Ce trebuie sa contina pranzul pentru copii: ghid pe varste

Ce trebuie sa contina pranzul pentru copii: ghid pe varste

Cosmina Ionita

Pediatrii si nutritionistii au cazut de acord ca pranzul este cea mai importanta masa a copiilor. 30% din necesarul caloric zilnic se ia prin pranz. Alte 35% din calorii sunt preluate de la micul dejun si prima gustare, 10% prin gustarea dupa pranz si restul de 25% prin cina. Dar ce trebuie sa contina un pranz sanatos pentru copilul tau? Qbebe iti propune un ghid pe varste.

Importanta pranzului in alimentatie

Pranzul trebuie sa contina toate grupele de nutrienti necesari organismului. Un meniu sanatos de pranz poate include o ciorba de legume si o portie de peste sau carne slaba cu orez natural sau paste din faina integrala. Astfel, copilul isi primeste portia zilnica de nutrienti: vitamine si minerale din legume, fier si zinc din carne, iod si vitamina D din peste, carbohidrati din orez sau paste.

Foarte important este sa nu imbuibati copilul cu mancare. Multi parinti fac greseala sa puna copilului mic doua feluri de mancare si desert in farfurie. Stomacelul lui nu poate depozita si digera atata mancare. Alimentatia unui copil contureaza greutatea lui ca si adult, iar o dieta nesanatoasa poate determina aparitia obezitatii. O portie care acopera toate grupele de alimente, variata si echilibrata ii este suficienta.
Pranz sanatos

Nu uitati de aportul de lichide necesar organismului. In general, nevoia de lichide este acoperita prin consumul de fructe si legume, supe, lapte, sucuri de fructe, apa fiind consumata de copil in cantitati mai mici. Dar este important sa insistati sa bea si apa plata (50-100ml intre mese).

„Pentru copii, masa de pranz este cea mai importanta. Aceasta trebuie sa le ofere un aport nutritional corect si cat mai complet. Pranzul trebuie obligatoriu sa contina o sursa de proteine (preferabil de origine animala - carne slaba), o sursa de carbohidrati (cartof, orez, paine) si cat mai multe legume. Nu trebuie uitate nici grasimile, mai ales cele esentiale, foarte importante in dezvoltarea copiilor. Mai ales pentru pranz, este recomandat sa le gatim copiilor in fiecare zi si sa le oferim mereu o hrana proaspata si plina de nutrienti", precizeaza Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Stiinte Medicale.

Pranzul pentru bebelusi

In primele 6 luni de viata, alimentatia bebelusului consta exclusiv in lapte de mama, care acopera necesarul nutritiv pentru o dezvoltare normala.

 Diversificarea poate incepe la 6 luni, dar sa se mentina alaptarea in primii doi ani de viata, asigurandu-se astfel dezvoltarea corespunzatoare a copilului si prevenirea bolilor diareice. Nutritionistii recomanda sa introduceti pentru prima data legume in alimentatia bebelusului (morcov, pastranac, patrunjel), deoarece fructele ii formeaza gustul pentru dulce.

Iti recomandam incepand cu 6 luni si piureul de legume de la Humana.

Spre exemplu, la 6 luni, un copil poate primi 4 mese de lapte si un praz diversificat, constand in 80-100 ml de supa sau pireu de legume. Pentru ca la 7 luni, sa reduceti mesele de lapte de la 4 la 3 si sa introduceti inca o masa diversificata, care poate fi un piure de fructe dupa micul dejun. In pireul de la pranz puteti adauga un pic de peste. Iar la 8 luni, alaptati copilul doar dimineata si seara si mai introduceti o masa diversificata la cateva ore dupa pranz, de preferat din mei, amaranth, hrisca sau quinoua cu branza de vaci.

Bebelus ia pranzul

Pranzul pentru copilul mic

Dupa un an, ritmul de crestere al copilului incetineste. De aici si lipsa apetentei (poftei de mancare): piticul va refuza alimente pe care inainte le primea cu placere. Pranzul trebuie sa fie consistent, nu abundent si trebuie servit inainte de somnul de dupa-amiaza.

O supa de galusti cu carne de curcan, o ciorba de zarzavat ori o supa crema de legume, mancarica de spanac sau de mazare cu piept de curcan, peste la cuptor cu orez sau legume pot constitui cu succes un pranz bogat in vitamine si minerale, atat de necesare copilului mic. Incercati, pe cat posibil, sa gatiti in fiecare zi, pentru a oferi copilului hrana cat mai proaspata, care-si pastreaza valorile nutritionale.

