Febra la bebelusi – cauze
De cele mai multe ori, infectiile virale, bacteriene sau de alt tip sunt motivul pentru care temperatura unui copil poate creste peste limita normala. Insa, unii bebelusi pot face febra si din cauza supraincalzirii, a hainelor prea multe sau a paturilor groase care-i invelesc. Se intampla acest lucru deoarece organismul sugarilor nu poate sa-si regleze temperatura la fel de bine asemeni copiilor mari.
Vaccinarile si eruptia dintilor sunt alte doua cauze frecvent intalnite pentru o crestere usoara a temperaturii bebelusilor, insa nedepasind pragul de 38,5°C.
Infectiile virale sunt provocate de un virus care se ataseaza unei celule din corpul bebelusului provocand o afectiune prin distrugerea sau modificarea functiile celulei gazda si eliberand astfel alte virusuri si infectand alte celule. Cele mai cumune virusuri care provoca febra la bebelusi sunt cele gripale, insa, virusurile pot afecta orice parte a corpului sau orice sistem din corp si poate provoca infectii cum ar fi raceala, gripa, gastroenterita, varicela sau herpesul.
Virusurile pot fi transmise prin contactul cu o persoana infectata, ingestie sau inhalare. Igiena deficitara si obiceiurile alimentare neadecvate pot creste riscul de a contacta o infectie virala.
In general, virusul infecteaza un singur tip de celula (ex. virusul care provoaca raceala infecteaza numai celulele tractului respirator superior).
Supraincalzirea, hainele prea groase sau prea multe paturi care invelesc bebelusul pot duce la febra de sete. Febra de sete a bebelusului inseamna febra usoara, in jur de 38 de grade care supara un bebelus deshidratat din cauza diareei sau a vomei. Bebe poate sa faca febra de sete si atunci cand este tinut langa o sursa de caldura, sau in razele arzatoare ale soarelui de vara. Febra de sete este cu atat mai posibila cu cat bebe nu primeste suficiente lichide ca sa faca fata tuturor problemelor enumerate mai sus.
Cele mai multe vaccinuri administrate bebelusilor pot avea ca efect advers febra. Nu toti copiii fac febra de la vaccinuri, iar cei care fac nu sunt in pericol pentru ca temperatura corpului nu creste foarte mult. Febra este un raspuns normal la virusul care este injectat sau administrat in cantitati foarte reduse pentru ca organismul bebelusului sa produca anticorpi si sa se imunizeze.
Eruptia dintilor este asociata destul de des cu febra usoara. Unii specialisti nu sunt de acord cu aceasta afirmatie spunanad ca nu se justifica. Oricum ar fi, febra mai mare de 38,5 inseamna infectie si nu poate fi asociata cu eruptia dintilor.
Febra nu este neaparat un lucru rau. Temperatura ridicata este un raspuns automat al organismului la o infectie. Anumite virusuri si bacterii nu agreeaza caldura excesiva si pot fi distruse prin febra mare.
Febra la bebelusi – simptome
Simptomele febrei la sugari sunt:
• iritabilitate
• agitatie
• apatie, somnolenta
• senzatia de fierbinteala la nivelul tegumentelor - copilul "arde"
• nu mai mananca asa cum facea de obicei, uneori chiar refuza alimentatia
• plange mult
• respira mai repede
• pot aparea convulsii febrile
Simptomele sunt usoare sau severe in functie de tipul de febra pe care il are bebelusul: febra usoara (38-38,5); moderata (38,5-39,5); ridicata (39,5-40,5 grade celsius). Daca temperatura bebelusului se apropie sau depaseste 41 de grade celsius, specialistii vorbesc despre hiperpirexia – este o urgenta medicala pentru ca poate pune viata bebelusului in pericol.
Febra la bebelusi - tratament
Multi parinti pun febra pe seama eruptiei dentare sau a vaccinarii si, ca atare, o trateaza acasa. Insa, in cazul bebelusilor este recomandat consultul medical pentru a stabili doza de antitermice in functie de greutatea copilului si nu de varsta!
De asemenea, sugarilor mai mici de 3 luni, febra le poate pune viata in pericol, de aceea ea trebuie tratata de catre un specialist! In plus, aceasta trebuie masurata corect, valoarea ei fiind cruciala pentru luarea deciziilor medicale. Febra la bebelusi
"Ca si mama, stiu ca de cele mai multe ori un sarut pe frunte sau o mana plasata usor pe piele este primul gest pe care il face un parinte in momentul in care i se pare ca ceva nu ar fi in regula cu copilul. Intr-adevar, acesta este un prim indiciu ca ar fi vorba despre febra, dar aceasta metoda de a lua temperatura nu este exacta, depinzand de persoana si de sensibilitatea tactila a fiecaruia" (dr. Mirela Laslo, medic specialist pediatru).
