Alimentatia copilului: 5 reguli frantuzesti care reduc mofturile!

Alimentatia copilului: 5 reguli frantuzesti care reduc mofturile!

Psiholog Eva Pirosca

Alimentatia copilului are cateva reguli secrete. Ni le dezvaluie acum o mamica ce isi creste fetitele in Franta. Acolo, copiii sunt renumiti pentru ca mananca bucurosi orice, mananca sanatos si elegant si le place sa incerce alimente noi. Cele 5 reguli frantuzesti pentru alimentatia copilului sunt realiste si pot fi adaptate oricarui copil si oricarei familii.

Karen Le Billon este o mamica ce s-a mutat, impreuna cu sotul si cu cele doua fetite, din Vancouver in Franta. Cu aceasta ocazie, stilul de viata si regimul alimentar al familiei s-a schimbat considerabil. Dar nu fara greutati! Karen a scris o carte captivanta despre cum sa adopti cea mai sanatoasa conduita in alimentatia copilului, atunci cand ai doi copii mici, si i-a dat titlul "Copiii francezi mananca orice (Iar ai tai, pot sa faca si ei asta)" sau "French kids eat everything and yours can too". De aici am extras noi 5 reguli frantuzesti pentru alimentatia copilului, din cele 10 verificate si redate, in carte, de mamica autoare.

Alimentatia copilului: Regula frantuzeasca nr. 1

Tu esti responsabil de alimentatia copilului tau!

Cercetarile arata ca nici parintii indulgenti, nici cei care se impun in exces, nu sunt ascultati de micuti, atunci cand vine vorba de alimentatia copilului. Parintii pe care copilul ii urmeaza sunt cei cu un stil de educatie autoritar, dar temperat. Copiii acestora din urma mananca mai multe vegetale si au o greutate optima, fata de alti copii. In schimb, copiii parintilor care abuzeaza de autoritatea lor se dovedesc mai putin dispusi sa guste mancaruri noi. In plus, nu-si dezvolta obiceiuri alimentare sanatoase, din proprie initiativa.

Prima regula spune ca tu, ca parinte, esti responsabil de alimentatia copilului tau. Parintii care nu sunt convinsi de importanta unei alimentatii sanatoase, transmit si copiilor lipsa de hotarare. Pe de o parte, il constrangi sa manance ceea ce stii tu ca este bine, dar fara sa il fi convins inainte. Pe de alta parte, pentru ca te simti vinovat dupa aceea, ii permiti sa isi aleaga singur meniul la urmatoarea masa. Lipsa de covingere si de consecventa se transmit in alimentatia copilului. Cum procedeaza insa un parinte responsabil?

poza mama si copilul la masa 

Ferm, dar bland. Un parinte autoritar, dar temperat, stie ca alimentatia copilului raspunde la intrebarile Cum, Cand si De ce sa mananci, nu doar la intrebarea Ce sa mananci?

Intocmeste Regulile casei cu privire la alimentatie (pentru toti membrii familiei) si tine-te de ele. Un exemplu ar fi: copiii au oricand permisiunea de a se servi singuri cu un fruct. Dar pentru orice alt aliment, trebuie sa intrebe mai intai.

Ofera-le copiilor posibilitatea de a face alegeri simple. De exemplu, in seara aceasta, prefer spanac sau vinete, la garnitura? Insa nu ii incuraja sa planuiasca intreg meniul. Frica fata de mancarurile noi se intensifica atunci cand copilul are de ales. Iar copiii mici, de regula, nu au informatii si discernamant suficient pentru a-si planifica echilibrat propriile mese.

Fii ferm atunci cand ii inviti la masa. In loc de "Vii sa mananci?", incearca formularea "Este timpul sa mancam". In loc de "Vrei sa incerci gustarea?", adreseaza-te mai bine cu "Uite gustarea delicioasa pe care am pregatit-o pentu tine". Fii ferm si convins, lasa-i mai putin loc sa faca mofturi.

Alimentatia copilului: Regula frantuzeasca nr. 2

Evita mancatul pe fond emotional!

