Ce este testul de sange din calcai ?
Un test de sange efectuat noilor nascuti constand intr-o intepatura cu un ac in calcai si inmuierea picaturilor de sange intr-o serie de cartoane pre-imprimate denumite carduri Guthrie (din acest motiv si testarea mai este denumita test Guthrie) pentru a detecta o serie de afectiuni congenitale, reprezentand o testare de baza.Cum functioneaza testul de sange din calcai ?
Cardurile Guthrie contin de fapt un strat de bacterii speciale care desemneaza prezenta de fenilalanina, fenilpiruvat si/sau fenilactat. Aceste substante sunt prezente in exces in sangele sau urina bolnavilor de fenilcetonurie, in acest caz testul reiesind pozitiv (bolnavilor le lipsesc anumite enzime esentiale in descompunerea acestor aminoacizi). In general se coloreaza o portiune din cadrul cardului, uneori fiind necesara si incubarea peste noapte a respectivelor culturi.Cand si cum se realizeaza testul de sange din calcai ?
Va fi realizat in interval de 48-72 ore (chiar 96 ore) de la nastere deoarece pot aparea rezultate fals pozitive/fals negative daca este efectuat mai devreme. Se incurajeaza alaptarea copilului pentru a asigura acuratetea tuturor testelor.
Testul este realizat cu un ac special automat pentru a intepa partea laterala a calcaiului, apoi piciorul este lasat sa atarne in jos pentru a spori circulatia sanguina si o discheta speciala (card Guthrie) este folosita pentru a colecta sangele (9-10 picaturi de sange). Apoi se aplica o presiune usoara pe piciorul bebelusului cu ajutorul unui tampon steril pentru a opri sangerarea. Desi bebelusul poate resimti un disconfort la intepare, se pare ca daca este tinut in brate sau alaptat in timpul procedurii, suporta mai usor testul. Il puteti inveli bine intr-o paturica sau suzeta (daca o accepta) putand reduce astfel durerea si calma plansul. Uneori apare invinetirea locala in urma testului din cauza fragilitatii capilare a bebelusilor.
Discheta folosita este apoi trimisa la laborator pentru testare. In cazul in care externarea din maternitate se realizeaza rapid, uneori se impune repetarea testului pentru o siguranta sporita. Indicatiile pentru efectuarea acestui test: oricand sange capilar reprezinta o sursa acceptabila si o alta sursa de sange (cateter venos central, cateter ombilical, linie arteriala) nu este deja disponibila. Acest test nu trebuie efectuat daca o ranire, infectie, anomalie sau edem grav este prezent in zona de testare de pe calcai.
Testul de sange din calcai: importanta
Desi ne putem gandi ca nu exista nimeni in familie afectat de bolile pe care testul le poate identifica, este important sa-l efectuati deoarece copilul vostru poate fi primul care le prezinta, iar complicatiile pe care acestea le presupun includ dizabilitate permanenta, retard mintal si chiar deces.
Iata cele mai importanta boli pe care acest test le poate identifica: tulburari metabolice, deficienta de biotinidaza, hiperplazie congenitala adrenala, fibroza chistica, galactozemie, HIV, tulburari metabolice ale acizilor organici, siclemie si alte boli ale sangelui (cum este talasemia), toxoplasmoza, fenilcetonurie, hipertiroidism congenital.
Daca rezultatele sunt normale, in general nu veti mai afla nimic legat de test. In cazul in care sunt anormale, se impun testari suplimentare pentru a confirma sau infirma afectiunea, in general insotite de o vizita la un medic pediatru specializat in probleme genetice si/sau tulburari endocrine si/sau metabolice.
Sursa imagine: www.theguardian.com
Surse: www.justmommies.com; www.nhs.uk; www.nsu.govt.nz; www.nlm.nih.gov