Colțulcu
activități

10 Jocuri pentru copiii de 2 ani

10 Jocuri pentru copiii de 2 ani

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Conform specialiștilor, copiii de 2 ani și-au îmbunătățit considerabil „controlul asupra mâinilor și degetelor, sunt mai dornici să exploreze lumea din jur, să se miște cât mai mult și să-și imagineze tot felul de lucruri”. Iată de ce este important este să fie implicați în jocuri menite să le ofere satisfacție și să-i încurajeze să îndeplinească diverse „sarcini" sau să urmeze instrucțiuni. În articolul de mai jos vei găsi câteva sugestii de jocuri adecvate copiilor de 2 ani, care pot fi organizate atât în interior, cât și în aer liber. Să aveți spor la joacă!

1. „Una pentru tine, una pentru mine!”

Pentru acest joc te poți folosi chiar de jucăriile copilului (condiția este să fie unele mai mici, care să poată fi împărțite).
Pune jucăriile într-o grămadă și invită-l să le ia de acolo, în timp ce spune „Una pentru tine, una pentru mine!”. De asemenea, pentru mai multă distracție, puteți să vă luați alături și alte jucării preferate. Va fi și mai frumos ca totul să se împartă la trei!
Datorită acestui joc, micuțul va începe să învețe să împartă și să se familiarizeze deja cu noțiuni matematice simple (legate de numere și de corespondența obiect-cantitate).

Joc Una pentru tine, una pentru mine

2. „Să nu cazi în mare!”

Va trebui să vă prefaceți că un covor/podeaua este „marea” și că va trebui să ajungeți în cealaltă parte a camerei fără a vă „uda”. Așează pernuțe, o saltea, reviste vechi sau farfurii de hârtie, pe care copilul să pășească pentru a ajunge la destinație.
Este un joc amuzant, care va dezvolta simțul echilibrului și orientarea în spațiu a copilului.

Joc Sa nu cazi in „mare”

3. „Unde este locul acestuia/acesteia?”

Apelează la reviste vechi, din care să decupezi imagini cu diferite obiecte din casă, dar și la obiecte ce nu sunt periculoase pentru micuț, precum cărți, veselă de unică folosință, un prosop sau șervețele etc..
Pune separat imaginile decupate, dar și obiectele colectate și roagă-l pe copil să-ți spună unde este locul acestora în casă. Desigur, îl vei încuraja să se deplaseze prin casă, dar îl vei supraveghea cu mare atenție.
Chiar dacă nu se va descurca la început, jocul îl va ajuta nu numai să-și dezvolte vocabularul , dar și să se concentreze și să cunoască mai bine lumea din jur.

4.„Joc „Sunt un mic gospodar”Sunt un mic gospodar!”

Cam începând de la vârsta de 2 ani, copiii vor fi dornici să participe la treburile casnice. Iar dacă acestea presupun să vină în contact și cu apa, bucuria va fi și mai mare.
Profită de acest lucru și implică-l într-o activitate simplă. Pentru a o desfășura veți avea nevoie doar de:
• un castronel de plastic
• o perie (de plastic)
• apă
• cană gradată nu prea mare
• un prosop de bucătărie
• prosoape de hârtie

La început îi vei face tu o „demonstrație” legată de cum va trebui să procedeze.
După aceea îi vei lăsa lui castronelul și peria, punându-i la îndemînă și cana gradată.
Acum va putea să se folosească de „recuzita” avută la dispoziție pentru a face „lună” castronelul.
Iar la sfârșit, aveți grijă și nu uitați să ștergeți bine castronelul și mânuțele!

5. „Orchestra din bucătărie”

Stimulează-ți copilul să-și dezvolte simțul ritmului și să descopere tot mai mult lumea din jur cu ajutorul următorului joc.
Pune-i la îndemână tot felul de oale și de cratițe, dar și linguri de lemn. Încurajează-l să lovească vasele și învață-l cum poate să țină ritmul. Spune-i să te imite.
Cu siguranță că orice copil ar fi încântat să se joace astfel, spre „disperarea” urechilor noastre!

Joc pentru copiii de 2 ani „Orchestra din bucatarie”

6. „Simon spune... cu părțile corpului”

Este un joc adecvat pentru copiii de 2 ani, ajutându-i să se familiarizeze atât cu părțile corpului, cât și cu ascultarea și cu executarea instrucțiunilor primite.
Tot ce vei avea de făcut este să-i spui copilului: „Simon spune...mânuțele pe năsuc, pe burtică, etc.”. Urmărește-l cu atenție și vezi cum se descurcă.
Dacă observi că nu îi este greu, poți să-i spui să indice părțile corpului tău.
În același timp, poți aduce varietate jocului introducând comenzi de genul: „Simon spune să pui mânuțele pe ușă/ să mergi ca un pitic” ș.a.

