Există numeroase forumuri și grupuri pe Facebook în care mamele se sprijină reciproc și își oferă sfaturi utile bazate pe experiență și pe interacțiunea cu diverse spitale. Însă prea multe informații din diverse surse pot deveni derutante. Îți prezentăm în cele ce urmează, în mod succint, ce lucruri sunt necesare și adesea indispensabile pentru naștere și în primele luni de viață ale bebelușului tău.
Geanta graviduței
Dacă alegi să naști într-un spital de stat, vei avea nevoie să îți pregătești din timp un bagaj pentru maternitate. Dintre cele mai recomandate lucruri pe care trebuie să le ai la tine când mergi să naști amintim:- Actele: buletin și copii după acesta și dosarul cu analizele și ecografiile din timpul sarcinii.
- Produse de igienă personală: pastă și periuță de dinți, săpun/gel de duș, deodorant, perie pentru păr, șervețele umede, 1-2 pachete de absorbante mai mari/de noapte.
- Haine de schimb: 1-2 cămăși de noapte cu nasturi în față sau speciale ca să te poți descoperi ușor și să alăptezi, lenjerie intimă suficientă (există riscul destul de mare să te pătezi), de preferabil de bumbac, un halat cu buzunare, astfel încât să ai la îndemână banii și telefonul mobil.
- Prosoape și papuci.
- Cremă specială pentru mameloane de la farmacie sau lanolină pură, necesară pentru a ameliora usturimea sau posibilele răni apărute în cazul în care bebelușul nu se prinde corect la sân de la început.
Trusoul pentru nou-născut și ce ai nevoie în prima lună
Proaspăt apărut în lume, bebelușul tău are nevoie, pe lângă tine, de câteva lucruri pentru început. La spital, în primele 2-3 zile:
- Un pachet de scutece mărimea 2 (new-born) și șervețele umede pentru bebeluși;
- Un săpun/gel de duș special pentru nou-născuți, o pudră sau cremă pentru a preveni iritațiile;
- Îmbrăcăminte pentru cât timp stați în spital - body-uri din bumbac sau costumașe cu totul, mai groase, căciuliță, șosete, toate spălate înainte de folosire. Nou-născutul are nevoie de o temperatură ambientală mai ridicată sau de haine mai groase în primele zile de viață. De aceea, o păturică îți poate fi necesară;
- O scoică/scaun de mașină Nania pentru atunci când plecați spre casă.
Sursa foto: www.shutterstock.com
Când ai ajuns acasă, lucrurile devin ceva mai complexe, iar lista de articole baby utile se lungește. Din experiența altor mame, iată ce au folosit în prima lună acasă cu bebelușul:
- 6-8 costumașe cu totul cu capse pe față
- 3 body-uri și 3 pantalonași
- Scutece și batiste din finet (pentru schimbat, șters la guriță etc.)
- 2 păturici și 3 prosoape
- Cădiță pentru baie și unghieră/forfecuță pentru tăiatul unghiilor
- Biberoane și sterilizator Gorenje (dacă nu alăptezi sau dacă oferi lapte matern și din biberon), eventual suzetă
- Comprese sterile, ser fiziologic (șters ochii și pus picături în nas ocazional, pentru decongestionare), șervețele umede, alcool alb de 70 de grade pentru restul de cordon ombilical și ulterior buricul, câteva zile, apoi o pudră recomandată de farmacist/pediatru, dacă este cazul
- Cântar - nu este neapărat necesar, dar devine util ca să te asiguri că bebelușul ia bine în greutate.
- Termometre: pentru baie și pentru bebe. La Altex găsești mai multe variante care să fie comode copilului tău: termometru digital pentru frunte, cu cap flexibil, tip suzetă etc.
Pe lângă toate aceste lucruri care îți vor face viața mai ușoară, cel mai important va fi să ai pe cineva alături (soț, părinte, prietenă) să te sprijine și să te ajute, dar mai ales să te încurajeze. Ține-ți bebelușul în brațe și bucură-te de el, încearcă să dormi de câte ori prinzi ocazia și ia lucrurile natural. Ești cea mai bună mamă pentru puiul tău și te vei descurca minunat!