Atunci cand ne gandim la cele mai bune fructe cu proprietati benefice sanatatii celor mici si a intregii familii, majoritatea dintre noi obisnuim sa subestimam bananele. Totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca bananele reprezinta un cumul de ingrediente sanatoase si protectoare pentru organismul uman, fiind extraordinar de benefice mintii si starii noastre de bine.
Ce contin bananele?
In cazul in care te intrebi de ce banana este considerata a fi un aliment-minune, Qbebe iti dezvaluie cateva dintre cele mai importante substante pe care acest fruct le contine si care, separat sau impreuna, fac bine sanatatii copilului tau.
Fibre naturale - Pentru inceput, trebuie sa stii ca banana este foarte bogata in fibre naturale despre care stim ca sunt esentiale pentru o digestie buna. Fibrele sunt esentiale pentru digestia celor mici, avand in vedere ca putine alimente permise la inceputul diversificarii alimentatiei sunt atat de bogate in fibre. O banana cu dimensiune medie contine aproximativ 4 grame de fibre, adica 16% din doza zilnica recomandata de nutritionisti.
Potasiu - Bananele constituie o excelenta sursa de potasiu, un nutriment excelent pentru pastrarea echilibrului fluidelor in organism. Trebuie sa stii ca potasiul si sodiul lucreaza impreuna pentru santatea organismului: in timp ce sodiul ajuta organismul sa retina apa de care are nevoie, potasiul ajuta la eliminarea surplusului de fluide din organism. Potasiul este vital pentru functionarea tuturor celulelor din organism si putine alte alimente contin mai mult potasiu decat bananele.
Vitamine - Banana aduce organismului copiilor un aport urias de vitamine. Astfel, o banana de dimensiune medie ii asigura micutului aproximativ 16% din doza zilnica recomandata de vitamina C si 20% din doza zilnica recomandata de vitamina B6. De asemenea, bananele mai contin cantitati importante de vitamina A si E, vitamine foarte importante pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului tau.
Minerale - Avand in vedere continutul crescut de calciu, fosfor, potasiu, magneziu, crom, fosfor, sodiu si fier, putem spune ca bananele reprezinta adevarate alimente minune pentru copilul tau.
Antioxidanti - Din punctul de vedere al protejarii organismului de efectele nocive ale altor ingrediente din alimentatie sau a unor factori de mediu, bananele sunt foarte bogate in antioxidanti. Unul dintre antioxidantii cei mai importanti este, fara indoiala, acidul alfa linoleic care are un rol important in apararea organismului impotriva cancerului si impotriva inflamatiilor. De asemenea, acidul alfa linoleic ajuta sistemul imunitar si imbunatateste circulatia sanguina.
"Eu recomand mamelor care se confrunta cu diversificarea sa ii ofere banana bebelusului de la 8 luni, pentru ca este bogata in fibre si poate sa ii ingreuneze tranzitul intestinal micutului la o varsta mai frageda, cand nu are stomacul dezvoltat suficient. De la 1 an, 1 banana pe zi este foarte buna pentru copil, mai ales daca este consumata dimineata, fiind un pansament gastric eficient", ne spune medic pediatru dr. Irina Costache.
"I-am dat banana lui Andrei de la 5 luni. L-am alaptat pana la 1 an, si nu am avut deloc probleme digestive cu el. Aveam grija ca banana sa nu fie nici prea coapta, nici prea necoapta. Ii dadeam 2-3 lingurite pasate, apoi de la 6 luni jumatate de banana, pe care o amestecam cu diverse ale alimente, pe masura ce s-a facut mai mare: cereale, branzica, iaurt, alte fructe.", ne povesteste Amalia.
Beneficiile bananelor pentru organismul copiilor."
Stiati ca ...
• O banana coapta bine este eficienta in a combate constipatia la copii, iar o banana normala poate combate diareea?
• O banana coapta bine secreta o substanta (Tumor Necrosis Factor) care s-a demonstrat ca poate combate celulele canceroase?
• O banana coapta bine este de 8 ori mai eficienta in a spori proprietatile celulelor albe din sange, astfel ca este eficienta in a preveni anemia?