„Pentru copiii intre 1-3 ani, exista etapele divesificarii care ar trebui parcurse; diversificarea poate fi precoce - de la 4-5 luni sau tardiva - de la 9-10 luni. In aceasta etapa, prajelile de orice fel ar trebui evitate, iar carnea preparata la gratar ar fi bine sa le fie servita ocazional. Supele crema de legume nu ar trebui sa le lipseasca din meniul de pranz, fiind pline de vitamine si minerale. Catre finalul prepararii acestora, putem adauga in compozitie 1-2 lingurite de ulei. De asemenea, de la masa de pranz nu ar trebui sa lipseasca nici sursa de proteine de calitate (carne slaba, ou), la care se adauga legumele si carbohidratii. Este recomandat sa se gateasca la abur broccoli, spanac, morcovi baby, cartofi natur", recomanda Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Stiinte Medicale.

Copil mic ia pranzul

Pranzul pentru prescolari

Incepand cu varsta de 3-4 ani, copiii sunt foarte activi, iar nevoile nutritionale cresc. Astfel, pranzul copilului poate fi alcatuit din 2 feluri de mancare. Dar sa nu exagerati! O supa de rosii sau o supa crema de cartofi si rasol de vita sau paste cu carne de curcan si salata asortata pot acoperi necesarul de nutrienti al copilului. Puteti, de asemenea, la jumatate de ora dupa pranz sa ii oferiti un desert constand in fructe, salata de fructe sau o prajiturica preparata in casa.

„Pentru prescolari, alimentatia trebuie sa fie variata si sa cuprinda mancaruri din grupele de baza (paine, cereale, orez, legume, fructe, lactate, carne, oua). La aceasta varsta, copiii sunt foarte activi, astfel nevoile nutritionale si energetice cresc. Necesarul zilnic de proteine poate sa le fie asigurat din consumul de carne, lapte, branzeturi, precum si din alimente de origine vegetala. Glucidele pot fi asigurate din consumul de paine, legume, fructe si fainoase. Grasimile vegetale completeaza o dieta echilibrata si pot fi luate fie din unt, fie din surse vegetale. Masa de pranz poate fi alcatuita din doua feluri de mancare: primul fel o supa, iar cel de-al doilea fel ar putea consta in legume preparate cu carne. Alergenii alimentari ar trebui evitati in aceasta perioada", avertizeaza Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Stiinte Medicale.

 Fetita ia pranzul

Pranzul pentru scolari

Nutritionistii sunt de parere ca, incepand de la 6 ani, copilul ar trebui educat ce inseamna o dieta echilibrata astfel incat sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase. Alaturi de primul an de viata, aceasta varsta este critica din punct de vedere ponderal. Odata formate celulele adipoase, ele nu vor disparea.

Pentru scolarii mai mari, masa de pranz va fi luata cel mai probabil la scoala. Cum nu se poate duce cu borcanelul cu ciorbita, pachetelul va fi alcatuit din sandvisuri sau o bucatica de carne si legume proaspete. Ca sa le furnizati o hrana cat mai sanatoasa, puteti sa le faceti sandvisuri cu somon, cu avocado sau cu humus si morcov. Datorita orarului lejer, elevul de la clasa pregatitoare sau din clasa intai poate servi pranzul acasa: o supa sau o ciorba si o bucatica de carne de curcan, vita sau peste cu o salata asortata.

Nu faceti greseala sa-i dati copilului bani de buzunar ca sa-si cumpere singur mancare la scoala. Cel mai probabil, daca nu a fost altfel educat, va opta pentru dulciuri, preparate de patiserie si bauturi carbogazoase. Daca nu este adeptul sandvisurilor, fructele proaspete sau uscate si cerealele integrale sunt varianta sanatoasa a junk-food-ului.

„La scolari, obiceiurile de consum se schimba. De regula, acestia trebuie sa serveasca pranzul la scoala si atunci trebuie sa ne asiguram ca pachetelul de mancare este consistent. Ca sa fie foarte savuros si in acelasi timp nutritiv, sandvisul pentru masa servita la scoala poate fi compus dintr-un melanj de margarina si unt, bucati de piept de pui fiert si cateva felii de ardei. In pachetel putem pune si un fruct sau un iaurt pentru gustare", este de parere Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Stiinte Medicale.

