Tarcuri bebelusi: informatii utile

Tarcuri bebelusi: informatii utile

Roxana Cristea

Tarcurile pentru bebelusi reprezinta locuri ideale de joaca si chiar de somn - bebelusul se poate misca in voie printre jucariile preferate, poate exersa ridicatul in doua picioruse si poate chiar sa traga un pui de somn la pranz fara ca mama sa-si faca griji ca va cadea. Iata cateva informatii utile care te vor ajuta sa alegi un tarc pentru bebelusul tau.

Tarcuri bebelusi - avantaje

Dupa 6 luni de viata, bebelusul are nevoie de un spatiu de joaca sigur si confortabil, asa ca ar fi bine sa investesti intr-un tarc (daca nu ai deja un patut care se poate transforma in tarc).

Un tarc este practic, sigur (pentru bebelus) si convenabil pentru mama, pentru ca-i ofera acesteia timp sa faca si alte treburi prin casa – in timp ce bebe este ocupat cu jucariile in spatiul lui de joaca, tu te poti ocupa de alte treburi sau te poti relaxa putin, poti face o baie sau poti deschide o carte.

Cei mai multi bebelusi sunt fericiti sa aiba un tarc de joaca in care se pot misca in voie si, daca isi mai vad si mama robotind pe langa ei, piticii se simt in siguranta si-si vad de joaca zeci de minute.

Orice tarc de joaca are spatii prin care copilul poate privi in exterior si, la randul ei, mama poate supraveghea discret joaca bebelusului.

bebe in tarc

Daca faci parte din categoria mamicilor care cred ca tarcul este o masura mult prea drastica pentru bebelusi, trebuie sa te gandesti ca, in general, casele noastre sunt pline de obiecte periculoase pentru cel mic, oricat ne-am stradui sa securizam usile, sertarele, prizele, toate colturile, scarile si pragurile din casa.

In plus, nu poti sta tot timpul cu ochii pe bebelusi – poate ai nevoie sa mergi la baie, la bucatarie, poate trebuie sa calci cateva rufe. In aceste cazuri, bebelusul nu este in siguranta nici pe pat si nici pe podea, cel mai bine este sa-l pui, macar pentru cateva minute, in tarcul de joaca de unde nu poate iesi singur.

In cazul in care te gandesti ca-l pui in patut, este posibil ca bebe sa protesteze – patutul are salteaua moale si bebe nu se poate ridica sau deplasa, in plus, bebelusul asociaza patutul cu somnul si nu va dori sa stea in patut daca abia s-a trezit. Sunt patuturi care indeplinesc si functia de tarc, dar acestea au si o salteluta mai dura printre dotari (pe langa cea dedicata somnului).

Tarcurile pot fi folosite si in exterior – astfel, bebe va beneficia de razele blande ale soarelui sau de o umbra calduta fara sa intre in contact cu animalele de prin curte, cu solul sau cu iarba, ori cu alte obiecte periculoase pe care le ai in exteriorul casei.

Cele mai multe tarcuri se pot plia, monta si demonta foarte usor pentru a fi mutate dintr-o camera in alta sau din interior in exterior si invers. In plus, sunt usor de curatat si spalat.  

Tipuri de tarcuri pentru bebelusi

Tarcurile din lemn sunt preferate de unele mamici pentru ca se incadreaza mai bine in decorul unei camere si sunt mai spatioase. Pe de alta parte, tarcurile din lemn au o greutate mai mare, nu se pot muta, monta si demonta foarte usor.

Tarcurile pliabile din plasa au suport de metal, sunt usoare, orice mamica le poate muta dintr-un loc in altul si sunt de diverse marimi, forme si culori.

 Tarcul poate fi folosit de copil pana pe la varsta de 2 anisori – cei mai multi producatori recomanda 15 kilograme drept limita de greutate.

Cum alegem un tarc pentru bebelusi?

Cel mai important criteriu la care trebuie sa te gandesti atunci cand alegi un tarc de joaca pentru bebelusi este siguranta. Studiaza cu atentie tarcul pe care vrei sa-l achizitionezi.

·      Daca alegi un tarc din lemn, distanta dintre gratiile tarcului nu trebuie sa fie mai mare de 3-4 cm, pentru ca piticii sa nu-si prinda manutele, piciorusele sau capul printre gratii.

·      Verifica daca suruburile sau sistemele de prindere sunt solide si montate bine.

·         Tarcul nu trebuie sa fie vopsit cu substante neconforme; in cazul in care tarcul este nou, cere un certificat de calitate in care va fi specificata si substanta folosita pentru lacuire sau vopsire; daca tarcul este "la mana a doua", trebuie sa te asiguri ca nu a fost vopsit sau lacuit cu substante care contin plumb.

