- 1. Ce vaccinuri trebuie sa ii fac in primele luni de viata?
- 2. Este bine sa ii dau antibiotice daca este racit, are febra sau o infectie?
- 3. Cum pot sa ii scad febra pana ajung cu el la medic?
- 4. Bebelusii sunt predispusi la pneumonie? Cum il pot feri pe micutul meu?
- 5. Cum imi dau seama daca bebe a mancat suficient?
- 6. Bebe are colici. Cum sa il calmez?
- 7. Desi mananca si doarme normal, bebe varsa in fiecare zi. Ce trebuie sa fac?
- 8. Ce fac daca are diaree de mai multe zile?
- 9. Este grav daca bebe transpira foarte mult?
- 10. Bebelusul mosteneste sanatatea parintilor?
1. Ce vaccinuri trebuie sa ii fac in primele luni de viata?
Inca din maternitate, la 24 de ore dupa nastere, bebelusul trebuie sa fie vaccinat impotriva hepatitei B (HEP B) si a tuberculozei (BCG).
Cand implineste 2 luni, trebuie sa mergi cu bebe la medicul de familie, pentru a-l imuniza cu vaccinurile diftero-tetano-pertussis si hepatita B (DTP - HEP B), dar si antipolio oral (VPO). DTP si VPO se repeta la 4 luni si la 12 luni, iar la 6 luni se fac DTP, VPO si HEP B. Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (RRO sau ROR) se face la implinirea varstei de 1 an si pana la 1 an si 3 luni.
In afara vaccinurilor obligatorii, mai sunt recomandate si cele impotriva hepatitei A, a varicelei si a virusului hemophilus influenzae. Acesta din urma poate preveni meningita. Medicul trebuie sa fie cel care hotaraste exact la ce varsta sa se faca aceste vaccinuri.
Atentie! Daca copilul tau este bolnav, racit sau are febra, nu trebuie sa i se administreze vaccinul in acel moment, ci trebuie sa astepti ca aceste simptome sa treaca definitiv.
2. Este bine sa ii dau antibiotice daca este racit, are febra sau o infectie?
Multe mamici si nu numai fac greseala de a crede ca antibioticele pot trata multe infectii virale si febra. Adevarul este cu totul altul: antibioticele sunt intr-adevar medicamente puternice folosite in tratarea anumitor infectii, dar nu a tuturor infectiilor. Doar infectiile cauzate de bacterii sunt inlaturate cu ajutorul antibioticelor, asadar nu au niciun efect impotriva infectiilor cauzate de virusuri.
Administrarea antibioticelor cand bebe are febra sau tuseste este o alta greseala, deoarece febra, raceala si gripa sunt cauzate de virusuri sau imbracaminte neadecvata, nu de bacterii, iar bronsita, amigdalita, rinofaringita si otita sunt infectii mai mult de natura virala, asadar nu pot fi tratate cu antibiotice.
Administrarea antibioticelor atunci cand nu este cazul face mai mult rau decat bine, deoarece organismul micutului se obisnuieste cu antibioticul iar cand va avea cu adevarat nevoie de el, corpul va raspunde mai greu sau deloc la acel medicament, fiind uneori nevoie de ceva mai puternic si implicit, poate nerecomandat unui copil mic.
3. Cum pot sa ii scad febra pana ajung cu el la medic?
Bebe poate face febra chiar si dupa ce l-ai imbracat mai gros intr-o zi calda, asa ca trebuie sa stii clar care sunt motivele (imbracaminte groasa, transpiratie in exces, raceala, gripa, infectii). Daca bebe face febra usoara (maximum 38.3°C), nu ii da niciun medicament. In schimb, nu il imbraca gros si da-i mult lapte natural sau in formula pentru a-l hidrata. Daca febra este mai mare de 38.3°C, fa-i o baie cu apa calduta. Nu incerca frectiile cu alcool, pentru ca bebe se poate ineca cu aburii si, inhalandu-i, ii ajung in sange. Dintre medicamente, ii poti da orice medicament pentru copii care contine si ibuprofen, in doza recomandata in prospect, in functie de greutatea si varsta micutului. Atentie! Nu ii da bebelusului aspirina, nici nu combina ibuprofenul cu un medicament pentru scaderea febrei. |
4. Bebelusii sunt predispusi la pneumonie? Cum il pot feri pe micutul meu?
Adevarul este ca nu exista bebelusi cu o reala sensibilitate la plamani, in afara celor care s-au nascut cu o malformatie pulmonara si o sensibilitate ridicata a plamanilor. Totusi, o multime de bebelusi au un sistem imunitar slabit, ceea ce intr-adevar, ii predispune la diverse infectii, inclusiv infectii pulmonare. Asta nu inseamna ca toti copiii mici se imbolnavesc de pneumonie. Chiar si un copil sanatos, in anumite conditii, poate suferi o infectie pulmonara.
