Dezvoltarea gusturilor la copil
Simțul gustului la un copil mic și propria curiozitate naturală îl ajută să exploreze lumea înconjurătoare. Chiar înainte de a începe diversificarea, papilele sale gustative îl pot ajuta să descopere ce îi place sau displace la diferite texturi și arome. Acest simț începe să se dezvolte chiar din perioada intrauterină, iar până la vârsta de 9 săptămâni gestaționale, gura și limba sa s-au format și apar primele papile gustative. În mediul intrauterin copilul este înconjurat de lichid amniotic, respirând și înghițind în mod natural acest lichid (îl ajută la dezvoltarea plămânilor și a sistemului digestiv). Varietatea de arome din alimentele și băuturile pe care le consumi în sarcină ajung în fluxul sanguin și în lichidul amniotic.
Pe măsură ce bebelușul gustă lichidul amniotic, are parte de prima experiență cu diverse arome. Acesta le miroase ca și tine, iar dacă ai consumat alimente dulci, sărate sau picante, copilul tău le va cunoaște pe toate. Odată ce se naște, papilele sale gustative sunt extrem de sensibile și poate recunoaște gustul dulce și pe cel acru, dar preferă dulce. Conform unui studiu desfășurat de Universitatea din Western Sydney, Australia, copiii (cu vârsta cuprinsă între 8-10 ani) au o densitate papilară mai ridicată decât adulții, fiind mai sensibili la sucroză sau la gustul dulce. Din acest motiv adoră gustul laptelui matern. Abia în jurul vârstei de 5 luni cel mic va începe să dezvolte reacții la alimentele sărate.
Simțurile gustului și al mirosului sunt interconectate, iar bebelușul tău are un simț bine dezvoltat al mirosului și la naștere. Poate mirosi în ce direcție trebuie să se întoarcă pentru hrană și chiar diferența dintre laptele tău și al altei mame.
Cum se dezvoltă gusturile pe vârste
Simțul gustului este eficient la naștere, dar o serie de papile gustative din gură și de reacții la diferite gusturi se intensifică odată cu creșterea în vârstă. Trebuie subliniat faptul că gustul este un simț complex, determinat parțial de papilele gustative, dar influențat de aroma alimentului, aspectul său și chiar experiențe anterioare cu alimente similare.
Nou-născut - 3 luni - în acest stadiu, simțul gustului este extrem de sensibil la copil. De fapt, bebelușul poate prezenta o distribuție mai vastă a papilelor gustative în gură decât un adult. Papilele gustative la nou-născuți pot fi găsite pe amigdale și în spatele gâtului, precum și pe limbă. În primele 3 luni de viață, bebelușul este capabil să distingă între gustul dulce și amar, însă preferă gusturile dulci (va manifesta dezgust dacă gustă ceva amar sau acru).
3 luni - 6 luni - până la vârsta de 3 luni, limba bebelușului va crește. Vei observa că introduce diverse obiecte în gură, precum jucării sau păturica, ceea ce demonstrează că își folosește limba pentru a încerca să înțeleagă diferite gusturi și texturi. La vârsta de aproximativ 5 luni, simțului gustului se schimbă și copilul este capabil să reacționeze mai mult la gusturi sărate, însă nu trebuie să îi oferi asemenea alimente încă.
6 luni - 12 luni - după 6 luni de hrănire cu lapte matern sau lapte praf, noile gusturi pot părea surprinzătoare pentru bebeluș când începi diversificarea, prin urmare poate fi suspicios la început, fiind obișnuit cu gustul dulce al laptelelui. Odată ce începi diversificarea, vei observa că bebelușul adoră un aliment nou imediat sau, dimpotrivă, că trebuie să i-l oferi în repetate rânduri până îl va plăcea și îl va accepta. Experții sugerează să oferi un nou aliment de cel puțin 8 ori înainte de a decide că bebelușul nu îl place. Până la vârsta de 7-8 luni, bebelușul și-a dezvoltat abilitățile de a ține singur alimente ușor de cuprins între degete, un motiv bun pentru a încerca noi alimente și a explora noi texturi de fructe și legume.
Transmiterea preferințelor de gusturi
Nu este obligatoriu ca bebelușul să moștenească gusturile mamei. Acestea sunt influențate de mai mulți factori, doar câțiva fiind genetici. Bebelușul poate avea tendința de a prefera alimentele la care a fost expus în mediul intrauterin, dar va începe să aprecieze și alimentele pe care le consumă în mod frecvent. Prin urmare, dacă îi oferi o gamă variată de alimente, va continua să le consume și ulterior în viață. De asemenea, copilul poate copia reacțiile tale la mâncare, așadar încearcă să îți ascunzi/reprimi anumite nemulțumiri cu privire la mâncare (mai ales dacă este vorba de alimente sănătoase). Nu în ultimul rând, varietatea de alimente plăcută de copil când crește poate depinde și de durata alăptării. Conform studiilor, diferitele arome din laptele matern pot avea un impact pozitiv asupra papilelor gustative ale copilului și îl pot face să fie mai dispus să încerce noi alimente când crește.
Sfaturi pentru copii
Când începi diversificarea, optează în primul rând pentru fructe și legume simple, introducând treptat noi arome. Legumele cu gust dulce precum morcovii și cartofii dulci pot fi plăcute de cei mici fără a adăuga zahăr. Apoi, este important să îți lași copilul să exploreze mâncarea în propriul ritm. Primele gusturi noi pot fi inițial doar o senzație ciudată, explorarea continuând cu limba, înainte de a o mesteca. Prin încurajare și sprijin poți ajuta copilul să se obișnuiască cu diferite gusturi și să aibă încredere să încerce noi alimente; reține că aspectul joacă un rol important în formarea unui gust - dacă crezi că îți place un aliment sunt șanse mari să îți placă când îl consume efectiv. Nu îi oferi alimente sărate sau cu adaos de zahăr; rinichii unui bebeluș nu sunt capabili să proceseze prea multă sare, iar zahărul poate cauza carii dentare. În plus, dacă dezvoltă o preferință pentru gustul dulce sau sărat, le poate prefera în detrimentul unor opțiuni mai sănătoase. Nu uita că fiecare copil este diferit și se dezvoltă în ritmul propriu, unii mai rapid decât alții. Dacă ai vreo îngrijorare cu privire la gusturile copilului sau la alimentele consumate, este bine să discuți cu medicul pediatru.
Surse:
http://recipes.howstuffworks.com; www.birmingham.ac.uk; www.babycentre.co.uk