In prima saptamana dupa nastere, bebelusul se schimba vizibil, aproape zi de zi. In cazul in care este primul tau copil, este important sa fii informata si sa stii la ce sa te astepti in prima saptamana de viata a bebelusului tau.
Primele zile, primele schimbari
Majoritatea parintilor nu se aseapta la prea multe schimbari sau evenimente in prima saptamana de viata a bebelusului lor. Ce poate face un nou-nascut in afara de a dormi, a manca si a plange? Totusi, in prima saptamana de viata a bebelusului tau, ar trebui sa te astepti la urmatoarele lucruri.
Scaderea in greutate
Imediat dupa nastere, bebelusul durduliu pe care il tii in brate va incepe sa piarda putin in greutate. Scaderea in greutate este perfect normala in primele doua zile dupa nastere si nu trebuie sa te ingrijorezi. Medicul neonatolog si pediatrul te vor asigura si ei de normalitatea fenomenului. Pana la sfarsitul primei saptamani de viata insa, bebelusul tau va incepe sa ia constant in greutate. Scaderea in greutate este, in medie, de sub 10% din greutatea corporala masurata la nastere si va fi recuperata in maxim 10 zile.
Eritemul alergic
Eritemul alergic reprezinta modificari la nivelul pielii si se manifesta prin aparitia unor mici pete rosii pe toata suprafata corpului. Petele pot fi ca niste mici ridicaturi cu puncte albe in varf, uneori continand un lichid transparent. Daca bebelusul tau are eritem alergic, nu trebuie sa te ingrijorezi, intrucat reprezinta o etapa absolut normala, nefiind recomandat nici un tratament medicamentos. De regula, dispare spontan in prima luna de viata. Singura conditie este respectarea unei igiene zilnice corespunzatoare.
Icterul fiziologic
Icterul fiziologic reprezinta o ingalbenire a pielii si a tegumentelor bebelusului, care poate sa apara imediat dupa nastere. De asemenea, vei observa si o ingalbenire destul de accentuata a ochilor bebelusului. De regula, icterul fiziologic dispare in maxim o luna de la nastere. Totusi, daca observi ca icterul fiziologic nu a disparut in prima luna de viata, este foarte important sa te adresezi medicului pediatru care, este posibil sa recomande un tratament pentru eliminarea bilirubinei din organism. O cantitate crescuta de bilirubina este principala cauza a aparitiei icterului fiziologic.
Criza genitala la fetite
Criza genitala se manifesta prin mici secretii vaginale, uneori chiar sangerari de mici dimensiuni. Daca se intampla acest lucru, nu trebuie sa te sperii. Ca urmare a trecerii in organismul bebelusului a hormonilor materni, dupa nastere glandele mamare si cele genitale pot fi mai mari ca de obicei. Nu trebuie sa va alarmati intrucat va trece de la sine in maxim o luna de la nastere. Cu toate acestea, trebuie sa asiguri o igiena corespunzatoare a organelor genitale cu ser fiziologic. In cazul in care observi ca glandele mamare ale bebelusei sunt marite in volum foloseste comprese sterile cu rivanol pentru acoperirea acelor regiuni. Cu timpul umflatura va disparea.
Caderea buricului
Tot in aceasta prima saptamana de viata, bontul ombilical ramas dupa nastere atasat de bebelusul tau se va usca si va cadea. Acest lucru este perfect normal si se va intampla, in general, la cateva zile dupa nastere, daca vei respecta indicatiile medicului pediatru. Acest lucru inseamna sa pastrezi zona ombilicului curata si uscata si sa nu agresezi sub nici o forma bontul ombilical. Nu incerca sa grabesti procesul tragand de el sau miscandu-l. Poate fi foarte periculos.