Colțulcu
activități

10 Jocuri ce stimuleaza creativitatea copilului

10 Jocuri ce stimuleaza creativitatea copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar daca esti multumita de felul in care micutul tau evolueaza din punct de vedere al dezvoltarii cognitive si emotionale, este important sa nu uiti faptul ca, pentru o dezvoltare completa, este necesar sa-i stimulezi si creativitatea. Nu numai ca il vei ajuta sa se descurce mai usor la gradinita si la scoala, dar isi va putea dezvolta, in timp, si alte abilitati, ce-i vor fi utile toata viata: curajul de a se exprima liber, capacitatea de a gasi solutii in rezolvarea problemelor, de a lua decizii in cele mai diverse situatii etc.. In plus, un copil creativ este mai increzator in fortele proprii si mai spontan. Avand in vedere cele mentionate, iti propunem cateva idei de jocuri, ce pot fi desfasurate atat in interior, cat si in aer liber si il vor invata pe copil sa fie din ce in ce mai creativ.

1."Asculta cu atentie"

Alegeti tot felul de obiecte de prin casa, cum ar fi: un pieptene, pahare, cuburi, o cratita, o lingura. Lasa copilul sa se uite la ele.
Spune-i sa inchida ochii, in timp ce tu vei lua cate unul dintre obiectele respective si vei incerca sa produci sunete cu acestea (de exemplu, iti vei plimba degetele de-a lungul pieptenului sau vei lovi paharul cu niste creioane). Roaga-l pe copil sa ghiceasca ce obiect poate "scoate" sunetele auzite. Dupa aceea, invita-l sa se gandeasca si el la niste obiecte cu care ar putea produce sunete sau ce "recuzita" ar putea folosi, pentru aceleasi obiecte ca ale tale, pentru a "produce" alte sunete. De exemplu, copilul poate alege cateva oale din diferite materiale, precum si linguri sau polonice.
Jocul este adecvat copiilor mai mari de 4 ani, ajutandu-i sa-si dezvolte creativitatea si capacitatea de atentie.

 

 

2."Spitalul ursilor"

Copilul va invata sa aiba grija de cei din jur, sa devina mai responsabil si isi va dezvolta si creativitatea datorita unui joc de rol simplu.
Tot ce vei avea de facut este sa-l lasi sa-si aleaga ursuletul de plus favorit, iar tu ii vei pune la indemana niste bucatele de leucoplast sau niste banda adeziva, putin tifon si niste carpe mai vechi (cu conditia sa fie curate).
Ajuta-l sa se gandeasca la cum si-ar putea bandaja "pacientul", decupand impreuna carpa in diferite forme pentru a crea bandaje. De asemenea, ii vei arata cum sa infasoare labutele ursuletului in tifon sau cum sa-i aplice leucoplastul/ banda adeziva.
Vei vedea ca micutul (de la 3 ani in sus) va fi incantat sa fie "doctorul" ursuletului preferat, ingrijindu-l cu mare placere.

 

 

3."Vreau sa fiu super-erou!"

Tuturor copiilor le-ar placea sa aiba puterile unui super-erou. Ofera-i copilului tau ocazia de a-si imagina ca este super-erou, invitandu-l sa-ti spuna ce puteri i-ar placea sa aiba, cum sa fie imbracat, cum i-ar placea sa-l cheme, unde ar putea locui etc.. Nu in ultimul rand, il poti ajuta sa-si creeze propriul logo si costumul de "super-erou".
Va fi un bun exercitiu de stimulare a creativitatii copilului (incepand cu varsta de 4 ani), dar si pentru dezvoltarea vocabularului.

 

 

4."Combinatii de fotografii"

Daca veti cauta cu atentie, este imposibil sa nu gasiti prin casa niste fotografii vechi, care nu iti mai trebuie.
Selecteaza cateva in care cei surprinsi nu sunt in cea mai buna zi a lor (de pilda, au ochii inchisi, parul nu este aranjat corespunzator etc..) si da-i-le copilului. Decupati-le si, din bucatile rezultate, invita-l sa-si creeze propriile imagini, folosind niste lipici, coli de hartie sau carton, carioci sau creioane colorate.
Astfel, copilul (de la 4 ani in sus) va putea concepe noi personaje si decoruri, care de care mai neobisnuite si amuzante.

 

 

5."Marionete neconventionale"

Pune-i la dispozitie copilului (mai mare de 3 ani si jumatate) mai multe obiecte din casa ce nu sunt foarte fragile sau ascutite. Spre exemplu, da-i o cutie de pantofi, niste pahare de plastic sau de hartie, o lanterna s.a.
Mai intai fa-i tu o mica "demonstratie" de un alt fel de spectacol de "marionete", dupa care lasa-l pe el sa inventeze creaturi si personaje folosindu-se de materialele avute la dispozitie. Vei fi uimita de ceea ce va realiza micutul tau!

 

 

6."Imi creez propriul joc"

Copilul va fi deosebit de incantat sa inventeze el insusi un joc, folosindu-se de mai multe obiecte pe care le veti gasi chiar la voi acasa.
Nu conteaza forma obiectelor respective, dar trebuie sa fie confectionate din materiale cat mai usoare si sa fie de dimensiuni reduse. De aceea, jocul nu este recomandat copiilor mai mici de 4 ani.
Dupa ce copilul si-a ales obiectele dorite, ofera-i o foaie mare de hartie sau o bucata de carton, niste markere si niste zaruri. Lasa-l sa-si creeze propriul joc, sa propuna propriile reguli si jucati-va impreuna.

 

 

7."Sa nascocim animale!"