·         Salteaua de joaca trebuie sa fie tare, ferma, astfel incat bebe sa poata merge pe ea fara sa se afunde. In plus, salteaua trebuie sa se potrivesca perfect cu ramele tarcului. Daca este mai mica, bebelusul poate aluneca intre rama tarcului si saltea, daca este prea mare nu va incapea in tarc. In plus, salteaua trebuie sa stea perfect intinsa.

·         Verifica minutios tarcul sa nu aiba defecte precum crapaturi, colturi, aschii desprinse din lemn, vopsea sarita sau huse deteriorate, plasa gaurita (in cazul patutului din material textil sau plastic).

·         Alege un tarc pentru copii care sa fie usor de curatat si spalat.

·         Daca are roti, verifica-i piedicile, ca sa nu te trezesti ca se "plimba" prin casa la fiecare miscare a bebelusului.

·         Daca vrei ceva mai complex, alege un tarc care se poate transforma usor intr-un patut confortabil sau unul care are drept accesorii jucarii cu luminite, muzica sau desene care sunt proiectate pe pereti, ori saltelute care scot tot felul de zgomote atunci cand bebe se misca.

       Iti recomandam Chicco Open Playpen 0 luni+

Tarcuri copii – sfaturi de siguranta

tarc din lemnCel mai bine ar fi sa achizitionezi un tarc nou; daca primesti sau imprumuti unul folosit, trebuie sa te asiguri ca nu este foarte uzat sau defect.

Respecta intocmai instructiunile producatorului cu privire la montarea, demontarea si utilizarea tarcului.

Verifica daca toate suruburile si dispozitivele de prindere sunt bine stranse.

Verifica rezistenta tarcului prin apasare, cu toata greutatea corpului, in punctele cheie ale tarcului.

Nu lasa copilul nesupravegheat in tarc (chiar daca iti vezi de treburile casei, arunca din cand in cand o privire de verificare spre tarcul copilului).

Nu aseza tarcul aproape de cabluri electrice, cordoane, fire, perdele, prize si alte obiecte care pot fi periculoase pentru bebelusi.

Daca bebe sta deja in picioare, nu-i lasa in tarc jucarii care l-ar putea ajuta sa se catare si sa se arunce apoi peste marginile tarcului.

Nu pune in tarc paturi, saltele suplimentare sau lenjerie de pat – daca este frig, imbraca-l mai gros.

Nu aseza tarcul langa o sursa de caldura sau vant – langa o soba, un semineu, aragaz, in razele soarelui sau in fata unei ferestre, a unei usi etc.

Nu pune mai multi copii intr-un tarc facut doar pentru unul singur.

Nu incerca sa repari un tarc, daca s-a stricat.

In concluzie, tarcurile pentru bebelusi reprezinta cea mai simpla solutie pentru delimitarea unui spatiu special pentru joaca.

In ghidul de shopping Qbebe vei gasi cu siguranta multe variante de tarcuri pentru bebelusi. Intra pe shopping.qbebe.ro si afla ce ofera producatorii si comerciantii de tarcuri pentru bebelusi.

 

Articolul urmator
Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112
    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112

    Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați pe 7 decembrie în jurul orei 19.00 de o mamă de 29 de ani din Văleni, jud. Neamț, că în cursul...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    Copiii gemeni: informatii ciudate, dar adevarate
    Copiii gemeni: informatii ciudate, dar adevarate

    Gemenii au fost de-a lungul timpului un subiect foarte interesant pentru toata lumea. Atat cercetatorii, cat si parintii insusi si-au pus multe intrebari referitoare la gemeni. Probabil...

    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți
    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți

    Plecați în drumeție cu cei mai mici membrii ai familiei? Iată cum trebuie să vă pregătiți, astfel încât excursia să devină o amintire plăcută.

    „Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el
    „Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el

    Dragi părinți, nu mai subestimați copiii! Sunt mai deștepți decât credem noi! Așa că mare atenție la ce informații ajung la urechile lor jucăușe și la mintea lor ageră!

    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

    Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de...

    Elevi din Cluj, premiați pentru crearea unei aplicații foarte utile pentru nevăzători
    Elevi din Cluj, premiați pentru crearea unei aplicații foarte utile pentru nevăzători

    Un grup de elevi talentați din Cluj a creat aplicația „Palmsy”, care îi ajută pe nevăzători să se orienteze și să citească atunci când nu au la dispoziție...

    © 2024 Qbebe