I. Jocuri pentru dezvoltarea senzoriala a bebelusului pana la 6-7 luni
Simtim vantul si iarba
Intr-o zi calduroasa, vei lua o paturica si il vei duce pe bebelusul tau in parc sau in gradina casei voastre. Pur si simplu va veti aseza la umbra unor copaci, stand intinsi pe spate. Bebelusul va avea ocazia sa descopere lumea inconjuratoare dintr-o perspectiva diferita, iar daca vantul adie usor va putea sa sesiseze miscarea frunzelor, crengilor si ierbii. Nu uita sa-i vorbesti permanent, spunandu-i, de exemplu: "Vantul bate frunzele", in timp ce iti vei legana si tu bratele. Vei observa ca cel mic va incepe sa rada si va ganguri.
Daca este o zi de vara, poti chiar sa-l descalti pe bebe, sa-l iei in brate si sa-l lasi sa atinga iarba cu piciorusele. Sigur va fi ceva inedit, care il va distra si ii va starni curiozitatea.
Distractie cu balonasele de sapun
Pregateste niste balonase de sapun homemade (foloseste gel de dus, sampon sau detergent de vase) si ofera-i bebelusului tau o adevarata experienta senzoriala: sa priveasca cum balonasele se formeaza, cum plutesc, cum cad, cum se sparg si cum dispar total. Nu ezita sa-l incurajezi sa atinga si sa pocneasca si el balonase.
Odata ce observi ca ii place din ce in ce mai mult activitatea, vorbeste-i si antreneaza-l intr-un joculet, spunand: "Uite, vin balonasele la... (numele copilului)! Acum facem poc!". In mod cert ca bebelusul va incepe sa rada si ii va face placere sa atinga balonasele.
Calatorie in lumea culorilor si texturilor
Selecteaza hainute de culori si texturi cat mai diverse, pe care sa le aduci in fata bebelusului. Ia-i manuta si atingeti impreuna materialele, spunandu-i culorile lor si explicandu-i cate ceva despre fiecare in parte (de exemplu, ii spui: "Ia uite ce moale este bluzita aceasta din matase"). De asemenea, mangaie-i fetisoara cu cele mai moi texturi. Nu in ultimul rand, poti forma o gramada de hainute si il poti pune pe bebelus deasupra lor.
Este o activitate simpla, dar benefica in dezvoltarea senzoriala a bebelusilor, stimulandu-i sa fie mai dornici in a cunoaste lumea inconjuratoare.
Citeste si: Jocuri si jucarii pentru dezvoltarea celor 5 simturi ale bebelusului
Atinge si strange
Vei face rost de niste bureti de baie (cat mai moi si mai colorati) si vei decupa din ei pestisori. Acestia vor fi introdusi in niste pungute de plastic. In pungute vei adauga putina apa si, eventual, cateva picaturi de colorant alimentar.
Arata-i bebelusului cum sa ia in mana o punguta si cum poate strange in mana buretii-pestisori.
Nu numai ca va avea parte de o noua experienta, dar atingand si strangand in manuta un obiect atat de special ii vei stimula simtul tacti si dorinta de a explora.
II. Jocuri pentru dezvoltarea senzoriala a bebelusului mai mare de 6 luni
Sticluta cu minuni
Cu ajutorul unui biberon de plastic si a unor materiale precum sarma plusata, ciucuri colorati, elastice colorate pentru par sau confetti, ii poti oferi bebelusului tau o jucarie originala, benefica in dezvoltarea sa senzoriala.
Tot ce vei avea de facut va fi sa pui in biberon unul sau mai multe dintre materialele mentionate mai sus.
Mai ales bebelusii care merg de-a busilea vor fi deosebit de incantati sa ia sticluta peste tot cu ei, sa o rostogoleasca, sa o stranga si sa o agite in toate directiile.
Citeste si: 5 Jocuri pentru zilele ploioase, recomandate copiilor de 0-1 an
Atinge-le, misca-le, loveste-le
Alege obiecte ce produc sunete diverse, precum recipiente goale de plastic, clopotei sau linguri (din metal).
Da-i-le bebelusului in mana, lasa-l sa le atinga si misca-le apoi pentru a-i demonstra ce fel de sunete pot produce. De exemplu, vei lovi lingurile de recipientele de plastic sau de o masa, vei introduce clopotei in recipientele de plastic sau le vei lovi pe acestea din urma unele de altele.
Astfel, bebelusul va putea sa se familiarizeze cu cateva sunete din universul inconjurator si va fi mai dornic sa vina in contact cu tot felul de obiecte.
Picioruse neastamparate
De indata ce micutul tau face primii pasi, il poti antrena in urmatoarea activitate: strange bucati de materiale de texturi cat mai diferite, pe care le vei aseza pe covor. Tine-l bine de manute si incurajeaza-l sa paseasca pe aceastea.
Pentru un plus de distractie, aliniaza materialele la mica distanta intre ele si ajuta-l sa sara de la unul la altul. Nu uita sa-i vorbesti, spunandu-i, de exemplu: "Uite, acum sarim pe blanita de culoare..."
Nu numai ca micutul va face putina miscare, dar se va familiariza mai usor cu universul culorilor si texturilor.
Manutele inspumate
Iata o activitate ce va stimula dezvoltarea senzoriala a bebelusului, dandu-i ocazia sa vada si sa atinga diverse forme.
Va trebui sa pregatesti o spuma densa, procedand astfel: intr-un recipient de plastic vei pune cateva lingurite de apa si aproximativ un sfert de sapun special pentru bebelusi. Le vei amesteca, preferabil cu un mixer.
Toarna spuma intr-o tavita/ sau intr-un vas si arata-i bebelusului, conturand cu degetul, diverse forme. Ia-i manuta, lasa-l sa le atinga si incercati impreuna sa desenati ceva.
Citeste si: Importanta jocului senzorial la copilul mic (1-3 ani)
Tu in ce fel de jocuri si activitati pentru dezvoltarea senzoriala ti-ai implicat bebelusul?
Surse: www.babycenter.com, blog.intellidance.ca, www.funathomewithkids.com, www.growingajeweledrose.com, theimaginationtree.com, www.zerotothree.org,
Surse poze: alphabetobsessed.com