Ce este candida bucală la bebeluși și cum o tratăm

Ce este candida bucală la bebeluși și cum o tratăm

Mirela Floricescu - Redactor

Candida bucală la bebeluși este o infecție provocată de mai multe ciuperci prezente în mod normal și în organismul nostru. Candida sau candidoza bucală este un disconfort des întâlnit în rândul bebelușilor, deoarece sistemul lor imunitar este mai slăbit față de cel al unui adult. Mămicile se îngrijorează atunci când bebe are candida bucală, deoarece întâmpină dificultăți în timpul alăptării, ceea ce îl face să refuze să mai fie hrănit. Există multe tratamente naturiste obținute din ingrediente pe care oricine le are în casă. Pentru cazurile mai serioase, vizita la pediatru este esențială. Țineți minte că tratamentele pentru candidoza bucală trebuie urmate cu strictețe pentru ca bebelușul să scape cât mai repede de disconfort. Mai jos găsiți toate cauzele, simptomele și tratamentele care-l vor ajuta pe bebeluș să scape în câteva zile de candida bucală.

Candida bucală la bebeluși

Candida bucală la bebeluși este un subiect de mare interes pentru proaspetele mămici, deoarece este o problemă care apare în mod special la sugari. Practic, candida sau candidoza bucală este o infecție provocată de niște ciuperci de fermentație, care se regăsec în mod natural în sistemul nostru digestiv. Cea mai întâlnită ciupercă dintre toate este Candida albicans. Chiar dacă nu este o problemă serioasă de sănătate, candida le mari bătăi de cap bebelușilor, deoarece întâmpină neplăceri mari atunci când sunt alăptați. De asemenea, candida bucală de la bebeluș se poate transmite către mamă foarte ușor.

bebelus-cu-limba-scoasa-sta-fata-in-fata-cu-mama-lui-care-il-tine-si-ea-are-la-fel-limba-scoasa

Candida bucală la bebe apare și din cauza sistemului imunitar slăbit. Copii nu au capacitatea de a lupta cu bacteriile așa cum o face un adult, de aceea în primii ani de viață este foarte important ca părinții să aibă grijă de stilul de viață al pruncului lor și de mediul în care trăiește. Candida bucală se manifestă prin pete albe apărute pe toată suprafața gurii și se poate confunda foarte ușor cu reziduurile rămase în urma alăptării. În timp ce candida provoacă durere și irascibilitate bebelușului, urmele de lapte pot fi îndepărtate foarte ușor și nu provoacă durere. De aceea este foarte important să observați cu atenție ce simptome are bebe, deoarece îndepărtarea petelor de candidoză bucală duc la inflamare și sângerare locală.

Cauze pentru apariția candidei bucale la bebeluși

Candidoza se poate lua din cele mai comune locuri. Proaspetele mămici nu știu că obiectele din jurul bebelușului sau chiar ele însele sunt purtătoare ale bacteriei. Mai jos găsiți cele mai întâlnite cauze pentru candidoza bucală la bebeluși.

bebelus-brunet-plange-foarte-tare-cu-gura-deschisa-si-are-un-body-galben-deschis-pe-el

  • Obiecte nesterilizate: bebe trebuie să stea într-un mediu foarte curat, iar obiectele din jurul său trebuie să fie curățate mereu. Ciuperca responsabilă de apariția candidei bucale la copii există pe suzetele și biberoanele nesterilizate. Recomandat este ca după fiecare masă cu biberonul și după fiecare utilizare a suzetei, ambele să fie sterilizate. Astfel, scade la minim șansele ca bebe să ia această infecție.
  • Bacteria provine de la mamă: Candida albicans este o drojdie care există în organism, mai ales în vagin. De aceea, în momentul nașterii naturale există șanse foarte mari ca bebelușul să fie infectat. Dereglările hormonale din timpul sarcinii fac ca această ciupercă responsabilă de candida să crească, iar vaginul mamei se transformă într-un loc unde există milioane de astfel de microrganisme.
  • Antibioticele: se întâmplă frecvent ca bebelușii sub trei luni să fie tratați pentru alte infecții, răceli sau gripe cu antibiotice. Aceste medicamente distrug atât bacteriile „bune” din corp, cât și pe cele „rele”. Dacă bebe atinge cu gura obiecte nesterilizate fix în perioada în care ia antibiotice, este foarte vulnerabil și predispus la candida bucală. De asemenea, atenția mamei trebuie să fie foarte mare și după terminarea tratamentului, timp de măcar trei sau patru zile, întrucât antibioticele sunt cu eliberare prelungită.
  • Sânul mamei: după fiecare repriză de alăptat, mamele trebuie neapărat să-și curețe cu atenție sânii. Orice urmă de lapte care rămâne mult timp pe mameloane, reprezintă un mediu propice pentru formarea bacteriilor. Bebelușul care a luat candida de la sânul mamei, transmite înapoi aceeași infecție. În timpul perioadei de alăptare igiena este esențială, atât entru sănătatea celui mic cât și a voastră.
  • Sistem imunitar slăbit: infecțiile apar atunci când sistemul imunitar este prea slăbit pentru a putea lupta cu bacteria din corp. Bebelușii sub trei luni sunt cu atât mai vulnerabili la infecțiile serioase, deoarece sistemul lor imunitar nu este dezvoltat nici pe jumătate. Mămicile sunt principalele responsabile de ceea ce înseamnă sănătatea puiului lor. De la igienă, până la păstrarea unui mediu igienizat tot timpul, toți reprezintă pași vitali de urmat pentru a avea un copil sănătos și fericit.

