Constipatia la bebelusi

Constipatia la bebelusi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Constipatia la bebelusi constituie o problema neplacuta cu care s-au confruntat multi parinti. Este o afeciune comuna in randul bebelusilor si nu prezinta un pericol pentru sanatatea lui atunci cand se iau masurile corecte. Te invitam sa descoperi care sunt principalele cauze, dar si cum poate fi tratata si ce complicatii presupune.

Aspecte importante despre constipatia la bebelusi

Principala problema care apare in identificarea constipatiei la bebelusi este reprezentata de faptul ca nu exista un numar standard de scutece murdare pentru cei mici, acestea variind in functie de o serie de particularitati. Astfel, numarul de scaune al bebelusului poate fi mai mare sau mai mic, depinzand de ceea ce mananca, de ce bea, de gradul de activitate si, nu in ultimul rand, de capacitatea organismului de a digera mancarea. Odata cu trecerea timpului, va veti obisnui cu "normalitatea" metabolismului celui mic.

Pentru a va lamuri daca exista intr-adevar probleme de tranzit intestinal ale bebelusului, in primul rand trebuie sa urmariti daca scaunele si-au modificat frecventa (sunt mai rare) si, cel mai important, daca cel mic intampina dificultati in eliminarea lor (de obicei este observabila o schimbare a expresiei faciale - inrosire in momentul eliminarii scaunului). In ce priveste frecventa, in general daca au trecut 3 zile fara niciun scaun, cel mic este constipat (desi exista situatii in care pot trece si 5-6 zile pentru unii copii); trebuie sa comparati aceasta durata orientativa cu cea pe care ati constatat-o pana in prezent (si nu cu cea a altui copil). Apoi, puteti urmari textura scaunului: daca este vorba de materii fecale tari, asemanatoare unor pietre sau de o masa compacta uscata, constipatia este prezenta. Nu in ultimul rand, trebuie sa verificati daca este prezent sange in scaun sau in scutec, deoarece pot aparea mici rupturi la nivelul rectului cand bebelusul incearca sa expulzeze scaunul.

constipatia-la-bebelusi

Citeste si: Remedii pentru constipatia sugarului

Diferente intre copii

Dupa cum stiti, exista o diferenta majora intre scaunele copiilor alaptati natural si cele ale copiilor alaptati artificial. Astfel, in cazul primilor, constipatia apare rareori, deoarece laptele matern este usor digerabil. In plus, acesti bebelusi dispun de mai multe bacterii benefice in intestine care sunt capabile sa descompuna unii carbohidrati, proteine si grasimi greu digerabile, iar scaunele lor sunt mai moi si tranzitul intestinal decurge mai usor (laptele matern contine si un hormon denumit motilina care amelioreaza tranzitul). Bebelusii hraniti la san au si posibilitatea de a consuma cat lapte doresc, ceea ce ajuta enorm in prevenirea constipatiei la bebelusi (mai ales cand sunt deshidratati); retineti ca laptele matern isi modifica compozitia in timp adaptandu-se la cerintele nutritionale ale celor mici.

Copiii hraniti artificial in schimb, sufera mai des de constipatie, deoarece laptele praf este mai greu de digerat de sistemul lor digestiv imatur. In marea majoritate a cazurilor, un sugar ce primeste numai lapte praf va avea mai putine scaune decat unul alaptat, iar acestea vor fi mai groase si vor prezenta un aspect diferit, mai verzui.
Cauze

Dupa cum am mentionat anterior, laptele praf reprezinta una dintre cauze. Laptele matern prezinta echilibrul perfect de grasimi si proteine astfel ca scaunele sunt evacuate usor. Este posibil ca formula de lapte (daca ati schimbat-o) sa conduca la constipatie, dar si suplimentarea sa cu fier (conform unora specialisti). Desi este normal ca fierul sa imbogateasca laptele praf pentru a ajuta in prevenirea anemiei, unele variante contin prea mult. Puteti cere sfatul medicului pentru a va recomanda una mai potrivita circumstantelor.

Inceperea diversificarii poate constitui o alta cauza, in special daca ati optat pentru cereale cu orez (cu putine fibre), banana sau morcovi/mere coapte/fierte. Pentru a nu interfera cu evolutia acestei etape importante in alimentatie, nu este indicat sa o intrerupeti revenind la lapte praf/alaptare, ci sa apelati la alte variante existente (prune, caise, pere) sau chiar ceaiuri din plante, prevenind astfel aparitia constipatiei la bebelusi.

Deshidratarea reprezinta de asemenea o cauza, in cazul in care bebelusul nu primeste suficiente lichide si este remediata usor fie prin alaptare mai deasa, fie prin oferirea unui supliment de apa (daca are peste 6 luni). Cand apare deshidratarea organismul absoarbe mai multe lichide din alimentatie, dar si din scaune rezultand materii fecale uscate si tari care sunt dificil de eliminat.

Poate fi vorba (in cazuri rare) si de probleme medicale cum sunt: hipotiroidism, alergie alimentara, intoxicatie alimentara/botulism, probleme metabolice, anomalii congenitale (boala Hirschsprung - este diagnosticata in primele saptamani de viata - anusul si rectul nu s-au dezvoltat corect), spina bifida si fibroza chistica sau de o reactie adversa la un medicament.

Citeste si: Constipatia bebelusului: simptome si tratament

Complicatii in constipatia la bebelusi

Ceea ce se intampla cel mai des este aparitia unui cerc vicios. Astfel, constipatia conduce la acumularea de scaune mari si greu de eliminat care pot cauza fisuri dureroase in jurul anusului. Pentru a evita durerea, bebelusul poate sa se abtina in mod inconstient sa elimine scaunele, acestea ramanand un timp indelungat in intestinal gros, intarindu-se si mai mult iar constipatia va persista.