Alimentatia copilului poate fi modelata din pruncie, in sens negativ, nu doar pozitiv. Un copil care primeste anumite alimente drept rasplata sau pentru a se linisti, isi va dezvolta inca de acum o preferinta de lunga durata pentru acele alimente. In creierul reptilian, se creeaza asocieri puternice (cineva le descria drept niste "canale sapate") intre stari emotionale si alimente. Uite asa invata un om sa manance dulciuri, paine sau altele, pentru a se simti "mai bine". Copiii francezi, se pare, sunt printre cei mai "paziti" de asemenea obiceiuri.
Ce sa faci, ca sa eviti mancatul pe fond emotional? O schimbare de atitudine va face o diferenta subtila, dar importanta. Incurajeaza-ti copilul sa prefere alimentele "bune", in loc sa il inveti sa evite alimentele "rele". Incet-incet, ii muti atentia de la unele la altele.

poza copil infometat 

Mancarea este o sursa de placere, insa placerea are timpul si locul ei. Placerea din mancare nu trebuie sa ia locul durerii provocate de o julitura. Nici nu trebuie sa vina ca recompensa pentru un premiu castigat. Daca gasesti ca este necesar sa recompensezi ori sa calmezi un copil, apeleaza cel mult la un fruct sau la o leguma, si nu la un alt aliment, care stimuleaza si endorfinele (cum sunt dulciurile).

In alimentatia copilului, inlocuieste pedepsele cu urmarile (consecintele) logice. "Mai intai ne mancam vegetalele, si abia apoi desertul". Aceasta este o consecinta logica. Daca folosesti desertul ca si recompensa, chiar fara sa iti dai seama, vei spune "Daca nu-ti mananci vegetalele, nu primesti desert". Mesajul este clar si foarte diferit. Nu mai avem consecinte logice aici, avem o conditionare. Atitudinea parintilor francezi este cea simpla, liniara: mai intai mancam una, apoi mancam alta. Copilul se invata asa, iar desertul devine la fel de pretios (ori comun) ca si felul intai si felul doi.

Alimentatia copilului: Regula frantuzeasca nr. 3

Copiii mananca acelasi lucru ca si parintii!

Alimentatia copilului, in Franta, este guvernata de regula conform careia copiii urmeaza acelasi program de masa ca si parintii. Ei nu au un regim special, decat in cazuri care tin de sanatate. Acest lucru se aplica pana si celor mai mici dintre copii. Majoritatea mananca 3 mese pe zi, nu mai mult, nu mai putin. Pranzul contine pana la 40% din totalul caloriilor zilnice. Majoritatea francezilor iau masa la aproximativ aceleasi ore, pe tot parcursul tarii: la 7.30 micul dejun, la 12.30 pranzul si la 19.30 cina. Ei nu sar peste mese, pentru ca acestea sunt prioritatea zilei. In comparatie cu americanii, de exemplu, 90% dintre francezi iau micul dejun zilnic, in timo ce numai 50% dintre americani au acest obicei. Drept urmare, stomacelul copiilor francezi s-a disciplinat sa simta foamea la ore fixe; in rest, din contra, stomacul este obisnuit sa stea linistit, fara sa ceara de mancare.

Putem si noi, ca parinti, sa influentam in acest fel alimentatia copilului? Cum? Decideti, in fiecare zi, ora la care intreaga familie se aduna la masa. Cel putin o masa pe zi va fi petrecuta in familie: faceti din asta o regula. Asezati impreuna masa (avem aici o buna ocazie pentru copii sa primeasca sarcini in familie si sa se isi dezvolte responsabilitatea).

poza mama si copiii pregatesc masa  

Asigura-te ca intotdeauna exista pe masa un aliment care ii place copilului. In afara de el, copiii vor manca orice se afla pe masa, fara ca felurile de mancare sa fie inlocuite, special pentru el. Francezii nu se sperie daca, in unele cazuri, copiii raman nemancati. Nu sunt saturati, dar nici infometati, iar la urmatoarea masa vor manca mai mult.

