Colțulcu
activități

10 idei de jocuri pentru copii in apa

10 idei de jocuri pentru copii in apa

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Adesea, vara ne face sa tinjim dupa o racoare binefacatoare. Alegem sa petrecem cat mai mult timp in preajma apei sau chiar in apa, incercand totodata sa ocupam timpul micutilor nostri intr-un mod cat mai inedit. Iata de ce, prin intermediul acestui articol, iti vom oferi cateva idei de jocuri in apa, potrivite atat pentru mica piscina gonflabila din gradina sau de la plaja, cat si pentru cea de la hotel. Esential este sa va distrati, sa aveti parte de o vacanta de neuitat.

I. Jocuri recomandate pentru "pitici" (incepand de la 1 an si jumatate pana la 3 ani)

I.1. "Asa procedez cand..."
Este o activitate pe care o puteti desfasura intr-o piscina pentru copii, cu conditia ca micutul sa fie strict supravegheat. Pentru mai multa siguranta, ai putea folosi si niste plute care se pun in jurul bratelor micutului.
Daca ai deja un mare "amator" de apa, pur si simplu aseaza-l pe apa, cu burtica in jos si tine-l de una dintre manute si de un piciorus. In schimb, daca nu este inca foarte obisnuit cu apa, pune-l pe burtica, sustinandu-l insa (pune-ti una dintre maini sub burtica lui) p entru a nu se speria. Cu cealalta mana il vei tine de una dintre manute, incercand sa i-o rotesti usor, ca pe o "vasla".Canta-i apoi: "Asa ne miscam manutele in apa, asa ni le miscam/ Asa ne miscam manutele in apa, dimineata, devreme/" (este o varianta a cantecelului in engleza "This is the way", in care se executa o serie de miscari).
Continua si cu alte miscari, astfel incat micutul sa simta placerea de a pluti pe apa. De exemplu, misca-i piciorusele, spunandu-i: "Asa lovim apa cu piciorusele..." (se repeta versurile, asa cum se vede in exemplul anterior). Va puteti juca si cu degetelele de la picioare (copilul va fi asezat pe spate cu gatutul sustinut, iar tu ii vei ridica in sus si in jos degetelele), uimindu-l cu stropii ce rezulta atunci cand piciorusele "lovesc" apa.

 

I.2. "Ploua, toarna cu galeata !"
Daca vrei ca puiul tau sa se obisnuiasca repede cu apa si sa se simta in largul sau atunci cand vine in contact cu ea, procedeaza astfel: ia la tine o stropitoare din plastic si mergeti la o piscina speciala pentru copii.
"Testeaza" apa (sa nu fie prea rece) si umple stropitoarea. Aseaza-te la marginea piscinei sau pe prima treapta care coboara si tine-ti copilul in brate sau pune-l alaturi de tine. Stropeste-l treptat cu stropitoarea, mai intai pe manute. Ai grija sa torni initial cateva picaturi si apoi o cantitate din ce in ce mai mare, spunandu-i "Ploua, toarna cu galeata, batranul sforaie (sforaie si tu si invata-l sa te imite), se duce in pat si se loveste la cap si de-aia nu se poate trezi dimineata" (casca, intinde-te, exact asa cum se face cand ne trezim din somn; poti spune chiar si un "buf", ca si cum te-ai fi lovit).
Dupa aceea stropeste-l pe burtica, pe picioruse, pe gatut, pana ajungi la capusor. Repeta cuvintele despre ploaie, insotindu-le de gesturi si invatandu-l si pe cel mic sa le execute. Acestea sunt inspirate dintr-un joculet traditional englezesc, intitulat "It's raining, it's pouring!" (joc de miscare, in care copiii imita, prin bataia degetelelor, zgomotele ploii).