Un bebelus constipat poate prezenta colici abdominale (spasme ritmice de durere abdominala la nivelul intestinelor), deoarece cantitatea mare de materii fecale acumulata in intestine nu le ajuta in dilatare. In unele cazuri, copilul nu va dori sa manance si va ragai (uneori pot aparea si greata sau varsaturi).

Trebuie luata in considerarea si posibilitatea de formare a hemoroizilor din cauza incordarii constante la nivelul musculaturii sfincteriale, dar si a fisurilor anale ce necesita interventie chirurgicala (acestea apar in cazuri de constipatie severa). Mai poate surveni si prolapsul rectal, ce presupune iesirea unei mici portiuni din intestin in afara anusului odata cu efortul de eliminare a scaunului. Cand este vorba de constipatie cronica la bebelusi, pot aparea incontinenta fecala, hernie rectala, sangerare rectala si chiar blocarea materiilor fecale ce trebuie inlaturate manual (dupa administrarea unei substante speciale).

gimnastica-impotriva-constipatiei-la-bebelusi

Preventia constipatiei la bebelusi

Este bine sa urmariti scaunele bebelusului constant dupa nastere. Acestea se vor normaliza dupa a treia zi de viata, timp in care va fi eliminat meconiul. In cazul in care cel mic continua si ulterior sa elimine meconiu sau are scaune neregulate, este posibil sa nu primeasca suficienta hrana. De asemenea, trebuie sa aveti grija cand schimbati formula de lapte, deoarece puteti dezechilbra sistemul digestiv provocand constipatie (daca nu alaptati). Optati pentru o formula usor de digerat (urmariti ingredientele specificate pe ambalaj) si introduceti-o treptat (daca bebelusul nu este alaptat). In cazul in care cunoasteti o incetineala in tranzitul celui mic, puteti opta, daca are varsta necesara, pentru un aport sporit de apa alaturi de o alimentatie bogata in fibre, in special fructe (mere, caise, afine, struguri, pere, prune, capsuni si zmerua) si legume sau chiar cereale integrale la micul dejun.

Tratament

Bebelusii alaptati natural pot fi hraniti mai des pe perioada episoadelor de constipatie. Nu trebuie sub nicio forma intrerupta alaptarea din cauza constipatiei. Daca sunt alaptati artificial, ii puteti hrani mai des cu cantitati mai mici pentru a permite sistemului digestiv sa asimileze mai bine hrana. Puteti adauga o cantitate mica de suc de pere sau de prune sau pur si simplu apa daca au varsta mai mare de 6 luni (uneori este eficient si uleiul din seminte de in). Medicul va poate recomanda sa mentineti un jurnal al meselor bebelusului si a scutecelor ude/murdare intr-un interval de 24 ore, mentionand si consistenta acestora.

Este de ajutor aplicarea unui gel/crema in jurul anusului pentru a proteja pielea si a permite scaunului sa fie eliminat mai usor (evitati uleiurile minerale). In cazuri mai serioase, pot fi recomandate supozitoare cu glicerina, insa trebuie sa retineti ca acestea reprezinta o solutie temporara, in caz contrar copilul se va obisnui sa nu mai elimine fara ajutor scaunele. Nu sunt recomandate termometrele, deoarece pot leza rectul.

Masajul abdominal in sens circular (in jurul buricului) poate alina bebelusul si ajuta tranzitul intestinal, iar baile calde contribuie la relaxare. Uneori sunt eficiente si exercitiile cu picioarele (ajutati de voi) similare mersului pe bicicleta, deoarece ajuta la inlaturarea disconfortului cauzat de gaze. Daca medicul considera necesar, poate recomanda si o medicatie specifica, cum este lactuloza, Debridat sau chiar probiotice sub forma de pulbere (dizolvabila) sau picaturi. Acestea din urma constituie o varianta sigura si fara contraindicatii, utila si in alte probleme de tranzit intestinal.

Daca observati ca cel mic are abdomenul umflat, vomita, scade in greutate, prezinta dureri, are probleme neurologice, leziuni anale, prezinta o sete intensa, probleme urinare, urina inchisa la culoare si scaune decolorate trebuie sa apelati de urgenta la medic.

Surse: www.wikihow.com; www.babycenter.com; www.webmd.com; www.netdoctor.co.uk; www.babycentre.co.uk

Articolul urmator
Forma capului la bebeluși: la ce trebuie să fii atentă
Forma capului la bebeluși: la ce trebuie să fii atentă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

    Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi
    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi

    Toți bebelușii sunt adorabili, însă unii dintre ei reușesc să ne amuze prin felul în care arată. Fie că seamănă izbitor cu anumite celebrități, fie că fac niște...

    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează
    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează

    Fără păr sau dinți și cu o privire morocănoasă. Abia s-au născut, dar arată de parcă ar fi pe cale să ne dea sfaturi de viață sau să înceapă fiecare frază cu „pe...

    Soacra mea ne spionează în dormitor prin monitorul pentru bebeluși
    Soacra mea ne spionează în dormitor prin monitorul pentru bebeluși

    Relația cu socrii poate fi una destul de tensionată, mai ales atunci când aceștia sunt băgăcioși și vor să fie la curent cu tot ce se întâmplă în familia ta....

    „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online
    „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online

    O femeie a ajuns celebră pe TikTok după ce a dezvăluit colecția ei de... bebeluși! Nu bebeluși în carne și oase, desigur, ci păpuși! Ea recunoaște că hobby-ul său,...

    © 2025 Qbebe