Flexibilitatea vizavi de alimentatia copilului este permisa la inceputul saptamanii, de exemplu, atunci cand parintii si copiii negociaza meniul sau regulile. Acest lucru este valabil pentru copiii mai mari. Stabiliti impreuna un "contract alimentar saptamanal" sau oferiti copilului optiuni dintre care sa aleaga, pentru fiecare zi din saptamana. Odata stabilit meniul, acesta ramane fix, iar razgandirile nu sunt permise.

Nu fortati copilul sa manance tot din farfurie. Portiile mici si dese sunt mai sanatoase si chiar mai utile. Daca mai doreste, copilul este incurajat sa ceara, ceea ce ii dezvolta bunele maniere, rabdarea, asertivitatea. Cercetarile, in plus, arata ca un copil caruia i se permite sa experimenteze un sentiment de control asupra lucrurilor sale, va deveni si un om responsabil cu privire la propria alimentatieAlimentatia copilului:

Alimentatia copilului: Regula frantuzeasca nr. 4

Nu este nevoie sa iti placa, dar este neaparat nevoie sa gusti!

Multe din sfaturile privind alimentatia copilului, care vin de la expertii americani, vad sarcinile copiilor si ale parintilor clar diferentiate. Parintii hotarasc cand si ce se mamanca, iar copiii decid daca sa manace si cat de mult. In paralel, sfaturile frantuzesti de alimentatia copilului sunt altele. Avand si baza stiintifica, acestea sustin ca este necesar ca micutii sa fie ferm incurajati sa incerce alimente noi. Cei mai multi copii ar trebuie sa guste, nu doar sa priveasca, alimentele noi, pentru a putea incepe sa le placa.

Cercetarea in domeniu a aratat ca poate fi necesar ca un copil sa guste de cel putin 12 ori (12 ocazii diferite) un aliment, inainte sa fie de acord sa il manance. Asa este firesc sa se petreca lucrurile in alimentatie. Nu va grabiti cu ipotezele privind preferintele alimentare ale copilului, dupa numai cateva incercari culinare. Multi parinti de dau batuti dupa trei-patru incercari. De asemenea, nu va mirati daca micutului ii place un alimenta astazi, iar maine il refuza. Toate "rasturnarile de situatie" fac parte din procesul pe care il reprezinta alimentatia copilului.

poza bebelusii la masa 

Scopul este ca micutul sa devina curios si sa se simta confortabil in a incerca alimente noi. Sa ramana calm, neagitat, in prezenta acestora. Sa experimenteze degustarea lor - si, de la un punct incolo, sa incerce sa le manance.

Cum procedeaza parintii francezi? Incep acest proces devreme in alimentatia copilului. Se pare ca multi bebelusi si copii pana in 2-3 ani - cand se instaleaza de regula teama de alimente noi - sunt deschisi fata de gusturi neincercate. Parintii profita de asta.

Copiii nu trebuie fortati sa manance (sau, si mai rau, sa nu se ridice de la masa pana cand nu termina tot din farfurie!). Pur si simplu, incurajati-i sa guste o data ce au in fata. "Incearca piureul, gusta salata, o sa iti placa" are mai mult efect decat o exprimare precum "Mananca piureul, este bun!" sau "Trebuie sa mananci salata, ai nevoie de vitamine!".

Daca un copil respinge un anumit fel de mancare, incurajeaza-l ca, in cele din urma, ii va placea. Si asta fara sa pui presiune pe el. "A, nu ii place gustul varzei calite? Nu-i nimic. Inca nu ai gustat-o de suficiente ori. O sa iti placa, atunci cand mai cresti." Atunci cand vrem sa ii stimulam sa incerce un aliment nou, mai degraba introducem in alimentatia copilului portii mici, care sa nu il sperie. De asemenea, este important ca, la fiecare masa, printre alimentele si felurile de mancare disponibile sa se gaseasca si unul despre care stim ca ii place, in mod sigur, celui mic.