I.3."Descoperim formele plutitoare"
Fa rost de niste polipropilena (folosita la ambalare sau depozitare) alba, curata. Confectioneaza diverse forme (de la figuri geometrice simple pana la inimioare si stelute), pe care le vei pune fie in cadita copilului, fie intr-o mica piscina gonflabila. Prezinta-i-le copilului rand pe rand, indemnandu-l sa le atinga.
Demonstreaza-i cum plutesc pe apa. Va puteti juca astfel: pune formele sa pluteasca. La un moment dat, spune-i copilului: "Arata-mi cercul/patratul". Daca observi ca se descurca cu usurinta, "complica" jocul: coloreaza formele (il poti implica si pe micut, cu conditia sa folositi vopsele rezistente la apa, dar care nu sunt toxice) si roaga-l sa-ti spuna, de exemplu: "Arata-mi un triunghi care este albastru".
In cazul in care copilasul este inca prea mic (are sub doi ani si jumatate), lasa-l pur si simplu sa se bucure de balaceala, permitandu-i sa descopere formele doar la nivel senzorial.

I.4. "Baloanele alunecoase fac "poc!"
Pentru a va juca cu baloanele va trebui sa aveti o piscina pentru copii (gonflabila) de dimensiuni mai mari (sa incapa in ea 2-3 copii), in care vei pune putina apa (doar cat sa intre copiii cu piciorusele). Totul este foarte simplu: alege niste baloane colorate si pune-le in piscina. Copiii vor trebui sa se aseze pe balonul dorit si sa incerce sa-l sparga. Cu siguranta ca le va face mare placere sa auda multe "poc!", rolul tau fiind sa-i "aprovizionezi" cu cat mai multe baloane.

II. Jocuri adecvate celor mai maricei (de la 4 ani in sus)

II.1. "Picioruse inghetate"
Vei avea nevoie tot de o piscina speciala pentru copii. In ea vei pune apa si o gramada de cuburi de gheata. Ofera-le copiilor cate un castronel sau cate o galetusa de plastic. "Misiunea" lor va fi sa adune cat mai multe cuburi de gheata, folosindu-si doar piciorusele. Cel ce-si va umple primul galetusa/castronelul (intr-un interval de timp stabilit dinainte) este castigatorul.

II.2. "Rechin in apa!"
Este un joc potrivit celor ce stiu deja sa inoate sau care se simt "ca pestele in apa" in piscina.
"Rechinul" va fi ales prin tragere la sorti si va purta ochelari speciali pentru apa si plute pentru brate (daca nu stie sa inoate). Ceilalti copii (pentru o distractie mai mare, este preferabil sa participe minim trei copii) vor sta, pentru inceput, la marginea piscinei. La un semnal, vor trebui sa sara in apa si sa se duca in preajma "rechinului", avand grija sa nu fie prinsi de catre acesta. Le este permis sa se intoarca pe uscat pentru "a se apara", dar vor avea voie sa stea acolo doar 5 secunde. Cel ce va deveni primul "prada" "rechinului" va deveni el insusi "rechin".

 

 II.3. "Vanatoarea de comori"- Poti propune un astfel de joc copilasilor care stiu deja sa inoate si sa se scufunde. Supravegheaza-i insa cu mare atentie, chiar daca piscina pe care o veti folosi trebuie sa fie putin adanca.
Doteaza-i cu echipamentul necesar (ochelari pentru scufundat in apa), alege niste jucarii de plastic de mai multe culori si arunca-le in apa. Copiii vor trebui sa se scufunde, sa gaseasca si sa aduca jucariile intr-o anumita ordine. De exemplu, daca sunt roz, albastre, verzi si galbene, spune-le sa respecte aceasta ordine. Cel care va lua prima jucarie isi va aminti ordinea si va trebui sa le gaseasca si pe celelalte.
Pentru ca jocul sa fie cat mai distractiv, fa rost de jucarii cat mai colorate si de forme cat mai diferite.

