De la ce vârstă îi poți da ciocolată bebelușului?

De la ce vârstă îi poți da ciocolată bebelușului?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă suntem tentate să-i oferim bebelușului o alimentație cât mai variată, mai ales după ce a început să se familiarizeze cu hrana solidă, este indicat să nu ne grăbim în alegerea unor alimente ce-i pot fi acestuia pe plac, dar care nu sunt sănătoase. Printre acestea se numără și ciocolata. Din articolul de mai jos veți afla nu numai care este vârsta de la care am putea să-i oferim ciocolată bebelușului, precum și ce efecte negative ar putea avea aceasta. Nu uitați: moderația este cheia pentru ca micuții noștri să nu aibă probleme de sănătate după ce vor primi și ciocolată.

De ce nu este bine să-i dăm ciocolată bebelușului

Experții în domeniu ne atrag atenția asupra următorului lucru: un bebeluș de până la 1 an nu ar trebui să primească deloc ciocolată, mai ales dacă este vorba despre cea neagră/cu conținut ridicat de cacao sau de cea cu lapte.
Cu toate acestea, nutriționiștii consideră că o porție foarte mică de ciocolată albă de calitate ar putea să-i fie oferită ocazional bebelușului, în jurul vârstei de 1 an. Nu este însă indicat să faci din acest gest un obicei.
Ciocolata ar trebui introdusă mai târziu în alimentația bebelușului, când acesta depășește vârsta de 1 an, în condițiile în care ea poate avea următoarele efecte negative:

Ciocolata este greu de digerat

În condițiile în care sistemul digestiv al bebelușului nu este suficient de matur și abia a început să se adapteze la hrana solidă, ciocolata este un aliment greu digerabil și nu trebuie să-i fie dată.
De altfel, prima dată bebelușul se va obișnui cu tot felul de piureuri și sosuri, după care va accepta mâncarea mărunțită și apoi cea tăiată bucățele. Ciocolata nu se încadrează în primele categorii, iar trecerea de la o etapă la cealaltă poate dura câteva luni.
Cu alte cuvinte, nu trebuie să folosiți ciocolata drept un aliment menit să-l atragă pe bebeluș să se obișnuiască mai rapid cu hrana solidă.

Bebelus in scaunel, ce si-a bagat manutele in tort

Ciocolata conține cafeină

Mai ales ciocolata cu un conținut mare de cacao nu este recomandată sub nicio formă bebelușilor.
Pentru sistemul digestiv al bebelușilor și pentru organismul lor în ansamblu chiar și o cantitate foarte mică de cafeină poate crea diverse probleme. Dacă va consuma ciocolată, putem observa că a nostru bebeluș poate deveni mai agitat și nu va putea dormi.
Spre exemplu, o linguriță de ciocolată neagră poate conține până la 4 mg de cafeină, ceea ce este foarte mult pentru un bebeluș de până la 2 ani.

Citește și: Ciocolata în timpul alăptării 

Ciocolata poate duce la apariția alergiilor

Deși cazurile în care un bebeluș să fie alergic la ciocolata propriu-zisă (din cauza prezenței pudrei de cacao) sunt rare, s-a constatat că acest aliment poate fi totuși responsabil de apariția unor alergii.
Ceea ce transformă ciocolata într-un aliment cu potențial alergen sunt ingrediente precum:
• laptele
• mierea
• nucile
• alunele
• lecitina de soia
• porumb
• fructe de pădure
• arahide/unt de arahide
• praful de ouă
• urme de gluten (cauzate de prezența unor cereale)
Riscul de a dezvolta o alergie se va mări dacă bebelușul este deja alergic la ouă, la proteina lactică sau dacă are intoleranță la gluten. Mai mult, dacă în familie există un „istoric" al alergiilor, pericolul va fi mai mare.
Când îi vei introduce pentru prima dată ciocolată în alimentație bebelușului tău este esențial să-l urmărești cu mare atenție și să sesizezi oricare dintre aceste simptome:
• apariția unor iritații pe piele
• respirație mai dificilă
• nasul care curge
• ochii cu aspect iritat
• vomă
• diaree
• limbă care se umflă
• constipație
Oricare dintre acestea pot fi dovada declanșării unei alergii la ciocolată. În acest context nu mai sta pe gânduri și solicită imediat ajutor medical. Dacă intervine însă inflamarea limbii, senzația de sufocare, letargie, ia de urgență legătura cu un medic.

Bebelus in patut, cu  o iritatie pe fata

Ciocolata poate avea un adaos mare de zahăr

Zahărul este unul dintre alimentele ce nu ar trebui să i se dea unui bebeluș până la vârsta de 1 an, în condițiile în care-i poate fi dăunător din numeroase puncte de vedere (de pildă, zahărul poate afecta dispoziția bebelușului, îi poate slăbi imunitatea, îl va predispune obezității și diabetului etc.).
Ciocolata are în componență și zahăr, care poate fi în cantități mari pentru micuțul nostru. De aceea ar trebui să eviți această sursă de zahăr, încercând, pe cât posibil, să nu-i dai bebelușului ciocolată.