Prin alaptare, bebelusii primesc anticorpi care ii feresc de infectii pentru o anumita perioada. Apoi, nivelul anticorpilor scade si in jurul varstei de 1 an, cand organismul incepe sa produca proprii anticorpi, micutul este mai vulnerabil si se poate imbolnavi.
Il poti feri pe bebe de raceala, gripa si pneumonie daca il hranesti sanatos, il imbraci bine atunci cand este frig, nu il tii pentru mult timp in medii aglomerate sau cu usi/ferestre deschise, nu il tii aproape de o persoana bolnava.
5. Cum imi dau seama daca bebe a mancat suficient?
Daca esti convinsa ca puiul tau nu mananca suficient, ai trei intrebari la care trebuie sa afli raspunsul corect: de cate ori pe zi ii dai sa manance, cat timp trece intre doua mese si cat de des ii schimbi scutecul in fiecare zi?
Ce spune medicul pediatru:
In prima luna de viata, este normal ca bebe sa manance de sase ori pe zi cate 100 mililitri de lapte. In a doua si a treia luna, frecventa meselor este de 6-8 ori pe zi, dar cantitatea creste la 120 - 180 mililitri de lapte. Incepand cu luna a sasea, numarul meselor poate sa scada putin, insa cantitatea de lapte creste la 250 mililitri.
In primele trei luni de viata, bebe ar trebui sa manance la fiecare trei ore. Intre trei si sase luni, bebe poate manca si o data la patru ore. Dupa ce implineste sase luni, pot trece chiar mai mult de patru ore intre mese. In linii generale, bebelusii alaptati mananca mai des decat cei hraniti cu formula de lapte.
In primele trei luni, bebe schimba cinci sau sase scutece zilnic. Dupa ce implineste sase luni, numarul de scutece schimbate scade la patru. Oricum, numarul difera in functie de alimentele si lichidele pe care le consuma bebelusul.
6. Bebe are colici. Cum sa il calmez?
Din pacate, nu exista medicamente care sa trateze complet colicile, iar majoritatea celor care exista, au si efecte adverse. Totusi, exista o multime de metode de alinare a bebelusului.
Cand sufera de colici , pune bebelusul pe burta sau pe partea dreapta. Hraneste-l in pozitia sezand si ajuta-l sa elimine gazele dupa cateva inghitituri. Ii poti usura simptomele mai ales daca ii pui sub burtica o pernita calda sau o sticla cu apa suficient de fierbinte sau daca ii faci un masaj usor pe burtica, incepand de jos, in sensul acelor de ceasornic.
Incearca sa ii faci o clisma cu 30-60 mililitri de apa calda, care poate ajuta evacuarea fecalelor sau a gazelor intestinale. Praful de carbune medicinal, administrat cu biberonul, este foarte folositor. O lingura de praf, amestecat cu 100 mililitri de apa, este solutia adecvata. La fel de folositoare sunt si ceaiurile de musetel, izma sau samanta de anason. In orice farmacie gasesti ceaiuri pentru colici, gata preparate, special pentru bebelusi.
Leganatul, cantatul si jucariile pot fi de mare ajutor micutului. La fel si o plimbare scurta cu masina sau in parc.7. Desi mananca si doarme normal, bebe varsa in fiecare zi. Ce trebuie sa fac?
Varsaturile apar la bebelusi in orice problema de sanatate ar avea micutii: probleme de respiratie, infectii, raceala si gripa, afectiuni digestive, etc. Asadar, pentru a-l trata fara sa ajungi la medic sau pana ajungi la medic, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:
- cand a varsat bebe prima data;
- cat de des varsa;
- aspectul si continutul lichidului eliminat, pentru a putea face diferenta intre regurgitatie (imediat dupa masa) si varsatura (la mai mult timp dupa masa);
- daca varsatura are legatura cu anumite alimente, pentru a le putea elimina;
- daca bebe prezinta si alte simptome.
