Colțulcu
activități

Cum faci nisip kinetic acasă

Cum faci nisip kinetic acasă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nisipul kinetic este un material cu o textură cu totul specială, care cuprinde 98% nisip și un mic procent de alte ingrediente. Așa cum veți vedea și din articolul de mai jos, acestea nu sunt costisitoare și le putem avea oricând la îndemână. Iată de ce nu ar trebui să ezităm și să încercăm să preparăm noi însene nisip kinetic. Acest tip de nisip este unul aparte, care ne oferă posibilitatea de a-i implica pe ai noștri copii în tot felul de activități interesante. Oricare dintre acestea le poate aduce beneficii semnificative, stimulându-le buna dezvoltare.

Care sunt beneficiile nisipului kinetic pentru copil

Când vă pregătiți să-l preparați acasă, gândiți-vă că acest tip de nisip îl va ajuta pe copil din mai multe puncte de vedere. Astfel, nisipul kinetic este benefic întrucât:

Va stimula dezvoltarea senzorială a copilului

În condițiile în care nisipul kinetic poate fi modelat în tot felul de forme, având o textură specială, dar și putând avea orice culoare, poate fi folosit drept un material ce va stimula dezvoltarea senzorială a copilului.
Practic, orice copil poate fi încântat să atingă și să lucreze cu un material inedit, ce va lua, sub mânuțele sale, cele mai diverse forme. În plus, datorită prezenței apei cu detergent de vase, acest nisip poate avea și un miros interesant, stârnind interesul micuțului.

Va stimula motricitatea fină a copilului

Nisipul kinetic îl va încuraja pe copil să facă o serie de mișcări, precum: să strângă, să zdrobească, să întindă, să frământe etc..Oricare dintre acestea nu vor face altceva decât să stimuleze dezvoltarea îndemânării și a motricității fine.
Tot în legătură cu motricitatea fină, trebuie să știm că nisipul kinetic poate fi folosit și pentru derularea unor activități de învățare a literelor și cifrelor, ceea ce-l va determina pe copil să-și dezvolte mai ușor abilități legate de scrierea acestora.

Fetita ce umple o forma de plastic cu nisip kinetic

Va încuraja dezvoltarea creativității

Grație nisipulul kinetic puteți desfășura tot felul de activități, care-i vor permite copilului să-și dezvolte creativitatea.
Inclusiv copiilor cărora nu prea le place să fie implicați în jocuri creative vor accepta să se joace cu nisip kinetic, simțindu-se mai relaxați și interesați să descopere o textură inedită, care poate lua tot felul de aspecte.

Nisipul kinetic este numai bun pentru organizarea jocurilor de rol

Întrucât jocurile de rol sunt ideale pentru copii, ajutându-i nu numai pentru dezvoltarea cognitivă, ci și emoțională, nisipul kinetic va fi un material excelent pentru a organiza felurite asemenea jocuri.
Fie că veți modela animăluțe, o plajă, niște omuleți sau vă veți imagina că sunteți vânzători la un stand cu înghețată, nisipul kinetic vă poate fi alături în oricare dintre aceste activități, stimulând permanent imaginația micuților noștri.

Nisipul kinetic poate contribui la dezvoltarea limbajului copilului

Specialiștii au constatat că acei copii ce sunt implicați adesea în jocuri desfășurate cu ajutorul nisipului kinetic vor dobândi mai ușor noi achiziții de limbaj, în condițiile în care sunt mai relaxați și mai dornici să pună tot felul de întrebări și să converseze în timpul activităților respective.
De asemenea, activitățile cu nisip kinetic pot contribui și la dezvoltarea limbajului nonverbal. De exemplu, copilul va învăța să mențină un contact vizual, să facă gesturi ce demonstrează că ascultă, să-și exprime entuziasmul, nemulțumirea etc. la nivel gestual.

Jucându-se cu nisipul kinetic, micuții se pot simți mai calmi și mai relaxați

Textura specială a acestui tip de nisip, precum și mișcările pe care copilul le va face pentru a lucra cu el, toate acestea îl pot ajuta să devină mai calm, mai răbdător și să se simtă în largul lui.
Acest fenomen nu este valabil doar pentru copii. Astfel, experții au constatat că și adulții ce lucrează cu nisipul kinetic se vor elibera mai ușor de stres și vor obține o stare de liniște interioară, de relaxare.

Citește și: Idei de activitati captivante cu nisipul kinetic

Cum să procedezi pentru a face nisip kinetic acasă

Vei face rost de „recuzită" și de ingrediente, care sunt următoarele:
• 1 castron mare
• 1 tavă mare
• 1 cană de măsurat
• 1 lingură gradată
• 1 linguriță gradată
• detergent de vase
• 1 cană de apă
• colorant alimentar
• amidon pudră
• nisip
(pentru joacă)

Pune nisipul la cuptor

Nisipul va fi împrăștiat într-o tavă, astfel încât un strat subțire să acopere partea inferioară a tăvii. Stratul de nisip nu ar trebui să fie mai gros de 2,5-3,5 cm.
După aceea tava va fi pusă, pentru 30 de minute, în cuptorul încins în prealabil la 60 de grade. Ușa de la cuptor trebuie să o lași puțin crăpată, astfel încât aerul să poată circula cât mai bine. De asemenea, încearcă să mai amesteci puțin nisipul pentru ca acesta să nu se întărească prea mult.
Vei scoate tava cu nisip din cuptor și o vei lăsa să se răcească timp de 20 de minute.