Scolari la pranz

Ce prefera copiii la pranz si ce trebuie sa faca parintii

„Pranzul meu preferat este supa crema de broccoli cu crutoane. Si daca mai pot, ii mai cer mamei la felul doi inca o portie", marturiseste pus pe sotii Mario in varsta de 8 ani. „Eu vreau pireu cu carnita. Ciorbita nu imi place", adauga Victor, care este cu un an mai mare decat Mario.

Denisa este o fetita de 4 ani care nu stie ce gust au ciocolata si prajiturile. Mama ei ii satisface pofta de dulce cu fructe proaspete sau uscate. In schimb, Denisa se da in vant dupa pireul de legume: „Imi place ca e dulcisol si ma lasa mami sa fac baloane".

„Unul dintre cel mai importante aspecte este sa evitam sa incurajam preferintele copilului pentru alimente neadecvate varstei si sa evitam excesele. De asemenea, nu trebuie sa obligam copilul sa manance tot din farfurie. Mai ales daca cel mic are intre 1-3 ani, trebuie sa stim ca stomacul lui este inca mic si nu are loc, de exemplu, pentru o supa consistenta si un alt fel de mancare.

Un alt obicei de consum gresit al copiilor este sa manance la televizor sau in fata calculatorului. Este bine sa il obisnuim pe cel mic, inca de la varsta prescolara, sa manance la masa cu intreaga familie. Aceasta metoda are rol de stimulare si influentare a copiilor in deprinderea unor obiceiuri alimentare sanatoase", conchide Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Stiinte Medicale.


Sursa:
http://www.parenting.com/gallery/healthy-toddler-lunch-ideas
http://www.cookinglight.com/food/everyday-menus/healthy-kids-meals
http://www.foodnetwork.com/recipes/photos/15-kid-approved-lunches.html

 

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mama a 5 copii este atacată pe internet pentru modul în care le pregătește prânzul copiilor
    Mama a 5 copii este atacată pe internet pentru modul în care le pregătește prânzul copiilor

    Deși am vrea să le pregătim zilnic micuților noștri un pachețel sănătos și echilibrat pentru școală, din lipsă de timp sau de inspirație, nu reușim de fiecare dată, așa că...

    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți
    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți

    Pâinea este unul dintre cele mai întâlnite și îndrăgite alimente în cultura noastră, cu toate că, în ultima perioadă, auzim tot mai multe lucruri...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Pește, brânză organică, sorbet sau tartă cu fructe - așa arată prânzul la o școală din Paris
    Pește, brânză organică, sorbet sau tartă cu fructe - așa arată prânzul la o școală din Paris

    La cantina unei școli din Paris, copiii servesc zilnic patru feluri de mâncare variată și organică! Elevii sunt răsfățați cu un aperitiv, fel principal, platou cu...

    Cei mai tineri „angajați”! Azilele de bătrâni din Japonia caută copii de vârste mici pentru a înveseli persoanele vârstnice
    Cei mai tineri „angajați”! Azilele de bătrâni din Japonia caută copii de vârste mici pentru a înveseli persoanele vârstnice

    Se fac interviuri de angajare la un azil de bătrâni din Japonia. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească candidații: să poarte scutece, să aibă maxim 3 ani...

    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”
    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”

    O mămică a cărei fetițe a învins lupta cu cancerul a conceput, cu sprijinul cadrelor medicale, un Ghid Oncologic. Această aplicație este foarte utilă pentru părinții ai căror...

    Un incendiu devastator a lăsat o familie cu 4 copii pe drumuri, în plină iarnă. „Avem copii şi cei opt ochi ai copiilor noştri trebuie să ne vadă cu moralul sus să nu decadă şi ei.”
    Un incendiu devastator a lăsat o familie cu 4 copii pe drumuri, în plină iarnă. „Avem copii şi cei opt ochi ai copiilor noştri trebuie să ne vadă cu moralul sus să nu decadă şi ei.”

    O familie cu frică de Dumnezeu cu patru copii trece prin cea mai grea încercare a vieții lor. Munca de 10 ani a părinților în străinătate a fost făcută scrum într-o...

    © 2025 Qbebe