alimentative dupa varsta de 1 an. Marul este bogat in fibre, vitamina C, A, B1, B2, B9 si vitamina E si minerale ca: potasiu, calciu, magneziu, seleniu, fier, zinc. Cantitatea de mar necesara unui copil pe zi este de 2 fructe."

Incearca cele peste 40 de retete din categoria Culinar by Qbebe, care au marul ca ingredient, pentru toate varstele:

Beneficii

Merele sunt cunoscute pentru lista impresionanta de fitonutrimente (flavonoide si polifenoli) si antioxidanti (pentru 100 g s-au inregistrat 5900 TE; intr-un clasament al mai multor alimente bogate in antioxidanti s-au clasat pe locul 12) pe care studiile le indica drept componente esentiale in cresterea si dezvoltarea normala, dar si pentru starea de sanatate in ansamblu. Merele contin putine calorii, 100 g au doar 50 de calorii, si cel mai important nu contin grasimi saturate sau colesterol. Sunt bogate in fibre alimentare (pectina o fibra solubila, fermentabila si vascoasa - 4g intr-un mar mediu) care ajuta in prevenirea absorbtiei colesterolului rau (LDL) ajutand membrana mucoasa a colonului sa previna fixarea substantelor toxice (cauzatoare de cancer).

Flavonoidele cele mai importante sunt: quercetina, epicatechina si procianidina, dar acidul tartric (responsabil pentru gustul acru) care impreuna ajuta organismul sa previna efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Merele contin de asemenea si importante cantitati de vitamina C (un puternic antioxidant natural) si beta-caroten, al caror consum marcontribuie la lupta impotriva agentilor infectiosi si inflamatori (previn si repara degradarea celulara), dar si un complex de vitamine B cum sunt riboflavina, tiamina si pirioxidina (vitamina B6) care constituie co-factori pentru enzimele din metabolism si pentru diverse functii sintetice ale organismului. Nu in ultimul tand, contin o mica cantitate de minerale cum sunt potasiul (componenta importanta a celulelor ce ajuta in controlul tensiunii si pulsului contracarand influenta sodiului din alimentatie), fosforul si calciul.

Iata in mod concret ce beneficii poate aduce marul sanatatii:

- albirea dintilor. Nu actioneaza la fel de bine ca periuta de dinti insa muscatul si mestecatul unui mar stimuleaza secretia de saliva din gura reducand cariile dentare prin scaderea nivelului de bacterii

- previne boala Alzheimer prin efectele pe care le are asupra imbatranirii creierului (in cadrul unui studiu pe soareci). Au fost inregistrate nivele mai ridicate ai neurotransmitatorului acetilcholina si o ameliorare a functiilor cognitive

- previne boala Parkinson (scade nivelul de celule nervoase ce produc dopamina) datorita nivelului ridicat de fibre si al antioxidantilor continuti (ce lupta impotriva radicalilor liberi)

- previne toate formele de cancer datorita flavonoidelor din compozitie si a triterpenoidelor din coaja (au proprietati ce impiedica proliferarea celulelor canceroase). Astfel, riscul de cancerul pancreatic este redus cu 23%, dar si riscul de cancer mamar, de prostata, de plamani sau colorectal

- scade riscul de diabet de tip 2 cu 28% datorita fibrelor solubile care contracareaza variatiile glicemiei

- reduce nivelul colesterolului datorita fibrelor solubile care se fixeaza de grasimile din intestine; in acest mod are loc scaderea nivelelor colesterorului

- ajuta la sanatatea inimii tot datorita fibrelor, deoarece nu se acumuleaza placa bogata in colesterol la nivelul arterelor. Compusul fenolic din coaja previne solidifierea colesterolului (care ingreuneaza circuitul sanguin catre inima conducand la boala arteriala coronariana)

- previne calculii biliari care se formeaza din cauza unui nivel prea mare de colesterol in bila solidificatmar(predomina la persoanele obeze)

- este eficient in diaree sau constipatie. Fibrele (pectina) absorb apa din colon si ajuta la tranzitul bolului alimentar, respectiv absorb apa din scaun pentru a incetini tranzitul intestinal. De asemenea, acidul ursolic are un rol important in construirea muschilor si in metabolism

- neutralizeaza sindromul de colon iritabil caracterizat de constipatie, diaree, dureri abdominale si balonare

- preintampina aparitia hemoroizilor (vene inflamate la nivelul canalului anal cauzate de presiune excesiva in zona pelviana si rectala). Fibrele previn incordarea la eliminarea scaunului, usurand problema cauzata de hemoroizi

- ajuta in controlul greutatii care conduce la boli de inima, infarct, hipertensiune, sindrom metabolic, diabet de tip 2 si apnee de somn. Unele studii au demonstrat ca un consum de mere de 3 ori pe zi pentru o perioada de 12 saptamani va reduce greutatea corporala. Se pare ca este vorba de un compus prezent in coaja marului, denumit acid ursolic care ajuta la reducerea grasimii, a intolerantei la glucoza si a bolii ficatului gras, dar si creste arderea caloriilor.

- detoxifica ficatul. Toxinele din alimentatie se acumuleaza constant, iar merele sunt eficiente in acest sens

- stimuleaza sistemul imunitar (si il fortifica mai ales in perioadele de convalescenta) datorita antioxidantului quercetina. Un studiu de laborator a demonstrate ca poate prelungi durata de viata cu 10%.

- previne cataracta datorita antioxidantilor, fiind constatat un risc redus cu 10-15 %.

