Ce trebuie sa faci cand apar primii dintisori la bebelusi
1. Inainte sa-i dea primii dintisori trebuie sa-i cureti si gingiile
Aceasta se poate realiza cu ajutorul unui tifon sau a unei bucati de panza moale si curata pe care o infasori in jurul degetului aratator si cu ea palpezi usor gingiile micutului in timp ce-i faci baita. Se recomanda sa nu folosesti pasta de dinti decat atunci cand esti sigura ca acesta nu o va inghiti. Bacteriile din interiorul cavitatii bucale nu afecteaza gingiile doar daca au inceput sa creasca dintisorii si pentru ca acest lucru nu ai cum sa-i aproximezi e bine sa incepi cat mai devreme curatatul gingiilor.
2. Odata ce incep sa-i dea primii dintisori (in jurul varstei de 6 luni) procesul nu trebuie sa se schimbe.
Continui sa-i cureti cu ajutorul tifonului sau poti chiar sa-i cauti o periuta de dinti speciala pentru bebelusi care sa aiba parul moale si capatul pe care se afla acesta micut astfel incat sa nu-l jeneze si sa poti sa-l cureti cum trebuie. Insa nu imediat ce i-au dat dintii sau in timp ce-i dau, ci la scurt timp dupa pentru ca zona este destul de sensibila. Poti sa-i cureti cel putin o data pe zi si de regula seara ar fi cel mai indicat, iar in cursul zilei poti sa-l lasi si pe el sa incerce sa se spele pe dinti, fara insa a incerca sa-l inveti cum sa o faca. Lasa-l sa-si formeze o parere desprea asta si sa o o considere un lucru important pe care el l-a descoperit.
3. Un alt lucru destul de important pe care trebuie sa-l faci este acela de a verifica daca micutului i-au aparut carii
La bebelusi cariile se prezinta sub forma unor pete si care sunt in mare parte cauzate de faptul ca bebelusul este lasat sa adoarma cu biberonul de laptic sau ceai in gurita. De aceea nu se recomanda sa-l lasi sa adoarma cu biberonul in gura mai ales daca acesta nu mai bea din el, ci doar pentru ca s-a obisnuit asa.
4. Incearca sa-i dai sa bea multa apa dupa ce mananca pentru ca in acest mod dintii lui pot fi curatati.
Nu este nevoie sa folosesti mereu periuta de dinti decat atunci cand i-ai dat mancare solida si astfel il obisnuiesti si cu periuta de dinti si mult mai tarziu poti sa folosesti pasta de dinti sau apa de gura. Poti sa folosesti si carbonat de sodiu, daca bebele a servit o mancare mai zaharoasa.
5. Pe la varsta de 3 anisori e bine sa introduci o pasta de dinti care contine fluoride si care protejeaza mult mai bine dintii si gingiile.
6. Asigura-te ca micutul tau primeste suficiente fluoride chiar daca folosesti pasta speciala cand il speli.
Acestea in mare parte sunt luate din apa pe care o bem, insa sunt si ape care nu contin fluoride sau sunt sarace in acestea si de aceea trebuie sa consulti un specialist pentru a-ti indica cat si cum sa-i administrezi copilului tau floridele necesare dezvoltarii si protejarii maxime a danturii lui. Ceea ce trebuie sa mai stii este faptul ca daca bebele tau primeste prea multe fluoride, acest lucru poate sa cauzeze o afectiune ce apare sub forma unor pete albe pe dintii acestuia. Din aceasta cauza Societatea de Stomatologie recomanda folosirea pastei de dinti cu fluoride abia dupa 3 ani pentru ca bebele abia atunci invata ca nu trebuie sa inghita pasta de dinti ci sa o scuipe, lucru care conduce la aparitia afectiunii mai sus amintita.
7. Este bine sa incepi cat mai devreme examinarile dentale
Varsta care este considerata potrivita pentru inceperea vizitelor la stomatolog este de 3 ani, in conditiile in care treaba pe care o faci acasa este corecta.