Joc „Simon spune”

7. „Joc Sarim pe formeSărim pe forme!”

Odată cu creșterea gradului de receptivitate a copilului față de lumea din jur, putem începe să-l învățăm formele.
O modalitate simplă și distractivă va fi desfășurarea următorului joc:
• Desenează pe hârtie/ pe carton diverse forme simple. Colorați-le. Arată-i-le copilului și repetați-le până când vezi că începe să le știe. De asemenea, învățați bine și culorile formelor respective
• Decupează formele și distribuie-le pe o suprafață plană, cât mai puțin alunecoasă.
„Misiunea" micuțului va fi să sară numai pe formele indicate de tine.

Citește și: 10 Jocuri ce ii invata pe copii formele

8. „Înăuntru și în afară”

Specialiștii consideră că, la vârsta de 2 ani, copiii adoră să se miște cât mai mult, să execute tot felul de sărituri. Iată de ce următorul joc este potrivit pentru această vârstă.
Ia un cerc hula-hoop și plasează-l pe o suprafață plană și nu foarte alunecoasă.
Invită-l pe copil să-și aleagă o jucărie. Arată-i apoi cum aceasta poate fi așezată atât în interiorul cercului, cât și în afara acestuia.
Cere-i și lui să sară atât înăuntrul cercului, cât și în exteriorul său. Dacă nu se descurcă, îi vei face tu o „demonstrație”.
Va fi un bun exercițiu pentru familiarizarea cu conceptele de „înăuntru” și în „afară”, dar și o ocazie de a face puțină mișcare.

9. „Baloanele de săpun neastâmpărate”

Profitați de vremea frumoasă de afară pentru a vă bucura de baloanele de săpun.
Te vei așeza lângă micuțul tău și vei începe să faci baloane. „Treaba” lui va fi să spargă baloanele până când acestea vor atinge pământul.
Datorită acestui joculeț, copilul va învăța să se concentreze și să reacționeze prompt la ceea ce se întâmplă în jurul său.

Ne jucam cu baloane de sapun

10. „Urmați liderul!”

Poate fi un joc numai bun pentru copiii de 2 ani, care încep să fie dornici să se joace alături de alți copii și să se miște cât mai mult.
Ideal este ca jocul să se desfășoare afară, cu un mic grup de copii.
În joc pot fi încorporate instrucțiuni nu prea complicate, dar care îi vor ajuta pe micuți să-și dezvolte mișcările coordonate. Iată doar câteva exemple: mersul de pingui, sărituri ca de broscuță sau ca de iepuraș, mersul pe vârfuri, mersul în patru labe etc.  Regula jocului este simplă: un copil va executa una dintre mișcările pe care i le va spune cineva, iar ceilalți vor trebui să-l urmeze.
Jocul va fi util și în familiarizarea cu ascultarea și respectarea indicațiilor primite.

Joc Urmati liderul

Citește și: 10 idei de jocuri in aer liber pentru copii

Voi mai știți și alte jocuri potrivite pentru copiii de 2 ani?

Surse:
www.babycentre.co.uk; www.birthdaypartyideas4kids.com; www.icanteachmychild.com; www.kidspot.com.au; www.livestrong.com; www.webmd.boots.com

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!
    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!

    Jocurile de noroc fac victime în rândul copiilor și adolescenților care sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar părinții de...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    15 abilități de viață pe care trebuie să le învețe copiii până la 8 ani
    15 abilități de viață pe care trebuie să le învețe copiii până la 8 ani

    Nu vă faceți mustrări de conștiință că vă puneți copiii „la treabă”. Este chiar indicat să implicați copiii în activități gospodărești. Iată la ce vă pot...

    Simona Gherghe a împlinit 47 de ani. Ce cadouri a primit de la copiii ei
    Simona Gherghe a împlinit 47 de ani. Ce cadouri a primit de la copiii ei

    Prezentatoarea emisiunii „Mireasa” difuzată pe Antena 1, Simona Gherghe, a împlinit recent o frumoasă vârstă. Copiii i-au făcut mamei lor cadouri frumoase,...

    Mi-am luat doctoratul în timp ce mi-am crescut copiii de 3 și 5 ani! SE POATE
    Mi-am luat doctoratul în timp ce mi-am crescut copiii de 3 și 5 ani! SE POATE

    O tânără mamă ne arată tuturor că se poate să crești și doi copii mici, să ai grijă singură de o casă, să îți faci timp și pentru tine și... să îți iei...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Mai am doar doi ani de trăit alături de copiii mei
    Mai am doar doi ani de trăit alături de copiii mei

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, te gândești cât de mult îți dorești să-i fii alături până când și el,...

    © 2024 Qbebe