Ce este coalescența labială și de ce apare la bebeluși?

Ce este coalescența labială și de ce apare la bebeluși?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre provocările prin care pot trece mămicile de fetițe în primii ani de viață ai acestora se numără și o problemă medicală ce ține de zona intimă. Mai exact, este vorba despre așa-numita coalescență labială. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla detalii despre ea, astfel încât să știi când este într-adevăr cazul să te îngrijorezi. Ai permanent în vedere că vizitele la medicul pediatru și, dacă acesta recomandă, la un specialist în ginecologie pediatrică sau la un medic urolog pediatru, sunt binevenite pentru a putea identifica din timp o eventuală coalescență labială, astfel încât să poată fi evitate complicații care de care mai serioase.

Ce este coalescența labială?

Coalescența labială se referă la acea situație în care labiile mici, ce mărginesc intrarea în vagin, nu mai sunt separate, ci se unesc. Această unire poate fi parțială sau completă (în acest caz, intrarea în vagin și în uretră vor fi complet blocate).

Labiile mici se unesc din cauza unor aderențe (benzi de țesut) care conduc la crearea unei membrane delicate, situată peste deschiderea vulvară. De obicei, membrana începe să se formeze în partea posterioară a orificiului vulvar, ajungând să se închidă spre partea anterioară.

fetita-careia-i-se-face-baie-intr-o-cadita-rosie

Adeziune labială

Termenul „adeziune labială” este sinonim cu cel de coalescență labială sau cu cel de sinechie a labiilor mici.  Medicii pediatri atrag atenția asupra următorului aspect: coalescența labială la copii afectează cam 1,8-2% dintre fetițele aflate în primii ani de viață, fiind mai des întâlnită la cele cu vârsta cuprinsă între 13 și 23 de luni. Se consideră însă că incidența acestei probleme poate fi mai mare, în condițiile în care există cazuri ce nu sunt diagnosticate întrucât  nu intervin niciun fel de simptome.

Nu este însă exclus, în anumite cazuri, să survină, în funcție de gravitatea adeziunii, diferite simptome, cum ar fi:

  • Modificări ale jetului sau ale fluxului urinar (în caz de coalescență labială, jetul urinar poate fi într-o parte în loc să fie drept sau, dacă adeziunea este severă, fluxul urinar poate fi blocat)
  • Scăpări de urină după urinare
  • Dificultăți la urinare din cauza disconfortului resimțit (din pricina usturimii sau a durerii)
  • Fetițele pot fi mai agitate când se află în anumite poziții sau în timpul anumitor activități, de exemplu când se urcă pe o jucărie sau dacă stau pe o tricicletă (este un semn că au dureri în zona genitală)
  • Survin adesea infecții urinare
  • Pot apărea usturimile la urinare (dacă este prezentă o infecție urinară)
  • Există posibilitatea să apară mirosul urât
  • Pot fi vizibile diferențe de culoare a pielii între zona genitală în ansamblul ei și zona în care se află labiile (pentru că, odată cu apariția unei membrane peste deschiderea vulvară, se poate remarca o linie subțire și mai pală la mijloc)
  • Zona genitală poate părea că este plată
  • În cazuri foarte rare, pot fi sesizate bășici

fetita-care-sta-ghemuita-rezemata-de-un-perete-si-isi-tine-capusorul-in-jos

În general, o adeziune labială poate fi descoperită la băiță, când se observă că labiile mici sunt lipte la bebe. În anumite situații, mamele pot sesiza anomalii în procesul de urinare, cu precădere în cazurile în care aderențele pot ajunge să acopere o suprafață întinsă. De asemenea, se poate ajunge să se descopere o adeziune labială la copii și după un consult de rutină la medicul pediatru.

Cauze pentru coalescența labială

În privința cauzelor ce pot sta la originea unei coalescențe labiale la copii, specialiștii vorbesc despre asocierea acesteia cu un nivel redus al estrogenului în organismul fetițelor în primii ani de viață. Dacă nou-născuții au încă un nivel suficient al acestui hormon în organism deoarece le este transmis de mame, prin placentă, încă din timpul sarcinii, după 3 luni nivelul estrogenului va începe să scadă treptat, putându-se ajunge la o adeziune labială.

