Sub un an: Intotdeauna pe spate
Sindromul mortii subite a copilului, SIDS, reprezinta in primul an de viata al bebelusului unul dintre cele mai acute sentimente de teama pe care tinerii parinti il pot experimenta. In afara de masuri de precautie precum controlul medical regulat sau mentinerea unei temperaturi optime, pozitia din timpul somnului poate avea un rol decisiv:
Asigura-te intotdeauna ca bebe doarme culcat pe spate si evita sub orice forma ca bebe sa adoarma culcat pe burta.
Desi pana nu demult aceasta pozitie era recomandata, deoarece se considera ca se minimizeaza riscul de regurgita, studiile au dovedit recent ca aceasta pozitie maximizeaza riscul mortii subite in timpul somnului.
In primele 6 luni, bebe va dormi linistit pe spate.
Dupa 6 luni
O data ajuns la varsta la care poate sa se intoarca singur de pe o parte pe alta si tu nu il poti supraveghea constant, ia in considerare folosirea unor scutece/paturi care il pot imobiliza si evita astfel miscarea in timpul somnului.
Nu folosi asternuturi mult prea moi, care se pot increti in jurul copilului si il pot acoperi.
Renunta la orice obiect de invelit in plus aflat pe patul pe care doarme cel mic.
Orice patura cu care este invelit trebuie sa fie suficient de usoara pentru a o putea indeparta fara efort.
Chiar si in cazul in care copilul are reflux gastroesofagian, acest lucru nu inseamna ca pozitia de somn culcata pe spate ar putea reprezenta un pericol de sufocare, mai mare decat in cazul altor pozitii. Este indicat sa il bati pe spate inainte de somn pentru a elimina aerul inghitit. Cu toate acestea, daca regurgitarea celui mic este cronica, cere sfatul medicului pentru a stabili impreuna pozita de somn cea mai putin riscanta pentru sanatatea sa.
Mai este cunoscut riscul de deformare a craniului in cazul in care bebelusul doarme o perioada indelungata pe spate in aceeasi pozitie, de aceea este indicat sa ii intorci capul de pe o parte pe alta periodic.
Pozitia de somn corecta |
Pozitia de somn incorecta |
Dupa 1 an: Dormitul pe o parte este inofensiv
Poti incepe sa iei in considerare dormitul pe o parte. Este chiar o alternativa buna pentru dormitul pe spate, intarind muschii umerilor. Dupa un an, copilul are suficienta mobilitate pentru a isi alege singur pozitia de somn preferata.
Dar: daca cel mic prefera pozitia pe o parte, incearca sa il orientezi inspre dormitul pe partea dreapta. Somnul pe partea stanga este considerat a exercita o presiune nedorita pe cord.
Preferabil
Nu foarte indicat
|