Aparitia primilor dintisori are loc, in general, intre varsta de patru si opt luni. Incisivii centrali sunt primii din seria dintilor de lapte, apoi sunt urmati de incisivii laterali care apar aproximativ pana la varsta de un an de zile. Ceilalti dintisori vor aparea treptat, pana la varsta de trei ani. Cu toate acestea, momentul aparitiei dintilor poate varia pentru ca fiecare copil are propriul sau ritm de crestere.
Atunci cand perioada eruptiei dentare se apropie, este posibil ca micutul sa fie mai agitat decat de obicei, sa aiba umflaturi si sensibilitate crescuta la nivelul gingiei, precum si salivatie abundenta. De asemenea, aparitia dintilor este adesea insotita de temperatura ridicata a corpului. O temperatura de peste 38 de grade, masurata sub axila, indica o stare febrila medie.
Pentru a-i reduce febra ii poti da o suspensie orala pe baza de ibuprofen, care are triplu efect: antitermic, antiinflamator si analgezic. Nu numai ca-i va scadea febra in aproximativ 15 minute de la administrare, dar efectul va dura pana la aproape opt ore. Desi se poate administra pana la consultul medical si incepand cu varsta de trei luni, ar trebui sa consulti prospectul si ambalajul pentru a putea stabili doza in functie de varsta si de greutatea copilului. Tot pentru a-l ajuta sa treaca mai usor peste durerile care apar odata cu iesirea primilor dintisori, ii poti masa usor, cu degetul, gingiile cu un gel special. In aceasta perioada, pregateste-i mese mai mult lichide, astfel incat mancarea sa poata fi digerata cu usurinta de corpul care trece prin aceste mici schimbari.
Cu precadere in perioada de inceput de primavara, simptomele asociate eruptiei dentare se pot suprapune cu cele ale racelilor, iar asta face ca starea de disconfort a micutilor sa fie mai accentuata. In aceste cazuri, este bine sa apelezi la sfatul medicului pediatru pentru a preintampina eventuale complicatii.