Alte posibile cauze responsabile de apariția adeziunii labiale sunt:

  • Expunerea labiilor la un factor iritant (de exemplu, au fost expuse pentru mai mult timp la umezeală, la contactul cu un scutec murdar sau pur și simplu a survenit o reacție a pielii după utilizarea unui detergent, a unui săpun, a unor pudre parfumate etc.)
  • O traumă fizică (spre exemplu, traume generate de o cădere, de un accident etc.)

Tratament pentru coalescența labială

În situația în care sesizezi că deschiderea vaginală a fetiței tale, fie că este bebeluș, fie că este mai mare, este parțial blocată sau pare total închisă, nu mai sta pe gânduri și adresează-te cât mai repede unui medic pediatru. Acesta o va examina și va putea spune dacă este vorba sau nu despre o coalescență labială. Inițial, medicul va încerca, folosind mișcări blânde, să examineze labiile mici. Dacă aderențele sunt slabe, presiunea exercitată va putea expune deschiderea vulvară. Dar dacă nu se întâmplă așa, pediatrul îți poate indica un consult la un medic specialist în ginecologie pediatrică sau la un urolog pediatru.

Un medic pediatru poate să monitorizeze o adeziune labială ușoară, ce nu implică apariția simptomelor menționate anterior. De cele mai multe ori, aceasta se poate vindeca fără vreun tratament, în aproximativ 1 an de la diagnosticare. În același timp, medicul va ține să verifice periodic zona vulvară a copilului pentru a-și putea da seama dacă totul decurge bine sau ar fi necesar consultul unui medic urolog sau al unui chirurg pediatru.

În cazul în care adeziunea este moderată (aderențele acoperă partea inferioară a deschiderii vaginale), se va recomanda aplicarea unor unguente în zona cu probleme. În funcție de gravitatea situației, poate fi indicat oricare dintre aceste tratamente:

Aplicarea de creme pe bază de estrogen

Acestea sunt sigure, în caz de coalescență labială la copii, cu condiția să fie utilizate corect, după cum urmează:

  • Se vor folosi cantități reduse (cât recomandă medicul) și pentru o perioadă limitată de timp (cam 1-2 luni) - În caz contrar, pot surveni efecte adverse cum ar fi închiderea nuanței pielii din zona vulvară sau dezvoltarea temporară a țesutului mamar, dar acestea vor înceta odată ce tratamentul este întrerupt
  • Pe cât posibil, fetița va fi îmbăiată înainte de aplicarea cremei cu estrogen pentru coalescența labială- Rolul băiței este de a lăsa zona curată și să înmoaie labiile
  • Numai după ce vulva este perfect curată va fi aplicată crema
  • Crema va fi aplicată exact pe zona cu adeziunea labială (vei urmări membrana mai albicioasă din zonă), evitând să atingi zona anală
  • După folosirea cremei, vei aștepta cam 5 minute până când îi vei pune fetiței tale scutecul sau lenjeria intimă ca să te asiguri că s-a absorbit bine în piele

Poți să îți dai seama că unguentul cu estrogen are efect dacă, în timp, vor apărea mici deschideri pe linia albă sau gri din zona vulvară a fetiței tale, ceea ce înseamnă că adeziunea începe să dispară. Odată ce aceasta se va ameliora tot mai mult, ai grijă să nu aplici unguentul în interiorul deschiderii vaginale.

Ai în vedere și următorul aspect: datorită cremelor pe bază de estrogen, se întâmplă foarte rar ca o coalescență labială la copii să nu se amelioreze sau să nu se vindece. Doar în cazuri izolate medicul poate recomanda continuarea tratamentului pentru încă 1 lună.

Printre motivele pentru care există posibilitatea ca utilizarea topică de estrogen să nu dea rezultatele dorite se află în special aplicarea incorectă a cremei respectivei ( nu a fost aplicată exact pe zona cu adeziune). În același timp, un tratamentul incomplet, finalizat până când s-a realizat separarea labiilor mici, poate fi cauza pentru care copilul nu poate scăpa de această problemă. Nu în ultimul rând, prezența unei adeziuni foarte consistente poate determina eșecul tratamentului prescris.