Simptomele candidei bucale la bebeluși

Pentru a face diferența în mod corect între urmele de lapte și candida bucală, trebuie să analizați cu atenție simptomele pe care le are bebe. Semnele unei posibile infecții cu această Candida albicas nu se manifestă doar la nivelul gurii, ci și în starea generală a copilului.

Simptomele pentru candidoza bucală la bebeluși sunt:

  • Pete albe pe toată suprafața gurii: se observă foarte ușor dacă bebe are pete albe atât pe limbă, gingii, interiorul obrajilor și cerul gurii. Acesta este primul simptom al candidei bucale.
  • Pete albe care nu dispar după curățare: pentru a fi sigure că bebelușul vostru are candida bucală și nu reziduuri de lapte, trebuie să curățați foarte ușor cu o cârpă moale din bumbac limba bebelușului. Dacă petele dispar, atunci nu există motive de îngrijorare, dar dacă petele rămân sau se desprind lăsând în urmă un loc foarte inflamat, atunci este limpede că vorbim despre candidoza bucală.

ilustratie-despre-candidoza-bucala-cu-o-gura-larg-deschisa-si-cu-desen-cu-bacteria-candida-albicans

  • Disconfort la înghițire: infecția îi va provoca celui mic durere și dificultate la înghițire, de aceea este foarte posibil ca el să refuze mesele până ce infecția nu se vindecă. Nu trebuie să ignorați acest simptom, deoarece un copil flămând este predispus la anemie.
  • Iritație în zona genitală: în multe situații candida nu se manifestă doar la nivelul gurii, ci și al zonei genitale. Dacă a trecut o perioadă mai lungă de timp fără ca bebe să primească tratament, el va face bubițe mici roșiatice atât în zona genitală, cât și în pliurile pielii.
  • Irascibilitate și plâns: este de la sine înțeles că durerea și faptul că nu se poate hrăni cum trebuie, îl transformă pe cel mic într-un mofturos. Bebe poate să plângă mult și să se agite continuu. Mămica trebuie să aibă răbdare cu pruncul ei și să încerce să-l calmeze prin mângâiat și legănat.
  • Sângerare: petele produse de candida bucală nu trebuie îndepărtate, deoarece îi vor provoca sângerări celui mic, iar situația va deveni și mai neplăcută.
  • Lipsa poftei de mâncare: dacă bebelușul nu are poftă de mâncare și este apatic, sunt semne de întrebare privitoare la starea sa de sănătate. Candida bucală nu doar că-i provoacă disconforturi la masă, ci îi și poate lua pofta de mâncare. Mesele trebuie respectate și dacă bebe este irascibil. Sfatul unui pediatru este vital dacă pruncul tău nu dorește să mănânce mai mult de o zi sau două.

Tratament pentru candida bucală la bebeluși

Depistarea la timp a candidozei este foarte importantă, deoarece administrarea unui tratament la momentul potrivit va face ca perioada de vindecare să fie una scurtă. Dacă și mama este infectată, atunci tratamentul va fi atât pentru ea, cât și pentru bebe. Pediatrul este cel care decide ceea ce trebuie făcut. Tratamentul pentru candida bucală la bebeluși constă, de obicei, în unguente pentru aplicare locală și antifungice. Atât pentru unguente, cât și pentru antifungice este nevoie de prescripție medicală. Antifungicele sunt tipuri de antibiotice folosite pentru vindecarea infecțiilor și a micozelor. Există peste cinci tipuri de antifungice, cele mai cunoscute fiind: azolii, polienicele, antimetaboliții și echinocandinele. Este nevoie de răbdare pentru a scăpa de candida.

bebelus-care-sta-intins-pe-pat-iar-mama-lui-ii-tine-degetul-in-gura-in-zona-gingiilor

Tratamentul pentru candida bucală la bebe durează în general până la 14 zile. Unguentele trebuie aplicate local pe zonele afectate de mai multe ori pe zi, iar antibioticele trebuie luate după un plan dat de către medic. Tratamentul pentru candida bucală la copii poate fi administrat și mamei tot pentru aceeași perioadă de 14 zile, pentru a evita în viitor transmiterea infecției de la sân la bebeluș și invers.

