Colțulcu
activități

Idei de jocuri folosind cercuri hula-hoop

Idei de jocuri folosind cercuri hula-hoop

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Daca nu mai ai idee ce jucarie destinata activitatilor in aer liber sa-i mai cumperi copilului tau, achizitioneaza cu incredere cercuri hula-hoop. Cu ajutorul lor veti putea organiza diverse jocuri distractive si interesante, ce il vor ajuta pe copil sa-si formeze/ sa-si imbunatateasca abilitati precum: spiritul de echipa, spiritul de competitie, capacitatea de a respecta reguli, de a ramane concentrat pe parcursul unei activitati sau de a executa miscari coordonate. De aceea, e momentul sa nu mai stati pe ganduri, sa faceti rost de niste hula- hoop-uri viu colorate si sa incercati cateva jocuri din cele propuse in randurile de mai jos.

1. "Sarim in cercuri hula-hoop" 

Atat pentru cei mai micuti (incepand cu varsta de 3 ani), cat si pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus), va propunem un joc in aer liber foarte simplu.
Nu veti avea nevoie decat de cel putin 3-4 cercuri hula-hoop, pe care le veti aseza in sir, astfel incat sa se atinga intre ele. "Misiunea" copiilor va fi sa ajunga, sarind, in centrul fiecarui cerc, parcurgandu-le pe toate.
Datorita acestei activitati, participantii isi vor imbunatati motricitatea.

 

2."Cine manuieste cel mai bine un cerc hula-hoop?"  

Jocul este adecvat mai ales copiilor de la 4 ani in sus, dezvoltandu-le motricitatea, dar si capacitatea de concentrare. Fiecare va trebui sa dovedeasca faptul ca poate roti cercul in jurul diverselor parti ale corpului pentru cat mai mult timp.
Competitia poate incepe cu cine isi poate roti cel mai mult cercul in jurul taliei, continuand apoi, de exemplu, cu cine reuseste sa-l sustina cel mai mult in jurul bratului sau in jurul gatului.

3."La volan" 

"Piticii" (incepand de la 3 ani) vor fi foarte incantati sa-si conduca propria "masina".
Invita-ti copilul sa ia in mana un cerc. Ai grija ca acesta sa nu fie prea mare si sa fie confectionat dintr-un material cat mai usor.
Fa-i intai o mica "demonstratie": cum tinem volanul cand conducem? Lasa-l apoi sa te imite. Vei vedea cat de fericit va fi ca este si el "sofer" ca mami sau ca tati!
De asemenea, manuirea cercului ca si cum ar conduce il va ajuta pe micut ca treptat sa reuseasca sa-l roteasca in jurul bratului respectiv.

 

4. "O caleasca alt fel"  

La fel ca si activitatea precedenta, si aceasta este recomandata mai ales celor mai micuti (incepand de la varsta de 3 ani).
Pentru joc va fi necesara prezenta a doi copii.
Mai intai, faceti rost de un cerc hula-hoop cat mai mare. Tineti-l in pozitie orizontala si ajutati-i sa intre ele. Se vor aseza unul in fata, celalalt in spate (cel din fata va fi "calul", iar cel din spate "pasagerul").
Lasa-i sa se plimbe astfel prin casa sau chiar pe-afara, avand grija sa-i supraveghezi permanent.

5."Sustinem si miscam un cerc"

Scopul acestui joc (adresat copiilor de la 4 ani in sus) va fi ca participantii, tinandu-si mainile in cerc, sa colaboreze pentru a deplasa un cerc hula-hoop in jurul grupului, neavand voie sa strice forma de cerc sau sa scape hula-hoop-ul pe jos.
Pentru desfasurarea jocului veti avea la dispozitie:
• intre 1 si 4 cercuri
• un spatiu cat mai larg si mai plan
• muzica
Cum veti proceda:
• Inainte de a incepe, explica-le jucatorilor principalele reguli: hula-hoop-ul nu are voie sa atinga pamantul; cercul format de mainile lor nu are voie sa se "rupa"
• Copiii se vor alinia si isi vor impreuna mainile.
• Cel ce se afla la unul din capetele sirului isi va aseza cercul pe umar. Dupa aceea isi va uni mainile cu cel aflat la celalalt cap al sirului si vor forma un cerc.
• Porneste muzica. Fiecare va incerca sa se rasuceasca si sa se miste astfel incat hula-hoop-ul sa se poata deplasa in cerc. Se va relua activitatea astfel incat cercul sa nu se "sparga", iar hula-hoop-ul sa cada.
• Odata ce ai constatat ca participantii se descurca poti complica jocul: vei mai introduce un cerc, doua sau chiar trei.
Jocul ii va invata pe copii sa lucreze in echipa, sa se concentreze, sa respecte regulile si, nu in ultimul rand, le va imbunatati flexibilitatea, agilitatea si simtul echilibrului.