În oricare dintre aceste situații, medicul va trebui să găsească o alternativă de tratament. Cea mai cunoscută este recomandarea de unguente pe bază de steroizi, dar care nu vor fi utilizate mai mult de 3 luni.

mama-care-se-pregateste-sa-ii-faca-un-masaj-sau-sa-i-aplice-un-produs-de-ingrijire-bebelusului-ei

Aplicarea unui unguent cu steroizi- Betametazona

Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că aplicarea unguentului numit Betametazona 0,05% poate înlocui tratamentul topic cu estrogen în caz de coalescență labială la copii, în perioada de pre-pubertate. Potrivit specialiștilor, acesta este recunoscut pentru eficiență (eficiența s-a dovedit a fi în proporție de 68% dintre cazurile analizate) și siguranță, fiind util în situațiile în care alte tratamente au eșuat și binevenit întrucât nu va genera efecte nedorite precum pot surveni, uneori, în cazul terapiilor cu creme ce conțin estrogen.

În privința administrării de Betametazonă, este indicat ca unguentul să se aplice pentru cel mult 3 luni. Odată ce labiile minore se vor separa, medicul mai poate recomanda folosirea acestuia sau a unei creme cu estrogen pentru încă 2-3 săptămâni. Abia după aceea se poate trece și la utilizarea unei creme cu vaselină.

Dacă niciunul dintre tratamentele topice nu va funcționa, specialistul (urologul pediatru) poate recomanda o separare manuală a labiilor mici (se va utiliza anestezia locală). Mai multe studii au demonstrat că procedura separării manuale a unei coalescențe labiale la copii, în perioada de pre-pubertate, este mai eficientă, în ceea ce privește diminuarea posibilității de recurență, decât aplicațiile topice pe bază de creme cu estrogen.

După realizarea separarării manuale, este necesar să se utilizeze un tratament post-intervenție cu ajutorul unui unguent pe bază de vaselină (se poate recomanda cel puțin 1 lună de tratament, care va consta în aplicarea unei doze minime de 2 ml de unguent, de două ori pe zi).

Operație pentru coalescența labială

O intervenție chirurgicală de acest tip este indicată dacă:

  • Niciunul dintre tratamentele topice nu a dat rezultate
  • Adeziunea labială este severă (când atât orificiul vaginal, cât și cel  urinar, sunt acoperite complet de aderențe)
  • Fetița se confruntă adesea cu simptome neplăcute (infecții urinare, dificultăți de urinare etc.)
  • Apare imposibilitatea de a urina

Dacă se ia decizia ca micuța ta să fie operată, trebuie să știi că i se va face anestezie generală și că intervenția este preferabil să fie efectuată de un urolog pediatru. Din păcate, nu este exclus ca în cazul coalescenței labiale la copii să apară și recurențe, de aceea intervenția chirurgicală este privită ca ultima opțiune.

De asemenea, ține cont de următorul aspect: indiferent de tipul de tratament aplicat, este necesar să se mai apeleze la creme pentru ca labiile mici să se mențină bine separate. De exemplu, se poate recurge la un unguent cu vaselină sau la unul care să conțină vitaminele A și D, oricare dintre ele având rolul unui emolient, fiind utile și pentru a preveni iritațiile din zona vulvară. Durata unui tratament cu un astfel de unguent ar trebui să dureze, în funcție de recomandarea medicului, între 6 și 12 luni.