II.4. "Pestele in mijloc"
Sunt necesari trei jucatori si o minge de plaja de marime medie. Unul dintre jucatori va sta in mijloc ("pestele"), iar ceilalti doi vor trebui sa arunce mingea deasupra capului sau.. Acesta va trebui sa o prinda, sarind cat mai sus (jocul se poate desfasura la orice piscina, bazin de inot sau chiar la mare, in apa mica). Cel care a aruncat mingea va deveni apoi "pestele" din mijloc.

II.5."Palariile caraghioase"
Fiecare participant va sti sa inoate si va avea cate o pluta, cat mai usoara. Se vor alinia la mica distanta unul de celalalt, stand pe spate. Pluta va fi asezata pe crestetul capului si vor trebui sa inoate de la un capat la altul al bazinului, mentinandu-si pluta pe cap.
Cel ce reuseste sa ajunga (cu tot cu pluta) cat mai aproape de destinatie este castigatorul. In situatia in care sunt mai multi participanti care au reusit sa-si mentina pluta pe cap, va castiga cel ce a fost cel mai rapid.

II.6. "Bingo acvatic"
Veti avea la indemana plute cu numere sau jucarii plutitoare, pe care sa fie notate niste numere (cu vopsele rezistente la apa). Participantii vor sta aliniati la marginea bazinului/piscinei (tot in apa).
Mai intai, raspandeste toate plutele sau jucariile in apa. Urmeaza sa strigi numerele, pe rand pentru ca jucatorii sa se duca dupa ele. Primul va aduce pluta/jucaria cu primul numar, cel de-al doilea pe cea cu numarul urmator si asa mai departe, pana la ultimul. Este o activitate amuzanta, intrucat nu toti participantii reusesc sa aduca inapoi numarul corect.
Pentru mai multa varietate, numerele pot fi inlocuite cu animalute sau culori.
Indiferent de varsta copiilor, trebuie sa-i supraveghezi cu mare atentie pe durata desfasurarii oricaror activitati in apa. De asemenea, tine cont de faptul ca astfel de activitati sunt deosebit de utile in dezvoltarea armonioasa a copilului, invatandu-l sa-si coordoneze miscarile si dezvoltandu-i mobilitatea. Nu in ultimul rand, il pot ajuta sa se familiarizeze cu spiritul de echipa.

Surse:
http://www.awesome-kid-birthday-parties.com/water-games-for-kids.html#J2
http://www.babyzone.com/baby/baby-fun-and-play/water-fun-introduction_65583?page=2
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Pool--water+8/Pool-game-for-baby-This-is-the-way+12238.htm
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Pool--water+8/Pool-games-for-baby-Its-raining-its-pouring+12239.htm
http://www.kidactivities.net/category/games-outside-water.aspx
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Pool--water+8/Shark-in-the-water+12607.htm
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Pool--water+8/Pool-game-for-kids-Treasure-toys+12243.htm
http://www.nhs.uk/Change4Life/supporter-resources/downloads/swim4lifegamesheets.pdf

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    5 idei de rețete de bomboane proteice pentru copii
    5 idei de rețete de bomboane proteice pentru copii

    Într-o lume în care gustările dulci procesate abundă, părinții caută mereu opțiuni sănătoase și hrănitoare pentru copiii lor. Bomboanele proteice reprezintă o...

    7 idei de petrecere pentru copii acasă
    7 idei de petrecere pentru copii acasă

    Fie că este vorba despre o aniversare ori despre celebrarea unei zile de vacanță sau a unei prietenii, o petrecere este oricând așteptată cu nerăbdare. Dacă te hotărăști să...

    5 idei de mâncăruri ușoare de seară ideale pentru copii
    5 idei de mâncăruri ușoare de seară ideale pentru copii

    Vrei ca copilul tău să mănânce mai sănătos, dar ai rămas fără idei pentru cină? Află în acest articol de ce nutrienți are nevoie cel mic și descoperă câteva...

    Ghicitoare despre apă
    Ghicitoare despre apă

    Descoperă cea mai frumoasă ghicitoare despre apă care va pune la contrinuție mintea copiilor și a adulților deopotrivă.

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea
    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

    Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime...

    © 2025 Qbebe