Foarte des bebelusii varsa pentru ca, in timpul alaptarii, sug laptele repede si mult, inghitind aer sau se agita in timpul si dupa alaptare, asadar ajuta-l sa nu mai fie agitat, caci felul de a suge cu greu i-l poti modifica. Atat timp cat varsaturile sunt in cantitati mici, nu incetinesc cresterea bebelusului si nu provoaca complicatii, nu ai de ce sa te ingrijorezi. In schimb, daca odata cu varsaturile starea lui bebe se inrautateste vizibil si nu mai mananca, mergi urgent cu el la medic. 8. Ce fac daca are diaree de mai multe zile?Daca bebe are scaune moi frecvente si dureri abdominale, inseamna ca sufera de episoade diareice normale, dar, daca acestor simptome li se alatura si febra, varsaturile si lipsa poftei de mancare, atunci este vorba despre diaree infectioasa. |
|
Daca aceste simptome dureaza mai mult de 3 zile, atunci micutul va suferi si de deshidratare. Asadar, rehidrateaza-l pe micut cu apa fiarta si racita, amestecata cu putina glucoza si minerale pentru a inlocui fluidele pierdute de organism. Aceste solutii previn deshidratarea, insa nu stopeaza diareea.
Pentru tratarea diareei, iata ce trebuie sa faci:
- sa ii dai sa manance de 6 ori pe zi;
- sa ii dai micutului alimente usor digerabile: piure de cartofi, morcov fiert, orez, paste, piure de mere sau banane ;
- sa ii dai si cereale, daca varsta lui ti-o permite, pentru a reface depozitul de fibre;
- sa eviti alimentele care contin zahar si grasimi.
9. Este grav daca bebe transpira foarte mult?
Motivele pentru care bebelusul transpira excesiv sunt multiple. Iata care ar putea fi cauzele transpiratiei excesive, in ordinea descrescatoare a posibilitatii:
- temperatura ridicata, bebe este imbracat prea gros sau este foarte activ, imbracat fiind cu haine groase;
- bebelusul este bolnav, racit, agitat sau plangacios;
- micutul are febra;
- din pacate, transpiratia excesiva poate fi cauzata si de hipoglicemie, infectii, dereglari endocrine, dereglari metabolice.
Asadar, transpiratia excesiva a bebelusului poate fi ceva grav doar daca este insotita si de alte simptome, care cu siguranta te vor "indemna" sa mergi urgent cu bebe la medicul pediatru. In rest, ai grija ca micutul sa fie hranit la timp, sa se afle intr-un mediu linistit, aerisit si calm si sa fie imbracat adecvat temperaturii.
10. Bebelusul mosteneste sanatatea parintilor?
Fiecare bebelus, inca din timpul vietii intrauterine, primeste de la parintii lui un complex genetic (ADN).
ADN-ul este alcatuit din genele parintilor, care determina trasaturile fizice ale copilului, caracterul lui, gradul de inteligenta, taria sistemului imunitar si predispozitia la anumite afectiuni. Anumite boli sunt "scrise" in gene (boli mostenibile), insa majoritatea nu depind de acest aspect. Pe de alta parte, bolile genetice apar din cauza mutatiei ADN-ului, mutatia afectand un cromozom, o gena sau mai multe gene. Mutatia unui cromozom cauzeaza sindromul Down, de exemplu, iar mutatia unei gene cauzeaza fibroza chistica. Exista si boli multifactoriale, cauzate de mutatia mai multor gene, dar care nu evolueaza si nu sunt periculoase decat atunci cand sunt "incurajate" de anumiti factori de mediu. O astfel de boala multifactoriala este diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala. |
In final, putem spune ca sanatatea bebelusului la nastere depinde doar pe jumatate de tine. Important este sa iti consolidezi sanatatea inca din copilarie si sa ai grija de tine in timpul sarcinii, pentru a putea transmite puiului tau tot ce este mai bun pentru sistemul imunitar.
Tu cum iti protejezi bebelusul? A avut pana acum vreo problema de sanatate?