Nu în ultimul rând, pentru a se diminua cât mai mult riscul de apariție a unei recurențe a adeziunii labiale, va trebui să acorzi o atenție sporită igienei intime a fetiței tale:

  • Nu se vor folosi săpunurile dure, produse precum spuma de baie, pudrele parfumate etc.
  • Se vor evita fricțiunile din zona vulvei
  • Se vor utiliza creme speciale, după fiecare schimbare a scutecului, ca să se prevină iritațiile
  • Nu se vor folosi scutece/lenjerie intimă prea strânse

Coalescența labială totală

În cazuri rare, există posibilitatea ca adeziunile labiale (țesuturile cicatriciale ce se dezvoltă între labii și le unesc) să fie atât de dense, încât vor bloca total fluxul urinar, dar și deschiderea vaginală. Dacă se întâmplă așa, se poate vorbi despre coalescența labială totală. În aceste condiții, nu este exclus să se ajungă în situația în care urina să se colecteze în partea inferioară a vaginului, în spatele adeziunii, ceea ce va conduce la iritații și la scăpări de urină.  Pentru a se evita, pe cât posibil, asemenea probleme, nu neglija controalele periodice la medicul pediatru și la un urolog pediatru, cu atât mai mult cu cât fetița ta s-a mai confruntat anterior cu o adeziune labială.

Dacă se va pune diagnosticul de coalescență labială totală la copii, medicul va recomanda inițial un tratament cu un unguent pe bază de estrogen, care va fi aplicat, cel mai probabil, de câte 2 ori pe zi, pe o anumită perioadă, până când adeziunea se ameliorează. În cazul în care nu se întâmplă așa, se va încerca o altă variantă: aplicațiile cu un unguent cu steroizi (cel mai des se folosește Betametazona).

Uneori, pot surveni și situații în care niciunul dintre tratamentele acestea topice să nu aibă succes, iar atunci pediatrul urolog poate recomanda intervenția chirurgicală. Odată ce labiile mici au fost separate, se va insista asupra aplicării, la început, a unui unguent care să conțină antibiotic (se va folosi doar pentru acea perioadă indicată de medic), urmată de folosirea mai îndelungată a unguentelor cu vaselină (de 2 ori pe zi, pentru 6-12 luni) pentru a se reduce riscul de recurență a coalescenței labiale.

mama-care-are-grija-de-fetita-ei-bebelus-in-timp-ce-medicul-o-examineaza

Coalescența labială forum

Multitudinea de întrebări legate de coalescența labială la bebeluși și la copiii mai măricei, atât pe forum-urile medicale sau de parenting din țara noastră, cât și din străinătate, demonstrează că mămicile de pretutindeni sunt preocupate să găsească soluții pentru această problemă care poate fi întâlnită la fetițe încă din primul an de viață. Iată câteva exemple de asemenea întrebări:

„Bună ziua, am o fetiță de 6 luni și 3 săptămâni, care a fost diagnosticată cu coalescență labială parțială. Sincer, eu am observat prima dată ceva ciudat și am mers la medic, care a confirmat că are. O altă problemă este că ea nu urinează noaptea dacă nu se trezește. Dacă doarme 8 ore fără să se trezească nu face pipi, dacă se trezește face în următoarele 5 minute. Dr. a zis că pentru rezolvarea coalescenței trebuie tras puțin câte puțin zilnic până la dezlipirea membranei, dar mie mi se pare traumatizant pt copil. Din câte am înțeles, ar exista o cremă cu estrogen care poate remedia situația. Cât de recomandată este această cremă, ținând cont că vorbim de hormoni, e posibil să aibă efecte adverse grave? Cunoașteți o altă metodă pentru remedierea problemei? Cam astea sunt întrebările mele. Vă mulțumesc!”

Răspuns primit de la un medic pediatru:

„Bună ziua,

Vă recomand să desprindeți labiile mici alăturate în apă caldă, în cădiță, după care ungeți labiile cu cremă de gălbenele cu propolis. Este util să lasați fetița fără pampers mai des pt. „aerisirea” zonei vulvare. La fiecare băiță verificați starea de adeziune a labiilor mici și desprindeți de îndată, nu lăsați să se producă coalescența lor pe o zonă întinsă. Asta în cazul în care se produc recidive. Pe măsură ce fetiță crește, dispare această problemă. Sănătate!”