Ciocolata va crește riscul de apariție a cariilor

Medicii dentiști sunt de părere că un consum prematur de ciocolată va crește riscul de apariție a cariilor. În condițiile în care ciocolata conține zahăr, acesta va favoriza apariția bacteriilor în gură și de aici nu mai este mult până la dezvoltarea cariilor.
Desigur, câte o bucățică de ciocolată, oferită din când în când unui copil, nu va fi un pericol. Important este să nu faci un obicei din consumul ciocolatei și să nu insiști ca aceasta să fie consumată de bebeluși înainte să-i apară dinții sau când aceștia abia au apărut (cariile pot apărea foarte ușor atunci).

Ciocolata poate crește riscul ca un bebeluș să se înece

Cu atât mai mult cu cât vezi că al tău micuț nu s-a familiarizat pe deplin cu hrana solidă nu trebuie să-i oferi ciocolată.
Specialiștii ne atrag atenția că un copil mai mic de 2 ani se poate îneca ușor inclusiv cu bucăți de ciocolată, așa că nu-i oferi acest aliment până când nu ești convinsă că este bine obișnuit cu hrana solidă.
De asemenea, nu-ți lăsa copilul (dacă are sub 4 ani) să consume ciocolată fără să fie supravegheat.

Citește și: 10 alimente complet interzise în alimentație bebelușului până la 2 ani

Cum să-i dai bebelușului ciocolată pentru prima dată

Înainte să începi să-i dai bebelușului ciocolată, discută neapărat cu un medic pediatru. Important este ca acesta să te îndrume astfel încât să eviți riscul de apariție a unei intoleranțe sau alergii la diferite componente ale ciocolatei.
O regulă foarte importantă, când vrei să începi să-i oferi bebelușului ciocolată, este să faci acest demers acasă, alegând un sortiment de ciocolată de bună calitate, organic dacă se poate, preferabil albă. În plus, verifică ambalajul acesteia și vezi să nu conțină lapte.
Ciocolata cu conținut ridicat de cacao ar putea fi o opțiune bună, dat fiind că are în componență mai puțin zahăr decât aceea cu lapte. Cu toate acestea, este foarte posibil ca gustul ei să nu fie acceptat de către bebeluș.
Ține însă cont de sfatul specialiștilor și nu-i da bebelușului ciocolată până la vârsta de 1 an. După aceea poți să-i dai câte puțină ciocolată, să-l vezi cum reacționează, dar nu exagera obișnuindu-l cu ciocolata. Limitează-te la porții mici, la ocazii mai speciale, având întotdeauna grijă să citești cu atenție ambalajul ciocolatei respective.

Voi știați până acum detalii legate de consumul de ciocolată la bebeluș?

Surse:
www.amanochocolate.com, www.healthline.com, www.livestrong.com, www.verywell.com

Articolul urmator
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?
    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?

    Una dintre cele mai importante dovezi ale faptului că micuțul tău a dobândit mai multă independență este să constați că îl poți lăsa singur acasă. Înainte de a...

    Alertă alimentară în România! Mai multe sortimente de ciocolată Kinder au fost retrase de pe piață
    Alertă alimentară în România! Mai multe sortimente de ciocolată Kinder au fost retrase de pe piață

    Atenție, părinți! Mai multe produse Kinder au fost retrase de la vânzare din mai multe supermarketuri și hypermarketuri din România, din cauza unor suspiciuni de salmonella....

    Prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România! De la ce vârstă poți înscrie copilul și ce cursuri poate urma
    Prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România! De la ce vârstă poți înscrie copilul și ce cursuri poate urma

    În România sunt cel puțin 500.000 de copii au abilități înalte, însă puțini dintre aceștia ajung la psiholog pentru putea fi identificați. Simona Mirea,...

    Prăjitura cu mascarpone și ciocolată pe care o va îndrăgi toata familia
    Prăjitura cu mascarpone și ciocolată pe care o va îndrăgi toata familia

    Pregătirea deserturilor poate fi o adevărată formă de artă în bucătărie, iar o prăjitură cu mascarpone și ciocolată reprezintă o alegere perfectă pentru a răsfăța toți...

    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei
    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei

    Știm deja că ciocolata este un aliment delicios și că ajută la eliberarea endorfinei (hormonul fericirii) în creier , însă mai știm și că are și zahăr și grăsimi,...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă
    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă

    Potrivit medicilor, un ruscac prea greu pentru un copil provoacă nu doar disconfort, dar poate duce și la o varietate de probleme de sănătate pe drum, în special dacă acesta a...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    © 2024 Qbebe