Măsoară cantitatea de nisip avută la dispoziție

După ce nisipul s-a răcit complet, pune-l în cana gradată și apoi în castron.
În cazul în care vrei să obții mai mult de o cană de nisip kinetic, pur și simplu vei dubla sau vei tripla cantitatea de nisip și de celalalte ingrediente.

Măsoară cantitatea de amidon

Folosind lingura gradată, măsoară pudra de amidon pentru a o putea introduce în castronul în care se află nisipul. Apoi vei avea grijă să-l amesteci cu acesta.
Pentru a economisi timpul, poți să folosești, la amestecat, tot lingura gradată.

Prepară apa colorată

În vederea pregătirii acestei ape colorate, vei urma pașii de mai jos:
• Folosindu-te de cana gradată, vei măsura o cană de apă, pe care o vei într-un pahar.
• Ia detergentul de vase, folosește lingurița gradată și pune-l în paharul cu apă.
• Amestecă apa și detergentul.
• Pune câteva picături de colorant alimentar în amestecul de apă și detergent. Cu cât va fi mai închisă culoarea colorantului, cu atât mai închis va fi nisipul kinetic. Condiția este să amesteci uniform, astfel încât culoarea să se distribuie așa cum trebuie.

Pune toate ingredientele laolaltă

Va trebui să amesteci nisipul cu mixul de apă colorantă și detergent.
Vei amesteca apoi nisipul cu amidon cu câte puțină apă colorată, pe care o vei lua din castron. Nu va trebui să torni prea multă apă pentru ca nisipul să nu devină prea umed.
Continuă să adaugi apă până când toată cantitatea de nisip s-a umezit. Ar trebui ca, la sfârșit, să rezulte nisipul kinetic, care este un mix fin, ușor umed și colorat uniform.

Frământați amestecul rezultat

Îți poți implica și copilul în această activitate, întrucât tot ce veți avea de făcut va fi să frămîntați nisipul kinetic ca și cum ar fi un aluat. De asemenea, dacă vi se pare că nisipul este prea tare, puteți să mai adăugați în el și apă colorată.
Iar dacă se întâmplă ca nisipul să fie prea moale și prea umed, puteți să adaugați și puțină făină albă. Datorită ei, amestecul vostru se va întări și va avea o consistență mai fină.

Fata ce tine in mana nisip kinetic roz

Testează nisipul

De exemplu, este esențial să vedeți dacă acesta își poate menține forma. În acest scop, luați nisip kinetic și umpleți cu el o ceșcuță. După aceea o veți întoarce invers și vedeți dacă obțineți nisip în forma ei. Pentru a vă fi mai ușor, puteți și să scoateți nisipul cu ajutorul unui cuțit, „decupând" forma de ceșcuță.
Din nou, dacă vi se pare prea dur sau prea moale, puteți să adăugați apă, făină sau amidon pentru a-l aduce la consistența dorită.

Citește și: Nisipul kinetic sau cum sa iti faci copilul fericit

Voi știați până acum că nisipul kinetic poate fi preparat și acasă?

Surse:
www.instructables.com; www.worldofsenses.com.au

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum faci acasă maia naturală?
    Cum faci acasă maia naturală?

    Maiaua este un ingredient fundamental în panificație, cunoscut și sub denumirea de drojdie sălbatică. Maiaua este o pastă fermentată alcătuită din făină și apă, care...

    Cum faci acasă cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci. 3 rețete delicioase
    Cum faci acasă cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci. 3 rețete delicioase

    Brânza de vaci este un aliment care oferă nutrienți valoroși, cum ar fi proteine, calciu și fosfor și, mai mult decât atât, face parte dintre cele mai populare...

    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă
    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă

    Deprinderea scrisului de mână reprezintă o abilitate complexă, care se dezvoltă treptat. Pentru a reuși să scrie de mână, copilul are nevoie să îmbine abilitățile...

    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

    O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

    Am judecat foarte mult nașterile acasă. Accidental, am ajuns să nasc și eu acasă
    Am judecat foarte mult nașterile acasă. Accidental, am ajuns să nasc și eu acasă

    Dacă anumite femei îmbrățișează ideea de a-și aduce pe lume copiii acasă, pentru altele așa ceva este inacceptabil. Mai mult, acestea din urmă le critică adesea pe cele care...

    Am fost trimisă acasă de la spital, iar 30 de minute mai târziu am născut în baia de acasă
    Am fost trimisă acasă de la spital, iar 30 de minute mai târziu am născut în baia de acasă

    Chiar dacă nu ești la prima naștere și știi deja cum decurg lucrurile, nu este exclus să fii pusă în situații cu totul neașteptate. O tânără mamă de peste hotare a...

    Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile
    Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile

    O zi de iarnă 2021 Italia, 15 mai exact, aflu că sunt însărcinată cu al 3-lea copil.... Așa începe povestea mea...

    Fiul meu s-a mutat înapoi acasă și nu știu cum să-i spun că vreau să plece…
    Fiul meu s-a mutat înapoi acasă și nu știu cum să-i spun că vreau să plece…

    Din cauza crizei economice, mulți oameni se mută înapoi în casa părintească. Acesta este și cazul unui bărbat din Marea Britanie. La început, i-a spus mamei lui că...

    © 2024 Qbebe