Sursă: romedic.ro/forum/

„Bună! Mă întreb daca mă puteți ajuta cu niște sfaturi: fetița mea de 8 luni s-a născut cu un mic defect la organele genitale, și anume labiile mici din interior sunt lipite de cele din exterior (sunt unite). Pediatra nu știa prea multe, a zis doar că se poate rezolva cu operație, dar nu știa nici dacă e de chirurgie infantilă sau plastică.
Știți ceva despre o astfel de problemă? Unde să mă duc? De la ce vârstă se poate opera și care ar fi riscurile pt. fetiță dacă nu e operată? Mulțumesc de ajutor!”

Răspuns primit din partea unui medic:

„Bună ziua!

E necesar ca fetița să fie examinată de medicul chirurg, care va lua decizia necesară în funcție mărimea aderenței. Se poate rezolva imediat sau necesită o intervenție chirurgicală minimă.”

Răspuns primit de la o altă mamă:

„Bună, fetița mea a avut aceeași problemă. Dar nu cum spui tu, nu au cum să fie lipite labiile mari de cele mici. Sunt labiile mici lipite. La fetița mea era o pieliță transparentă care acoperea practic vaginul și se zăreau prin ea labiile mici, în interior.
Se numește adeziune labii mici/coalescență labii mici/sinechie vulvară. Se poate rezolva chirurgical-chirurg pediatru- sau prin creme speciale și masaj!”

Sursă: forum.desprecopii.com

„Bună, s-a confruntat cineva cu adeziune labială? Tocmai am descoperit-o la controlul medical de rutină de astăzi și ni s-a prescris cremă cu estrogen.”

Răspunsuri primit de la alte mame:

  • „Și fiica mea a avut o asemenea problemă, dar pediatra mi-a spus că nu era necesar să o tratăm. Aceasta a spus că se va rezolva de la sine și nu a fost cazul să i se prescrie niciun medicament.”
  • „Nu trebuie să-i aplici o cremă cu estrogen ca și cum ar fi o persoană adultă. Nu aplica nimic în „interior”, ci doar pe adeziune. Nu te sfii și pune-i mai multe întrebări medicului în legătură cu aceasta, în legătură cu modul de aplicare a cremei. Medicul pediatru al fiicei mele mi-a spus să aplic o „cantitate mică” cu vârful degetului, doar pe suprafața care este închisă. Pur și simplu vei aplica unguentul și o vei lăsa în pace. Medicul meu m-a sfătuit să o dau cu cremă înainte de somnul de după-amiază și seara, înainte de culcare.”

Sursă: community.whattoexpect.com/forums/

„La ultima noastră vizită la medic, acesta mi-a spus că fetița mea în vârstă de 19 luni are adeziune labială. Mi s-a explicat că va trebui să-i aplic o cremă pe bază de vaselină (sau altceva care să fie sigur, precum o cremă specială pentru zona scutecului) și să încerc să separ ușor labiile mici. Mi s-a părut ciudat, așa că am întrebat dacă nu ar fi mai bine să o las în pace. Medicul mi-a zis că nu, că este important ca labiile să se deschidă, iar dacă nu voi reuși să le separ, iar separația să se mențină, să ne adresăm unui medic urolog pentru a face acest demers. Doctorița mi-a mai spus și că fetița mea va avea dureri și poate și o sângerare minoră, ceea ce nu mi s-a părut deloc în regulă. Eu nu mi-am ascultat intuiția și am început să mă mai documentez. Astăzi am urmat sfatul doctoriței și am încercat să separ ușor labiile fetiței mele. Ea nu s-a simțit deloc în largul ei, ceea ce nici mie nu mi-a convenit. Câteva ore mai târziu, a început să plângă tare, încercând să îmi spună că are dureri. M-am uitat și zona labială era roșie și se vedea că provoacă dureri. Am uns-o cu cremă de gălbenele, iar disconfortul ei a început să se diminueze. Am fost supărată pe mine și mi-aș fi dorit ca mai bine să îmi fi ascultat intuiția.

Am continuat să mă documentez și am dat peste puncte de vedere contradictorii. Unele voci susțin că această problemă trebuie lăsată în pace, întrucât adeziunea labială se corectează în general de la sine, în timp ce altele vorbesc despre utilizarea unei creme pe bază de estrogen sau să se realizeze o separare manuală a labiilor. Dacă aveți vreo experiență cu așa ceva, cum ați reușit să vă descurcați?”

