Ce este febra de sete a bebelusului?
Febra de sete a bebelusului inseamna febra usoara, in jur de 38 de grade care supara un bebelus deshidratat din cauza diareei sau a vomei. Bebe poate sa faca febra de sete si atunci cand este tinut langa o sursa de caldura, sau in razele arzatoare ale soarelui de vara. Febra de sete este cu atat mai posibila cu cat bebe nu primeste suficiente lichide ca sa faca fata tuturor problemelor enumerate mai sus.
Este drept ca bebelusii au temperatura corporala usor mai ridicata decat a noastra si ca nu trebuie sa intri in panica daca temperatura rectala este putin mai mare de 37 de grade, dar in caz de febra de sete la bebelusi trebuie sa reactionezi rapid pentru a reduce disconfortul picilor.
Febra de sete nu ar trebui sa dureze mai mult de 2 zile. Iti vei da seama, cu siguranta, cand apare aceasta febra dupa simptomele specifice si dupa instinctul matern care functioneaza de fiecare data si care te va trimite direct la biberonul cu ceai sau lapte.
Simptomele febrei de sete la bebelusi
Chiar daca este foarte mic, copilul va gasi o modalitate sa-ti spuna ca nu se simte bine sau ca are nevoie de ceva anume. Plansul este un strigat de ajutor in cele mai multe cazuri. Dar... cand plange bebelusul din cauza febrei de sete?
Raspuns:
- cand are febra mai mare de 38 de grade Celsius, dar nu mai mare de 39 de grade Celsius (daca temperatura este mai mare de 39 de grade, probabil este vorba despre o infectie si bebe trebuie dus la medic);
- cand are buzele incercanate, ochii uscati si infundati in orbite;
- cand este palid si lipsit de vlaga;
- cand cauta "disperat" sanul mamei sau biberonul;
- cand scoate limbuta afara si o plimba dintr-o parte in alta, ca si cum si-ar umezi buzele;
- cand este lipsit de energie si in stare de somnolenta;
- cand gurita are un miros intepator;
- cand este agitat si irascibil.
Cauzele febrei de sete la bebelusi
Daca simptomele febrei de sete ti se par asemanatoare cu semnele altor afectiuni si nu ti se par specifice, incearca sa inlaturi cauzele si vei vedea ca dispar si simptomele.
Deshidratarea este principala cauza a febrei de sete la bebelusi. Deshidratarea celor mici survine din mai multe cauze cum ar fi:
- voma;
- diaree;
- prea multe haine pe bebe;
- prea cald in camera sau afara;
- bebe a primit prea putine lichide (ceai, lapte, apa);
Tratamentul pentru febra de sete la bebelusi
Iata cateva masuri pentru scaderea febrei de sete la bebelusi:
- scoate-i hainutele in plus si imbraca-l lejer, in hainute confectionate din materiale fluide si naturale;
- daca afara este foarte cald, cauta un loc racoros unde bebe va scapa de canicula;
- da-i lui bebe sa bea laptic sau ceiut delicios potrivit varstei lui;
- incearca sa-l alaptezi cat mai des, pentru ca bebe sa scape de deshidratare.
Febra de sete la nou-nascuti
Nou-nascutii sunt cei mai expusi febrei de sete, in special cei nascuti vara. Daca piciul abia nascut nu are nicio afectiune si totusi prezinta stari febrile este posibil ca acesta sa fie deshidratat. In acest caz, febra de sete poate fi tratata cu solutie de glucoza 5%, ceai de chimen si anason si mult laptic de la mama (sau formula).
Atentie! In caz de febra, bebelusii nu trebui infofoliti, chiar daca bunica asa iti spune. Bebe va fi in pericol de deshidratare mai mare daca transpira sub gramada de haine si paturi. Nu-i freca piciorusele cu spirt sau otet, alcoolul trece foarte usor prin piele in sangele bebelusului. Nu-i da medicamente "dupa ureche", mai ales daca nu sunt simptome de raceala, gripa sau alta afectiune.
In concluzie, daca bebe are febra trecuta usor de 38 de grade Celsius, plange, are buzele uscate, nu este vioi, cauta biberonul sau sanul mamei si, in acelasi timp, ti se pare ca este foarte cald in camera sau afara, incearca sa mai dai jos din hainute, sa reduci caldura din camera sau sa-l duci pe bebe intr-un loc racoros si da-i sa bea putin laptic sau ceai. Febra de sete la bebelusi nu este o afectiune in adevaratul sens al cuvantului, dar deshidratarea poate avea consecinte grave.