Candidoza bucală la bebeluși forum

Candida bucală la copii este un subiect de interes pentru orice proaspătă mămică care își dorește ca puiul ei să fie mereu sănătos. Aveți mai jos confesiuni de pe forumuri ale mamelor în ceea ce privește candidoza bucală la copii și bebeluși.

„Și fiica mea a avut candida bucală când era mică. Am încercat cu Nystatin (o soluție de dat în guriță) și pentru mine același medicament sub formă de cremă pentru sâni, deoarece alăptam. Este foarte important să se trateze și mama, altfel candidoza se tot transmite de la unul la celălalt.” – forum.desprecopii.com

„Eu sunt o mamă de 38 de ani și am o fetiță de aproape patru ani, care bănuiesc, nu sunt sigură, că are candidoză bucală și cred că o are de la mine, pentru că nu am știut că eu am și deseori am mâncat amândouă cu aceeași lingură.” – sfatulmedicului.ro forum

copil-blond-cu-bluza-in-dungi-negre-si-albe-isi-tine-degetul-in-gura-si-se-uita-urat-iar-in-spatele-lui-este-un-fundal-albastru-cu-semne-de-intrebare-albe

„Bună ziua! Fetița mea are candida bucală. I-a aplicat pediatrul un antibiotic cu Nistatină, Anaftin și o glicerină preparată în laborator.” – sfatulmedicului.ro forum

„La ultimele analize ala puiului meu de 10 luni totul a iesit bine, numai exudatul din gât a ieșit în neregulă, iar medicul mi-a spus că are candidoză bucală. A primit tratament cu pastiluțe de Nistratină, o jumătate de trei ori pe zi. Are tratament 10 zile, după care repetăm analiza și iar tratament 10 zile.” – parinti.com forum

„Ieri am terminat prima tranșă de 10 zile de Nistatină. De trei ori pe zi îi pisam pastiluța și i-o dădeam cu un pic de glucoză. A vomitat la început, dar până la urmă lua pastila și începuse să dechidă singur gurița. Azi am dus iar o probă la analize să vedem cum îi ies, nu știu dacă i-a trecut, oricum mai avem o tranșă de 10 zile de antibiotic după aflarea rezultatelor, indiferent dacă nu mai are nimic.” – parinti.com forum

„Să stiți că lipsa poftei de mâncare vine și de la candidoză, pentru că și bebele meu a pățit la fel, de fapt, așa am descoperit că are candida bucală, fiindcă nu mai voia să mănânce și era mereu trist.” – parinti.com forum

„Tratamentul cu un antibiotic luat de către fiica mea acum două săptămâni pentru o infecție în gât, s-a lăsat cu o candida destul de urâtă. Mai rău este că nu mi-am dat seama până ieri, pentru că a făcut o formă destul de atipică, anume că a avut poftă de mâncare până acum. În plus, a început cu localizare jugulară și abia ieri a început să îi apară pe gingii și în interiorul obrajilor. Așadar, am mers la medic și a primit Nistatină pastile și badijonare cu Nistatină soluție.” – forum.desprecopii.com

Tratament naturist pentru candidoza bucală

Există și tratamente naturiste pentru candidoza bucală la bebeluși obținute din ingrediente pe care oricine le are în casă, anume:

  • Apă și bicarbonat de sodiu: trebuie să curățați bine zonele afectate de mai multe ori pe zi, cu un amestec făcut din bicarbonat de sodiu și apă. La 500 ml de apă trebuie să puneți două lingurițe de bicarbonat. Folosiți pentru curățare o cârpă moale din bumbac și este recomandat ca după fiecare masă gura bebelușului să fie igienizată. La fel trebuie să se întâmple și în cazul mamei, anume să vă ștergeți bine sânii după ce v-ați alăptat copilul.
  • Ceaiurile de nalbă sau gălbenele: spălăturile cu nalbă și gălbenele ajută la vindecarea candidei bucale, deoarece nalba formează un strat protector pentru mucoasa bucală, iar ceaiul de gălbenele ajută la regenerarea țesuturilor și are efect antimicrobian. Pentru curățarea gurii celui mic se face o infuzie de ceai de nalbă și gălbenele, care se lasă la temperatura camerei. Pentru a grăbi procesul de vindecare, ștergeți toate zonele afectate de candida cu o cârpă moale.