Incercati o maniera indirecta, subtila, de a introduce mancarurile noi in alimentatia copilului. De exemplu, aseaza pe masa farfuria cu o mica portie din noul fel de mancare. Dar nu direct in fata copilului, ci doar aproape de el, cat sa poata vedea, mirosi si intinde mana. Apoi, gusta tu de cateva ori, cu un entuziasm evident si sincer. Apoi, indeparteaza-te. Lasa-i spatiu. Sansele sunt ca cel mic sa incerce si el un dumicat. Daca asta nu se intampla, peste putina vreme indeparteaza farfuria de pe masa. Fara presiune. Si cel mai important: nu pune niciun alt aliment in loc. Nu inlocui gustarea. Daca nu a mancat de acolo, nu poate manca altceva in loc (bineinteles, nu vorbim de o masa intreaga, ci de un fel de mancare. Copilul nu ramane nemancat).

Alimentatia copilului: Regula frantuzeasca nr. 5

Copiii si parintii iau masa in familie, fara sa fie intrerupti!

Francezii sunt de parere ca mancatul este un act social. De aceea, masa in familie reprezinta un ritual zilnic, care cimenteaza legaturile unei familii. Alimentatia copilului nu se restrange la portii si la continutul nutritional, ci implica aceasta componenta sociala si de coeziune: conversatia. Luarea mesei in familie inseamna mai mult decat un act alimentar. Masa in familie este un spatiu la care copiii francezi invata despre lume (ascultand povestile aduse de parintii lor) si in care ii dezvolta deprinderile sociale, de exemplu, sa isi argumnteze punctul de vedere, fara a ofensa pe cineva; sa puna intrebari; sa isi astepte randul pentru a vorbi. Aici copiii au ocazia de a trai placerea de a fi in familie, descoperirea si o stare de bine. Cum vad parintii francezi aceasta regula in alimentatia copilului?

Niciun mijloc electronic de comunicare nu va perturba masa in familie si comunicarea care se dezvolta in cadrul acesteia. Copiii si parinii iau masa in familie, fara sa fie intrerupti de televizor, telefoane, calculator etc.
La masa, nu doar alimentatia copilului este importanta, ci si emotiile lui. De aceea, copiii primesc atentia intreaga a parintilor acum. Copiii, de altfel, simt ca merita si ca este firesc sa se intample asa. Cat din comportamentul nepotrivit al copiilor la masa nu este, de fapt, simpla dorinta de a atrage atentia parintilor?

poza masa in familie

Mamica autoare spune ca, de indata ce copiii iau loc la masa, se aseaza si ea si initiaza conversatia cu ei. Conform francezilor, conversatia la masa este de dorit in alimentatia copilului, chiar daca unii doctori sustin ca ingreuneaza digestia. Conversatia capteaza atentia copiilor, ii tine la masa, ii obisnuieste cu ritualul mesei, ii pregateste emotional pentru a lua masa.

Este important in alimentatia copilului sa fie create aceste ritualuri. Un exemplu folosit de autoare este ca fiecare membru al familiei (si invitatii, atunci cand sunt) sa povesteasca, pe rand, ce l-a impresionat sau cum s-a desfasurat ziua ei.

Vizavi de invitati, se pare ca, adeseori, "copiii din vecini" au puteri magice la masa! Daca printre cunostinte si apropiati aveti copii care stiti ca mananca bine, invitati-i din cand in cand la masa. Veti descoperi poate ca micutii vostri le urmeaza exemplul, profitand ca niciodata de alimentele de pe masa. Presiunea anturajului functioneaza si in acest fel.

Cartea lui Karen le Billon include inca 5 reguli frantuzesti pentru alimentatia copilului, insa articolul nostru s-ar fi lungit prea mult. Insa, ii poti urmari blogul aici: http://karenlebillon.com/. Pofta buna!

 

Articolul urmator
9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina
9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii
    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii

    Printre marile provocări din viața de mamă se află și aceasta: să-ți convingi copilul să accepte să consume diferite alimente sănătoase, chiar dacă nu îi place gustul lor...

    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon
    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon

    Chiar dacă știi că este momentul potrivit să-i permiți copilului tău să utilizeze un telefon, tot îți faci griji în legătură cu siguranța și cu sănătatea sa...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    © 2025 Qbebe