De ce a devenit aerul conditionat un BAU BAU pentru parinti? De ce le este teama sa-l foloseasca in preajma bebelusilor? Raceala este raspunsul. Se stie ca organismul unui bebelus este mai sensibil, insa chiar si asa, aerul rece nu da raceala. Eventual poate sa agraveze una deja existenta. "La o raceala, intotdeauna este un virus la mijloc", spune ferm Rodica Lazar, medic pediatru.
RECOMANDARILE PEDIATRULUI
|
1. Sa fie aer conditionat, dar cu niste conditii:
- sa fie cu filtru (previne patrunderea impuritatilor)
- sa fie curatat cat mai des (pentru un aer cat mai curat)
- sa fie setat la o temperatura potrivita, cum ar fi 25 C. (sa nu exageram si sa creem diferente prea mari: daca afara sunt 35 C, in casa nu trebuie sa fie 17 C).
- sa fie in alta camera decat in cea in care sta bebelusul
|
2. Ventilatorul pentru bebelusi? Multe mamici aleg mai degraba ventilatorul decat aerul conditionat pentru ca spera sa fie mai putin daunator. Insa nu este o solutie prea stralucita. "Aerul va fi la fel de umed si de cald", spune Lazar.
3. Dusuri de racorire. Asa cum si noua, adultilor, ne place sa facem o baie in piscina pentru a ne racori, la fel de multa placere le face si micutilor! Pentru cei care nu sunt obisnuiti cu piscina, o baie calduta acasa este binevenita. "Apa sa fie calaie, la temperatura corpului!", mentioneaza pediatrul. "Dusurile de racorire, de 3-5 minute, sunt recomandate la orice varsta a copilului", mai precizeaza ea. |
|
4. Hidratare cu lichide. Pentru ca vremea caniculara ne face sa pierdem multa apa prin transpiratie, trebuie s-o adaugam la loc. In zilele toride, chiar si pentru bebelusii alaptati exclusiv la san, sunt recomandate apa si ceaiurile.
5. Haine lejere. Multor mamici, dar mai ales bunici, le este frica sa lase bebelusul doar in scutec. Tot pericolul unei raceli este de vina. "A devenit o traditie ca bunica, atunci cand viziteaza nepotelul, sa-i mai traga o vestuta pe el, o caciulita, ceva sa-l acopere, ca sa nu raceasca", spune amuzata Rodica Lazar. Nimic mai fals. Daca este infofolit, copilul nu este ferit de contactarea unui virus. In plus, va transpira si nu se va simti nici confortabil. Exista chiar pericolul de supraincalzire.
Bebe la metrou
Sunt situatii cand trebuie sa luam bebelusul cu noi atunci cand avem treburi in oras. Chiar daca il imbracam adecvat pentru canicula de afara, suntem nevoite sa trecem si la medii mai racoroase: la metrou, in autobuz sau intr-un magazin cu aer conditionat. Trecerile rapide de la cald la rece nu sunt bune pentru bebelusi. Pe cat posbil, aceasta tranzitie ar trebui sa fie treptata. "Eventual mai pui un tricou sau o haina pe copil cand ajungi intr-o zona mai racoroasa", spune si Lazar.
Bebe la bord
De multe ori, in masina este mai sufocant decat afara. Iar cand trebuie sa luam si copilul cu noi, intotdeauna avem o dilema: dam drumul la aerul conditionat sau lasam geamurile deschise? Pediatrul Rodica Lazar spune clar: aerul conditionat! Insa acesta nu trebuie sa bata direct in copil, ci mai degraba sa vina de la picioare. Curentul creat de geamurile deschise sau aerul conditionat care ii bate pe fata poate duce la usturime la nivelul ochilor, roseata sau chiar mucozitati, informeaza pediatrul. De asemenea, este bine sa schimbati filtrul de la masina cel putin de doua ori pe an: primavara si toamna.