cana-transparenta-cu-ceai-de-nalba-cu-flori-mov-langa-cana-si-o-lingurita-din-metal

  • Vitamina C și echinaceea: pentru a evita transmiterea de la mamă la copil și invers a infecției, este recomandat ca mamele să consume suplimente alimentare cu vitamina C și echinaceea pentru întărirea sistemului imunitar și grăbirea vindecării. Nu adminstrați bebelușului niciun tratament cu pastile fără a cere părerea medicului.
  • Sarea: este un cicatrizant și antimicrobian natural. Amestecul de sare cu apă este o metodă simplă de scăpa de candida bucală și de a preveni reapariția ei în viitor. Ștergeți cu atenție de cel puțin două ori pe zi zonele afectate de candidoză bucală ale lui bebe.
  • Arborele de ceai: are proprietăți antifungice puternice, astfel ajută la menținerea unui mediu bucal igienizat. Câteva picături de ceai într-o cană cu apă călduță, dar nu fierbinte, ajută la vindecarea rapidă a candidei bucale. Curățarea gurii celui mic trebuie să se facă de cel puțin două ori pe zi ca tratamentul să aibă efect.

pipeta-cu-lichid-galben-iar-langa-sunt-cateva-frunze-verzi

Indiferent că este vorba despre candidoza bucală la copii de 1 an sau la sugari, acest disconfort trebuie tratat imediat după depistare, fiindcă durerea provocată de această infecție îi face pe cei mici să refuze hrana. Candidoza bucală este o infecție cauzată de o drojdie care este prezentă în mod natural în organismul nostru, mai ales în vaginul femeilor, de aceea la naștere mulți copii intră în contact cu această bacterie. Mămicile trebuie să fie atente la simptomele pe care le dau bebelușii lor și trebuie să consulte un pediatru când au descoperit problema. Deseori tratamentul nu trebuie prescris doar pentru copil, ci și pentru mamă, întrucât această bacterie se transmite cel mai ușor de la unul la altul.

Surse: raisingchildren.net, superbebe.ro, desprecopii.com, dipoland.ro, copilul.ro, baby.unica.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema
    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema

    Pe cât de mici și aparent inofensive, pe atât de „temute” sunt aceste mici insecte care provoacă mâncărimi puternice și rușine purtătorilor. Până...

    Un azil "angajează" bebeluși pentru a ridica moralul seniorilor. Care este fișa postului
    Un azil "angajează" bebeluși pentru a ridica moralul seniorilor. Care este fișa postului

    Un azil de bătrâni ”angajează” copii mici pentru a-i înveseli pe vârstnici. În schimb, micuții vor primi scutece și lapte praf. Iată ce presupune...

    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

    Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?
    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?

    Printre cele mai mari îngrijorări care țin de expunerea copiilor la părul de pisică se regăsește și aceasta: că părul poate ajunge la nivelul unor organe, precum stomacul și...

    VIDEO adorabil cu trei bebeluși care refuză să adoarmă și se mândresc de „isprava" lor. Nu ai cum să te superi pe ei!
    VIDEO adorabil cu trei bebeluși care refuză să adoarmă și se mândresc de „isprava" lor. Nu ai cum să te superi pe ei!

    În timp ce mama credea că tripleții ei dorm duși la somnul de prânz, aceștia făceau prostioare, chicoteau, râdeau, nici vorbă de nani. Uite ce adorabili sunt...

    Au trecut șapte ani de când doi bebeluși au murit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași din cauza infecțiilor nosocomiale și ancheta încă nu este încheiată
    Au trecut șapte ani de când doi bebeluși au murit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași din cauza infecțiilor nosocomiale și ancheta încă nu este încheiată

    Șapte ani și familiile bebelușilor care au pierit din cauza unor infecții nosocomiale la Maternitatea Cuza Vodă din Iași nu au primit niciun răspuns! Dosarul este încă pe...

    Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...
    Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...

    Venirea pe lume a copiilor ar trebui să fie un moment plin de fericire dar, din păcate, viața poate avea uneori alte planuri. Un cuplu din SUA trece prin clipe grele după ce una dintre...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    © 2025 Qbebe