Zaharul nu inseamna numai cubul pe care il punem dimineata in ceaiul copilului. Zaharul in forma bruta reprezinta doar 20% din ceea de consumam. Cea mai mare parte este "ascunsa" in dulciuri, bauturi si alimente procesate. Prin urmare, cartofi, fructe sau cereale, cam orice ii dai copilului contine zahar, care este transformat apoi in glucoza cu ajutorul enzimelor.
Glucoza constituie cea mai importanta sursa de energie pentru organism. Nutritionistii sustin ca organismul are nevoie de glucoza pentru functionarea muschilor, a inimii si a creierului. In cateva cuvinte, procesul este urmatorul: glucoza ajunge in sange prin intestinul subtire, iar insulina eliberata de pancreas ajuta celulele sa foloseasca glucoza ca sursa de energie. Spre exemplu, creierul consuma zilnic 140 grame de glucoza.
In exces, insa, devine daunatoare. Daca ai consumat prea multa glucoza, dupa ce organismul foloseste o parte din ea cu rol energetic, iar o alta parte o pastreaza in ficat si in muschi ca rezerva, surplusul il transforma in grasime. Iar cu cat surplusul este mai mare, cu atat creste riscul de obezitate si diabet. De asemenea, medicii avertizeaza ca excesul de zahar din sange afecteaza vasele sanguine provocand daune la nivelul ochilor si al rinichilor. Totodata, un nivel prea scazut al zaharului din sange forteaza organismul sa foloseasca rezervele de glucoza, iar cand acestea se epuizeaza, se instaleaza hipoglicemia, manifestata prin tremuraturi, transpiratie, tulburari de concentrare, palpitatii si ameteli.
Este binecunoscut faptul ca toate glucidele sunt atacate de bacteriile din cavitatea bucala, favorizand astfel aparitia cariilor dentare. Prin urmare, prea mult zahar afecteaza, de asemenea, si dantura copilului. Mai mult decat atat, studiile au demonstrat ca un consum crescut de zahar rafinat determina scaderea nivelului colesterolului „bun", care mentine sanatatea sistemului cardiovascular, favorizand, astfel, aparitia bolilor de inima. Totodata, specialistii avertizeaza: consumul excesiv de zahar determina si scaderea pH-ului sangelui sub valorile normale (7,36), provocand acidoza metabolica, tulburare ce poate duce chiar la aparitia cancerului.
Citeste si: Zaharul face intr-adevar copilul interactiv?
Ce este de facut?
De aceea, nutritionistii recomanda ca zaharul sa nu depaseaza 30 - 40 grame pe zi. Ca sa va faceti o idee, o banana contine 25 g zahar, un mar - 12 g, iar o sticla de 0.5 litri de suc - 52 de grame! Mai dulce decat glucoza, fructoza este principalul ingredient al bauturilor dulci, iar nutritionistii sunt realmente ingrijorati pentru ca sucurile reprezinta o componenta importanta a alimentatiei copilului. "Alimentele bogate in fructoza - zaharul, mierea, bauturile dulci si produsele de patiserie - pot fi la fel de daunatoare ca grasimile saturate", scria Victor Zammit, seful sectiei de biochimie celulara de la Institutul de Cercetari din Ayr, Scotia. Si asta pentru ca fructoza favorizeaza cresterea lipoproteinelor cu densitate joasa (LDL) si trigliceridele (grasimile din sange), favorizand procesul de imbatranire.
Avand in vedere cat de periculos este zaharul pentru dezvoltarea copilului, nutritionisti interzic mamelor sa obisnuiasca bebelusul si mai tarziu copilul cu gustul pentru dulce. Mai mult decat atat, specialistii recomanda sa elimine pe cat posibil zaharul din alimentatie. Prin laptele matern, copilul isi formeaza oricum gustul de dulce, pe care il poate satisface usor cu ajutorul fuctelor si legumelor, dar si al cerealelor.
Inlocuiti dulciurile din comert cu prajiturile de casa si evitati, pe cat posibil ciocolata, mai ales la copiii sub 3 ani. Incercati sa nu indulciti ceaiurile sau sa folositi indulcitori precum: siropul de artar sau cel de agave, curmale, stevie sau sfecla. Atunci cand simte nevoia de dulce, invatati-l sa opteze pentru fructe proaspete sau nuci si migdale, compoturi sau sucuri din fructe si legume.
Cu un consum anual mediu de 35 de kg de zahar pe cap de locuitor (fata de 50kg zahar/cap de american), parintii europeni ar trebui sa traga un semnal de alarma fata de preferinta pentru gustul dulce. Pentru ca nu contine vitamine sau minerale, zaharul funizeaza numai calorii goale, de care organismul nu are nevoie. Prin urmare, il consumam doar pentru placerea gustului, neaducand organismului niciun beneficiu.
Surse:
Emil Radulescu - "Alimentatie inteligenta"
Gheorghe Mencinicopschi - "Revolutie in bucatarie - reinvata sa gatesti sanatos"