De la ce vârstă îi poți da pește bebelușului?

De la ce vârstă îi poți da pește bebelușului?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Peștele este unul dintre cele mai valoroase alimente din punct de vedere nutritiv, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Pentru a le asigura copiilor o dezvoltare optimă, experții recomandă ca peștele să fie introdus în alimentația lor de la o vârstă fragedă. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, este indicat să le oferim bebelușilor pește până când ating vârsta de 1 an. Să aflăm ce pești sunt ideali pentru bebelușii noștri și cum este mai bine să-i preparăm, astfel încât aceștia să beneficieze din plin de nutrienți și să accepte mai ușor gustul de pește.

Când poți începe să-i dai pește bebelușului

O vârstă exactă de la care ai putea să-i oferi pește bebelușului nu este menționată cu precizie de către experți, dar având în vedere studiile efectuate în ultimii ani se poate spune că acest aliment poate fi introdus în alimentația micuțului odată cu alte alimente solide .

Unul dintre cele mai cunoscute studii în domeniu este cel din 2008, în care se menționează faptul că amânarea momentului în care să i se dea bebelușului hrană solidă nu va preveni neapărat apariția unor alergii alimentare. Cu alte cuvinte, cercetătorii spun că „Nu pot fi aduse dovezi clare ale faptului că amânarea momentului în care bebelușului i se va da hrană solidă îl va scuti pe acesta de alergii alimentare, indiferent dacă acesta este hrănit cu lapte matern sau cu lapte praf".

Conform acestora, nici amânarea introducerii unor alimente cu potențial alergen ridicat (inclusiv peștele, dar și ouă sau alimente ce conțin proteine din arahide, de pildă) nu se impune să fie extinsă până când bebelușul va depăși vârsta de 1 an, așa cum se credea în trecut (când se spunea că alimentele cu potențial alergen ridicat ar trebui introduse în alimentația copilului după ce acesta are 2-3 ani).
În general, medicii sunt de acord cu introducerea peștelui în alimentația bebelușului odată ce acesta începe să consume și hrană solidă, mai exact în jurul vârstei de 6-7 luni.
Desigur, în funcție de starea de sănătate a bebelușului și de existența unui eventual „istoric" de alergii în familie, se poate decide ca acesta să nu consume pește până la vârsta de 1-2 ani. Cu atât mai mult cu cât ar veni vorba despre crustacee, se recomandă ca acestea să nu-i fie oferite bebelușului până la vârsta de 3-4 ani sau chiar să se evite total consumul acestora.
De asemenea, pentru a ne asigura că bebelușului nu-i va dăuna peștele, este necesar să-l introducem gradual în alimentația sa. Preferabil este să-l introducem separat de alte alimente noi și să-i dăm un răgaz (cam de 3-4 zile) pentru a se obișnui cu alimentele noi.

Nu în ultimul rând, este indicat să urmărim cu atenție reacțiile bebelușului după ce consumă pește, mai ales dacă știm că în familia noastră sunt persoane cu alergii alimentare, inclusiv la pește sau fructe de mare. În acest scop, medicii recomandă să întocmim un „jurnal alimentar", pe care să-l putem arăta și unui specialist, astfel încât acesta să ne poată oferi cele mai bune sfaturi sau tratamente pentru bebelușul nostru.

Citește și: Totul despre alergiile alimentare ale bebelusului

De ce peștele este benefic pentru bebeluș

Peștele este unul dintre cele mai nutritive alimente (ar trebui consumat cam de două ori pe săptămână) și este ideal să fie introdus și în dieta bebelușului. Motivele sunt următoarele:
• Este o sursă excelentă de proteine
• Este plin de grăsimi sănătoase
• Peștele este sursă de acizi grași esențiali Omega 3, care pot preveni apariția unor afecțiuni precum ADHD sau tot felul de eczeme
• Peștele conține și minerale valoroase, precum fier, calciu, magneziu și zinc, care, alături de acizii tip Omega, contribuie la dezvoltarea creierului bebelușului
Când nu este vorba despre prezența unei alergii, medicii sunt de părere că este ideal ca bebelușul să preia acești nutrienți direct din pește și nu din uleiul de pește. În anumite cazuri, se pot recomanda însă și suplimente pe bază de ulei de pește.