• Doar 2 banane ofera indeajuns de multa energie pentru 90 de minute de exercitii fizice intense?
• Banana are capacitatea de a stimula activitatea cerebrala, de a stabiliza tensiunea sanguina, de a se lupta cu bolile stomacale si intestinale, reduce efectele depresiei, ale sindromului premenstrual dar si ale greturilor cauzate de sarcina?
• Desi se spune ca ingrasa, are numai 100 de calorii, nu mai mult decat un mar de marime medie?
Bananele aduc foarte multe beneficii sanatatii copiilor si intregii familii, de aceea este foarte includerea lor in meniul familiei asigura un pas in plus catre o alimentatie sanatoasa. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii pentru sanatatea celor mici si cateva afectiuni comune care pot fi ameliorate prin consumul regulat al acestui fruct minune.
Anemia - Bananele sunt fructe foarte bogate in fier, de aceea consumul regulat de banane stimuleaza producerea de hemoglobine din sange, ajutand astfel in cazul in care copilul (sau adultul) este suspectat sau diagnosticat cu anemie sau carenta de fier.
Creste capacitatea de concentrare - In primii ani de viata, micutul tau vor avea foarte multe informatii de acumulat, de aceea capacitatea de concentrare a copiilor trebuie sa fie cat mai mare. Cercetarile au aratat ca potasiul din banane ajuta la cresterea capacitatii de concentrare a copiilor si adultilor, de aceea "este recomandat ca acest fruct minune sa fie consumat regulat, mai ales in perioadele solicitante din punct de vedere psihic.", ne spune medicul de familie Daniela Marginean.
Constipatia si diareea - Fiind un aliment foarte bogat in fibre, mai ales in pectina - o fibra solubila in apa, care ajuta la mentinerea activitatii normale a intestinelor, banana inmoaie scaunul in cazul constipatiei, si transforma bacteriile rele in bacterii bune, in cazul diareei. "Majoritatea pediatrilor recomanda banana ca fructul perfect pentru a trata diareea la copii. Eu cred ca banana este fructul perfect pentru copil, in general. Fetitei mele ii dau banana bine coapta si facuta piure cu 2 -3 masuri din lapte praf cand este constipata, si banana mai necoapta cu cereale cand are diaree."
Muscaturile de tantari - Trebuie sa stiti ca banana poate fi un remediu la indemana pentru efectele neplacute ale muscaturilor de tantari, mai ales pentru pielea sensibila a copiilor. De aceea, inainte sa cumperi o crema impotriva muscaturilor de tantari, incearca sa freci pielea celui mic pe locul afectat de muscatura de tantar cu partea interioara a coajei de banana. Vei putea observa foarte repede ca aceasta constituie un remediu foarte bun, care reduce iritatia si umflarea pielii micutului. "Ce coincidenta ca ma intrebi asta. Da, am incercat sa folosesc coaja de banana pe muscatura de tantar. Si, da, a functionat. Chiar am ramas uimita, intepaturile nu mai erau asa umflate si cele mici nici nu se mai scarpinau cu multa ardoare, cum fac de obicei.", ne confirma Cristina, mamica a doua fetite.
In plus, un studiu al revistei Nature a Universitatii din California a dovedit ca tantarii au aceeasi receptori ca musca, iar musca se fereste de un anumit chimical care se afla in banane: 3-octano.l Prin urmare, cand nu ai un spray de tantari la indemana, foloseste o coaja de banana pentru a iti feri pielea ta si a copilului de intepaturile tantarilor.
Tu ce stii despre banane?
Multumim pentru sprijinul acordat in realizarea acestui material:
Medic de familie dr. Daniela Marginean
Medic pediatru dr. Irina Costache
Mamicile Gabriela, Amalia si Cristina
Alte surse:
http://www.foxnews.com/health/2011/03/16/bananas-miracle-fruit/#ixzz2QS7AUl5O
http://thetaoofgoodhealth.com/6-awesome-health-benefits-of-bananas-9/
http://odyb.net/nutrients/19-amazing-health-benefits-of-bananas/