6."Super baschet"

Iata o varianta inedita a baschet-ului, ce va dezvolta motricitatea copilului si il va invata sa se concentreze pe parcursul unei activitati. Jocul se va desfasura in aer liber, intr-un spatiu cat mai larg.
Copilul va avea ''misiunea" sa introduca o minge de baschet la cos, in timp ce roteste un hula-hoop in jurul taliei.

 

7."Suntem maestri acrobati"

Cu certitudine ca micutului tau (de la 3 ani in sus) i-ar placea sa se simta ca la un spectacol de circ chiar la voi acasa. In plus, isi va dezvolta motricitatea, miscarile coordonate si capacitatea de concentrare pe parcursul unei activitati.
Vei lua cateva cercuri hula-hoop si il vei invita pe copil sa execute cateva "acrobatii" ajutandu-se de ele. Desigur, trebuie sa-l supraveghezi permanent cu multa atentie.
Iata cateva idei de joaca:
• Tine un cerc in pozitie verticala, in timp ce copilul va sta jos. Spune-i sa treaca prin el. Pe masura ce se obisnuieste, ridica cercul tot mai sus.
• Pregateste un sir cu cercuri asezate in pozitii diferite: unul vertical, altul orizontal, altul va fi oblic. Copilul va trebui sa treaca prin toate.
• Niste fasii de hartie creponata portocalie sau din niste esarfe portocalii si rosii, agatate de marginile cercului, pot crea iluzia unor flacari. Astfel, copilul isi poate imagina ca este un acrobat ce va trebui sa treaca prin cercul cu foc.
• Mai invita pe cineva in jocul vostru. Atat tu, cat si cealalta persoana, veti tine cu mana (in pozitie verticala) cate un cerc.Asezati-va la distanta unul fata de altul (sa nu fie o distanta mare). Copilul va trebui sa treaca, sarind, prin ambele cercuri.

8. "Drept la tinta" 

Activitatea este potrivita sa se desfasoare in aer liber, fiind recomandata copiilor de la 3 ani in sus.
Tot ce ai de facut este sa asezi pe jos un cerc.
Copilul se va aseza la o anumita distanta de acesta (stabilita in functie de varsta si abilitatile sale) si va primi un saculet, cu care va arunca la "tinta" (centrul cercului).
Datorita acestui joc, micutul isi va imbunatati coordonarea mana-ochi si atentia.

 

10. "Sotron cu hula-hoop"

Faceti rost de 10 cercuri.
Asezati-le fie asemenea patratelor de la sotronul obisnuit, fie in orice alta forma doriti.
Fiecare participant va trebui sa ia o pietricica si sa o arunce intr-unul dintre cercuri. In functie de cercul in care a ajuns pietricica, copilul va sari in interiorul acestuia.
Daca vreti sa complicati jocul, le poti cere copiilor sa ajunga in cercuri prin sarituri ca broasca, pasi de urias etc.
Jocul va dezvolta motricitatea copiilor, fiind recomandat de la 4 ani in sus.

Surse:
http://www.education.com/activity/article/rattlesnake-relay?/clickid=1274465415&MediaPartnerId=47870
http://learnersinbloom.blogspot.ro/2012/03/10-hula-hoop-games-for-preschoolers.html
http://ohamanda.com/2010/08/10/creative-hula-hoop-games/
http://outdoorfunkids.com/hula-hoop-games-and-activities-for-toddlers-and-preschoolers
http://www.teachpreschool.org/2012/06/hula-hoop-outdoor-play/
http://theinspiredtreehouse.com/rabbit-hole/
http://theinspiredtreehouse.com/gross-motor-activities-flaming-hoops

Surse poze:
www.facebook.com; www.youtube.com

 

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Provocări pentru prieteni: idei pentru petreceri de neuitat
    Provocări pentru prieteni: idei pentru petreceri de neuitat

    Petrecerile cu prietenii sunt momente speciale în viața noastră, iar pentru a le face cu adevărat de neuitat, adăugarea unor provocări interesante poate fi cheia succesului....

    5 idei de rețete de bomboane proteice pentru copii
    5 idei de rețete de bomboane proteice pentru copii

    Într-o lume în care gustările dulci procesate abundă, părinții caută mereu opțiuni sănătoase și hrănitoare pentru copiii lor. Bomboanele proteice reprezintă o...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!
    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!

    Jocurile de noroc fac victime în rândul copiilor și adolescenților care sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar părinții de...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Alge nori: beneficii și idei de consum
    Alge nori: beneficii și idei de consum

    Algele Nori, un tip de alge comestibile, au fost o piatră de temelie a bucătăriei asiatice timp de secole, celebrată nu numai pentru aroma sa unică umami, ci și pentru profilul său...

    7 idei de petrecere pentru copii acasă
    7 idei de petrecere pentru copii acasă

    Fie că este vorba despre o aniversare ori despre celebrarea unei zile de vacanță sau a unei prietenii, o petrecere este oricând așteptată cu nerăbdare. Dacă te hotărăști să...

    © 2024 Qbebe