"De unde stiu cand este satul?", "pare tot timpul infometat", "plange mereu. I-o fi foame?" sunt adesea framantarile unei proaspete mamici referitoare la hranirea bebelusului. Burtica bebelusului este foarte mica. Prin urmare, spatiul nu permite depozitarea unei cantitati mari de lapte. De aceea, micutul trebuie alaptat frecvent. Un nou-nascut trebuie hranit de 8-12 ori zilnic, ceea ce inseamna o alaptare la fiecare 1-3 ore.
Dar nu trebuie sa te sperii daca bebelusul tau nu urmeaza un program. Cel mai important este sa-l alaptezi la cerere. El stie cel mai bine cand ii este foame si cat de repede se satura. Iar, pe masura ce copilul creste, stomacul lui devine mai elastic, permitandu-i sa se intinda atat cat el mananca.
Te-ai gandit vreodata de ce corpul tau produce atat de putin colostru? Cand se naste, stomacul bebelusului tau nu este mai mare decat o cireasa. La o capacitate atat de mica, nou-nascutul nu are nevoie mai mult de 5-9 ml de lapte (o lingurita) la fiecare masa. Iar corpul tau stie si nu produce mai mult decat bebelusul poate primi. Adesea, cand asistentele il hranesc cu formula, pentru ca nu poate primi o cantitate mai mare de lapte, apare frecvent regurgitarea. In schimb, alaptarile dese, la cerere, il fac sa se simta satisfacut.
A doua zi, stomacelul ajunge la dimensiunea unei nuci. Bebelusul stie ca lactatia nu s-a instalat inca si il hranesti tot cu colostru, de ceea stomacelul nu a crescut foarte mult in volum. Cu toate acestea, are nevoie de trei ori mai mult lapte la o masa: 20-30 de ml. Aceasta cantitate ii ajunge cam o ora si jumatate - doua, interval la care bebelusul trebuie din nou alaptat.
Citeste si: 5 indicii pe care ti le da bebe ca mananca sanatos
La o saptamana de la nastere, deja s-a instalat lactatia, iar volumul stomacului ajunge la 45-60 de ml de lapte. Imagineaza-ti ca bebelusul are stomacelul de marimea unei caise. Asa ca incepe sa ia in greutate si sa ude cam sase scutece pe zi.
Dupa o incetinire in crestere, la o luna, stomacul bebelusului poate fi comparat cu un ou de gaina. Cei mai multi copii, se pot hrani de 8-12 ori pe zi, dar nu dupa un program prestabilit. Iar o alaptare dureaza, de regula, cam 30 de minute. Copilului ii ia, in medie, un sfert de ora sa goleasca un san. Cu cat copilul suge mai mult, cu atat productia de lapte creste: de la 30 ml in prima zi la 900 de ml, la 40 de zile.
Stomacul copilului continua sa creasca pana la 6 luni, cand ajunge la dimeniunea adulta. Pe deplin dezvoltat, stomacul va avea marimea unui grapefruit, cu o capacitate medie de aproximativ 900 de ml. De acum, poti incepe diversificarea alimentatiei.
Citeste si: Alaptarea: semne ca bebelusul tau nu primeste suficient lapte
Prin urmare, "suficient" este o notiune relativa cand vine vorba de alaptarea bebelusului. Corpul tau este remarcabil: a dat nastere unui prunc si stie sa-l hraneasca cu doza potrivita de colostru sau de lapte matern, o data lactatia instalata. Nu te ingrijora, trebuie doar sa lasi lucrurile sa se intampla natural si sa fii informata si pregatita!
Surse:
http://www.babycentre.co.uk/l25009531/how-big-is-your-babys-stomach-photos#/0
http://www.beststart.org/resources/breastfeeding/pdf/breastfdeskref09.pdf
http://www.ameda.com/breastfeeding/the-first-12-months