Răspunsuri primite de la alte mame:

  • „Nepoata mea a avut această problemă și mi-am văzut sora că îi aplica o cremă (parcă era ceva cu steroizi) pentru  a preveni să i se mai întâmple astfel. Am urât acest lucru și mi s-a părut groaznic. Dar așa ceva se întâmpla acum aproximativ 13 ani.”
  • „Să i se provoace dureri în zonă nu este în regulă, nu este o opțiune de tratament. Cere neapărat și alte sfaturi.”
  • „Încearcă să te ierți pe tine și vorbește cu fiica despre asta în termeni cât mai simpli. Încetează să te mai simți vinovată pentru că ai făcut un lucru pe care l-ai considerat potrivit. De asemenea, fii foarte receptivă și la durerile ei, cu siguranță vrea să îți transmită ceva.”

Sursă: mothering.com

Coalescența labială: sfatul medicului

Un medic specialist în chirurgie pediatrică a realizat un ghid special pentru părinți pe tema coalescenței labiale la copii. Printre detaliile oferite de acesta fac parte cele ce sunt legate de:

Vârsta la care este frecventă coalescența labială

Potrivit medicului chirurg pediatru, se poate vorbi de o incidență mai mare a acestei probleme la fetițele ce au între 6 luni și 6 ani. Printre factorii de risc pentru apariția ei se numără:

  • Venirea în contact cu diferite substanțe iritante
  • Contactul cu urina și cu materiile fecale
  • Eritemul de scutec
  • Traumele mecanice

Cât poate dura coalescența labială

În general, coalescența labială la copii se ameliorează și dispare după ce fetițele nu mai au nevoie de scutec. În același timp, în cazul în care există recurențe, ele se vor rezolva odată cu creșterea nivelului de estrogen din preajma perioadei de pubertate.

Tratament coalescență labială

Medicul chirurg pediatru vine cu următorul sfat: dacă aderențele dezvoltate în urma coalescenței nu provoacă simptome (o membrană fină peste deschiderea vulvară) și nu apar complicații precum obstrucția sau infecțiile, nu este necesar să fie tratate. Se insistă asupra acestei idei: labiile nu trebuie separate cu forța, fiind un proces dureros și, mai mult decât atât, aderențele deja existente se pot accentua în urma acestui proces.

În situația în care se recomandă un tratament, există următoarele variante:

  • O cremă pe bază de estrogen (în urma aplicării acesteia, labiile ar putea să se separe chiar și după o săptămână de tratament, fiind rar întâlnite cazurile în care să fie nevoie de utilizarea cremei cu estrogen pentru 1-2 luni)- Uneori, după aplicațiile cu cremă, labiile mici sensibile pot fuziona iar
  • Formarea de noi aderențe poate fi prevenită cu ajutorul aplicațiilor cu o cremă cu vitamina A și cu vitamina D, aplicată după cum urmează: zilnic, seara, timp de 2-3 luni. Dacă aderențele continuă să apară, se va efectua o vizită la medic, eventual se va recomanda repetarea tratamentului cu estrogen, dar nu se va renunța nici la reluarea tratamentului cu unguentul cu vitamine (după finalizarea celui cu cremă pe bază de estrogen), ce va fi urmat timp de 1 an.

Se atrage atenția asupra acestui aspect: dacă se va utiliza o cremă cu estrogen pentru coalescența labială la copii, pot surveni reacții adverse trecătoare. Cele mai frecvente sunt modificarea culorii labiilor, a mameloanelor și o mărire a dimensiunii țesutului mamar. Toate acestea dispar odată ce tratamentul topic cu estrogen este întrerupt.

Nu în ultimul rând, nu trebuie exclusă posibilitatea să se recurgă la o intervenție chirurgicală. Aceasta este necesară numai dacă este vorba despre o coalescență labială completă, cu aderențe dense. După intervenție, se va recomanda un tratament cu unguente care să prevină inflamarea labiilor, infecțiile și recurența aderențelor.