Citeste si:
De cate calorii are nevoie copilul zilnic: ghid pe varste 
Obezitatea la copii: preventie, cauze, tratament 
Sidromul colonului iritabil
Sindromul metabolic la copii
Alimentatia recomandata in diabet

Probleme

Exista o forma de alergie, in special in nordul Europei, denumita sindromul mesteacan-mar si de fapt afecteaza persoanele sensibile la polen de mesteacan. Reactiile alergice sunt declansate de o proteina din mere similara polenului de mesteacan si apare si la alte fructe, nuci si chiar legume. Simptomele prezente implica sindrom de alergie orala si presupun in general mancarimi si inflamatie la nivelul gurii si al gatului si doar in cazuri rare apare anafilaxia. Retineti ca aceasta reactie apare doar cand este consumat marul crud, alergenul fiind neutralizat prin preparare termica, iar soiul de mar, gradul de coacere si conditiile de depozitare (cand sunt depozitate pe termen lung, creste cantitatea de proteine) pot influenta cantitatea prezenta.

In alte zone, cum este cea a Mediteranei, pot aparea reactii adverse din cauza asemanarii cu piersicile/caisele. Este vorba de aceleasi simptome prezentate anterior, insa in plus pot aparea varsaturi, durere abdominala si urticarie si pot fi fatale. Aceasta forma de alergie implica si alte fructe si nuci din familia rozaceelor (migdale, prune, pere si capsuni), iar prepararea termica nu descompune proteina "vinovata", prin urmare nu pot fi consumate merele sub nicio forma (mai ales daca sunt foarte coapte). Inca nu s-a putut produce in laborator un fruct de mar hipoalergenic pentru ambele forme de alergie.

Un aspect mai putin cunoscut priveste semintele care, din pacate, sunt toxice. Acestea contin mici cantitati de amigdalina, un compus din zahar si cianide cunoscut drept glicosida cianogenica. Daca inghititi mici cantitati, nu vor aparea reactii adverse, insa in cantitati mari poate aparea otravirea (fatala) cu cianide (este vorba despre o cana de seminte). Poate dura mai multe ore pana va aparea efectul, deoarece substanta continuta trebuie hidrolizata inainte de a fi eliberata otrava.

Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni mentioneaza: "In ceea ce priveste consumul de mere gasim si cateva contraindicatii. Trebuie sa fie administrate cu prudenta in cazurile de gastrita, colita de fermentatia, colon iritabil, diaree cronica deoarece pot agrava simptomele acestor afectiuni."

Domnul doctor Serban Damian, medic specialist in medicina de familie si acupunctura, nutritionist sportiv pe care il puteti gasi la www.superfit.ro, dar si la http://nutritionist.info.ro ne ofera urmatoarele precizari: "Marul este unul doctordintre cele mai hranitoare fructe, aducand un aport important de vitamine. De asemenea, este o sursa buna de carbohidrati si fibre. Se pot consuma 2-3 mere pe zi, in functie de varsta."

In final, nu trebuie sa uitam de zicala: "un mar pe zi, tine doctorul departe" si sa consumam acest fruct ori de cate ori avem ocazia.

Citeste si:
Totul despre alergiile alimentare
Cele mai frecvente alergii la copii

Stiai ca ...

... in mitologia greaca si romana merele erau venerate, mai ales cele aurii, care simbolizau dragostea si frumusetea?

... faimosul citat "Un mar pe zi tine doctorul departe" apartine lui Benjamin Franklin, care ii cerea sotiei lui sa ii trimita butoaie pline cu mere cand pleaca peste hotare?
... "marul lui Adam" poarta aceasta denumire datorita povestii din Biblie, credinta populara spunand ca marul primit de la Eva s-a blocat in gatul lui Adam cand l-a inghitit?
... un mar-arbore fructifer are nevoie de 3 pana la 5 ani pentru a oferi primele fructe?
... sunt peste 7000 de specii de mar cultivate in lume?
... merele de coc de 10 ori mai repede la temperatura camerei decat in frigider?
... cel mai mare mar cules vreodata cantarea 1.4 kilograme?
... merele culese de la un singur pom fructifer pot umple 20 de lazi cu cate 20 de kilograme fiecare?
... marul este parte din familia Rosacea, de unde face parte si trandafirul?
... este nevoie de 36 de mere pentru a produce 1 litru de suc de mere?
... merele sunt mai eficiente in a te inviora dimineata decat este cafeaua?
... 18% din mar este aer, de aceea merele plutesc in apa?

Multumim medicilor Andreea Raluca Vlad si Serban Damian pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse: www.besthealthmag.ca; http://urbanext.illinois.edu; http://en.wikipedia.org; www.nutrition-and-you.com/; www.webmd.com/

Articolul urmator
8 alimente bogate în iod și beneficiile lor
8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații
    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații

    Te-ai gândit vreodată să încerci deshidratarea fructelor acasă? Și dacă da și dacă nu, noi ți-am pregătit un ghid despre cum poți face asta. Poți să le mănânci...

    Ce familie frumoasă are Dan Negru! A fost „regele audiențelor” pe micile ecrane, dar este extrem de discret în viața personală
    Ce familie frumoasă are Dan Negru! A fost „regele audiențelor” pe micile ecrane, dar este extrem de discret în viața personală

    Dan Negru, pe lângă faptul că este o apariție „spumoasă” cu o voce inconfundabilă, menit parcă să prezinte emisiuni TV și să țină telespectatorii în...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

    Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile...

    Totul despre operația de micșcorare a stomacului
    Totul despre operația de micșcorare a stomacului

    Operația de micșorare a stomacului este una dintre cele mai căutate intervenții pentru obținerea unei scăderi semnificative în greutate, într-un interval de timp relativ...

    © 2024 Qbebe