Puteti inventa noi rase de animale, care de care mai neobisnuite, folosindu-va de dreptunghiuri de carton (cu dimensiunile 10X20cm), de cateva bucati de creta sau de un set de carioci.
Initial va trebui sa suprapuneti trei cartoane, astfel incat al doilea carton sa-l acopere pe primul pana la jumatate, iar cel de-al treilea sa acopere tot jumatate din al doilea.
Spune-i copilului sa deseneze capul unui animal pe prima jumatate de carton vizibila si o pereche de picioare pe al treilea cartonas.
Reluati aceasta etapa de cate ori doriti si, cand credeti ca numarul cartoanelor desenate este suficient, amestecati-le. Copilul va avea in fata noi "rase" de animale, cu care va putea sa "deschida" o mica "Gradina Zoologica".
Este important ca pe parcursul activitatii sa-l ajuti pe cel mic, in asa fel incat "animalele" sa aiba capul si picioarele la locul lor.
Jocul se adreseaza copiilor mai mari de 4 ani si poate fi organizat si pentru un mic grup.

 

 

8."Acum imi vei citi tu!"

Datorita acestei activitati, copilul (de la 4 ani in sus) nu isi va dezvolta doar creativitatea, ci si vocabularul.
Nu veti avea nevoie decat de cartea preferata a copilului si de un loc in care sa va simtiti confortabil. Lasa-l pe cel mic sa deschida cartea acolo unde doreste si invita-l "sa-ti citeasca" el tie.
Vei fi uimita de cum va improviza, de cum se va stradui sa redea diverse voci ale personajelor si va fi imposibil sa nu te amuzi atunci cand te va avertiza: "Mami, fii atenta/ Asculta!" etc.. In plus, ii vei oferi ocazia sa-si creeze o poveste asa cum vrea.

 

 

9."Sa privim norii!"

Odata cu venirea zilelor caldute si senine de primavara, puteti avea parte de o experienta agreabila in aer liber, stimuland totodata creativitatea copilului tau.
Tot ce veti avea de facut va fi sa gasiti un spatiu (poate fi un parc, o poienita ,o plaja etc.) de unde cerul sa se vada cat mai bine. De asemenea, este necesar sa fie o zi in care cerul sa fie acoperit cu nori de diverse forme si marimi.
Indeamna-l pe copil sa se uite cu atentie pe cer si vedeti cine va gasi primul norii cu cele mai neobisnuite forme. De asemenea, roaga-l sa asocieze norii identificati cu diverse obiecte/ fiinte, dar nu ii sugera tu la ce sa se gandeasca. Lasa-l sa-ti spuna la ce se gandeste, chiar daca ceea ce spune ti se pare foarte ciudat.
Jocul poate fi organizat si pentru un mic grup, invitandu-i pe participanti, de exemplu, sa gaseasca doar norii ce seamana cu un catel, cu un dinozaur etc..

 

 

10."Gradina Zoologica de acasa"

Fara indoiala ca va fi o bucurie pentru copilul tau sa-si "deschida" propriul "Zoo".
Intrucat se stie ca, intr-o prima etapa, va fi nevoie sa-si adune animalele dorite, lasa-l sa si le aleaga dintre jucarii sau da-i mai multe reviste/carti pe care nu le mai folositi pentru a-si decupa de acolo imagini cu animalele respective.
Povesteste-i sau arata-i poze cu habitatele animalelor selectate, astfel incat sa se poata gandi la cum ar putea realiza si el unele similare.
De asemenea, pe niste biletele de hartie sau carton vei scrie cateva date despre animale, ca de exemplu locul din care provin, ce greutate pot atinge, cu ce se hranesc, cum ar trebui sa fie ingrijite etc..
La final, spune-i copilului sa-si imagineze ca tu esti vizitatoare la "Zoo" si incurajeaza-l sa discute cu tine despre ceea ce poate fi vazut acolo.
Jocul este indicat copiilor mai mari de 4 ani, stimulandu-le nu doar creativitatea, ci si vocabularul.

 


Surse:
http://fun.familyeducation.com/early-learning/childrens-science-activities/40355.html#ixzz3Tt0R68Hr
http://fun.familyeducation.com/imaginative-play/zoology/51201.html#ixzz3Tt0179kg
http://life.familyeducation.com/slideshow/creativity/58388.html
http://www.parenting.com/article/10-easy-ways-to-fire-your-childs-imagination-21354373
http://www.parents.com/fun/activities/indoor/activities-to-encourage-creativity/#page=2
http://www.todaysparents.com/family/parenting/20-fun-indoor-games/
Ruth& Steve Bennett, Inchide televizorul! 365 jocuri pentru copilul dumneavoastra in locul privitului la televizor, Editura Hiparion&Alexandra, 1998.

 

 

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

    Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului încât a fost recunoscută de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile...

    Fetița mea de cinci ani adoră să se machieze. Ar trebui să o opresc sau o las să-și dezvolte creativitatea?
    Fetița mea de cinci ani adoră să se machieze. Ar trebui să o opresc sau o las să-și dezvolte creativitatea?

    Știm cu toții că fetițele vor să fie ca mămicile lor, că le poartă pantofii cu câteva numere mai mari și că le umblă prin geantă, pentru a le împrumuta rujul....

    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală
    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală

    Dacă anumiți părinți consideră școala esențială pentru educația copiilor, pentru alți părinți sunt mai importante abilitățile dobândite prin implicarea în...

    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

    Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!
    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!

    Jocurile de noroc fac victime în rândul copiilor și adolescenților care sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar părinții de...

    © 2025 Qbebe