Cum se poate realiza prevenția coalescenței labiale la copii

În acest scop, medicul chirurg pediatru recomandă:

  • Evitarea oricăror factori iritanți (de exemplu, a băilor cu spumă)
  • Utilizarea scutecelor de calitate
  • Schimbarea frecventă a scutecului
  • Tratarea cu atenție a oricăror infecții asociate coalescenței, dar și a iritațiilor de scutec
  • Deprinderea fetițelor cu o igienă intimă corectă (de exemplu, vor învăța să se șteargă din față în spate după ce merg la toaletă)

bebelusa-cu-suzeta-in-gurita-care-este-pregatita-pentru-ca-mama-ei-sa-ii-puna-un-scutec-nou

Pentru ca o coalescență labială la copii să poată fi depistată cât mai de timpuriu, astfel încât să nu creeze disconfort și probleme genito-urinare grave, mamele de fetițe ar trebui să le supravegheze cu mare atenție pentru a putea sesiza eventualele manifestări (precum apariția unei membrane fine peste deschiderea vulvară, dificultatea de a urina, scăpările de urină etc.) menite să-i dovedească prezența. Orice neregulă ar trebui să ne trimită cât mai repede la medicul pediatru care, dacă va considera necesar, va insista asupra unui control la un specialist în urologie pediatrică sau în ginecologie pediatrică.

Citește și: Trucuri de igienă intimă pentru fetițe pe care trebuie să le învețe până la 9 ani

Surse: bmcpediatr.biomedcentral.com, chirurgpediatrucluj.ro, community.whattoexpect.com, forum.desprecopii.com, healthychildren.org, myclevelandclinic.org, mothering.com, nationwidechildrens.org, oaji.net, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, rileychildrens.org, romedic.ro, urologycp.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ovulație dureroasă: ce este și de ce apare
    Ovulație dureroasă: ce este și de ce apare

    Ovulația face parte din ciclul menstrual și se produce întrucât ovarul eliberează un ovul matur. De obicei, ovulația are loc cu aproximativ 14 zile înainte de...

    Pemfigus: ce este și când apare
    Pemfigus: ce este și când apare

    Pemfigusul, o familie de afecțiuni autoimune, apare ca o enigmă medicală care întrepătrunde în mod complicat imunologia și dermatologia. Caracterizat de un sistem imunitar...

    Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?
    Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?

    În România, aproximativ 30.000 de persoane sunt diagnosticate cu autism, iar la nivel mondial 1 din 68 de copii suferă de această tulburare. Află mai multe despre cum se...

    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?
    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

    Contuziile la nivelul capului la copii pot avea loc oricând, indiferent cât de mult am încerca să prevenim. Dacă, însă, micul pacient prezintă simptome...

    Iubita mea e supărată că nu vreau să șterg pozele cu fiica mea, în care apare și fosta soție
    Iubita mea e supărată că nu vreau să șterg pozele cu fiica mea, în care apare și fosta soție

    Un tătic povestește, pe Reddit, că actuala lui iubita s-a supărat destul de tare când a descoperit în telefonul său mai multe poze cu fiica lui din prima căsătorie,...

    Apare pilula contraceptivă pentru bărbați, care are o eficacitate de 99%!
    Apare pilula contraceptivă pentru bărbați, care are o eficacitate de 99%!

    De câțiva ani buni, cercetătorii încearcă să descopere diverse metode de contracepție pentru bărbați și se pare că au și reușit! O pilula contraceptivă pentru...

    Când apare aurora boreală și unde o poți vedea?
    Când apare aurora boreală și unde o poți vedea?

    Aurora boreală, cunoscută și sub denumirea de "luminile nordului," este un spectacol natural uluitor, care încântă privirile oamenilor din zonele nordice ale globului....

    Un azil "angajează" bebeluși pentru a ridica moralul seniorilor. Care este fișa postului
    Un azil "angajează" bebeluși pentru a ridica moralul seniorilor. Care este fișa postului

    Un azil de bătrâni ”angajează” copii mici pentru a-i înveseli pe vârstnici. În schimb, micuții vor primi scutece și lapte praf. Iată ce presupune...

    © 2025 Qbebe