Manuta de copil ce vrea sa ia o capsula din mana unui adult

Cum să procedezi când vei introduce peștele în alimentația bebelușului

În primul rând, evită peștii bogați în mercur, precum peștele-sabie, macroul, tonul. Preferă în schimb peștii autohtoni, de apă dulce (cum ar fi crapul, carasul, păstrăvul, șalăul) sau peștii apă sărată (precum bibanul sau codul), dar nu evita nici somonul, despre care s-a constatat că nu conține la fel de mult mercur precum alte speciii de pești.
De asemenea, orientează-te cu precădere spre peștii cu carne albă, care nu au multe oase. De pildă, codul sau egrefinul sunt ușor de digerat și sunt considerați că au un potențial alergen mai scăzut decât al altor pești. Iată de ce sunt printre cele mai sigure opțiuni pentru meniul bebelușului tău.
Specialiștii recomandă, pentru sănătatea bebelușului tău, să eviți și peșteșe afumat sau cel uscat și sărat, în condițiile în care aceștia conțin multă sare, care poate fi nocivă din multe puncte de vedere (de pildă, poate afecta funcțiile renale, în condițiile în care rinichii bebelușului nu sunt încă suficient de maturi pentru a procesa sarea așa cum trebuie). Totodată, este interzis să-i dai bebelușului pește crud, rechin sau pește-sabie. Oricare dintre aceștia pot avea cantități mari de metale grele, extrem de toxice pentru micuțul tău.
Nu în ultimul rând, când alegi pește pentru bebeluș, ai grijă să fie foarte proaspăt. Nu uita să verifici pielea peștelui (dacă e elastică și revine la forma inițială după ce este pipăit, înseamnă că e proaspăt), branhiile (un pește proaspăt are branhiile roșii, cu lamele bine diferențiate), ochii (să fie limpezi, cu corneea perfect transparentă și cu pupile negre). În plus, un pește proaspăt nu va degaja un miros supărător.
Pentru ca bebelușul să accepte mai ușor peștele, este indicat să ții cont și de următoarea regulă: bebelușul va mânca mai bine peștele care nu are un gust foarte pronunțat și care are o carne foarte fragedă.

File de peste si lamaie

Cum să prepari peștele pentru bebeluș

Cel mai important element de care trebuie să ții cont când îi dai pește unui bebeluș este ca acesta să fie total lipsit de oase. Curăță-l cu mare atenție, în condițiile în care prezența oaselor poate crește pericolul ca bebelușul să se înece.
Peștele poate fi preparat în multe feluri: poate fi gătit la aburi, pe grătar, la cuptor. Vei alege varianta pe care o consideri cea mai bună pentru vârsta bebelușului tău, astfel încât acesta să accepte cât mai ușor noul aliment.
În același timp, peștele poate fi combinat cu alte alimente, pe care bebelușul le cunoaște deja. Spre exemplu, poți pasa peștele și îl poți adăuga în supe sau piureuri de legume.
Dacă bebelușul a ajuns la stadiul în care adoră să ia alimentele în mânuță, poți să-l lași pe el să se hrănească singur cu peștele. De pildă, după ce cureți bine peștele, poți decupa fileurile și îi poți lăsa micuțului bucăți mai mici, pe care să poată să le ia fără probleme și să le mănânce.

Crochete de peste cu orez

Citește și: Retete cu peste

Voi știați până acum de la ce vârstă este indicat să le oferim pește bebelușilor noștri?

Surse:
www.aboutkidshealth.ca, www.verywell.com, www.wholesomebabyfood.momtastic.com

Surse poze:
www.pexels.com

 

Articolul urmator
La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?
La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?
    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?

    Una dintre cele mai importante dovezi ale faptului că micuțul tău a dobândit mai multă independență este să constați că îl poți lăsa singur acasă. Înainte de a...

    Prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România! De la ce vârstă poți înscrie copilul și ce cursuri poate urma
    Prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România! De la ce vârstă poți înscrie copilul și ce cursuri poate urma

    În România sunt cel puțin 500.000 de copii au abilități înalte, însă puțini dintre aceștia ajung la psiholog pentru putea fi identificați. Simona Mirea,...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă
    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă

    Potrivit medicilor, un ruscac prea greu pentru un copil provoacă nu doar disconfort, dar poate duce și la o varietate de probleme de sănătate pe drum, în special dacă acesta a...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani
    Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani

    Știm deja că atunci când cei mici petrec timp cu bunicii lor, sunt ceva mai răsfățați decât acasă și e firesc să fie așa. Cu toate acestea, bunicii trebuie să...

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    © 2025 Qbebe