Cea mai buna metoda de masurare a temperaturii este cea intrarectala, fiind valoarea cea mai precisa. De asemenea, ea este indicata in special sugarilor si copiilor mici, de pana in 5 ani. Pentru prescolarii care pot coopera, o a doua varianta de masurare a temperaturii este axilar.
In literatura medicala este considerata febra orice crestere a temperaturii corpului peste valoarea de 38°C, masurata intrarectal. De retinut faptul ca temperatura normala, masurata astfel, variaza intre 36,6°C si 38°C.
mai indicat termometru pentru masurarea temperaturii unui bebelus este cel digital, folosit intrarectal. Acesta ofera o valoare precisa, ea fiind foarte utila in luarea unor decizii medicale.
Unele mamici ar putea fi tentate sa foloseasca termometrele tip suzeta, datorita usurintei folosirii, insa nu sunt recomandate. Pe langa faptul ca valoarea indicata nu este la fel de precisa ca o temperatura masurata rectal, bebelusii trebuie sa tina suzeta in gura fara sa o miste pe parcursul a catorva minute, ceea ce este dificil pentru majoritatea sugarilor daca au un disconfort sau daca sunt mai mici de 3 luni.
De retinut este faptul ca nici termometrul de ureche nu poate fi folosit in primele 3 luni de viata ale unui nou-nascut, acesta neavand dezvoltat suficient de bine canalului urechii.
Chiar daca nu este o boala in sine, in cazul bebelusilor, orice febra trebuie raportata imediat medicului pediatru. Ea poate duce la complicatii ce pot pune in pericol viata micutului.
Daca termometrul indica o valoare crescuta a temperaturii corpului, nu oferiti bebelusului medicamente antipiretice fara ca mai intai sa consultati opinia medicului pediatru.
Primele masuri in caz de febra la bebelusi
Nu baga bebelusul sub paturi calduroase si nici nu-i da haine suplimentare, chiar daca piticul are frisoane. Febra nu va scadea daca micutul pacient este infofolit, ba din contra ar putea sa creasca. Incearca sa-i dai o imbracaminte usoara adecvata temperaturii din camera si o patura usoara pentru somn. In camera ar trebui pastrata o temperatura constanta, nici prea rece nici prea cald.
Febra 40 la bebelusi
Orice febra mai mare de 38°C la bebelusii sub 3 luni trebuie supravegheata si tratata de catre un medic pediatru. Iar o febra ridicata, de 40°C, poate duce la convulsii febrile, de aceea consultati de urgenta un medic!
Aceste convulsii sunt cauzate de intreruperea activitatii electrice a creierului din cauza cresterii rapide a temperaturii. Ele sunt mai frecvente atunci cand exista un istoric de astfel de cazuri in familie, dar, oricat de greu sunt de suportat atunci cand au loc in fata parintilor, rareori sunt periculoase si nu-l predispun la epilepsie. O masura de prim ajutor este sa tii copilul departe de obiecte ascutite si cu capul intr-o parte, astfel incat sa nu existe pericolul sufocarii.
Cand anunti medicul despre febra bebelusului?
Nou-nascut - 3 luni |
Febra de 38°C si peste |
3 - 6 luni |
Febra de 38,3°C si peste |
peste 6 luni |
Febra 39,4°C si peste, insotita de alte simptome precum pierderea apetitului, tuse, agitatie si insomnie, dureri de urechi, varsaturi sau diaree |
*Conform recomandarii date de Academia Americana de Pediatrie
Alte semne de ingrijorare si motive pentru a suna doctorul:
• bebelusul este palid sau dimpotriva, rosu la fata si a urinat foarte putin
• observi o eruptie neasteptata, lucru ce poate indica o afectiune mai serioasa, atunci cand este insotita de febra
• bubite mici, rosiatice, care nu se fac albe la presiune atunci cand le atingi (pot indica o infectie bacteriana)
• bebelusul are dificultati de respiratie sau respira mai repede decat in mod normal (poate fi un semn de pneumonie sau bronsiolita)
• copilul pare bolnav, iar temperatura corpului este mai mica decat ar trebui, sub 36°C (multi copii, in special in primele luni de viata, au tendinta sa le scada temperatura, nu sa le creasca, atunci cand sunt bolnavi)
Tu ce faci cand bebelusul tau are febra?